George R.R. Martin

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

NandorHUN
Na igen, könyvben Sam pl. el se mondta Jonnak, hogy élnek. Meg ugye kb. csak 1-2 ember van aki tudja, hogy túlélték, Fehérrév ura, Davos, de ha jól tudom akkor még Boltonok se tudják (könyvben), mert nem mondta el nekik Theon.
Sir Quno Jedi
há hogy sam mit mond, az ugyebár... 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sam mondta neki. Vagyis azt nem tudja, hogy azóta meghaltak-e, de Sam utolsó infoja alapján élnek. Ennyit tud Jon Snow, ami több, mint a semmi.

http://gaborszantai.co.uk/

Sir Quno Jedi
Jon honnan tudná, hogy élnek??? Direkt nem mennek oda Bran-ék, mert akkor nem engedné el õket, mert inkább a fekete erõdbe vinné õket, hogy ott vigyázzon rájuk. Szal. Jon szart sem tud a sorozatrész végére sem. Puszta külön megírt töltelékszar volt az egész.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Master91
késõbb még bejöhet
NandorHUN
Na igen, ez a rész csak idõhúzás volt. Gondolom reménykednek benne, hogy mire a végére érnek az 5. könyvnek már kiadtak a 6.at.
Am én csak azt nem értem Bradék elõhalott kísérõjét miért hagyták ki... lehet túl meseszerûnek találták.
Én a gyerekcserére gondolnék a falon a csata után😊.

Master91
Igen.
És még esélyt is látok rá hogy Tyrion akkor lendül akcióba pluszba.
Az évad utolsó részének The Children a címe. Szerintetek ez utalhat az Erdõ Gyermekeire?

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

stargatelost
Na, a végén azért csak elgyütt a tél <#nezze>

4x05: Örülök, hogy nem baszták össze Bran szálát, de így bebizonyosodott, hogy a Jon/Bran/Locke kitérõ 100%-ig idõhúzás volt, hogy feldobják a sorozatot. Persze ez nem olyan nagy probléma, csak ugye az elõzõ rész után féltem, hogy lesz Jon-Bran reunion, na akkor fosták volna telibe a könyveket. Elég baj az, hogy Jon tudja, hogy élnek. Most már mehetnek az útjukra.

922044:16 SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE \"I think I crashed your plane\"

Pontosan ez a bajom a sorozattal, nálam a 3. kötet után kifújt.

NandorHUN
Na igen, meg én 1. könyvnél még azt hittem mire jön az utolsó a végére már tavasz lesz, erre már az 5. könyvnél vagyunk és még mindig õsz van...
A történelemkönyvet konkrétan nem õ írja hanem az évek során felgyülemlett a könyvekbe be nem került jegyzetek, vázlatok alapján 2 másik ember és Martin csak átnézi hogy minden rendben van-e.

Bár abban egyetértek hogy keveset foglalkozik a 6. könyv írásával szerintem az évek alatt beleunt már...

NandorHUN
Blackfyre-rõl lövésem sincs, de érdekes, hogy jön idén egy nagy történelem könyv... ahelyett , hogy jönne a következõ GoT kötet. -.-
Pedig jó lenne ha kiadná végre, be kéne fejezni a storyt mielõtt még történne valami az íróval, ugye már 65 éves...
Igen már csak Howland Reed az egyedüli aki bizonyíthatná kérdés hogy van-e konkrét bizonyítéka vagy csak a szava.

Ha a Knight of the Laughing Tree-re gondolsz az egy történet amit Meera mesél el Brannek a 3. könyvben asszem. A Harrenhall-i tornáról szól és arról hogyan nyerte meg Lyanna (szerintem). Mindenesetre az biztos hogy ekkor kezdõdött Rhaegarral a viszonya.

De vannak egyébként más könyvek is ezt korábban leírtam a #819 -es hozzászólásban.

