Megindult a sarkvidéki metán kiáramlás?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Nincs olyan, hogy mi a jó. Ez energetika nem törekszik monokultúrára. Az ARÁNYOKAT kellene jól eltalálni. Az atom ami brutál erõs és sok áramot ad olcsón, de nem szabályozható. Magyarán erre kell alapozni. Ezeket viszont nem nagyon lehet rángatni. Vagy 98-100%-on mennek, vagy sehogy. A fr. atomerõmûvek picit mások, mert ott 80%-ben adnak villamos áramot, a hálózati igényeket le kell tudnia követnie az erõmûveknek.

A szél, biomassza és egyéb is jöhet, de bolond aki csak csak erre alapoznak. Alap erõmûveknek ezek alkalmatlanok és piszok drágák.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Megnéztem a Home c. filmet a Youtube-on. Nyáladzás, bár sok igazságot is tartalmaz.

Egyet szeretnék leszögezni: a globális felmelegedésért már nem a fejlett országok a felelõsek.
Sokkal inkább a fejlõdõk, mint India, Kína, Indonézia, Brazília stb.

Két példa: Haiti és Nagy-Britannia.

Haitin nõtt a népesség, közben kiirtották az erdõk 98%-át. Most tartják a markukat az ENSZ segélyekért. Egyébként nem csak az erdõket irtották ki, hanem elüldözték a fehéreket is. Haiti egy néger állam lett.

Nagy-Britannia:
Az ipari társadalomból átlépett a posztindusztriális társadalomba. Újraerdõsítenek, környezetvédelmi programokat futtatnak. A Temzébe visszatértek a halak, a nagyüzemi mezõgazdaság mellett megjelentek a biogazdaságok, sok az atomerõmû, kísérleteznek az alternatív energiatermeléssel. A liberálisok szeretnék ezt az országot is tönkretenni, de eddig nem sikerült nekik.

Kara kánként folytatom tanításom.

Kanada energiájának nagy részét vízenergiából szerzi, mertsok van neki. Ausztriában van v-z és sok szél. Svájc domborzata szintén a víznek kedvez. Persze Afrikában majd napelemtáblákat raknak ki. Nekük meg kell az atom és a gáz. Majd késõbb lesz geotemikus. Ez így van rendjén.

„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t

A fegyverkezés ugan nõ, de nem annyival, mint amennyire gyorsan fejlõdik a technika.
Globalizáció.
Minden ember célja a hatalom megszerzése, és akinekvn hatalma, könnyebben ér elmég több hatalmat. Ez az egyik emberi mûködési elv, ami miatt ki kéne pusztulni :)
Kérdés: szerinted mi az igazi fejlõdés? Nem az, hogy az erõs, aki hatalmat szerez eliprja, vagy kihasználja a gyengét, akinek nincs? Évezredek óta így mûködik, de jóval a magántulajdon megjelenése elõtt a nõstényeknél.

„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t

Egyre inkább nem lehet nem észrevenni, hogy valami készül a világban. Több jel:
-- A fegyverkezés a "rendszerváltással nem csökkent, hanem növekedett,
-- A világban lezajló társadalmi-gazdasági változások, és az ezek mögött álló, erõs és túl egységes médiahatással közvetített "érték"-rend egymástól NAGYON ELTÉRÕ országokban jelentek meg és fejlõdtek ki kb. EGYIDÕBEN, ami erõs KÜLSÕ HATÁSRA UTAL,
-- Rejtélyes tõkefelhalmozás zajlik, aminek a célja nem világos,
-- politikai hatalomkoncentráció is zajlik, aminek a célja szintén nem világos,
-- ezek az egységes, hosszú idõ óta zajló és egyre feltûnõbb (kissé felgyorsult) változások NEM AZ IGAZI FEJLÕDÉS irányába mutatnak,

