A magyar őstörténelem
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A mai európai embereknek nem sok fogalma van arról, hogy hogyan él egy szabályozatlan folyó. Ma a Dunának rögzített medre van. Ez a szabályozás előtt nem így volt. Gyakorlatilag - főleg az alföldön - a folyó a bal partján akár 15-25 km széles is lehetett. Ez nem azt jelenti, hogy ilyen szélességű víztükör volt, hanem ilyen szélességű területen fordulhatott elő a folyóvíz. Szinte biztosan több ágra szakadva, amelyek néha elzáródtak, néha megnyíltak, vándoroltak. Így elég nagy mennyiségű, és nagy méretű sziget lehetett. Pest is lehetett egy ilyenen. Aztán az évszázadok alatt kitudja, hogy miként változott körülötte a víz. Biztos volt idő, amikor nem is volt körülötte.
De ez le is van írva az általad linkelt szövegben:
"Némelykor ha a Duna megárad a vár falait verdesi, azért árokra szükség nincs. A száraz felől a földből metszett sekély árka van, de ez nagyon széles, sőt a régi időben a Duna körítette, a minek a jelei most is láthatók."
A szabályozatlan Duna előtti időkből most is vannak "emlékek". Vannak az alföldön csatornák, amit népiesen Dunának hívnak. Aztán a jobbantudás egyetemén végzettek megpróbálják elmagyarázni a parasztnak, hogy az nem a Duna, hanem XY csatorna. Pedig teljesen jogos a Duna megnevezés, hiszen az a szabályozás előtt egy Duna ág volt, amit aztán csatornának alakítottak át. A Duna, és az ilyen csatorna közötti részt szokták .... szigetnek is hívni.
Ha megvan a könyv én is kíváncsi vagyok a részletekre. 😊
szerk, látom már linkelted. :-)
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2014.08.18. 20:46:59
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Fehérvár, Ősbuda a Pilisben.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.18. 20:18:36
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
Ezt ahhoz, hogy hol volt, hol nem volt Székesfehérvár, Buda eredetileg, meg mi volt a Pilisben.
Azért jó ez a példa, mert nézzétek meg: Pestről két ábrázolás, az egyik szerint van vizesárka, másik szerint nincs.
Vagyis, a metszetek...hát nem biztos hogy megbízhatóak.
Oláh Miklós és eva Cselebi nem sok idő eltéréssel írnak ugyanúgy Pestről, és már nem teljesen azonos dolgot. Vagyis, egy város régi leírása, ábrázolása igen változatos lehet! Itt van Pest. Na most, a középkorban, lehetséges, hogy a Duna egyik szigetén feküdt a cikk szerint. Hát aki manapság Pest nyomait a Duna egyik szigetén keresné...sose taláná meg!
Tehát egy város kinézete , elhelyezkedése nagyon sokat változik! A középkori leírás alapján szinte alig lehet ráismerni a mai formájára!
Nem csoda, hogy se (ős)Buda se Fehérvár leírásai, ábrázolásai, nem stimmelnek azzal amit ma ismerünk. De ez még nem jelenti azt hogy nem léteztek, vagy nem ott vannak ahol. Elvégre Pest is a mai helyén volt mindig is, csak épp víz vette körbe(talán), és ha ehhez hozzávesszük a középkori krónikák pontatlanságát, (és nem mondom hogy hamisak, csak nem mindig pontosak, és nem hiszem ,hogy akad itt bárki akkora zseni, hogy el tudja dönteni mi pontos és mi nem! )hát.. én azt mondom: ebből eldönteni és megállapítani nem lehet semmit.
Ha lenne egy nagy régészeti feltárás, ha kerülnének elő hitelesebb térképek, de leginkább egy feltárás lenne kézzel fogható, akkor kiderülne az igazság.
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.18. 17:30:01
Erre hivatkoztál már többször is. Olvasható valahol ez a levél? Próbáltam keresni, de nem találtam.

