Automata fûnyíró építése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
elõre dobja ki a füvet ezért nem koszolódik a ráépített cucc
elsõ kerekeket pedig valahogy fordulásra képessé kell átalakítani, ára se vészes 200$

megnyitjátok?
Pár beszerzési hely még továbbá: Farnell, Digikey.
Illetve van egy magyar klónváltozat az AVR-Duino, ami kompatibilis a régebbi változatú Arduino-lapokkal (annak ellenére, hogy az Arduino GPL licenszû, nyílt forrású, a legújabb Arduino Uno lap USB-vezérlõjét nem lehet egykönnyen klónozni, sem fizikai és sem jogi értelemben). De azért ezek is remekül használhatóak.
Szenzorok, motrok/szervók, ledek, fotódiódák és hasonló alkatrészek meg bármelyik eletrotechnikai boltban beszerezhetõek (vagy szerencsésebb esetben van otthon).
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
elektromos kerékpár mûködésébõl ki lettem okosítva, azokhoz elég jó motorokat fejlesztettek ki, 250 Wattos ami nem húzza le nagyon az akkut állítólag (Gardena fûnyírója 400W de az a kerékre is rásegít), és egy feltöltéssel sok óráig tudnak mûködni erre fejlesztett akku-val, persze lehet feleslegesen nagy a nyomatéka
ezek némelyikében van elektronika, ami érzékeli mennyi energia kell adott fordulatszám tartásához
nem tudom ezen az úton érdemes-e elindulni, nem vagyok otthon az elektronikában se a mechanikában
Ha maradunk a tricikli-jellegû felépítésnél, akkor a cikkben említett megoldást az alábbiak szerint kellene nagyvonalakban módosítani:
* Két motor lenne: az egyik az elsõ keréknél levõ fordulást elõsegítõ szervó; a másik meg egy erõsebb, amit egy úgynevezett H-hidas motorvezérlésen keresztül hajtjuk meg az Arduino digitális (pontosabban PWM) kimenetén keresztül, ez utóbbi végezné az elõre haladást, és a hengerkéses vágómû meghajtását.
* Az alapfelállásban két szenzort javasolnék: egy, a cikkben említett ultrahangosat (hogy ne menjen neki kutyának, macskának, fefújható úszómedencének, gyereknek, anyósnak - bár ez utóbbihoz lehet, hogy egy külön anyósdetektor kell, és akkor teljes sebességre kapcsolva kellene üldözõbe vennie a házi sárkányt <#vigyor1>#vigyor1>); és egy másik induktív szenzor, a gyepet körülölelõ fémhuzal "felismerésére".
* Két áramforrás lenne: egy, a motrokat ellátó nagy akkumulátor, meg egy kisebb 9V-os blokcella, ami az Arduinonak, meg rajta keresztül a szenzoroknak ad "kakaót".
tricikli-jellegû felépítés is jó ötlet, stabilabb is lenne a rendszer
tankszerû fordulással az a gond hogy a kerekek mozgása mûködteti a hengerkést, ezért azt nem lehet könnyen átvariálni
Én azt túl körülményesnek találom - sok kábelt földbe kell fektetni, egy kerti munkálatkor felszínre kerül/elszakad, kutya kiássa. Akkor inkább csak a terület szélére/a kikerülendõ tereptárgyak köré. A mozgás meg mehet afféle "pattogó labda" módjára: elindítod egy irányba, majd ha nekimegy valaminek (és/vagy érzékeli a kanócot), elfordul egy bizonyos szöggel és megy tovább.
Mondjuk annyiban lehetne még ezt finomítani, hogy kétszer (vagy többször) ugyanazon az útvonalon nem menjen végig, mert az csak energiapazarlás - ezért lenne szükséges a pozíció ismerete. Erre meg ott van a rádiós helymeghatározás (háromszögelés).
"és a fordulást és hajtást"
Olyanhoz mit szólnál, ha két hátulsó kereket hajtanál egy-egy motorral, és a motorok külön-külön üzeme hozná létre az elfordulást? Mint egy tanknál?
Egy másik megoldás a tricikli-jellegû felépítés: a hátulsó motor hajtja a hátsó két kereket, így menve elõre (esetleg még meghajtja a hengerkéses vágóberendezést), az elülsõ szervó meg a fordulásért felelõs.
"vezérlést nem mikrovezérlõvel hanem mondjuk egy EEE PC-vel oldanám meg"
Arduino (Processingbõl programozható, kis fogyasztású)?
Beagleboard (kicsi méret, kis fogyasztás)?