majd holnap folyt.
Tetsuo
az idióta spanyolok tobbsége (1 felmérés szerint) nem is tudja, h van náluk atomeromu. LOL
Mondjuk a narancseszedéshez, meg a horgászashoz nem kell áram..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Igen, valóban vannak hatékony befolyásolási technikák, ám ezek egy bizonyos tipusú lakosság esetében mûködnek: a fejlett országok elkényelmesedett, eltunyult (szellemileg!) erõsen konformista tömegeit lehet ilyen módon befolyásolni.
Kétségtelen, hogy ezek a tömegek sok jobb sorsra érdemes embert is magukkal fognak rántani, sajnos.
Ám az egész emberiség -- én bíznék ebben -- jóval nagyobb és sokfélébb vagy hogy mondjam.
Folytatom az energia-kérdéseket, mert a politikai véleményem túl durva, most nem szeretném ezt a fórumot szétordítozni. Majd a végén pár finomabban körbeírható dolgot szeretnék írni az elvárható ás -- szerintem -- hosszútávon emberségesen és jól mûködõ társadalomról.

Az energiakérdéshez kapcsolódik egy pár napja megjelent hír, ami nálam kiverte a biztosítékot:
újabb ökörszavaztatás: a spanyolok is elvetik a nukleáris energiát
PONT MOST?!?!?!

Nem elég, hogy az osztrákok, a svédek, a németek, ezekután most jönnek a spanyolok... ki fog következni ez után, melyik ország?
Ki az az emberiség-gyilkosa szaragyú görény, aki ezeket a változásokat irányítja?
Ezek (schrõderrel az élen) nagyobb kárt okoztak lakóországuk (mert hazájuk eezeknek nincs) gazdaságának és társadalmának, mint az Al-Kaida tudott volna okozni 1000 év alatt!
Tetsuo
vannak ugye a jól ismert (es újabb) technikák, amivel lehet mosni az átlagember agyát, így nem fognak felkelni komoly tomegek.. esélytelen.

Szerintem az emberiség igenis megérdemli, hogy kipusztuljon, de ettõl függetlenül én 'környezetbarát' módon élek, 'mert hülye azért nem vagyok', csak realista.
Kétségtelen, hogy A MAI VILÁGGAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI RENDBEN a mai gazdagoknak nagyobbaz esélyük, hogy az életvitelük túlzottan jegyetlenné válása nélkül vészlejék át a nagy felmelegedést.

Csakhogy: a kártyák idõnként megkeverednek. Túl sok ember lesz veszítenivaló nélkül ahhoz, hogy egyszerûen néhány IMF "tanáccsal" majd féken lehessen tartani õket.

A hatékony módszerek alkalmazásához viszont teljes nyíltsággal le kell vetni az álliberális dumákat, ami óriási változásokat fog magával hozni, és sok olyan dolgot is magával ránt majd, amirõl ma nem is sejtjük
Nekem leinkább az tûnik fel, hogy a döntéshozók (kormányok) mennyire leszarják az egészet, a sötétzöldek meg még rá is tesznek egy lapáttal!

Márpedig ha õk nem veszik komolyan a fenyegetést, akkor milyen alapon várják tõlünk, hogy változtassuk meg az egész életvitelünket... NEM TUDJUK MEGVÁLTOZTATNI! Nem tudunk visszamászni a fára, nem tudunk kiköltözni a városból...
(Ez épp olyan, mint amikor toleranciát dumálnak a fülünkbe a bûnözéssel kapcsolatban azok a figurák, akik mindent megtettek egy olyan gazdasági környezet megteremtéséért, ahol milliók veszítették el az állásukat, és a naponta meglopott.kirabolt Mariska néni NEM TUD mukahelyeket teremteni senkinek...)

AZ EMBERISÉGNEK MÁR 20 ÉVVEL EZELÕTT MEG KELLETT VOLNA KEZDENIE AZ ÁTÁLLÁST A FOSSZILIS ENERGIAFORRÁSOKRÓL, 10 ÉVVEL EZELÕTT MÁR FEL KELLETT VOLNA ÉPÜLNIE EGY MÛKÖDÕ KISÉRLETI FÚZIÓS REAKTORNAK ÉS EGY MÛKÖDÕ MAGASHÕMÉRSÉKLETÛ GÁZHÛTÉSÛ SZAPORÍTÓ REAKTORNAK

20 év múlva már nem lenne szabad nagy mennyiségben fosszilis tûzelõanyagot használni.
Az úgynevezett "megújuló" energiaforrások TOTÁLIS HASZNÁLHATATLANSÁGÁT már sokszor leírták sokan! Meg lehet nézni a "megújuló" energiaforrásokban KÉTELKEDÕ emberek átlagos képzettségi-mûveltségi szintjét és össze lehet hasonlítani a "megújuló" energiaforrásokban (gyakran kritika nélkül) hívõ csoportok ugyanezen jellemzõit: ég és gödör!

