\"Zseninek\" nevelni
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
nem minden gyereknek csak a játékra van igénye, és ezt érdemes lenne felfedezni és fejleszteni a képességeit valamilyen irányban
miért is bunkó a topik?
Választani kell húsz kisgyereket, abból 19-et elbutítani, aki meg nem hagyja magát soha, az megmarad zseninek, de minek?
(lásd Pink Floyd The Wall)
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Bunkó egy topik ez.
ha csak hagyod hogy kallódjon akkor egyszerûbb ha macskát tartasz
de kifejthetnéd mi az a "kibontakozás"
Az a jó, ha figyelembe veszik az életkorát és az annak megfelelõ fejlettségi szintet. Nem egészséges, ha egy gyerekbõl 10-20 évvel is idõsebbet akarnak csinálni. Teszem azt, amikor 4-5 évesen százféle órára járatják.
Azért maradjon annak a gyereknek szabad ideje is, és legyen gyerekkora.
És azt csinálhassa, ami érdekli.
Van olyan hogy tehetség, de ha nem hozzák ki belõle akkor nem jut sokra.
Érdekes hogy Bach-ot említed, õ pont az ellenkezõjét állítja:
"Szorgalmasnak kellett lennem, eljuthat eddig más is, aki ilyen szorgalmas."
Ha pedig nincs önszorgalom akkor inspirálásra van szükség hogy a sikerek után már legyen motiváció.
Ez pedig kezdetben a szülõ felelõsége szerintem.
A focit is leginkább fejben kell játszani, persze a fizikai felkészültség is nagyon fontos, de lényegében magas problémamegoldó készségen és a csapattársakon múlik a meccs kimenetele.
Én a csapatot emelem ki nem az egyén játékát.
Vannak fejszámolási módszerek, de ettõl még nem lesz senki matematikus.
Vannak memorizáló módszerek, de ettõl még nem fog senki hét nyelven beszélni.
Ez se magától értetõdõ.
A mûvészi zsenialitás nagyobb, lényegi része valószínûleg tapasztalati úton meg nem tanulható, el nem sajátítható. Az inkább az Isten jóakaratán múlik! (Legalábbis a pillanatnyi állás szerint. Persze nyilván az agykutatás, a genetika, a számítástechnika, stb. nyilván ki fogja szélesíteni a határokat valamennyire.) Az, hogy valaki egy Bachnak, egy Van Goghnak, egy Petõfinek vagy egy Ronaldinhonak szülessen, az nem a szorgalmon múlik!
Például a fociban a gyereknek, ha az nem rendelkezik ezekkel a képességekkel, az edzõ nem fogja tudni megtanítani a veleszületett gömbérzéket, a cselezõkészséget, a pályán való térlátást, a labdának a megfelelõ ütemérzékkel az üres területre való bepasszolását. A taktikákat, az edzésmódszereket viszont igen.
A falábú sztívõn dzserárdok, lampardok, nedvedek stb. futkorászhatnak bármennyit, mint a ló, fizethetsz nekik bármennyi pénzt, felfújhatod õket bármennyi koksszal, soha a büdös életben nem lesznek olyan labdazsonglõr megazsenik, mûvészek, mint Garrincha, Maradona, Ronaldinho, Rivaldo stb!!!<#mf1>#mf1>
Egy gyerek, ha nézi a tévében a cseleket, valószínûleg csak akkor fogja tudni ellesni, eltanulni a trükköket, ha már alapjáraton is megvannak belül ezek a képességei.
Ellenben vannak olyan dolgok, amiknél a megfelelõ módszerek és a szorgalom egy teljesen átlagos képességû embernél is csodákat tehet. Ilyen például a memória és a fejszámolási képesség! Ezek azok, amiknél inkább a gyakorlás mennyiségén van elsõsorban a hangsúly.Ezeket bárkinél ultrabrutális szintre fel lehet fejleszteni, csak sokat kell gyakorolnia...
Bajtársak kitartás! - Jogos Önvédelem, youtube
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Q7BOHOD2WBIOPLCC
Egyébként egy teszt "igazsgásossága" nem csak a teszttõl függ, hanem a körülményektõl is. Idõt és energiát kell rá szentelni, hogy pontos képet kapjunk magunkról. Egyébként ez a teszt maga jó:)
Bocsi, nem akartam okoskodni, csak pontosítani, hogy világosabb legyen a kép.
„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”
HTML:
http://www.iq-teszt.hu/#50022
Utána meg észre kell venni általános iskolában, mi megy a gyereknek, mi érdekli, és mindenképpen olyan irányba továbbküldeni.
DFTBA ಠ_ಠ
„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
Az kell mindenkinek, hogy legyen legalább 3-4 dolog az életében, amiben megtalálja a boldogságot. Sportot mindenképp érdemes erõltetni (persze nem úgy, hogy mégpedig focizni fogsz hülyegyerek, mer aszondtam!!), elõbb utóbb lesz valami ami tetszeni fog neki. Én pl kosárlabdáztam, fociztam (ezek nem jöttek be, sõt..) késõbb bringáztam (MTB az idiótább fajtából), azt több évig. Imádtam. Mostanában fallabdázom, bowlingozom. Rengeteg ismerõst/barátot lehet szerezni, ad sikerélményt, önbecsülést (ezért kell olyat találni, ami megy a gyereknek, meg szereti is).
Mindenképp kell neki valami hobbi. Kisvasútépítés, autók, számítógép, zene, tökmindegy. Ezzel elvan az ember egyedül is, télen-nyáron, ill. ha épp tele van a töke az emberekkel.
