Miért, vagy miért nem szereted
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez jó nagy hülyeség.
Ezzel egyet értek. Ettõl függetlenül a komolyzenék nyújtanak olyan élményt, amit semilyen könnyû zene nem.
Ettõl függetlenül számomra viszont már nem nagyon nyújt élvezetet az, hogy van egy szép dallam egy jó kis pergõs dobra, még ha vokál is van benne akkor sem. És én szerintem senkinek, aki közelebb áll a komolyabb mûfajhoz.
Fbn Lx: Te még elismered, nézd meg Sanyix miket írt...
Akár hiszitek akár nem, nekem egy szándékom volt, megpróbálni felkelteni az érdeklõdéseket a komoly zene iránt.
Már bánom, hogy megpróbáltam.
Nem. Csupán más az ízlésük.
Attól még, hogy felnézel valakire, ne hagyd, hogy elvakítsanak. És legfõképp ne hidd el, hogy csak azért, mert igazán értenek valamihez, csakis az õ nézeteik a helyesek.
Team Fortress 2: Dauer \"Az élet egy rohadt szar játék, de a grafikája baromi jó!\" \"Héj jú!Gív dat máni bekk!\"
A te problémád ott kezdõdik, hogy összetéveszted a zene által önmagában nyújtott élvezetet a szakértelem által nyújtott csodálattal.
Teljesen egyetértek azzal a mondatoddal, hogy:
"És biztosíthatlak benneteket, hogy aki többszólamu zenét ír amit igényesebb (tehát aki odafigyellve hallgatja a zenét) hallgató elismer, nagyobb zseni, mint aki bármilyen rock, punk, pop, elektro meg ilyen zenéket ír, illetve játszik."
Valóban nagyobb zseni, és ezt el is ismerem, ezzel nincsen semmi gond.
Hogy mi az én problémám?
Van róla fogalmad, hogy a zsenialitás mivel kapcsolható össze?
Segítek: a zenei komplexitással. Ami !NEM! egyenesen arányos a zene által nyújtott élvezettel.
Mellesleg én pl. elsõre lefújjogtam a trance-et (mert elõtte szinte csak rockot hallgattam), aztán találtam olyan zenéket, amik tetszettek, egyre többet hallgattam õket, aztán már az is megtetszett, amit elõtte utáltam. Lehet, neked is tetszene, de olyat kell hallgatni, ami szép, pl. zongorás/gitáros/vokálos trance zenéket.
Ez arról szól inkább, hogy van, aki önnön nagyságát az "egyszerû emberek számára felfoghatatlan, nehezen megemészthetõ" zene szeretetének sznobkultuszával akarja velünk felismertetni, és vannak, akik nem ítélnek el semmiféle zenei stílust alapjában véve, PEDIG MÉG CSAK NEM IS ZONGORÁZNAK 10 ÉVE, ÉS MÉG NEM ÉNEKELTEK OPERÁT, szóval nem királyok.
na jó, abbahagytam.
Szó sincs sznobizmusról, ego-ról, meg ilyesmirõl, ezt tudnotok kellene ha egy kicsit is megértitek, miért sokkal nehezebb a komoly(abb) zene. Ez a "na meg simán a nagyzenekaros zenék is nagyon jók" ezen jót nevettem. 😊
Random össze-vissza kottázásból nem lesznek sem harmóniák, sem zenei motívimok, sõt hallgatható ZENE sem. Próbáljatok csak meg egy 4 szólamu 1 soros valamit leírni, és elétenni egy olyannak akinek van egy csepp fogalma a zenének. 1000 -et is odarakhatsz, mind hallgathatatlan összevisszaság lesz. És biztosíthatlak benneteket, hogy aki többszólamu zenét ír amit igényesebb (tehát aki odafigyellve hallgatja a zenét) hallgató elismer, nagyobb zseni, mint aki bármilyen rock, punk, pop, elektro meg ilyen zenéket ír, illetve játszik.
Nagyon kíváncsi lennék mikor írnak csimpánzok olyan mûveket, amiket az ismertebb zeneszerzõk.
A másik, hogy én az objektív oldaláról mondtam el az én véleményemet, tapasztalataim alapján. Nem az ízlésetekrõl, hanem a mûfajról általában.