Mindezekkel szemben: a fosszilis tüzelõanyagok HATÉKONY felváltására VALÓBAN ALKALMAS energiaforrások a következõ 20 évben még nem fognak elterjedni, ezzel szemben egy rakás ÉRDEKCSOPORT fog nagy pénzeket kaszálni a "megújuló" energiaforrások ERÕLTETÉSÉBÕL. Lesznek áramszünetek, és lesznek áramkorlátozások dögivel! Majd úgy, mint például Bulgáriában a "rendszerváltás" környékén, amikor megszabták hogy a nap mely óráiban lehet porszívózni, és törvényt hoztak a büntetésrõl aki megszegi. A "megújulók" jelenleg ennyire képesek.

TEHÁT: AZ EMBERISÉGNEK FEL KELL KÉSZÜLNIE A FÖLD FELMELEGEDÉSÉVEL JÁRÓ VÁLTOZÁSOKRA. Hogy mekkora lesz ez a melgedés és pontosan mivel jár majd, azt elõre nem lehet pontosan tudni, csak saccolgatják.
Bármivel jár is, TÚL KELL ÉLNI!!!!!!!!!!!!
NEM ELMÉLETEKET GYÁRTANI ARRÓL, HOGY JAJ DE JÓ HOGY MEGDÖGLÜNK...bár az ilyen "széplelkekért" tényleg nem kár
Tetsuo
Milyen áradattól?? :) Az ubergazdag Manhattan koré szerinted nem húznak gátat, mint már sok város koré a világban?
Milyen managerek? Szerinted azok mind ott állnak/ulnek a Wall Streeten? :) A befektetok, a pénzkezelok, a spekulánsok 99,999%a kozelébe nem megy a tozsde épuletenek..

Bármilyen katasztrófa esetén, amire némileg fel lehet készulni, vagyis nem másodpercek alatt zajlik le, 1 gazdag embernek sokkal tobb esélye van a túlélésre.
Ha Manhattan v a Bahamák v bármi veszélyes terulet lesz, a gazdagok abban a pillanatban elhagyják azt a helyet, mondjuk pont Magyarországra koltoznek (ugyanis elég jó adottságú ebbol a szempontból (is) a Kárpát-medence).
A fenti folyamatnak van elozmenye termeszetesen, amit a szemfules (ill nem agymosott) helyiek figyelemmel kiserhetnek, v inkabb érezhetik h ok a szenvedo alanyai a (felvásarlási-) folyamatnak.

Ezt a metán dolgot nem ártana ha megerõsítenék mások is.
A dolog fontosságára tekintettel! Nem látom, hogy több kutatásokat indítani (finanszírozni, stb) képes testület (leginkább: ország) ráállt volna a témára.
A Grimbusz (írd: Greenpeace) nem tekinthetõ megbízható forrásnak,
továbbá: 1 azaz egy darab kutató (csoport) még nem elegendõ arra hogy mindenki nekiessen a civilizációnak!

Továbbá: az ilyen vélemények, hogy "jajj de jó lesz végre kipusztul az ember..." nos ezeket a figurákat kellene krokodilok közé bedobni! Ekkora ökör okádék idióta sületlen nemtudommicsodákat...megáll az ész! Ha valaki öngyilkos akar lenni, az csinálja egyedül! Ne akarja az egész emberiséget magával rántani csak azért, mert kiemelkedtünk az állatok küzöl és ez neki nem tetszik.
Tetsuo
Senki nem gondolta, h a Fold mint bolygo veszelyeztetve van az ember altal (a Gaia-hipotezist most mellozzuk ;), hiszen ha akarnánk sem tudnánk megsemmisiteni, viszont a bioszferat eleg erosen atalakithatjuk, sot kiirthatjuk a fajok 99,9%at is.
Ha az ember altal megvaltoztatott elo kornyezetben a fajok nagyresze kihal, akkor szinte bizonyos, hogy az ember is kihal, ertheto okokbol..