Iskolázottságot sztem nem érdemes erõltetni, ami fontos, hogy értelmes általános iskolába járjon (közösség fontos nagyon), ne haverkodjon szar arcokkal. Középiskolát valami olyat végezzen, ami ad valami szakmát (én itt elbasztam pl :D), aztán ha látszik a gyereken, hogy van kobak, akkor mehet tovább ahova tetszik.. Ja igen, nyelvtanulás minél hamarabb, ha esetleg el kell hagyni az országot (én itt az angol-spanyol-orosz hármasra voksolnék, ezzel a föld 75%-án nem lehet elveszni.)
Fontos odafigyelni még arra, hogy ha 18 éves koráig még nincs barátnõje, akkor valamit elbasztunk :DDD
Ha a fentiek megvannak, megvan minden lehetõsége egy boldog és sikeres élethez.
Ja igen, 14 éves kora elõtt, még véletlenül se engedjük számítógép/internet közelébe :DDDD
Ha zseni, magától az lesz. Ha selejt, marad selejt...
Ha meg nagyon zsenisíteni akarják, bekattan, öngyilkos, sorozatgyilkos lesz kb.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
saját magát tudja csak zseninek nevelni, mások nem.
Pain is inevitable. Suffering is optional.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
amúgy nem, bár szomorú de igaz amit leírtam (és egyre többször is szembesülök vele!)
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
viszont az ilyen "csináljunk a gyerekbõl orvost" apucik meg anyucik mûvei tényleg nehezebben találnak barátot, mivel álandóan arra mennek, hogy õk legyenek a középbontban, meg bebizonyítsák, hogy a barátaiktól is jobbak, mert otthon arra nevelik, hogy mindenkitõl különb...
az óvodában író, olvasó, számoló gyerekeket se tartom zseninek, általában pár év alatt be is érik a többiek õket
a zseninevelés arról szól hogy az iskola egy alacsony szinvonalú katyvaszt ad, nem pedig tudást
az iskola az átlag képességû gyerekekhez alkalmazkodik
én sajnos gyenge általános suliba jártam, onnan az út egy méggyengébb középsuliba vitt
a matektanár 4.-ben megkérdezte hányan akarnak továbbtanulni, alig tettük fel a kezünket páran, erre azt mondta hogy akkor lejjebb adja szinvonalat
természetesen nem sikerült elsõre a felvételim, azzal együtt hogy elõkészítõre is jártam, most van egy "kemény" fõiskolai diplomám
ezzel csak azt akarom mondani, hogy "aki korpa közé keveredik azt felfalják a disznók"
ha azt akarod hogy a gyerekedbõl több legyen mint az átlag akkor hozzá kell tenned
csak most még nem tudom hogyan, ezért is nyitottam a topikot
haranggörbén ez jól szemléltethetõ
az általánosban volt egy osztálytársam, az apja meg volt róla gyõzõdve, hogy zseni. állandóan szakkörökre járatta, iq-tesztekre, megmondta, hogy kivel barátkozhat, sportolni tilos volt, mert hogy az nem a kultúremberek hobbija.
közben a srác teljesen átlagos képességû volt. le is maradt alaposan a szocializációban, vagy pszichopata lesz, vagy kapott a társadalom még egy magába forduló szerencsétlent.
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)
a zseni azt jelenti h meglát (átvitt értelemben) olyan dolgokat, amiket a többség nem.
practitioner of the forbidden arts of death
Bár emberségbõl általában a zseni tanuló 0 de van egy két kivétel is
Kitûnõ tanulókkal álltalában nincs gond
Szerintem:Zseninek születni kell és nem belenevelni a gyerekbe
ettõl független nekem sokmindent akartak a szüleim, pl. hogy járjak rockandroll-ozzni, de nem tetszett nem jártam. stb. pedig lehet jó lennék benne
ellenben bmx-ezek, az erdõben lógok a pályánkon egész nap, anyuékat lenézik hogy miért nem tudnak venni nekem egy normális méretû biciklit (nemértenek a kolegáik hozzá ugye) és hogy ezen a picibiciklin még fék sincsen stb. mégis támogatnak...
szóval szerintem meg kell adni neki a lehetõséget mindenre, és majd maga eldönti hogy mit szeretne vagy sem.
u dont have to listen anybody else but me
Gondolkodni kell megtanítani, végiggondolni és értékelni a problémát, megoldani ... és akkor mindegy, hogy milyen problémával kerül szembe (matek vagy zene vagy...) megoldja (vagy legalább jófelé indul el)
De semmiképpen sem leblokkol. Ez tipikusan a magolósokra jellemzõ, hogy ha elvesztik a fonalat, akkor full STOP. Ha megtanítottad gondolkodni, akkor amit nem tud is utána tud gyorsan gondolni, és kitalálja.
A matek versenyfeladatok egyébként a legjobb tesztek voltak e téren. Nem arról volt szó, hogy old meg a másodfokú egyenletet, hanem hogy pl túl kevés az információ, és mégis meglehet egzakt oldani jó sok töprengéssel.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
amúgy az is elég érdekes hogy a legtöbb gyerek aki kitûnõ tanuló a világról semmit nem tud... kérdezel tõle valami teljesen átlagosat azt néz hogy mit akarsz tõle... halvány lila fogalmuk sincs a világról csak a könyveket tudják de azokat kívülrõl fújják....... ehh
ಠ_ಠ
\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI
\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"