Utoljára szerkesztette: Csaba vezér, 2014.08.17. 10:20:20
"Szakterületemnek" a Szent Koronát tartom, bár ez így elég nagyképűen hangzik. 😊
www.smart-bus.hu
Igen a ruhára gondoltam, de szerintem tunika vagy kaftán. Ez viszont keleti jellegre utal, így valószínű, hogy a szobor magyar harcost ábrázol.
Kérdés, hogy ez a könnyű viselet miképpen egyeztethető össze egy harci sisakkal.
Egyébként neked szakterületed a fegyver- fegyverzet ismeret?
www.smart-bus.hu

Volt ám ilyen viking sisak is.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.16. 18:21:18
www.smart-bus.hu
Utoljára szerkesztette: Csaba vezér, 2014.08.16. 16:56:27
Közben keresgéltem én is. 😊 Erről mi a véleményed? Mikori lehet? Ugyan állvédő itt sincs, de közel azonos.
www.smart-bus.hu
Még egy megjegyzés a normann sisak a "sztyeppei" sisakok európai megfelelője! Tehát nem meglepő ha valóban viking jellegű volt a sisak a szobron, de ez csupán feltételezés nem bizonyítottam semmit csak kifejtettem hogy elsőre mi ugrott be.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.16. 16:38:16
Nézelődtem a sisakok között, elsőre XVI. századi velencei sisak ugrott be a Barbuta sisak, de az nem vág egybe a valószínűsített építés idejével 😊 Úgyhogy viking sisak a másik alternatíva amire hasonlíthat időben az 7-8-9 ik század
A metszetképen látható hatalmas Fehérvári Bazilika pontosan oda esik a terepen ahová dr. Lánszki Imre egy nagy épület alapjait lokalizálta!
Alba Regale. Háttérben a folyó és a hegyek.
Az, hogy te valamit nem tartasz hihetőnek, az egy szubjektív vélemény, főleg azok után, miután közölted, hogy nem vagy járatos a témában. Innentől maximum szimpátiát fejezhetsz ki, csak, hogy ez meg nem szimpátia verseny...
Tehát még egyszer a te kedvedért is! Nem az a baj, hogy más a véleménye mint nekünk, hanem az, ami eddig leművelt. Amit te most látsz, az a történetnek a töredéke, és, ha ez alapján állást foglalsz, akkor az te dolgod... én biztos nem tenném.
Szépen megkérlek rá, hogy ne hazudj! Ez nem zárt kör, és akinek eltér a véleménye, az nem troll... kulturált, korrekt vitára itt mindenki vevő. Dantes a múltja miatt van fekete bárányként kezelve.
De, a moderátorokhoz panaszkodni ment. Ha én bemennék a finnugor topikba, és közölném magas lóról, nem is olyan burkoltan mindenkivel, hogy hülye, majd az ezek után nekem esőket bemószerolnám, akkor az panaszkodásnak számítana szerinted?
www.smart-bus.hu
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.16. 15:57:11
Amúgy a lenti térképen is ott van Székesfehérvár ahol ma...tehát...erre nagyon mást mondani nem lehet.
szerk: ha valaki nem látná: Székesfehérvár Alba Reglis néven van rajta, és ott van ahol ma, ezen a térképen is. Hát...ö....most akkor mi is van?
Utoljára szerkesztette: DantesHUN, 2014.08.16. 15:34:09
www.smart-bus.hu
A véleményedben semmi idegesítő nincs, ugyanis az szinte teljesen egyezik a hivatalos vonallal, és mint ilyen elég jól cáfolható, mint ahogy az most is látszott. Ha csak töredéke annyira lennél kritikus a hivatalos vonallal, mint amennyire kritikus vagy az eltérő véleményekkel, akkor már rég közeledtek volna az álláspontok.