Tetsuo
LOL, ezt 1 kicsit tulokoskodtad.

Figyelemmel kísérem ennek a bolygónak a sorsát. Az elején, olyan forró volt, hogy minden csepp vize a levegõben volt. Százezer évig tartó esõzés "hozta" le a tengerek medencéjébe. Volt ez a bolygó úgy megfagyva is, hogy a tengerek fenékig befagytak. Ekkor, még nem voltak emberek. Amikor a Nap vörös óriássá válik, a felszíne túlnyúlik a Föld pályáján, lesz ez a bolygó, olyan forró, hogy még a fémek is elpárolognak majd. Ekkor, már nem lesznek emberek. Lehet, hogy sokkal hamarabb, lehet, hogy ezt a "metán-korszakot" sem élik túl. Személyes szerénységgel, visszafogottsággal, nem lehet ezt sem kezelni, sem megoldani. A szerintem teljesen felesleges fegyvergyártást, annak a használatát kellene kiiktatni. Rengeteg energiát, nyersanyagot, szellemi erõt emészt fel. A mi generációnk, ezt már nem éri meg, mert nem is tárgyalnak róla. Ahogyan számtalan faj kipusztult már eddig, kipusztulhat minden mostani is. Az emberrel együtt. Jöhetnek, lesznek új életképes fajok is, lehet, hogy lesz intelligencia is, de az, már más világ lesz, talán örökre ember nélkül.
Mindenki mást mond, mi a jó energia. A középsuliban azt hangoztatták, hogy a megújuló energiákban van a jövõ, arra kell építeni. Az egyetemen az anyagtudomány tandszékes profok az atomenergiát tették a középpontba, mint ami elég olcsó, hatékony, és a környezetet sem károsítja, ha olyan helyre tesszük a felhasznált anyagokat (pl. Holdra, nyílt ûrbe...). Az elektronikus ezközök tanszék képviselõje azt mondta, hogy mindenféle energianyerési módra szükség van, mert nincs napenergia, ha este van, vagy nincs szélenergia, ha éppen nem fúj. Persze kiemelte, hogy nem a madarak gyilkolásával pusztítják a krnyezetünket a szlmalmok, hanem egy évben a szélmalmok 10%-a kidõl, és azok ott maradnak a földön és juttatják bele a mérgezõ anyagokat. Talán a biomassza elégetésével lehet hatékonyan és relatíve környezetbarát módon energiát nyerni (értsd: mindenféle szerves anyag a kõolajtól a száraz fán át a tehéntrágyáig), amennyiben a fosszilis energiahordozókat (szék, kõolaj, földgáz) kivonjuk a rendszerbõl. Mert most égetjük a kõolajat, de 20 év múlva mivel megyünk a kocsival, vagy hogy készítünk mûanyagot? Személy szerint a geotermikus energia tetszik nekem a legjobban, de csak azzal nem lehet a Föld bõvülõ energiaigényét fedezni, mert az globális lehûléshez vezethet. El lehet játszani azonban a gondolattal, hogy a globlis lehûléssel kontrollált módon le lehet-e csökkenteni a globáis felmelegedést? Vagy ez egy újabb mód lenne az embernek a környezet tönkretételére? Nos, ezt mindenki kedv szerint mérlegelheti. <#lama>

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

Akkor fog csak megjönni az eszünk, ha a Holnapután címû film megelevenedik. Vagy akkor sem.

Corei9-9700K, Giga Z390M Gaming, 32GB DDR4, GeForce RTX 3090

Nem a kilotonna ezer tonna. A megatonna pedig 1 millió tonna.
Tévedsz. Egytonnás bomba súlya tokkal vonóval 1000kg.Az egyforma súlyú bombák robbanóereje sem egyforma, függ a töltettõl. Meg van hogy az adott gép mennyi bombát szállíthat súlyra. TNT egyenértéke csak a nukleáris bombáknak van. A robbanó bombák töltete nem egyforma mert a köpenyük teljesen eltérõ, a repeszbombák töltete pld kisebb mert a köpenyük öntöttvas ami törik a robbanáskor.
Molnibalage
Én sem értem...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

