Földünk, és az emberiség sorsa
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De amúgy nem hiszem, hogy még egy, az emberhez hasonló intelligens faj ki tudna alakulni, pl a macskákból, kutyákból, madarakból....
Majmok már nincsenek is jóformán.
Talán az húzná ki a Földet a szarból, ha az automatikát, robottechnológiát magasabb szintre emelnék (de a Mátrix, meg a Terminátor negatív kampány volt ennek az ötletnek) és megoldanák a születésszabályzást genetikai úton (itt meg a kereszténység, meg a III. világ a hunyó).
A felmelegedés csökkentésére láttam múltkor egy merész ötletet (többet is csak ez tetszett a leginkább).
Szal: elektromegnetikusan gyorsított lövedékeket juttatnak az ûrbe (6km -es függõleges indítóaknából), amik nagyon vékony és könnyû irányítható lemezeket állítanak valami távoli pályára a Nap és Föld közé. 8000 lövedékbõl lövedékekként több száz lemezbõl álló árnyékoló függönnyel csökkentenék a Földre jutó napfény mennyiségét.
Tetszett.
A többi megoldás mesterséges felhõkkel operált.
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
"A Kisérlet az Kisérlet" A&B Sztrugackij:A kárhozott város
Amint kipusztulnak az emberek kezdõdik minden elölrõl (max baktérium szinten) és csokiság lesz.....
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
Ismerj meg mindent, amit az internetes pénzkeresés titkairól tudni kell.
A képzelõerõ sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás behatárolt, még a képzelõerõ felöleli az egész világot. És csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség.
Az élet egyik legszörnyûbb attribútuma a megöregedés. Elsõsorban ezt kellene felszámolni. Az öregség borzalma még a fiatalságot is meggyalázza és értelmetlenné teszi.
Viszont azt is szem elõtt kellene tartani , hogy az örök élet is ( vagy a több száz évig tartó élet ) halálosan unalmas és értéktelen volna.
Valahol a kettõ között kellene a biológia tudományának valami megoldást találnia.
A képzelõerõ sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás behatárolt, még a képzelõerõ felöleli az egész világot. És csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség.

dronkZero, remélem Te is megnézted és rájöttél, mekkora hülyeség az a grafikon, amit belinkeltél.
Hát, aki látta a filmet, az remélem most nem legyint, hogy van még idõnk, mert 2050-re voltak benne utalások ugye.És mindössze 10 év van, hogy tegyünk ellene valamit. Jó, ezek csak becslések, de nyilván nem állnak messze a valóságtól. Bárcsak idõben felismernénk a helyzet súlyosságát, de sajnos az átlag polgár úgy gondolkozik, ahogy múltkor is írta itt valaki reakcióként, mikor mondtam, hogy nagy vállalatok is felismerték a környezetvédelem fontosságát és olyan technológiával gyártanak dolgokat, ami számukra esetleg költségesebb lehet. Na erre volt az a reakció, hogy marketingnek nem dõlünk be, mert csak azért csinálják, hogy könnyebb legyen eladni a termékeiket. Persze az sem véletlen, hogy a legtöbb ember így áll hozzá a dologhoz, a média és a kormányok, nagy vállalatok tisztességtelen viselkedése tette ennyire szkeptikussá az embereket, de ezzel együtt baromi idegesítõ ez az együgyûség. Asszem többet nem igazán tudok hozzátenni, hacsak azt nem, hogy remélem, minél többet látták/látják a filmet és belátóbban fognak élni.
Na most lehet oda gázt vinni, de az is el fog szökni elõbb-utóbb.