Ami miatt mindenkinek ( törzstagság ) az idegeire mész, és senki nem tisztel, az nem a véleményed, hanem az a magatartás, hogy a fentebb leírt módszerrel megcsinálod a feszültséget, majd miután áll a bál, rohansz panaszkodni a moderátorokhoz, akik mint látható, vevők erre. Ha legalább annyi tisztesség lenne benned, hogy az elmérgesedett vita után nem mész árulkodni, már javulna a helyzet. Sajnálom, hogy nem férek hozzá a magyar mentalitás topikhoz... lehetne válogatni pár gyöngyszemet, hogy milyen belépőkkel érkeztél meg jó pár alkalommal.
www.smart-bus.hu
bár ez olyan izé szubjektív dolog, személy szerint nem tetszik, de ha rend lesz ettől, én boldog vagyok
SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/
Bonfini 1543-at ír.
Hm, a Székesfehérvár a mai helyén van, ahogy többször mondtam. Most akkor mi van? Lázár deák térképhamisító volt? Azt hiszem ez jogos kérdés.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2014.08.16. 15:06:25
Utoljára szerkesztette: Csaba vezér, 2014.08.16. 15:01:04
Más.
Beleolvastam a Tarihi Ünrgürüsz-be. Nagyon érdekes, de újra azt mondom: ne vegyél mindent szó szerint.
Nos, egyfelől magyar krónikák alapján írta a török szerző. Nem én mondom: Vámbéry mondta, aki behozta Magyarországra, (másrészt nem volt finnugrista sem szerintem a szakvéleménye elfogadható mindenképp) Vagyis, a török szerző átvehette a magyar krónika pontatlanságait is. Gondolom ez logikus.
De hogy konkrét legyek, tipp szerűen belenézem: Mit is Atilláról?
,,Atiluszt méltónak látták a királyságra, mindnyájan meghódoltak, és engedelmességet fogadtak
Vagyis Krisztus szerint 387-ben. De ez nem stimmel. Akkor bizonyára még se született, a 400-as évek elején, közepén uralkodott, 453-ig.
Vagy mit ír Szent Istvánról:
,,Azután tehát Isztefán lett a király. Három éven keresztül igazságosan uralkodott és igazságot szolgáltatott. Amikor eltelt a három év, a Bulgár tartomány királyával, Keán vojvodával ellenségeskedés keletkezett, mert megsértette őt."
Igen, volt egy bolgárok elleni hadjárat, 1018-ban. De ez nem három évvel van István trónrakerülése után , hanem éppen 18-al!
Aba Sámuelről azt írja: ,,De Isztefán királynak volt egy nővére, annak is volt egy fia, akit Abának hívtak"
De nem a nővérének volt a fia, hanem István nővérének a férje! Én azt mondanám, a török krónikás a magyart lehet kicsit hibásan fordította le, és vejéből a nővére fia lett. Apróság.
És mielőtt tényleg nekem esnétek: nem azt mondom, hogy ezeket a krónikákat nem lehet elfogadni, és ami benne van az hamis. Oké?!
Csak azt ,hogy ha nevek és évszámok is pontatlanok, lehetséges,(és erre a szóra is felhívnám a figyelmet: lehetséges! Nem tudom, messze nincs olyan tudásom, hogy tudjam biztosra, ez sok évtizedes kutatómunka kellene hozzá!!! Aki viszont kapásból azt állítja, hogy Őtudja az igazságot, nem tudom komolyan venni, szóval na, lehetséges, hogy nem stimmelnek) hogy földrajzi helyek is.
ez nem lehet megoldás?
SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/
"Bonfini leírja, hogy miután Mátyás király Visegrádról kihajózott és a mai Budára indult, Fehérváron még ki tudott kötni és itt töltött el néhány napot.
Egy 1543-as török levél megemlíti, hogy miután Szulejmán elfoglalta Fehérvárt, ő maga is lement az egy napi járóföld hosszúságú alagútrendszerbe, ahol még látta az itt eltemetett magyar királyok szarkofágjait, és a sírokkal szemben felállított királyszobrokat.
Székesfehérváron se Dunát se alagutat nem találtak eleddig. " 😄