2008 lesz az idõutazás nulladik éve?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kordon még 56-ban sem volt elõtte, max orosz tankok...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Ja, ki ne hagyjam a ziccert: a Kossuth téren idõutazást is tehetsz, ugyanis a kordonok a véres diktatúra korszakát idézik.
Kara kánként folytatom tanításom.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Már nem is érdemes vitatkozni vele...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Semmmi sem lehet abszolut.
A lorentz transzformáció meg pont hogy ahoz kell,hogy számolni tudjunk ezek között az események között, mintegy átkonvertáljuk az adatokat az egyik inercia rendszerbõl a másikba.
Nem tudom mirõl beszélsz, miért a maxwell egyenleteket hozod fel? Nem elektromágneses kölcsönhatásokról beszéltem, hanem 4D-eseményekrõl.
Sajnos összekeverted a dolgokat, mert úg veszem észre,hogy rosszúl értelmeztél egy Einstein axiómát, mely hasonlóan hangzik mint amirõl te beszélsz, de ami azt mondja: Minden fizikai jelenségnek, és így a jelenség leírását megadó elmélet matematikájának azonosan kell kinéznie minden inerciarendszerben.
Azaz , minden viszonyítási pontban azonosak a matematikai számítások alapjai, ugyanazok a képletek, ugyanazok a törvények, DE mások lehetnek a kiindulási értékek. Mivel más más inercia rendszerben, más más adatok álnak rendelkezésre.
Az egyik ürhajóból nézve a másik szinte áll.
A másik ûrhajóból nézve meg a másik áll, mivel õk azt állapítják meg hogy ÕK mennek közel c vel és nem a másik halad feléjük ennyivel.
Pont hogy a lorentz transzformáció segít a felismerésben,hogy megállapítsuk,hogy a két egymás felé haladó ûrhajó amik közel c vel haladnak egymás felé.
Bármelyik hajóból nézve c vel közeledik a kettõ egymáshoz, nem pedig kettõ c vel.
Egy külsõ inercia rendszerbõl , mondjuk a földrõl, meg egyértelmûen aztméred,hogy mind a kettõ közel c vel egymás felé halad, azaz 2 c a közeledésük egymás felé.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Számomra csak annyi, hogy nem érted, amirõl szó van.
Az idõhurok fogalmát tisztázni kéne elõször talán.
A relativitásban ha két ûrhajót nézel, ami egymással szembe halad, ha álló megfigyelõként nézed õket ugyan azt az eseményt fogod látni, amit õk is. A relativitás a koordináta rendszerek egymásba transzformálásáról szól, úgy, hogy az Lorentz-invariáns legyen, tehát hogy a Maxwell-egyenletek változatlanok legyenek. A speciális relativitás az egyetlen ilyen lineáris transzformáció.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Miért ne tudna gravitációs hatást kifejteni? Csak azt tud.
A gravitációs erõ valóban függ mindkét kölcsönható test tömegétõl, ezért írtam arányossági jelet (~) egyenlõség helyett. A teljes képlet F = \gamma*m1*m2/(r^2), csak igyekeztem a lényegtelen részletek eltüntetésével minél egyszerûbben elmagyarázni, nem sikerült. Nem attól lesz 0 az r, hogy egy tömeg van, hanem hogy a két tömeg távolsága pontszerû részecskék esetén tetszõlegesen csökkenhet, és így a köztük ható erõ tetszõlegesen nagy lehet. Az hogy minden anyagi részecske egy fekete lyuk lenne, nem feltétlen hülyeség: ez egy lényegében négyszáz éve megoldatlan kérdése a fizikának, nevezetesen mit is jelent egy pontszerû részecske valójában (pl. a potenciál lényegében energiasûrûséget jelent, és a 1/r-es függés miatt az összintegrál végtelen, tehát elméletben minden elektron elektromos mezõje végtelen energiájú és így tömegû kellene legyen). Nagyon valószínû, hogy ezt csak valamilyen egyesített kvantumgravitációs elmélet tudja feloldani majd, aminek akár az is lehet a végsõ magyarázata, hogy minden elektron lényegében egy speciális miniatûr fekete lyuk.
És bocsi az elõzõ firkantásomért, van benne gy két elírt szó, meg h hiba.
De már fáradt voltam.
Hogyan akar valaki oda eljutni ami nincs?
Mivel ezen a kis csatornán keresztül információt tudnának küldeni nekünk, akár fotonok formályában ,vagy kis kvantumos energia impulzusokat. Mindegy lenne, mert így akár a több ezer évvel elõttünk járó emberekkel tudnánk információt cserélni.