@MaRee:
teória Aegonról (szerintem ez is tuti igaz zsóval inkább spoilerbe rakom hátha valaki nem szeretné lelõni magának a poént)
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Aegon igazából nem Rhaegar fia hanem egy Blackfyre leszármazott. Ugyebár Illyrio mondja Tyrionnak hogy "Black or red a dragon is still a dragon."

Meg még van jópár erre utaló idézet keress rá ha érdekel.

Nem lepõdnék meg, ha soha nem derülne ki az igazság. Mindenesetre nekem nem jön be a Targaryenes elmélet.

Egyébként meg hiába akarna Jon a Trónra ülni (már ha nem halt meg), egyrészt ugye fattyú, másrészt az Éjjeli Õrség tagja, harmadrészt pedig ugye ott van Aegon esete, aki ha tényleg az akinek mondja magát, Dany elõtt van az öröklési sorban.

NandorHUN
Akkor szegény Jon még mindig legjobb esetben is "fattyú". Ráadásul senki nem bizonyíthatja, hogy Targaryen mert már kb. mindenki meghalt.
Más:
A sima Tûz és jég dalán kívül még milyen könyvek vannak? Pl. amit írtál.
A háttérben persze az van hogy Lyanna Rhaegart szerette egészen elsõ találkozásuk óta (Knight of the Laughing Tree).

Minden nem törvényes gyerek fattyúnak minõsül...

NandorHUN
Sorry, kimûveltem magam, Aerys "csak" Ned apját, meg bátyát ölte meg. Rhaegar meg tényleg elrabolta Lyannát és gondolom nem azért hogy sakkozzanak... szal így már esélyes, hogy Jon tényleg Targaryen.
Bár így nem tudom, hogy fattyúnak minõsül e, mert ugye Rhaegarnak volt már gyereke meg felesége is.
Ha Jon tényleg Targ akkor úgy is az lesz a vége hogy majd jól levarja Dany-t(aki a nagynénje), jó öreg Targaryen szokáshoz híven, hogy tisztán tartsák a vérvonalat.

NandorHUN
Kicsit utánaolvastam, érdekes hogy olyan infok derülnek ki f.. tudja honnan, amikre totál nem emlékszem, hogy olvastam volna...
Szóval elvileg Lyanna lelépett a Rhaegarral még Baratheonék lázadása elõtt.
Na, de Robert nem azért lett pipa és lázadt fel Neddel, mert Aerys kinyirta Robert nagy szerelmét Lyannát?
Akkor most hogy is van ez?
Valószínûnek tartom hogy Varys sem tud errõl.

Az érveket amiket leírtál már mások is felhozták de mindkettõ könnyen cáfolható.

Elõször is a Targaryeneknek általában csak akkor garantáltan szõke/ezüst a hajuk ha vérfertõzésbõl születnek. Ha mondjuk az anya nem Targaryen és fekete/barna haja van akkor már van rá esély hogy a gyereknek sem lesz tipikus Targaryen haja.

Most így hirtelen Baelor "Breakspear" Targaryen jut eszembe akinek dornei volt az anyja a haja színe meg fekete. A Targaryen fattyak között is gyakran elõfordul más hajszín például Aegor Riversnek és Orys Baratheonnak is fekete volt a haja.

Az meg hogy jobban hasonlít Nedre mint Robb nem nagy dolog, elvégre Robb egy az egyben az anyjára ütött Tully vonásokkal. Én olyanra nem emlékszem hogy valaki azt mondaná hogy mennyire hasonlít Jon az apjára sokkal inkább mondták rá azt hogy Stark vonásai vannak ezt pedig akár az anyjának is köszönheti. Ned viszont többször említi hogy Arya egy az egyben úgy néz ki mint Lyanna és az is elhangzik hogy mennyire hasonlít Jon Aryára ebbõl szerintem egyértelmûen levonható következtetés hogy Lyannára is hasonlít Jon.