Szerinted Kocsis Zoltán, Bogányi Gergely, és más zenészek mit gondolnak az elektromos zenérõl, és a könnyûzenék nagy részérõl? :-)) Eleve nem is foglalkoznak ilyennel, õk még csak zenének sem tekintik!! Persze, hülye tehetségtelen sznobok, nem tudják mi a jó, mi? 😄DD
Jah, és én tanulok vezénylést is, el nem tudjátok képzelni milyen nehéz, ahogy azt sem milyen nehéz többszólamú mûvet írni, akusztikus hanszeren szólóban illetve zenekarban játszani...
Másik, hogy nem vagyok sem sznob, senkirõl nem vonok le következtetést ez miatt, és egy cseppet sem hallgatom azért, mert én úgyérezném hogy ettõl több vagyok, szó sincs ilyenrõl, és többnyire 1 mûvésznél sincs így. Viszont minél közelebb kerül valaki a komolyzenéhez, annál jobban elfelejti a könnyûzenét 😊 Én nem szeretném, mert idõnként meg nagyon jól esik valami pergõsebb rockot hallgatni, vagy valami könnyebbet, amibe csak pár hangszer van, ének, stb..
Nemtudom ti miért látjátok sznobizmusnak, csõlátásnak, majomkodásnak az egész komolyzenei életet (egyértelmûen látom hogy így gondolkoztok errõl, nem kell magyarázkodnotok).
Amit írtam a 22-es hozzászólásban, a trance-rõl visszavonom, elfogadom hogy lehet igényesebb. Azt viszont továbbra is fennttartom, hogy a technikai részét kell jól megismerni (szoftverek, vezérlõeszközök), a "zene" megírásához viszont nem kell szinte semmi zsenialitás, van lehetõsége próbálkozni, és nincsenek olyan korlátok, mint az akusztikus zenével játszott mûfajban.
"elektronikussal kevert nagyzenekaros zene" Erre tudsz példát mondani?
Rájöttem, hogy ezzel tényleg csak többet ártottam, mármint ezzel hogy megpróbáltam bárkit is meggyõzni a komolyzene szépségeirõl. Mostmár csak azért se fogjátok megszeretni, mert én mondtam (és nem csak azért, mert az sznobizmus, meg az elektromos zene is lehet jó...). De tényleg annyira primitív dolgokat mondtok, hogy attól egy zenész, zenetörténész sírvafakadna.
És nem is ez a gond, mert legyen, ez nem egy lényeges dolog (csak ti veszítetek sokat), de hogy engem próbáltok meggyõzni, hogy a trance milyen zsenialitást igényel, meg én nem ismerem eléggé a mûfajt és azért nem szeretem...
"3 éves korom óta állandóan zenét hallgatok" Ez meg aranyos volt 😛
Nah egyet értek, hagyjuk a vitát.
-> mert király vagy.
"Nagyon jól tudom, hogy én miért szerettem meg a komoly zenéket, és értem is hogy miért. És azt is nagyon ól tudom, hogy miért szeretem jobban az akusztikus hangszereket, a kevés elektronikus hangzásokat."
-> nyilván mindent tudsz, hiszen király vagy.
"Ti nem, csak azt mondjátok, hogy nekem ez tetszik, másnak meg az, és kész."
-> igen, mert mi nem vagyunk királyak. Meg amúgy sem tetszhet semmi sem, csak akkor, ha már meg tudod magyarázni, hogy miért!
Kár, hogy alapvetõ igazság: az érzéseket nem lehet megmagyarázni. Ha mégis megtudod, mint ahogy sok minden más csodára is képes vagy az elmondottak alapján: hajrá.
"Én is nagyon sok mindent meghallgatok, hangulatomtól függõen"
-> mert sokoldalú személyiség, ergo király vagy.
"100%-ig biztos vagyok, hogy azoknak amiket én ismerek, 5%-át sem ismeritek."
-> mert óriási ismeretekkel rendelkezel, hiszen király vagy.
(te vajon hány százalékát ismered az általam hallgatottaknak? na? versenyezzünk?)
"Én legalább azokat meghallgattam amiket linkeltetek, meg korábbról is ismertem párat, és ez alapján vonom le a következtetésemet."