Ha átadnánk a tudásukat azon a kis jukon keresztül akkor akár több ezer évet is fejlõdhetnénk egy pillanat alatt.
Jah amúgy meg ha én visszamehetnék a múltba és megölném magam még mielõtt beléphetnék az idõgépbe, akkor sem sérülna a kauzalitás, a legfõbb ok-okozat törvény.
Miért?
Erre is Einstein adta meg a választ. A relativitás elméletben aki kicsit jobban bele mászik az meglátja hogy sokszor vannak olyan helyzetek " minden olyan helyzetben ahól már relativisztikus a változók nagysága" amikor az eredmény attól függ,hogy milyen inercia rendszerben mérsz. Vagy mihez képest mérsz.
Azaz, az események az egyik fél számára megtörténnek, a máisik számára meg meg nem történnek.
Van egy olyan elméleti-kisérletjáték,hogy két ürhajó közel fénysebességel halad egymás felé. Majd az egyik mikor pont a másik mellé ér, de még mielõtt elhúzna elõtte, átdob egy csomagot a másik hajónak.
Az eredmény:
Az egyik hajó megállapítja,hogy a csomagot sikeresen átvették, és mindenki örül, sõt, jön a rádiban a köszönet is érte, és minden megy tovább, mindenki abban a tudatban éli a világát hogy a csomagot átvették.
A másik hajó számára viszont az az egyértelmû,hogy a csomagot nem tudták elkapni és elszáguldott melletük az ûrbe, és kiment az anyázás rádióüzenet.
Most akkor melyik az igaz?
Mindkettõnek igaza van, mivel mindkettõ a saját valóságukhoz tartozó világban élnek, saját IDÕVEL és TÉRREL.
Min a két ürhajóhoz tartozik egy saját univerzum VERZIÓ!
ÉS hogy ezt beláthassátok:
Elég csupán megvizsgálni elméleti úton, egyszerû számításokkal kiszámolni hogy mekkora is a hajók sebessége, különbözõ pontokhoz viszonyítva!
Megvizsgálni a hajókhoz tartozó HOSSZ kontrakciókat, és megállapítani,hogy a csomag küldése idelyén milyen hosszú az egyik hajó a másikhoz mérten. És meg állapítani,hogy bizony ez a hosszúság különbözõ pontokból mérve más és más.
Azaz van olyan helyzet ahonnan mérve nem elég hosszú a hajó ahoz hogy átérjen a csomag, másrészrõl, meg bõven elég hosszú a csomag ahoz hogy a közel fénysebességel haladó jármû még idõben el tudja kapni a neki átdobott csomagot, mivel pont a hajó végénél el tudják kapni.
Persze ez csak egy elmélet kísérlet amit gyakorlatilag nem lehet közvetlenül ilyen ürhajókkal rekonstruálni, de egy valós és már bebizonyított elméleti rendszeren alapul.
A következtetés ami nem újdonság, minden entitásnak saját idelye, tere, és így eseményei vannak.
Ergo, megölhetem magam a múltban és az csak a megölt másomra lesz kihatással, és ha vissza is megyek oda ahonnan kiindultam, majd megint vissza a multba, a saját magamhoz tartozó multba fogok visszajutni, azaz megint ott lesz a múlt béli másom, mintha meg sem öltem volna.
Na de ez már sokaknak magas lehet. Nem akarom össze zavarni az ebmereket, inkább nem mászok bele mélyebben.
De aki kiváncsi utánna nézhet ilyen elméleti kisérleteknek.
Jó szorakozás ám
Nekem végtelen nagy távolság gyalog Ausztrália, fõleg az óceánok miatt. De egy repülõgép járatnak már meg tudják határozni, hány óra alatt ér oda. Egy kutató mûholdnak "végtelen sok" ideig tartana eljutni egy másik galaxisba.
Idõutazás: minek? És hogyan juttatnak át egy embert, vagy akármit egy extrém környezeten keresztül? Feltéve, hogy megoldható bármiféle irányítása ennek a holmi jövendõbeli féregjáratnak. Amit az ember eddig megálmodott, megcsinálta. Nekem inkább az iránnyal vannak problémáim.
