Numerikus matematika

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

BRAT
Amúgy az szumma, nem szigma...

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫

És ezzel hány%-al csökkenthetõ a számolási igény, idõ?
Mekkora mátrixokkal dolgozunk, hány darabbal?
Információvesztés van, tökéletes a visszafejtés?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

n3whous3
még jó, hogy csak egy mellékes dolog volt az SVD, nem értek sajnos linalghoz annyira :D

púúúúú

n3whous3
jaja csak benéztem valamit

amúgy egy érdekes témakörhöz (egyben diplomamunkámhoz) kellett

púúúúú

Most éppen titkolózással.

Egyébként csak láttam, h nem született erre még mindig megoldás és ahogyan látom csak linalg kell hozzá meg utána olvasni, h mit mivel jelölsz. Ezért gondoltam megpróbálom. De most meg azt mondod, h te láttál félre vmit és minden rendben?
A leírás alapján C2-bõl nem kell feltétlen hiányozzon az alsó k sor. Csak azt kell teljesítse, h a rangja csökkenjen k-val.

n3whous3
amúgy te mivel foglalkozol? :)

púúúúú

n3whous3
szóval na, egyszerûen mondva a példa szerint alacsony rangú átalakítást csináltam a szigma mátrixszal, vagyis csak annyit, hogy elhagytam a kicsi sajátértékû elemeket, majd a példák is csak ezt az egyenletet hozták fel és azt, hogy ok akkor itt egy eredmény, ahol megkaptam a dokumentumindexet. És persze nem az jön ki, ha ezt csinálom, hanem ha szigma szorozva V transzpó.

púúúúú

n3whous3
tudom tudom, mikor elkezdtem utánanézni a dolgoknak, akkor volt valami, ami nem volt tiszta és ráadásul rosszul fogalmazták meg 2 helyen is, legalábbis ahogy én gondoltam :) szívtam egy kicsit vele.

púúúúú

persze, de ez az SVD lényege
de ezt írtad korábban a #60-ra:
"az elsõ egyenlet jobb oldala visszaadja az eredetit"
én ezt így tudtam értelmezni:
1. 1enlet: C2 = U*Σ2*V^t jobb oldala adja az eredetit (C-t)

n3whous3
ha a C lenne, amit fel akarok bontani, akkor igen, ez az U*szigma*V transzponált a C lenne.

púúúúú

tehát a C2 = U*Σ2*V^t -vel a C-t kaptad vissza?

n3whous3
az eredeti mátrix egy szimpla szó-dokumentum mátrix, amit súlyozhatsz kedvedre, akár tf-idf-el is

púúúúú

Az eredetit is láthatjuk?

n3whous3
az elsõ egyenlet jobb oldala visszaadja az eredetit, azonban a hülye könyvek valahogy szarul magyarázták el a dolgot

kiszámoltam a 2. egyenlet jobb oldalán levõ dolgot és megkaptam azt, amire eredetileg vágytam, vagyis egy (súlyozott) dokumentum indexet

púúúúú

Ha C2 = U*Σ2*V^t, akkor #22-ben miért számolod így: C2 = Σ2*V^t?

n3whous3
nein

púúúúú

és azóta lett megoldás, vagy van új kérdés?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Egy másik pedig ez lenne:
Mekkora lesz a hiba a 4.3 pontban ha az f(x) = e az x-en az <3,5> intervallumon lineárisan interpoláljuk.

Ezt hogy kellene megoldani? Milyen képlet van rá vagy...?

Elõre is köszönök mindent!
Tud nekem segíteni vki. Milyen képlettel lehet ez megoldani vagy hogy mint:

Adottak sin x függvény értékei 0, 0.2, 0.4, 0.5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján a sin 0.15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani.

Ezt hogy lehet megcsinálni. Magasabb matek mint amit én még elviselek ám kell a csütörtöki ZH-hoz. :((

Tudna nekem vki segíteni!