KillerBee
Mi bajod az atomenergiával? Tiszta, biztonságos, környezkíméló és a legolcsóbb elektromos energiaforrás - vagy épp ez a baj vele?

djhambi #39
Az ám, a szarva közt a tõgyit.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Én ha eszembe jut, mielõtt elmegyek otthonról, mindent kikapcsolok Hangszóró, számítógép, keverõpult, lámpák. Notebookot használok (nem PC-t), melynek a fogyasztása kisebb. Gyûjtök ilyen italoskupakokat, hogy újrahasznosítás után gyerekjátékot készítsenek belõle. Sosem szemetelek, és ha van a közelben szelektív, oda dobm ki a sörösüvegeket.
Megpróbáltammég az uniós september 1 elõtt felvásárolni az összes nem-energiatakarékos izzót, mert az energiatakarékos elég gáz nálam. Alig várom, hogy autót veehssek, persze nem amerikai négy kereken guruló fogyasztást, hanem valami kisebbet.
Azt hittem, hogy a villamos nem annyira káros, de rá kelett jönnöm, hogy a villamosnak szükséges energia 80%-a fosszilis tüzelõanyagból származik. Azóta nem jelent gondot néha busszal is járni. Ha lesz olcsó hybrid, vagy nem gáz elektromos autó, olyant fogok szerválni.
Ez az én portám, és megteszek mindent, ami kijön belõlem. De a haelyzet ettõl még nem javul meg. (Alapból is romlana, de hogy tovább éljük fel a tartalékainkat, még rosszabb...)
Egy szebb ilághoz hirtelen szemléletváltozás kell, az pedig nem fog elõfordulni, amíg nem a holnap fog múlni rajta. Aztán a törikönyvekben ez lesz: amíg a huszadik században az ember háborúkkal irtotta magát, a huszonegyedikben a természeti katasztrófáival...

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

blessyou fogalmazta meg a lehetõ legpontosabb tudományos választékossággal.

Benedekco
aki itt kiakadt a cikken, hogy hú de kemény, tenni kéne valamit, azok közül hánynak van kocsija? Nekem is pörög PC az asztalomon, van is miatta elég lelkiismeret furdalásom, de próbálkozom változtani az életemen és kocsim soha a büdös életben nem lesz, illetve a villanyomat is egy "zöld" energiát szolgáltató cég adja, ettõl persze fogyasztok mint állat, de talán mégis jobb mintha a szenet égetnénk meg az atomot tolnánk... persze tudom a napelem is eléggé környezetszennyezõ...

Mé há nem?

na nem mintha eddig olvastam volna a postjaid , de ez a kinyilatkoztatás olyan lényegretörõ volt... Ehhez nem tudom hány évesnek kell lenni hogy valakiben ez igy kifejlõdjön bazze : DDD A nyáladzós hollywood bullshit "összeérik" a pszeudotudományokkal : DDD ez kész.

jajj jjjajjjjj , tõlem most kaptad meg a bullshit flaget.

Még egy kis szösszenet levezetésképpen:

"Lehet, hogy most a bogarak ideje jött el a dinoszauruszok és emlõsök után."

Az igazi mûvészek jövõbelátók. Talán õk már tudják, hogy más helyeken is az emlõsök kinyírták magukat, és a túlélõk a rovarok leszármazottai. Ezért van az, hogy a sci-fikben az idegenek legtöbbször rovarszerûek... :-)

"ha kimegyünk a szobából kapcsoljuk le a villanyt;"
Dehát nincs is felkapcsolva

"10 évünk van tenni ellene- akkor végérvényesen megpecsételhetjük a sorsunkat."
1000 éve meg van pecsételve

"Teljesen felesleges ezen a 'környezetszennyezésen' izgulni, hisz az evolúció majd megoldja."
Van egy rossz hírem. Csak az fog kiszelektálódni, aki hisz az evolúcióban.

A közbeszerzés lényege, hogy közbe szerezzünk is valamit.

Majd este megnézem. Igazából jobb szerettem volna olyan filmet megnézni, amelynek Hope a címe.