-> mert bölcsebb vagy, mint mi, és alaposabb, hiszen király vagy.
EGO, EGO, EGO, sznobizmus, sznobizmus, sznobizmus, nárcizmus, ÖNÁMÍTÁS:
Egy kicsit magadba kéne nézned.
Illetve nagyon.
Amit te itt összehadováltál már méltán beillik egy személyi kultusznak.
hogy kinek mi és miért tetszik az eddig is szubjektív volt és eztán is az marad, megideologizálni meg bármit meg lehet és meg is tudjuk.
ha már zene, akkor abban meg csak az számít, hogy hallgatja-e valaki és a hallgatóra milyen hatással van, legyen akár az kolompolás vagy egy monumentális alkotás. ezen kár agyalni, bár sztenderdeket fel lehet állítani bármilyen összehasonlítási alapon, de AZ biztos nem gyõzi meg azt, aki valamiéert nem szereti azt,amit pl. én.
hát sok sikert a küzdelemhez.
ui.: bár egy balumann "alkotást" azért még meghallgatnék!<#nyes>#nyes>
üdv.
a "menedzser" <#nevetes1>#nevetes1>
Talán a szolfézstanárnõd verte beléd?
Mindenesetre ismerek azért olyan embereket, aki sok évnyi színvonalas gitárjáték után nyergeltek át az elektronikus zenére.
Nem elitélendõ, fikázandó. Rengeted benne a lehetõség. Az, hogy te tudsz alap elektronikus számoakt írni, amelyeknek erõsen kételkedem az élvezhetõségében, gyakorlatilag nem jelenti azt, hogy akár az 5%-át is ki tudnád használni a benne rejlõ lehetõségeknek.
Ok, én betudtam annak, hogy nem áll rá az ilyesmire a füled.
Az általad emlegetett, és szapult ismétlõdésekkel kapcsolatban: ez segíti a ráhangolódást.
Engedd, hogy belinkeljek valamit, amit eredetileg TE linkeltél.
EZ kérlek mi, ha nem egyetlen dallam ismételgetése 5 percen keresztül?
Ez elõtt viszont meg kellene hajolnom, mert egy egész zenekar játssza?
nagy pompa.
Vagy kérlek, tölts már fel egy ilyen "zeneszámot", amit te alkottál. Kíváncsian várjuk mindannyian.
"simán összeraktam a jingle bells dallamára egy ilyesmit (2-3 perces, olyan fél vagy 1 óra alatt, de próbálkoztam minden félét)"
gratulálok, hogy már megy a jingle bells. Igazán.
Most akkor rakj össze egy olyat, aminek teljesen SAJÁT dallamvilága van, saját témája, mondanivalója, és van egy hangulata.
Hajrá.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
zsenik... aha, kár hogy egy csimpánz is utánuk csinálja azt a random összevissza kottázást, ha megtanítod neki a jelet.
Persze mindent ki lehet magyarázni, így lett pár hülyébõl "zseni", errõl beszéltem a sznobizmus, és a hype.
Nem én vagyok bezárva közétek. Ti vagytok összezárva velem. [‡‡‡‡‡‡__]
"Hasonlóan érzek én is ezek iránt, hip hop -ot, reppet, és ezeket az újabb igénytelen, idétlen mûfajokat (disco, dnb, trance, emo, meg fogalmamsincs hogy hívják a többit...) inkább kerülöm."
Itt árulta el magát a kolléga, hogy igazából nem kompetens a könnyûzenében. Ettõl függetlenül, egy valamire való komolyzenei szakértõ nem hiszem, hogy leszólja mások stílusát.
Egy Kocsis Zoltánról vagy Bogányi Gergelyrõl nehezen tudom elképzelni, hogy beszólna másoknak. Pedig õk világszínvonalú zongoristák.
Avanti Roma!
Ha képes lennél olyan zenét csinálni, már régen a milliárdjaidon ülnél Ibizán, és nem itt tornáztatnád az ujjaidat.
Avanti Roma!