Úgyhogy kb a kupolaváros marad...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Marson épp ellenkezõleg, több üvegházgáz kellene
(kéne nyitni egy Mars terraformálás topikot)
a jog onnan jön hogy van egy egyezmény ami szerint semelyik nemzet se sajátíthat ki bolygókat
a valóságshow kérdése meg az anyagi támogatás miatt fontos, ha a közvéleményt nem érdekli akkor a kutatók is kevesebb pénzt kapnak
tenger? <#merges2>#merges2> tudtommal sehol, max jég formájában
Vörös Marsot a ghoul unokáinknak! :D
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Egyébként biztos én vagyok tudatlan, de a Mars-on hol van tenger?
hosszútávon ezzel nem lesz gond
hogy ember még nem jutott a Marsra annak biológiai okai is vannak, amikor az ûrbõl visszatérnek az ûrhajósok járni nem tudnak, úgy kell õket kivenni az ûrhajóból, amikor a Marsra érnek ott nem lesz segítségük
embert azért se küldenek mert a nagyközönség szemében csak egy újabb valóságsó lenne az egész ami hamar lecsengene és egyelõre robotok is helyettesíthetik az embert azokban a tudományos kutatásokban amit jelenleg ott folytatnak
másik kérdés hogy vajon van-e jogunk drasztikusan beavatkozni a Mars életébe, vagy így kell-e meghagynunk unokáinknak
bár én nagyon várom a Marsra szállást, de szerintem évtizedekig még nem lesz szó róla
A Föld sosem lesz alkalmatlan, ez szerintem is igaz, remélem, hogy az, de ez ugye egy globális megállapítás, vagyis az emberi számára bizony lakhatatlanná válhat. Azért a technikát ne becsüljük nagyon túl, nem lehet a fákat, vizet, levegõt stb.-t technikai vívmányokkal helyettesíteni és ha lehetne is, nem szívesen élnék egy fémbolygón.
üvegház gázokat engednénk a légkörbe, stb.
ezek csak papíron vannak de az ember megveti majd a lábát a Marson, csakúgy mint távoli Földszerû exobolygók felszínén
a Föld pedig sose lesz lakhatatlan szerintem, vannak kilengések szélsõséges idõjárás, környezetszennyezés de ennek nincs szerintem globálisan akkora szerepe, a technika úgyis megoldást nyújt minderre
ehhez még meg kell oldani a sebes ûrhajó kérdését és az ember ûrben történõ életét
de ez a jövõ
sz4bolcs: mellesleg annyira felesleges ez a hosszútávú tervezgetés. Elsõsorban azért, mert itt szó sincsen 100 ezer éves távlatokról. Annak is örülhetünk, ha pár 100 éven belüli terveket meg tudunk valósítani.
Másodsorban pedig már rég nem ott kéne tartanunk, hogy a fennmaradási/túlélési esélyeinket növeljük, hanem az életminõségen kéne erõsen pozitív irányban változtatni. A túlélésünk soha sem lesz garantált, az ember nem irányíthatja a világegyetemet és mindig lesznek olyan bekövetkezõ események, melyek nem rajtunk múlnak. Persze, ezekre fel lehet készülni bizonyos mértékben, de hány ilyen esemény is jöhet szóba?
Harmadsorban nem tudom Ti hogy vagytok vele (persze ez tiszta elméleti eszmefuttatás ismét), de én nem örülnék neki, ha nekem vagy bármelyik ismerõsömnek, akit kedvelek, valami ismeretlen bolygón kéne élnie. Nem hiszem, hogy meg kéne feledkeznünk arról, amit a Föld-tõl kaptunk, ennél szebb bolygót egyébként sem találunk valószínûleg. Itt érdemes elgondolkodni azon is, hogy mennyi ideig tartott, még az ember megvetette itt a lábát és kiismerte, majd hasznára tudta fordítani a bolygó adta lehetõségeket. Egy idegen helyen újra kezdeni mindent... maximum olyan szempontból lenne jó, hogy talán (TALÁN) nem követnénk el azokat a hibákat újra, amiket itt.
-Továbbgondolva, lehet, hogy örülni kéne annak, hogy teszünk azért, hogy a fajunk túlélési esélyét hosszabb távon is (köv. 100ezer év) növeljük. <#vigyor2>#vigyor2>
Egyépként én nem a diagrammot vontam kétségbe, csak megemlítettem, hogy ilyen régóta nem befolyásolja az ember a környezetét, szal nem biztos, hogy ez alapján lehet a jövõre vonatkozó következtetéseket levonni. Mindenesetre a zuttyot nem lenne rossz elkerülni:D
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Összességében csak annyi következtetést osztanék még meg veletek, hogy szerintem a BigBrother után bármit túlél az emberiség... <#idiota>#idiota>
Lehet látni hogy a többtízezer éves ciklusokon belül vannak párszáz éves tüskék.