Re: pusztulás

Én leírtam ezt már néhányszor, de addig fogom irkálni, amíg a billentyûzetet le tudom ütni, utána meg veszek egy hangszintetizátort, mint S. Hawking: rossz a jelenlegi társadalomirányítási módszer, nem megfelelõ a jelenleg alkalmazott demokrácia. Rossz felé haladunk, mindazzal a kulturális, fõleg technológiai fejlõdéssel együtt, amit sikerült rövid, kb. 10 ezer éves történelmünk során elérni.
Sokan leírták már, hogy van egy álmuk, nekem is van egy álmom: olyan társadalomirányításra vágyom, amelynél a vezetõ réteget kiválasztása objektív, mérhetõ alapokon nyugszik. Az IQ, EQ és más jellemzõk mérhetõk, és ezek segítségével ki lehetne szûrni azokat az embereket, akik alkalmatlanok a politikai pályára.

Nem is értem, hogy ez miért probléma, hiszen józan paraszti ésszel be lehet látni, hogy különbözõk vagyunk, van, aki nagyon jól úszik, birkózik, sakkozik, fest, zenél, lovat tenyészt, halászik, matematikával foglalkozik, könyvel, autót vezet, gyógyít stb. stb. Vannak is olyan pályaválasztást segítõ tesztek, amelyek segítenek abban, hogy olyan szakmát válassz, amelyben jól tudsz teljesíteni. A politikát a XX. században egyrészt a fanatikusok, másrészt az ügyeskedõk (középszerû exhibicionisták) irányították úgy, hogy legtöbbször õket is mozgatta valamilyen szervezet vagy szellemi irányzat a háttérbõl. (Én mostanában hajlamos vagyok kicsit pozitívabban szemlélni a szabadkõmûves mozgalmat, tekintettel az észak-amerikai elnökök alkoholizmusellenes harcára. A kudarc jelentõs részben a maffiának köszönhetõ, no meg a romlás kezdeti jeleit mutató középosztálynak.)

A létezõ demokrácia sok sebbõl vérzik, és lassan odajutunk, mint a Húsvét-sziget társadalma a XVII. század végén, XVIII. sz. elején: kivágjuk magunk alól a fákat, feléljük az erõforrásainkat. (Nem elsõsorban magunkra, magyar középosztálybeliekre gondolok, hisz nálunk azért erõteljesen kezdett megnyilvánulni a környezettudatosság.)

Készült egy érdekes film a témában "Home" címmel, biztosan láttátok már páran, aki még nem, annak csak ajánlani tudom, a youtubeon ingyen megtekinthetõ (angol, francia, német vagy spanyol nyelvtudás szükséges).
Itt nézheted meg (youtube)

Lényegében egy természetfilm, az emberek és a természet kapcsolatáról. A természetben minden kapcsolódik egymáshoz és ha ez a kifinomult láncolat megtörik -a film szerint még körülbelül 10 évünk van tenni ellene- akkor végérvényesen megpecsételhetjük a sorsunkat. Szól még a fenntarthatóságról is... na mindegy, csak ajánlani tudom! És ha kimegyünk a szobából kapcsoljuk le a villanyt;)
Sanyix
Alig várom már azt az idõt amikor a mánágerek menekülnek az áradattól a vólsztríten :)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

KillerBee
Pontosan errõl van szó. Ha látjuk és mégsem teszünk ellene semmit, akkor megértünk a kipusztulásra.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

KillerBee
Ne erõlködj, a kilotonnáról írt eszmefuttatásod akkor is hülyeség. Mások már leírták, miért, nem ismétlem.

Teljesen felesleges ezen a 'környezetszennyezésen' izgulni, hisz az evolúció majd megoldja. A dinókat és az élõlények nagy részét is kipusztította egy pillanat alatt egy nagy meteorit, nem évekig tartó éghajlatváltozással, mégis milyen szép pályát futott be az élõvilág. Igazából nincs is olyan, hogy környezetszennyezés, csak környezet változás amit az evolúció úgyis megold. Ha kipusztul tõle egy faj, helyébe lép másik 20, nincs mit izgulni csak ki kell várni. Lehet, hogy most a bogarak ideje jött el a dinoszauruszok és emlõsök után.
Hidd el, ebbe mindenki belegondol, csak olyan nehéz kiszálni abból a kényelmes autóból, na meg azt a 80 W-os computert is olyan nehéz nem használni faszságokra esténként órákon át.
Õszinte leszek, mind a két dologban sáros vagyok, de van még sár bõven.
Szóval ezért.
Game Over :D
Én csak azt nem értem, hogy ha ennyi okos, intelligens ember van, aki még könyveket is olvas, akkor egy dologba miért nem tudnak belegondolni:

Miért olyan nehéz elhinni azt, hogy évi ~30 milliárd tonna széndioxid + egyéb "nem oda való" anyagok kibocsátása árt a környezetnek, és a klímát is befolyásolja?!?
Nem éppen.