Az ízlés mint írtam függ a zenei ismerettségtõl, tapasztalattól, egyéniségtõl (ami változik), hozzáállástól, és hogy bizonyos dolgokhoz milyen emlékek fûzõdnek. Megjegyzést én sem tettem szerintem az ízlésetekre, én általánosságban beszélek az objektív oldaláról tapasztalataim alapján.
"Hogyan ítélhetsz meg valakit, ha nem hallgattad meg egy CD-jét az elejétõl a végéig legalább háromszor????"
Had ne kezdjem el megint magyarázni 😊
Az ízlése mindenkinek olyan, amilyen. Én nem teszek megjegyzés a te ízlésedre.
Viszont az eléggé abszurd, ha azt hiszed, hogy össze tudsz dobni egy ilyen elektronikus zenét.
Avanti Roma!
Hogyan ítélhetsz meg valakit, ha nem hallgattad meg egy CD-jét az elejétõl a végéig legalább háromszor????
Avanti Roma!
Akár hiszitek, akár nem, én is hülyeségnek tartottam ezeket, már TUDOM hogy nem így van. Ez az, amiért én azt gondolom, hogy van értelme az ilyen vitáknak.
A #67 -es hozzászólásomban leírt kérdések még mindig érvényesek.
De miért olyan iszonyú nehéz az, különbözõ dallamokat egymás mellé rakni 😊 Sõt 2 szólamig nem is kell figyelni a harmóniákra.
"Annyira voltak zsenik annak a 90%-nak a szerzõi mint amennyire én a pápa vagyok. Teljesen random összevissza hangjegyeket lekottáztak, és azt nyikorgattatták egy zenekarral."
Akik fenntmaradtak, kb. 90%-a nagyon is zseni volt, ha jobban ismernéd nem mondanál ekkora bõdületes hülyeséget! Ha nem hiszed, kezdj el olvasgatni egy Kesztler: Összhangzattan könyvet, és meg tudod, hogy mennyire nehéz harmóniákat (tehát 3 vagy 4 szólam elett) úgy egymás után fûzni, hogy ne legyen hallgathatatlan, zenekar mellett meg pláne. Úgy felrakni rá a dallamot a kíséretre, hogy hangnemen, harmónián belül maradjon, rá vezessen a következõ harmóniára, és még el is tudja játszani/énekelni a zenész.
Nah ezek azok, amikhez vagy 10 év kemény szolfézs-zeneelmélet gyakorlat, vagy zsenialitás kell, már pedig régebben nem tanultak ilyet.
Ha azt nézzük mennyi ember volt, nagyon kevés jó zene szerzõ volt (ma már jóval több van, mert lehet tanulni! Zeneakadémián zeneszerzés óra is van). A romantikáig mindig nagyon keveset fogadtak el a hallgatók, aki nem volt zseni az eltûnt.
A korai zenéket én sem nagyon szeretem, pont azért mert túlságosan szabályosak, de késõbbieket már igen.
"Régen én is azt mondtam hogy zene csak hangszerrel lehet, de mióta beleástam magam az elektronikus zenébe, rájöttem hogy nagyon nem." hát én eléggé úgy veszem észre, hogy csak abba ástad bele magad inkább 😊
A komoly zenébe sokkal jobban bele kell, hogy meg tudd érteni.
zenei tudás nem kell hozzájuk ezek a kották meg dórémifá hülyeségek elavult izék, amik az 1700-as években még talán hasznosak voltak. Most már nincs szükség rájuk, csak annyi elég hogy a kockás csíkon húzogatod a csíkokat különbözõ hangfrekvenciánál... de tehetség nélkül egy fülsértõ hallgathatatlan fost lehet így összehozni.
Nagyon sok elektronikus zenében nem 1 dallam van, hanem akármennyi is lehet, egymás !mellett! ÖSSZEILLÕEN(ez az ami iszonyú nehéz), emellé még az effektek(a szám hangulatától függõen, bizonyos nem odaillõ effektekkel rommá lehet zúzni egy jó zenét is. Dob ütem, úgy hogy a dallam és a dob ütem, akár több percenként tér csak vissza (vagy akkor sem). Egyes breakbeat számokban igazából bonyolultabb dob ütem van mint bármelyik rock zenében, emellett folyamatosan változhat. És mellesleg rohadt nehéz jót csinálni, 1 hajszállal rossz az idõzítés már az is elronthatja az egészet, úgy hogy még a többi rész jóságát se hallani.