És ha jól megnézed mi most pont egy kis tüske tetején csücsülünk.
Személyes véleményem szerint (amit adatokkal nem tudok alátámasztani) azért, mert beindult a pánikbiznisz, és a "környezetvédõ technológia" jó marketingfogás.
"Az elmúlt 1 hónapot tekintve (hogy gyakorlatiasabbak legyünk kicsit) itthon hideg-, meleg-rekord."
Az elmúlt 100 év rekordja(amióta regisztráljuk és gyûjtjük a hõmérséklet-adatokat). Éljen.
"Heti szinten rendkívül szélsõséges idõjárás jellemzõ."
Definiáld: szélsõséges!
"Abszolút nem nevezném sikeresnek a fajunkat, mert csak úgy tudtuk/tudjuk fenntartani magunkat, hogy pusztítjuk a környezetünket"
Ez minden fajra jellemzõ. Mármint az a tény, hogy csak más fajok és a környezet kárára tud szaporodni. A világ így mûködik sajnos...
" mely hosszútávon a mi pusztulásunkhoz is vezet..."
Ez egyáltalán nem biztos.
És ha az egészet abból a szemszögbõl nézed, hogy ez egy szükséges és elkerülhetetlen rossz idõszak, ami eljuttatja a technológiát a mesterséges fúzióig, ami meg majd késõbb az emberiséget a bolygóközi kolonizálásig, akkor nem is olyan nagy ár ez érte.
A második hosszabb bekezdésedre nem térnék ki részletesen, csak általánosságban: a helyi katasztrófa egyedek, fajok szempontjából értelmezhetõ, ökoszisztéma szempontjából nem. Egy helyi katasztrófát az élet mindenképpen túlél. Ha nem, akkor nem helyi, hanem bolygószintû katasztrófáról beszélhetünk. De minden, ami ez alatt van, az lényegesen nem befolyásol semmit, az ökoszisztéma megváltozik, ez egyes fajoknak kellemetlen, de lényegében semmi extra nem történik.
Fertõzõ betegség ellen valóban jobb az elszigetelt populációk összessége, viszont az ellen a "fegyverünk" az egyedszámunk, a populációnk nagysága. Olyan vírus még nem jött, amibe kivétel nélkül mindenki belehalt volna. Gyakorlatilag ez lehetetlen is, a diverzitásunk nagy, a kórokozók meg eléggé specifikusak.
Néha jó ilyesmiken járatni az agyunkat, valóban... :)
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Maradt a 2.: Ami a körülményeket illeti, nekem kicsit elkalandozott a fantáziám, tehát nem feltétlen a mostani körülményekre gondoltam. De igaz, maradjunk a jelen helyzetnél. Perpillanat valóban eltartjuk magunkat, de milyen áron? Manapság annyira hangoztatják a környezetvédelmet és olyanok, akiktõl nem vártuk volna ezt pár éve még. A mûszaki cikkek gyártói is hatalmas pénzeket ölnek, hogy környezetvédõ technológiával gyártsák a termékeiket. Vajon miért van ez? Mert olyan jól tartjuk fent magunkat a jelen körülmények között? Az elmúlt 1 hónapot tekintve (hogy gyakorlatiasabbak legyünk kicsit) itthon hideg-, meleg-rekord. Heti szinten rendkívül szélsõséges idõjárás jellemzõ. Abszolút nem nevezném sikeresnek a fajunkat, mert csak úgy tudtuk/tudjuk fenntartani magunkat, hogy pusztítjuk a környezetünket, mely hosszútávon a mi pusztulásunkhoz is vezet... igaz, felcsillant valami remény a környezetvédõ lépésekkel, de ennek még ki kell várni a végét.