Volt, aki elég rosszul vélekedett a tudomány és a hit viszonyáról. Szerintem mindkettõvel csak akkor van baj, ha kretének kreténségeket mûvelnek a nevében. A butaság nem ismer határokat. Valahol túl sok a hit, lásd a négereket akik csecsemõket erõszakolnak, mert azt hiszik megvédi õket az écctõl a dolog. Mások meg kidobnak egy csomó pénzt mindenféle hi-tech szirszarokra, amiket ki sem használnak rendesen.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Csodák csak a mesékben, meg az amerikai filmekben vannak.
Térgörbületkénti értelmezéssel viszont nincs baj.
persze ezt mondjuk elvben lehetséges megkerülni (ugyebár a foton is fénysebességgel halad a hullámtermészete miaat)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Féreglyuk is van. A nagyapám fából készült régi sufnijának a fala tele volt féreglyukakkal :)
csak nekem valahonnan úgy rémlik, hogy a relativitás elmélet szerint ha egy test eléri a fénysebességet, akkor a tömege végtelenné válik. de javíts ki ha tévedek :)
Márpedig ott vannak. A rétesben is a közepében van a túró - teccik így érteni?
Én azt kétlem, hogy emberi erõvel akkora gravitációs nyomást létre tudunk hozni, mint amely pld. a galaxisunk középpontjában ücsörgõ fekete lyuk belsejében van.
Ez a mi fekete lyukunk meg nem bánt minket, így a világ létezése és a fekete lyukak létezése nem zárja ki egymást.
E =h x nyû, ha jól emlékszem, ahol:
h = Planck állandója
nyû = a fény frekije
Jól mondom?
Mellesleg ez a fekete lyuk nekem nagyon sántít. Nem tudom, hogy egyáltalán van-e olyan, esetleg csak hibás elmélkedések vannak róla, mint ahogy a sötét anyagról/energiáról is.
De ha esetleg tényleg létezik is fekete lyuk, akkor sincs nagy probléma, hiszen nem tud gravitációs hatást kifejteni. Ezért is érthetetlenek számomra azok a hírek, amik arról szólnak, hogy a galaxisok középpontjában valami hatalmas fekete lyukak vannak. Miért is kéne ott lenniük?
Az F ~ m/(r^2) nem világos. Ugyanis a gravitációs erõ 2 tömeg között lép fel, itt meg csak egyet írtál. Az r elvileg a két tömeg közötti távolság. Ha csak egy tömeged van, akkor r valóban nulla, de akkor minden anyagi részecskének fekete lyuknak kéne lennie, ez meg ugye nem igaz.
A második világháború elõtt bécsben tartották egy múzeumba, de az anschlus idellyén mikor hitler bevonult magához vette a lándzsát és majdnem a háború végéig a birtokában volt, az amcsik egy föld alatti barlangban találtak rá a lándzsára, amely egy álcázott páncélszekrénybõl nyílt amely egy teljesen hétköznapinak kinézõ házban.
Nézz utánna, longínus lándzsája, ma nem tudom hogy hól tartájk.
Baz ez a jelen! Idõutazók vagyunk! <#hehe>#hehe><#banplz>#banplz>
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Valamit írtam ide a zufókról, hogy nehogy kidugják a fejüket azokon a csúnya féreg jukakon amiket majd épp készülnek csinálni mert akkor nekünk végünk van.
wááááá <#alien>#alien> --> <#wave>#wave><#idiota>#idiota><#csodalk>#csodalk><#duhos2>#duhos2><#bdead>#bdead><#help>#help><#szomoru1>#szomoru1>
Vagy nehogy az legyen mint abban a south park részben amelyikben a jövõbõl jönnek vissza az emberek, mert ku*va szar az élet, és sza*é, h*gyé dolgoznak.
Csak valaki kitörölte a hozzászólásomat <#szomoru1>#szomoru1> és most nem tom mi van, pedig tényleg volt valami értelmes tartalma amit írtam, csak nem jut eszembe.
De az az erzesem, hogy Volovicek sem szamoltak vegig mindent, hanem csak a legegyszerubb dolgokat.
Szó szerint :-D
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Itt néhány atom ütközik ha jól tudom,nem hinném hogy ez elindítana valamilyen ismeretlen láncreakciót,ami katasztrófához vezetne.
A fizikai állandók a garancia arra, hogy nem tudunk világvégét csinálni.
Mivel a fénysebesség maximalizálva van, akármilyen gyorsítótban is csak maximalizált mennyiségû energiát tudunk átadni az anyagnak. Persze, a földet el tudnánk pusztítani, még a naprendszert is, de az egész világegyetemet nem.
Így mentette meg Epikurosz a világot!
:-)