Én próbálkoztam már, összehoztam egy viszonylag jó dallamot, de az kevés. Más dallamokkal, és a dobbal összehozni úgy hogy jól hangozzon nagyon nehéz.
BTW azt nem írtam le, hogy én a klasszikus zenék 90%-át utálom. Annyira voltak zsenik annak a 90%-nak a szerzõi mint amennyire én a pápa vagyok. Teljesen random összevissza hangjegyeket lekottáztak, és azt nyikorgattatták egy zenekarral. Aztán a sznobizmus zsenikké tette õket. Olyan ez mint a vászonra hányunk képek. Kitalálnak valamit rá hogy miért jó, és elkezdik dicsérni orrba szájba. Ezt ma hype-olásnak hívják.
Pazarlás és hülyeség amikor egy nagyzenekart ilyen nyihogásra használnak fel. Filmzenéknél gyakran hallható hogy lehet normálisan felhasználni egy nagyzenekart, nem random nyihogásra.
Egyébként az igazi hangszerekbe korlátozott lehetõségek vannak. Elektronikusba, nincs korlát.
Régen én is azt mondtam hogy zene csak hangszerrel lehet, de mióta beleástam magam az elektronikus zenébe, rájöttem hogy nagyon nem.
Tiestot most nem akartam linkelni, mert az senkinek nem hat már az újdonság erejével. Remélem, ez azért igen.
Avanti Roma!
De csodálkozom, hogy mégsem épülnek le.
Avanti Roma!
Nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a nagy DJ-k drogosok lennének.
Én szerencsére tudom élvezni a produktumot anyag nélkül is 😊
Avanti Roma!
Avanti Roma!
Próbáltatok már így felvenni bármit, meg összekeverni, több sávba, effektelni, stb.?
Ez nem nagyképûség, hanem valamilyen szinten tapasztalat, hiszen ilyen dallamokat simán fel tudok játszani ritmus alá, midi-vel még a ritmust is fel lehet játszani (dob hangszínt hozzáadva a midi jelekre), az ráadásul még be is ütemezi rendesen, ha nem sikerülne elég egyenletesen 😄 Milyen programokat ismertek ti, amikkel ilyen "igényeset" szerintetek nem lehet összerakni? Persze az ének az más kérdés, ahhoz tényleg mindenképpen kell egy énekes. A vokál tényleg jó a 3.-ban amit linkeltél.
"Hozzáteszem, hogy butaság azt mondani, hogy csak az a zene élvezhetõ, amely zeneileg komplex, és 70 ember, valamint 30 év tapasztalat kell hozzá, hogy megalkossák."
Azért ne túlozzunk, ilyet nem mondtam, tényleg van ellenpélda, hogy 1 ember is képes nagyon jó zenéket létrehozni (Hans Zimmer, Vangelis, egyéb filmzenék megintcsak 😛).
"Ilyenkor persze a "mesterek" szeretnek azzal védekezni, hogy bizonyos zenei stílusokhoz fel kell nõni..."
Az hogy milyen zenét szeretünk, változik idõ folyamán, ahogy változik egyéniségünk, gondolkodásmódunk is, több mindent megismerünk, kell egy bizonyos élet tapasztalat is. Régebben én sem hallgattam komoly zenéket (csak akkor amikor én is elõadók között voltam).
A komoly zenék nehezebben emészthetõk, mint a könnyûzenék (nem véletlen ez a kategória elnevezés sem), jobban oda kell figyelni, át kell érezni és követni a zenét (tudom hülyén hangzik), emellett az sem árt ha megérted a harmóniákat, hogy mitõl szól valami úgy ahogy (bár ez már inkább az elõadásuknál fontos).
Amúgy "mesterek", zenészek szerintem soha nem mondanak ilyet, én inkább felnõttektõl hallottam akik tényleg kb. annyit értenek a zenéhez hogy... (nem részletezem 😄).
És a 3. példádat tekintve, mennyi esély van, hogy jobban tetszene, ha az a szép ének alatt valami normális, akusztikus hangszer általi zene szólna 😊