A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- 1 éve
- több mint 5 éve
- 10 éve stb...?
Értem én, hogy fapapucs, de mire jó? 😊
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
Példa: ha keresel nettó 250 ezret/hó, az 22 munkanapra számolva napi átlag 8 órával, legyen durván 1400/óra. Cafetéria nélkül.
A cafetéria amúgy sem jár mint a bér, hanem csak adható juttatás. Sok helyen (pl. egészségügy is) nem is adják, így azt kár is beleszámolni.
Egyébként csendben megsúgom, hogy sok munkahelyen még a nettó 140 ezret sem keresik meg havonta. Ez tény.
És a fenti példából már ki is tudod számolni, hogy akkor ők mennyit is keresnek óránként...
"Mióta van otthoni internet hozzáférésed? "
A skála finomsága itt megérne egy misét, hogy milyen legyen...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
★★★★★
Én valahogy így skáláznék:
-800 vagy az alatt
-801-1200
-1201-1600
-1601-2000
-2001-2400
-2401-2800
-2801-3200
-3200 felett
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Egyébként igen, így nem jó a skála, a felső 1200-as kategória is csak ilyen 200ezerre jön ki napi 8-ban számolva
A minimumbér és 160 óra mellett is a nettó 625 Ft/óra. A középszintű végzettséget igénylő bérminimum 810 Ft / óra.
Ezen felül a cafeteriát hogyan számolod bele? Felnettósítva?
Tehát valahogy így lenne a lépcső, de még ezt is túl finom osztásúnak érzem...
A 801-1500 lehetne egy zóna és a 2001-3000, 3001-4000 és 4000 felett is jó lehetne.
600-800
801-1200
1201-1500
1501-2000
2001-2500
2501-3000
3001-3500
3500 felett.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.30. 10:23:09
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

..és mint látszik is, még csak nem is maximumon ment.<#merges2>#merges2>
Beszélgettünk közben pár helyi dolgozóval a keresetükről, így ennek kapcsán egy majdani szavazási javaslat:
Mennyi a nettó órabéred?
- 500 alatt
- 500 - 800 körül
- 800 - 1000 közt
- 1000 - 1200 táján
- 1200 felett.
Az archívumban nem találtam ilyen mélységű kérdést. Abszolút jó szavazási téma, hiszen mind pénzből (keresetből) élünk.
Esetleg bekerülhet még egy "- munkanélküli vagyok mert.." sor is ha szükségét érzitek.
20+ fokos hőmérséklet: ultrakaka
20 alatti hőmérséklet: jó
you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly
Melóban is, idehaza is. A következő autónkban viszont az alapfelszerelés része lesz. Oda már kell.
BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D
Talán mégiscsak egy hal kontra hús szavazást kellene megejteni nem?
Arról legalább voltak vélemények...<#nyes>#nyes>
Öröm az ürömben, hogy nekem is éppoly jogom van eldönteni mit tekintek húsnak, mint ahogy másoknak is. És talán ez a legszebb az egészben.
Lehet hülyeségnek tartani ki mit gondol, csak felesleges.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Na és intuitíve, mert az jó indikátora a konszenzusnak: "húsétel", vagy "ettem egy kis húst", ebből egészen konkrétan az állat harántcsíkolt izomszövetére asszociálsz, nem arra, hogy az illető pl. májat evett.
De főként arra reagáltam egyébként, hogy az izmot és a húst az összehúzódásra való képesség alapján szedte külön halmazokba, ami egyértelműen hülyeség. Az általad említett tágabb kontextusban értelmezve is maximum tartalmazási kapcsolatban van a két fogalom.
Érdekes egyébként, hogy itt pl. az angol és a magyar definíció nem egyezik, mert a meat pl. a kifejezetten élelmiszerként fogyasztandó vázizmot jelent. A hús, ahogyan mi használjuk talán inkább a "flesh" szóhoz áll közelebb (pl húsba maró, vagy az, amikor valaki húsos).
Bővül is a jelentése a húsnak valóban, pl. a "vegán hús" terjedésével, de közel sem abba az irányba, amit Zephyr feltételezni vélt...
"The trees move. Do you not see it?"
Attól, hogy másként látunk és másként értelmezünk, a dolgok még ugyanazok. A tudomány mostanra már nem beszél az ókorban már ismert 4 alapelemről (föld, levegő, tűz, víz) de ez nem jelenti azt, hogy nem is léteznek ma már. Sőt, a társadalomtudomány pszichológia szaka még ma is használja őket. Mondanám, hogy az ezoterika is, de az meg (még) áltudomány annak ellenére, hogy létezik a négy évszak is amihez köthető.<#nyes>#nyes>
Nem egyszerű dolgok ezek, de addig jó amíg van miről társalogni.<#vigyor>#vigyor>
Ezzel szemben viszont húsnak számít pl. a máj, a velő, ami nem izomszövet, mégis lábasjószág része, amit elfogyasztunk.