NandorHUN
Még néhány hónapja olvastam róla egy angol oldalon, annyira nem mélyedtem bele (igazából fõleg arról szolt ha forum, hogy meg fog e halni), de azok miatt amit leírtam én nem hiszem , hogy Targaryen lenne, bár örülnék neki.
ui.: Varys sem említette a könyv végén, hogy Jon-nak kéne a Vastrón, pedig jogosabb lenne a trónkövetelése, mint az öccséé...
Count Adyn
Nekem pont ez a gyanus hogy annyira az arcunkba volt tolva, hogy vigyázzá jon mert meg fognak ölni, vagy 3x is, hogy tul egyértelmû lenne😄

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Bocsi abból indultam ki hogy a Lyanna + Rhaegar = Jon teóriát mindenki ismeri de ezek szerint te még nem olvastad. Ha érdekel keress utána rengeteg helyen le van írva (ebben a topikban is). Igazából én már nem is teóriaként hanem tényként kezelem annyi bizonyíték van rá. És mivel Jon Targaryen ezért nyilván nem fog meghalni addig amíg ez számára is kiderül. Õszintén szólva én azon se lepõdnék meg ha elõbb utóbb övé lenne a vastrón elvégre jogosabb az igénye mint Dany-nek (már ha valaki elõbb törvényesíti fattyúból).

Szerintem ne reménykedjetek Jon-nal kapcsolatban. Persze, szépek ezek a teóriák meg minden, de szerintem Martin bácsi úgy ahogy más fontosnak hitt karaktert egy tollvonással kinyírt, Jon-nal is megcsinálja, aztán majd lehet pislogni, hogy wtf.

Master91

Amikor a nap nyugaton kel fel és keleten nyugszik le –> Quentin
Amikor a tengerek kiszáradnak -> Dothraki tenger
és a hegyeket elfújja a szél, mint a falevelet. -> valszeg a piramisok
és hát Drogo visszatérhetETT mint Drogon

Dany meg vérzett a végén, ami nem menstruáció hanem elvetélés, Daariotól esélyes hogy teherbe esett, megfogant
NandorHUN
Jon nem hiszem, hogy Rhaegar gyereke lenne, bár az fura lenne ha Varys csak az egyik babára gondolt volna, mindazonáltal a könyvben többször is írták hogy Catharyne azért nem szerette Jont mert még Robnál is jobban hasonlított Ned-re és le se tagadhatná, hogy a faterja.
Az meg a másik, hogy fekete a haja, nem ezüst

@Master91
Szerintem nem teljesedett be a jóslat, legalábbis nem lett minden porrá , nem kelt fel másik oldalt a nap stb...
Jon addig biztosan nem fog meghalni (vagy ha meg is hal akkor visszatér) amíg ki nem derül hogy Rhaegar fia. Ezért én õt tartom az egyik legbetonbiztosabb karakternek ilyen szempontból. Arya a másik aki addig van biztonságban amíg a listájáról meg nem hal mindenki.

Master91

már lehet gyereke, beteljesült a jóslat

NandorHUN
Robról is ezt hittem aztán meg lehet nézni... 😄 És az a baj, hogy ez egy "normális" könyv esetében egyértelmû lenne, de itt lehet pont azért mert senki nem hiszi hogy meghalna meglépi.
Egyébként én akiben még biztos vagyok, hogy meg fog halni az Denerys , mivel ugye nem lehet gyereke, így szerintem ugy lesz majd kerek a történet (és nem félbehagyott), ha az öröklés is fel van vezetve, magyarul olyan királlyal királynéval akinek lehet utóda.
Egy dologban vagyok biztos: Jon nem fog hulla maradni. Nagy szerep vár még rá.