Kérdezd meg egy bombázó repcsi pilótáját.

Egy tonna gaz az nem egyenlo az egy tonnas bomba robbanasa altal felszabaditott gaz tomegevel. Egy tonna gaznak a sulya egy tonna. Egy egytonnas bomba pedig azert egy tonnas, mert akkora energia szabadul fel a robbanasakor, mint egy tonna TNT felrobbanasakor. Lehet, hogy a bomba a csak ket kilo, megis egy tonnas.
pontosan :)
DrRadon
Hát szerintem csak energetikai szemmel mérik köbméterben. Az oceanográfusok, klimatológusok mind-mind tömeggel mérik a gázt, mivel -10000 és +sok ezer méter között 1 tonna gáz szépen tudja változtatni a térfogatát. Ha majd írsz a makói gáz után az éghajlati modellezésrõl is egy blog bejegyzést (abba is tégy összeesküvés elméleteket), szépen el fogod tudni különíteni a kétfajta megközelítést.

Igen. Csak ebben az esetben az a furcsasag all elo, hogy itt az energiat fejezi ki tomeg mertekegyseggel. Egy egy tonnas bomba nem egy tonnat nyom. Akkora a robbanoereje, mint egy tonna TNT-nek. Ezekben az egszeru szakmakban az emberek megprobalnak egyszerusiteni. Keptarsitas. Mit kezdene az utasz a kilozsulokkal? Azt mondjak neki, nyomj oda harminc deka TNT-t, vagy azzal egyenertekut. Bocsanat. 300 g-t:)
A "fiatal" Föld 4,5 milliárd éve alatt nagyobb természeti bajokon is átvágott, minthogy metán jut a légkörbe, ami hatszor jobban "üvegházhat", mint a széndioxid. Persze, buta fajok kihalnak, stb. A gáz max. az, hogy ezt a katasztrófát mi hoztuk létre, és illene is nekünk megoldani. Csak hát az ember azt hiszi, hogy csak övé a Föld...

Ja, valóban, lemaradt egy 0.

A Mucuska megszólítást én egyébként Lovermannek szoktam írni, de szerintem hozzá passzol.
:-)

Különben akárhogy csûrjûk csavarjuk, a tonna a tömeg mértékegysége. Meg a kilotonna, sõt a megatonna is.

Mivel itt metánról van szó, én jobb szeretnék köbmétereket hallani.
A gázkészleteket is abban mérik. Én csak tudom...

De a cikk akkor sem errõl szól :)
Én például kiváncsi lennék, hogy az új IPCC jelentésben mennyire módosítják majd a klímaszkenáriókat, miután kissé jobban megismerik ezeket a klatrátokat.
Éljen a meddõ vita a kilotonnáról. Mert ugye "csak egy helyen használhatják", hogy valakinek mindenképp a másik ellenében legyen igaza.
Mindkét helyen használják, legyen az gáz-emisszió, vagy robbanóerõ.
De nyílvána a tömegjelölés a logikusabb és egzaktabb. A robbanóerõ esetén való használat a szemléletesség miatt alakult ki, egyébként kicsit sántít. Az SI-vel a tonna, mint tömeg teljesen összhangban van. De a tonna, mint robbanóerõ már egyáltalán nincs, hiszen csak valami hülye törtszámmal alakítható joulera.
Bizonyítékként az elõzõhöz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ton (a Metric ton sorát nézni)
http://en.wikipedia.org/wiki/TNT_equivalent (itt meg az egészet)

Mucuska. Nem értek egyet veled. 100 kilo az egy mazsa, nem pedig egy tonna. Csak poenkodom am. Nehogy magadra vedd.