Van egy ilyen feladat, hogy: "Adottak sin x függvény értékei 0, 0,2 0,4 0,5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján sin 0,15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani?"
Van ehhez egy algoritmus:
"
class Interpolacio
{
//Lagrange-féle interpoláció
public static void Lagrange()
{
Console.Write("mérési helyek száma(n)=");
int n = int.Parse(Console.ReadLine());
double[] x = new double;
double[] y = new double;

Console.WriteLine("x értékek emelkedõ sorrendben:");
for (int i = 0; i < n; i++)
{
Console.Write("x{0}=", i + 1);
x = double.Parse(Console.ReadLine());
}
Console.WriteLine("x-ekhez tartozó y értékek:");
{
Console.Write("y{0}=", i + 1);
y = double.Parse(Console.ReadLine());
}

Console.Write("a hely ahol a függvény értékét meg szeretnénk kapni=");
double xx = double.Parse(Console.ReadLine());

double s = 0;
double r = 1;

{
r = 1;
for (int j = 0; j < n; j++)

{
if (i != j)
{
r *= xx - x;
r /= (double)(x - x);
}
}
r *= y;
s += r;
}

Console.Write("a kívánt helyen a függvény értéke={0}", s);
Console.ReadKey();
}
"

Meg tudja nekem mondani vki, hogy ezt hol kellene átírni mire? Ehhez én hülye vagyok és kell majd ZHba :)

tigerbácsi
ne offolj már!

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

n3whous3
még 1-et ide írsz és szólok a modiknak, hogy ban, nem érted, hogy ne offolj?

púúúúú

jackcsabi
Na itt is látszik ki a beteg. Sajnálni tudlak, ha neked ilyen dolgokon jár az eszed. Szánalom.

Szeressük sorsunkat, bármilyen is. Aki szeretni képes a rossz napokat, becsülni tudja majd a szép pillanatokat. Higgy az álmaidban! http://www.evanescence.com/

Black Hawk
Ne offoljmá újrekk geci...
"olyan dologban volt részem"
Lehugyozott meg leszart? fincsi lehetett... na pofádat tedd szépen alapállásba és húzd el innen a beledet THX

Talicskát mindenkinek, neked is nekem is másoknak is pirosat kéket feketét.Talicska mert menõ:D \"SHADOWEYES7: pár kis tini pöcs nem fog szét kúrni 1 fórumot\"

n3whous3
Fejezd már be az offolást kérlek, kérsz pofont?

púúúúú

jackcsabi
Aha, oszd csak az észt, te biztos jobban ismersz mint én magam :)<#eljen>

A barátnömröl meg csak annyit, hogy több olyan dologban volt részem, mint amiben neked soha nem lesz ^^

Szeressük sorsunkat, bármilyen is. Aki szeretni képes a rossz napokat, becsülni tudja majd a szép pillanatokat. Higgy az álmaidban! http://www.evanescence.com/

n3whous3
offot meg fejezzétek be basszátok meg

púúúúú

n3whous3
Kettõnk közül mégis nekem van barátnõm meg életcélom

púúúúú

autoszimulator
én tanultam ezt, (ehhez képest gõzöm sincs :DD), mégse kerülnek a nõk (:

.: mobilize.hu :.

jackcsabi
Pedig igaza van Yeltzinnek :) Nehéz beismerni mi?:(

n3whous3
na te meg fõleg fogd be a pofádat 25-30 éves munkanélküli majomparádé

púúúúú

n3whous3
Ezt te már csak tudod, mi? Digitális vizuálpoéta <#wow3> Mi ez valami naplopó gec?

púúúúú

n3whous3
egy cikk írót meg még valakit megdobtam vele

púúúúú

n3whous3
részben

púúúúú

jackcsabi
:DDDDDDDDDDD

pl. diszkrét (név nélkül mindenki megkapja a kettest) :-)

HP+

hungary27
stréberek
Yeltzin
na ezek azok a dolgok, amikre csak annak van szüksége, akit kerülnek a nõk :)

Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller

ivjoe
Amúgy én megdobnám egy mail-lel valamelyik köszi 1,2 gyakvezetõt, vagy Csendes Tibort.
ivjoe
Szakdoga?
grizzly21
index.hu-ra irj inkabb

<#fejvakaras>like... WTF?

1+1=? <#help>

n3whous3
kösz, de az SVD algra nincs szükségem, a low rank approximationnel van a gond. SVD-re ott van 10 féle ingyenes nummatos cpp csomag :)

púúúúú

autoszimulator

n3whous3
mkay :D

púúúúú

autoszimulator
ümm, nekem sem jött ki, bár én falusi származásomból kifolyólag papíron számoltam ki párat, itt van egy részletes kifejtés, bár gondolom nem ezzel van gondod :D holnap megnézem, de most hív a haza és a kötelesség

tommygear
jewhouse <#wave>
passatgt
312 a megfejtés, rakjatok

n3whous3
tamásfelszerelés <#ejnye1><#alien>

púúúúú

tommygear
WTF?
Oldal 1 / 2Következő →