QuippeR
spoilerra: nekem is ez a tippem, de Martinról elképzelhetõnek tartom, hogy direkt azért nem lépi meg, mert sokan erre tippelnek.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

NandorHUN
Ha jól emlékszem, akkor nem õ volt, hanem az egyik szolgája és õket (aki levágta a kezét a Királyölõnek késõbb Brannie és Pod ölik majd meg, mikor véletlenül találkoznak).
Bran pedig tényleg nem ment oda Casterékhez, sõt Havas sem lovagolt ki, de ha jól tudom akkor Jon kövér haverja el se mondta neki, hogy találkozott az öccsével. Ellenben Bran egy "hidegkéz" nevû fickóval kóricált nem egyedül.
(Amugy szerintem hidegkéz az Jon rég eltûnt és meghalt nagybátya, akit valamiért még se tudnak irányítani a Mások...
Amugy szerintetek Jon meghal az 5. könyv végén? Bármint eléggé leszurdosták meg írták h a 4. döfést már nem érezte.
Nekem tippem, hogy Mellisandre feltámasztja, aztán otthagyja a falat... mivel ha "meghal" akkor már nem kell tartania az esküjét, hogy "haláláig" varjú lesz... (másik lehetõség meg hogy tényleg meghalt)
trident
Master, Risu: oké, köszi, hogy írtátok, feleslegesen túlpörögtem.😊

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

stargatelost
Fikció, keresd a hozzászólásaimat.

922044:16 SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE \"I think I crashed your plane\"

Risu Führer
igazából az sem biztos hogy az Éjkirály az Stark, csak Öreg Nan meséli úgy mintha Stark lenne, de elmondja hogy sokan más családhoz kötik.

The Town never be the same...today it looks like Disneyland.

Master91
HBO azt írta õ az Éjkirály
trident
Shiwo részére: fikció, nem tudom 100%-ra bizonyítani: az Éjkirály egy bukott Stark, mivel felnõtt korában romlott meg, nem is biztos, hogy a mások közzé lehetne sorolni, hiszen másként vissza sem tudott volna térni a falra.
Ráadásul legyõzetett.
Akit a 4x4-ben láttunk, szerintem nem az Éjkirály...

Õszintén szólva csak véletlenül ugrott be... Mi van akkor, ha az Éjkirályban több maradt az emberi, mint a más vonás... Mi van ha elbukott, legyõzték, de nem halt meg... Tudatára ébredett tettének... Éssss...... Õ Hidegkéz? Az "öröklétre" kárhoztatott lélek, aki most tévedését azzal szeretné helyre hozni, hogy kései rokonát kíséri és védi útján?

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

sorozat 4.évad 4.rész, könyves eltérések(Azért kérdezem, mert már nem tudom, hogy nem emlékszem, vagy ennyire elbaszták a sorozatot)

A könyvben a Bran szálban ugye nem volt ilyen, hogy Craster erõdjénél õt elkapják?

Illetve, A csávó aki levágta Jaime kezét, õ sem ment a falra, nem?! Meg eleve nem is õ csapta le neki?!
Köszi.

A varjú wargolás nekem nem rémlik de a sok név közül emlékszek néhányra: Brynden Rivers, Bloodraven, The Raven, Kinslayer gondolom volt még neki több is.

Meg ugye értett a varázsláshoz is az se kizárt hogy alakot is tudott váltani... Annyi biztos hogy Varysra köröket vert mint kém.

Master91
Azt vágjátok, hogy erõsen esélyes, hogy egy nagy-nagy jóslat beteljesedett az 5. könyv végén? 😄
Master91
Hm. Brynden története érdekes.
Családfa:

Csak azokról írok, amikrõl jelenleg biztos vagyok.

- IV. Aegon fattya volt
- tudott hollókat wargolni már emberi életébe is, mikor segítõ volt I. Aerysnek. (Hány szeme van? Ezer és egy. Vagy mit lehetett olvasni Drunk&Egg könyvekben)
- I. Maekar börtönbe vetette, majd késõbb V. Aegon ( Egg ! ) ki hozta onnan, és elküldte a falra.

Hajóval mentek, Aemonnal (a vak, öreg mester ugye), és még Dunk&Egg spoiler esetleg :
Dunkal, a királyi testõrség parancsnokával

- falnál szolgált, parancsnok lett belõle
- és valamiért a faltól északon itt kötött ki, gondolom õt is hívta az elõdje, mint most Õ Brannt.