hengerkéses, akkus fûnyíró kellene, például ez
szebben nyírja a füvet mint a forgókéses, nem tépi, hanem vágja
kisebb a fordulatszám, fogyasztás fele, harmada a forgókésesnek
és halkabb, bár errõl nem találtam pontos decibel adatot sajnos
persze most nincs erre +100 ezer forintom
és a fordulást és hajtást se tudom hogy lehetne megoldani, elvileg valami rásegítõ is be van építve
vezérlést nem mikrovezérlõvel hanem mondjuk egy EEE PC-vel oldanám meg
van egy IC2 nevû protokol, nem néztem még utána, de elvileg vele a szenzorok és vezérlés adatait USB-n tudom fogadni és kiküldeni
így a vezérlõ szoftvert C++-ban vagy JAVA-ban meg tudom oldani, esetleg még grafikusan is kiértékelhetem, finomíthatom
van egy õskövület nem használt fûnyíróm, azon majd nyáron talán kipróbálom a szenzorok és a kerékmozgatás dolgot
illetve amitõl félek, a kanyarodás kipróbálását különbözõ sebességeken
mert ugye a gép vágószélessége miatt a félkörív mérete adott
persze a kábel költség, és vagy valami gépesített módszerrel földbe kell helyezni, vagy faszögekkel leütni a földbe és 1-2 év után már körbenövi a fû és nem is látszik
találtam egy lehetséges donor fûnyírót, akkus, önjáró!!, és a W-G elvileg jó minõségû, olyan 10 éves lehet, persze hangos :/
szóval csak elsõ kerekét kellene kormányozhatóra cserélni, szervó motorral
az elejére szélekre két fémdetektor (Conrádban árulnak építõkészletet), ami a kábel fölött tartaná
mit gondoltok?
A Husqvarna Automower legnagyobb változatában meg ultrahangos "ütközésmegelõzõk" vannak.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
5. Ha esetleg van két webkamerád, akkor fesd be a robotodat kékre, és akkor a zöld füvön el lehet különíteni. Vagy ott van a Kinect - abban távolságérzékelés is van. ;)
2. Ultrahang vagy infravörös fény visszaverõdésével is lehet távolságot mérni.
3. Esetleg elhelyezhetsz a kert sarkaiban rádiófrekvenciás (vagy ultrahangos, vagy infravörös) jeladókat, azoknak a jelerõsségébõl (vagy ha szinkronizáltan küldenek jelet a késleltetésükbõl) ki tudod számolni a távolságot.
Földbe ültetett kábel amit sínként használ?
-Te skizofrén vagy? -...mi? -Igen ti!
ha a pozícióját mindig tudnám a robotnak, akkor a fûterület alaprajzát tudva le tudja nyírni magától a füvet
ezzel elkerülöm azt hogy akadályokat keljen neki kikerülni és önálló döntést hoznia
a pozíció meghatározására milyen eszközök vannak?
GPS nem elég pontos, mondjuk 10 cm hiba lehetne elfogadható
vannak optikai távolságmérõk, vagyis a kert egyes részeire lerakok jelzõket, akkor 3 db-al ha van kapcsolata, akkor már tudja a helyzetét
vagy rádiójellel? csak az tereptárgyakon visszaverõdik, vagyis ha nincs rálátás akkor false adatokat ad, vagy nem?
milyen egyéb pozíció meghatározási mód van?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Vkinek a munkajat is segitheti. Az otlet eladhato is, hiszen oriasi igeny van ra.
Valoszinuleg a jovoben 1re tobb eszkozunk lesz automatizalva.
A vezerleshez eleg szinte csak a kreativitas meg vmi tenyergep, de a jo minosegu erzekelok, radarok, szervomotorok, aktuatorok sokba kerulnek..
kesobb ossze lehet kapcsolni az ontozo rendszerrel, stb.
Ipari szinten amugy mar eleg regota vannak automatizalt mezogazdasagi jarmuvek, pl veto-aratogepek.. az alap itt is a GPS, giroszkop, kamera.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
A birkára gondolsz, vagy a fûnyíróra?
De amúgy tényleg az elõre programozás a legegyszerûbb.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztõ is.\"
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Gondolom az $1,600-ba belefer 2-3 radar v 1xu kamera.
Szoftveresen nagyon 1xu, csak az elektronikat kell osszehozni, mugyanta burkolat sztan mehet is :)
távirányítás nem rossz ötlet, bár idõ elmegy vele de a vidéki nyaralóban legalább nem lesz térdig a fû 3 hét után
ehhez pedig csak egy internetes laptop kell webkamerával és az irányítást kell megoldani + önjáró fûnyíró akkus áramforrással
lám, elég komplex a probléma, de azért jó a fórum hogy beszélünk ilyenekrõl :)
A Discovery-n pl nagyon sok csusztatas van hype-olt áldokumentum stilusban, a nezettseg kedveert.
A civil GPS direkt van butitva nehany meteresre. Ezt giroszkoppal szoktak javitani.
A kabel lefektetessel mi a gond? Valszeg csak 1x kell lerakni, onnantol faszasan mukodik.
A legtutibb rendszer, ha kombinalod a technologiakat, igy mind1iknek az elonyet hasznalhatod.
A szoftver pedig futipust es idojarasi adatokat elemezve dont a nyiras idopontjarol, rendszeressegerol stb.
Jo kis hobby lehet ilyet csinalni, ha elektromuszeresz lennek, biztos h ilyeneken tornem a fejem. ;)
(Pl. tobbet nem kene porszivoznom sem..)
http://gepkereskedelem.eu/314-taviranyitasos-mulcsozo/html
Szerintem vegyél egy ilyent, mindent tud és csak 7 misibe kerül. :)
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Xbox360,Gamecube,Sega Megadrive,Sega Master System,Dreamcast,Ps2,NES,DSi,Snes,Atari Lynx,2600,520St,800XL,C16,C64.
így okozva pár méteres eltérést.
egyéb esetben egy mezei gps-el is lehetne katonai / terrorista mûveleteket végrehajtani.
u dont have to listen anybody else but me