Persze ez is folyamatosan alakult az idő során, ahogy a kultúrkörnyezet is. De valahol itt alakult ki a dolog, a böjt során a hús megvonása inkább arról szólt, hogy a számunkra értékes, élvezetes dolgoktól kellene tartózkodni - a hús érték volt, a hal nem.
Tehát nem összefüggő dolgokról van szó, így kiválóan el lehet hülyéskedni rajta 😊
(lásd még: gyümölcs és zöldség, ahol hasonló esetről van szó - előbbi a biológia felségterülete, utóbbi a gasztronómiáé)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.21. 05:27:24
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Szóval se a csirkemell, se a csirkecomb nem hús, lévén ezek összehúzódásra alkalmas izomszövetek. Tulajdonképpen ezt a hosszas bullshitet azzal az egyszerű ténnyel kell áthúznom, hogy a hús maga az izomszövet.
Vagy trollkodsz? Ez már az a szintje, aminél nem esik le, hogy komolyan írtad-e, de ha trollkodsz akkor ezt beszoptam masszívan, grat
Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2019.06.21. 02:00:00
imo :) science fiction is science fact
A halevő vegán az kb. az a szint, mint aki benzines aggregátorról tölti az elektromos kocsiját
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.20. 12:37:10
Mellesleg még a vegánok közt sincs teljes egyetértés a halak rendszertani besorolásáról. Van aki vallási okozatokra hivatkozik a véleménye kapcsán, mások meg biológiai tényezőkre.
Ha lesz egyszer majd hivatalos döntés a témáról, én is fejet hajtok majd előtte. Addig meg...
Mesterséges húst inkább kihagynám. Már a nevétől is a hideg ráz. 😊
gamertag: kenobita
Ergo: nem minden faszság ami annak tűnik.
Ám ettől függetlenül, hinni lehet abban a faszságban is, hogy a hal is hús.<#hehe>#hehe>
nagyot megy mostanában a mesterséges hús, fogyasztanád?
húsevőként elképzelhetetlennek tartom, hogy lecseréljem a rendest húst
húsevőként teljesen elképzelhetőnek tartom
vega-vegánként még a mesterségeset sem
vega-vegánként, persze, hiszen így nem hallnak meg állatok
egyéb, kifejtem
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Jó a téma, de túl sok mondanivalóm akad róla, így innentől inkább spoilerezem hogy ne foglaljam a helyet túlzottan.
Mondom én, hogy értelmezem:
1. színhús - általában állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas főtt, párolt vagy sült készítmény. Én a nyerset és a nem állati eredetűt nem sorolom ide, számomra az ehetetlen. De ha valakinek az a heppje, áldásom rá. Ami a lényeg, más összetevőt nem tartalmaz.
2. hús tartalmú készítmények - na ez a bővebb csoport. Ide tartozik minden olyan készítmény, ami tartalmazHAT húst is. Ilyenek pl. a hambihoz kapott marhahús, pulykahús elnevezésű (és egyéb) érdekes titokzatos készítmények. Továbbá különböző gyanúsan olcsó virslik, párizsik és egyéb felvágottas társaik. Ha szerencsénk van, némi mennyiségben valóban tartalmaznak színhúst is, bár néha vannak kétségeim, hogy nem e csak a nevükben<#idiota>#idiota>
3. húsként félreértelmezett egyéb biológiai rendszerek pl. halak, békák, rákok, kígyók stb.
Ezek nem húsok, mert szerkezetileg izomrostokból tevődnek össze. Ha valaki netán nem tudná még, a fő különbség az izom és a hús közt annyi, hogy az izom az egy összehúzódásra alkalmas szerv, miközben a hús pedig nem az.
Pont emiatt a pacal sem hús. Mert az meg marha előgyomor, ami szintén izom. Én ettől jobban elmagyarázni úgysem tudom, akik meg nem akarják megérteni, azokat meggyőzni úgysem lehet. Nekik továbbra is hús a hal is, meg a pacal is például.
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2019.06.19. 08:34:55
- (szinte) minden nap
- heti 4-5 alkalommal
- heti 1-3 alkalommal
- havonta egy vagy néhány alkalommal
- ritkábban
- egyáltalán nem eszem húst
- Nem beszélni jól magyar, lenni arab diák. Nem ért mit mond...
- Csak ússzál szépen tovább! Ügyes vagy!
Ezt nem lehetett kihagyni, bocs.<#vigyor5>#vigyor5>
Jöhet a nyelvvizsgás, továbbtanulós szavazás.<#vigyor>#vigyor>