Viszont:

"Az utolsó zöldlátó, az énekesek így nevezték, de Bran álmaiban még mindig háromszemû varjú volt. Amikor Meera Reed megkérdezte a valódi nevét, kísérteties hangot hallatott, ami akár kuncogás is lehetett.
– Amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem, de anyám még csecsszopó koromban Bryndennek nevezett el."

EZT nem értem én se.
"amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem"
Gondol itt arra, hogy varjúkat tudott wargolni, akkor volt más-más neve?
trident
Igen, így lehet (mivel hosszú):
Az utolsó zöldlátó, az énekesek így nevezték, de Bran álmaiban még mindig háromszemû varjú volt. Amikor Meera Reed megkérdezte a valódi nevét, kísérteties hangot hallatott, ami akár kuncogás is lehetett.
– Amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem, de anyám még csecsszopó koromban Bryndennek nevezett el.
– Van egy Brynden nevû nagybátyám – mondta Bran. – Vagyis igazából anyám nagybátyja. Fekete Hal Bryndennek hívják.
– Nagybátyádat valószínûleg utánam nevezték el. Néha még ma is adják ezt a nevet, de nem olyan gyakran, mint régen. Az emberek felejtenek. Csak a fák emlékeznek. – Olyan halkan beszélt, hogy Bran alig hallotta.
– Lénye nagy része már a fáé – magyarázta az énekes, akit Meera Levélnek hívott. – Õ jóval hosszabb ideje él, mint a halandók, de még kitart. Értünk, értetek, az emberek birodalmáért. Alig maradt valami erõ a testében. Ezer és egy szeme van, de oly sok mindenre kell figyelni. Egy nap majd te is megtudod.
– Mit tudok meg? – kérdezte Bran a Reedeket késõbb, amikor lobogó fáklyákkal a kezükben megjelentek, hogy visszakísérjék a kis barlangkamrába, ahol az énekesek fekhelyet készítettek elõ nekik. – Mire emlékeznek a fák?
– A régi istenek titkaira – felelte Jojen Reed. Az étel, a tûz és a pihenés segített neki felépülni az utazás megpróbáltatásaiból, de azóta sokkal szomorúbbnak és fáradtabbnak tûnt, szemében ûzött kifejezés ült. – Igazságok, melyeket az Elsõk ismertek, és Deresben már megfeledkeztek róluk... de a nedves vadonban még nem. A lápokban és ingoványokban mi sokkal közelebb élünk a zöldhöz, és emlékezünk. Föld és víz, agyag és kõ, tölgy és szil és
fûz, ezek mind itt voltak már jóval elõttünk, és itt lesznek, amikor mi már rég eltûntünk.

Vérholló=Brynden Rivers=Bloodraven (index fórumból)

Hogy mi lehet a célja? Erre gondolsz? Szerintem átadni a tudást, védeni a fákat, a régi isteneket (=élet?) szolgálni. Az utolsó zöldlátó egybe fog olvadni a fákkal, a természettel, tudata szerintem át fogja lépni a fizikai élet határát (szinte a könyvben sem tiszta már, hogy õ él-e úgy mint egy ember)

"Spirituális szinten" pedig már lényegét vesztette, hogy ki volt õ és hogy érkezett az erdõ gyermekeihez. Ez volt a karmája és már nem "ember".

----------------

Sir Quno Jedi: igen, biztos ez az út kell neki, szerintem is errõl szólt az asshai árnyékgyûjtõ jóslata...😊

Amúgy ha már Dany. Ugye a sárkánynak három feje van. Dany egy.
-Ifjú griff, aki újjászülethet a lángokból?! (füstben, sóban...köhöm) 😄
-Victarion a kürttel?
-Az 5. könyvig a Pók által leplezett Aegon?
(Dany a Halhatatlanok Házában téblábol, az egyik szobában lát egy férfit, egy asszonyt egy kisgyerekkel (Rhaegar és Elia, Aegonnal), és ott mondja Rhaegar Aegonról, hogy õ a Herceg, akit megígértek (Prince that was promised), és hogy az övé a tûz és a jég dala. via index fórum)
-Havast, Tyriont én elvetném... Na jó, Tyrionban lehet ráció...😄

<#eljen> Én ma fogom elkezdeni az elejérõl az egészet megint.