Az biztos, hogy Ausztrália elpusztulása érzékenyebben érintené az erszényes fajokat, mint az embert, persze, ki tudja, hogy ez milyen változást vonna még magával, azért egy kontinens eltûnésének számos következménye lehet, de én sem értek ehhez annyira, hogy belemenjek. Viszont vegyünk mondjuk egy olyan helyi katasztrófát, ami nem elszigetelt helyen történik. Mondjuk süllyesszük el Kínát, itt már biztos, hogy megéreznénk a hiányt. Az ottani állatfajok, erdõk stb. pusztulása egészen biztos, hogy nagy láncreakciót indítana el. Mint tudjuk, bizonyos állatfajok kapcsolatban vannak egymással, ahogyan pl. az amazon õserdõk tisztítják Földünk jelentõs levegõmennyiségét, tehát ezek a kölcsönhatások nem elhanyagolhatóak, ahogy a kínai állat- és növény-világ is fontos része a környezetnek. Ok, valószínûleg fennmaradásunkat rövid távon nem veszélyeztetné a dolog, de hogy hosszú távon mit okozna, azt nem tudom. Nyilván itt lehet kontinensekre tagolni a dolgot, valamelyik biztos megmarad, csakhogy ez a katasztrófától is függ, ami esetlegesen bekövetkezik. A süllyedésnek, mint olyannak, valóban nem tûnnek olyan ijesztõnek a következményei, mint egy atomnak vagy hasonlónak. Most nem is tértem ki külön a gazdasági kapcsolatokra, amik bizony jóval nagyobb problémákat is okozhatnak, mint amekkora jelentõséget mi tulajdonítunk nekik itt.
Ami a biológiai eszmefuttatást illeti, ok, ezt elfogadom, ha itt is tisztázzuk, hogy milyen katasztrófáról lenne szó. Milyen tulajdonságok lehetnek, amikkel az ember rendelkezik és egyes állatfajok nem. Szerintem pont ez az ember egyik leggyengébb pontja. A külsõ hatásokkal szemben (pl. betegségek) az ember csak tudományos eszközökkel tud védekezni. A vírusokat az egymástól elszigetelt populációk pont, hogy jobban ki tudják védeni, mivel nincsenek összeköttetésben egymással.
Összességében egyébként teljesen igaz, mivel többen vagyunk, nagyobb az esélyünk, de ha azonos számú emberrõl és valamilyen más populációról lenne szó önmagában, akkor más a helyzet.
Valóban a technikától függ leginkább a fejlõdésünk, ha kizárjuk az alapvetõ tényezõket vagyis a környezetet, amit nem irányíthatunk. A 2. részt lezáró mondatod ide is érvényes, ez teljesen elméleti téma, amirõl tárgyalunk, igazából talán felesleges is megmagyarázni ezeket a dolgokat, mert csupán saját feltevéseink vannak. Ahogy a mondás is szól: "Ember tervez, Isten végez." - ki jósolhatná meg, hogy mi fog történni bizonyos helyzetekben...
Ezt így nem lehet kijelenteni. Ne dõlj be a médiának.
Egyébként ez az ábra
a jégsapkákból kikövetkeztetett átlaghõmérséklet-adatokat is mutatja, az elmúlt négyszázezer évre.
Ebbõl az látszik, hogy százezer évenként húszezer évig van csak meleg. Lehet, hogy inkább örülni kéne, hogy nem fagy be a seggünk...
", pl. vegyél elõ egy mikroszkópot,"
Komplex élõlényekrõl volt szó alapvetõen...
A Napunk csinálja. Jelenleg ugyanis egy jégkorszakból battyogunk szépen kifelé.
A Nap mûködése ugyanis nem állandó. 1000 körül a Római kori maximum lecsengésekor a Vikingek állatokat tartottak Grönlandon, aztán jött a Maunder-minimum és az 1400-as években a Temze jegén vásárokat rendeztek, a Duna jegén meg királyt választottak.
A Grönlandi viking telepek meg elpusztultak.
Azóta a naptevékenység növekszik. Most is. Ez az úgynevezett jelenkori maximum.
Ezért aztán párezer éves távlatokban is fel kell készülni komolyabb éghajlatváltozásokra, még akkor is ha holnap varázsütésre minden Co2 kibocsájtásunk, meg erdõirtásunk megszûnne.
Lehet, hogy az emberiség fogja kipusztítani saját magát?
Bizony vannak fajok, amik jelen vannak az egész bolygón, pl. vegyél elõ egy mikroszkópot, ha nem hiszed:D Bár nem is szügséges annyira "kicsiben" gondolkodni...