Az itteni idézeteket olvasva jöttem rá, hogy mi mindent elfelejtettem már a könyvekbõl. A következõ megjelenése elõtt minimum egy összefoglalót el kell majd olvasnom. Túl sok idõ múlik el két könyv megjelenése között. <#rinya>
Sir Quno Jedi
Kiváló gyakorlás ez egy leendõ türannosznak. Kicsibe kell elkezdeni. Ha önerõbõl, mindenféle nagy háttérhatalom nélkül fel tud jönni egy félisteni szintre, hatalmas seregekkel és követõkkel, akkor elképzelhetõ mire lesz képes késõbb, ereje teljében.

Na ezt a fickót nem értettem a könyvben.

Nem tudom itt kell-e spolierezni, minden esetre aki még nem olvasta a DWD-t az ne olvasson tovább, ha nem akar.

Ugye õ a Three-eyed-crow, az utolsó greenseer. De greenseer nem csak az erdõ gyermeke lehet? Õ Bryndennek nevezi magát ha jól emlékszem, és pont most olvastam el a Dunk & Egg trilógiát (érdemes aki még nem tette, kellemes kis lovagi történetek), amiben szerepel egy Folyami Brynden nevû félszemû ember, Aerys Targaryen Segítõje. Másnéven VérHOLLÓ Nagyúr.

Ugyan az az ember lenne? Hogy került oda? Hiszen a Dunk & Egg eseményei vagy 100 évvel a Tûz és Jég Dala elõtt játszódnak.

Bocs az angol és a magyar nevek keverése miatt, de mindkét nyelven olvastam, és sok dolog nem tudom hogy lett magyarra fordítva.

trident
Az cudar lenne! 😄
Ugye a könyvben az van, hogy (vér)mágiával irányították a sárkányokat:

"Aznap este elsõ alkalommal hozta elõ a sárkánykürtöt, melyet a Varjúszemû talált Valyria füstölgõ romjai között. A göcsörtös holmi hat láb hosszú lehetett egyik végétõl a másikig, feketén csillogott, vörös aranyból és sötét valyriai acélból kovácsolt gyûrûk díszítették. Euron pokolkürtje. Végigfuttatta rajta az ujjait A kürt érintésre ugyanolyan meleg volt, és selymes, mint a sötét bõrû asszony combja, és olyan fényes, hogy a mélyén látta saját eltorzult vonásait. A gyûrûkbe különös, mágikus betûket véstek.
– Valyr rúnák – mondta Moqorro.
Ennyit Victarion is tudott
– Mit jelentenek?
– Sokat, és még annál is többet. – A fekete pap az egyik aranygyûrûre mutatott. – „A nevem Sárkánybilincs.” Hallottad már, hogy szól?
...
– A fivéred nem maga szólaltatta meg a kürtöt. Neked sem kell ezt tenned. – Moqorro az acélgyûrûre mutatott. – „Vért a tûzért, tüzet a vérért.” Nem számít, ki fújja meg a kürtöt, a sárkányok a kürt mesteréhez jönnek. Magadhoz kell kötnöd a kürtöt. Vérrel.

----

Dany kálváriáját már én is untam néha, de ez is kell, hogy uralkodóvá váljon. Biztos ez az õ útja.

Shiwo
majd az lesz a vicces, mikor Bran megszállja Drogon-t...

"Ha elõre akarsz jutni, hátrafelé kell menned.."

hát, az 5. könyvben sikerült eléggé visszafejlõdnie, hogy a végére ismét kikupálódjon...

RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../