1. Persze, csak kicsit erõsíteni akartam a kontrasztot. Meg alapvetõen arra akartam reagálni, hogy a bolygóról megpattanásnak nemigen alternatívája a bolygó ápolgatása, tekintve hogy egyben fog elpusztulni az egész, ha igaz a feltételezés.
2.
"Az viszont, hogy a populáció kiterjed az egész bolygóra, még nem jelenti azt, hogy bármilyen körülmények között fent tudná ott magát tartani."
Nem is bármilyen körülmények közt, hanem a jelen körülmények közt tartja el magát.
A populáció kiterjedése abból a szempontból fontos, hogy helyi katasztrófa már nem érinti az embert, mint fajt. Ha Ausztrália elsüllyedne, mint Atlantisz(:P), az elég kellemetlenül érintené az erszényes fajok nagy részét, de az embert már nem.
Másik része, hogy a populáción belül szabad génáramlás történik, egy-egy elõnyös tulajdonság elvben az egész emberiségre kiterjedhet. És ha hirtelen beüt egy katasztrófa, ami megnöveli a szelekciós nyomást, akkor nagyobb az esély, hogy lesznek olyan emberek, akik az adott szelekciós hatás szempontjával rendelkeznek az elõnyös tulajdonságokkal és túlélik, mint egy egymástól elszigetelt, kis populációkból álló fajnál.
Harmadrészt a több egyed több mutációt is jelent, egy nagy populációnak nagyobbak a túlélési esélyei megváltozó körülmények esetén, mint egy kisebbnek.
De ez erõsen elvi jellegû téma, az ember túlélése már régen nem a biológiai tulajdonságaitól függ, hanem a technológiától, úgyhogy ez az egész csak szellemi maszturbáció volt.
3-assal tökéletesen egyetértek, fentiekbõl kifolyólag. Nem vagyok benne biztos, hogy még akár 1000 ember felszerelés nélkül bármit tudna kezdeni sarkköri körülmények közt, de határozottan több eséllyel rendelkeznének, mint egy magányos szerencsétlen.
1. Mert 1 millió év az rohadt sok és csak egy feltételezésrõl van szó, valamint a túlélés iránti ösztönbõl.
2. Az viszont, hogy a populáció kiterjed az egész bolygóra, még nem jelenti azt, hogy bármilyen körülmények között fent tudná ott magát tartani. Ha olyan helyzet alakulna ki, ami mondjuk a veszélyes állatfajokat is arra kényszerítené, hogy egységben éljenek és ne féljenek az ismeretlentõl (embertõl), akkor pl. azonos létszámú tigris- és ember-populáció esetén nem mernék végkimenetelt jósolni.
Mellesleg nem is teljesen igaz az állítás, mivel, ha még jól tudom, akkor a Föld 71%-át még mindig víz borítja és az nem az ember közege. Az, hogy hajóforgalom, turisták, búvárok stb. vannak jelen az adott közegben ideiglenesen, nem jelenti azt közel sem, hogy hosszútávon képesek lennénk ott életben maradni. Ajánlom mindenkinek a "Nyílt tengeren" c. filmet, aki még nem látta.
3. Ha mégis belegondolunk az általad említett helyzetbe, mint kísérletbe, akkor elég sokat lendíthet a dolgon az emberek lélekszáma ezen a bolygón. Tehát, ha mondjuk nem egy embert dobunk ki egy szál p-ben az Antarktiszra, hanem 10-et, 100-at, 1000-et, akkor más-más eredményt kaphatunk a végén. Lényegében az ember egyik legnagyobb fegyvere a szükség esetén való összetartásban rejlik... erre akarok kilyukadni. Sajnos ez általában tényleg szükséghez kötött dolog és hosszútávon kevésbé jellemzõ, azonban még a legcsekélyebb formájában is hatalmas eredmények születhetnek belõle.
Nem rossz trükk, kivéve, ha a túlélés a cél.
Komolyan gondolod, hogy az ember nem intézné el magának, hogy nagyobb legyen a túlélési esélye mint a csótányoknak ha jönne valami gebasz?
A föld nem tarthat örökké. A civilizáció célja hosszútávon a költözés, ezt kell tennünk.
Ha nincs más hely ahol élhetünk, csinálni kell magunknak, ez még azért odébb van...
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz