Wheeler–Feynman elmélet

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem is jól képzeled, hogy a világ csak a mi számunkra létezik, mivel ezt a holografikus világot mi teremtjük. Az anyagi világ amit valóságosnak ismerünk, az az, amit az agyunk gyárt. Az agyunk jelek billióit fogja percenként, és rendszerezi egyrészét, majd mint hologrammot vetíti ki, és ez a hologramm számunkra a valóságos világ.

Az NWO-on már linkeltem korábban:
The Real Reality !

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

miqrobi
Nagyon jó gondolatok.

miqrobi
Ha valóságos, létezõ hullámoknak gondolom a kvantummechanika hullámfüggvénye által leírt hullámokat, akkor ahhoz, hogy mûködjön az egész, bizonyos esetekben a hullámoknak idõben visszafele kellene haladniuk.

A kvantummechanika jelenleg elfogadott koppenhágai értelmezése szerint ezek a hullámok nem léteznek a valóságban, ezzel megkerüli a problémát.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kvantummechanika
-Filozófiai következmények-

miqrobi
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1965/feynman-lecture.html

Remélem tudsz angolul..

Köszönöm eme részletes okfejtést. Nagyon tanulságosnak véltem.
qetuol
igen, de a MI idõnkben örökéletû. nyilván van a fotonnak sajátideje is, én arról beszéltem.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Frayer
Szerintem a fotonok, vagy EM hullámok tulajdonságaiból megállapítható az, hogy a foton számára az idõ abban az értelemben ahogy mi értelmezzük nem létezik. Nem létezik maga a tér sem.
Egy foton számára minden olyan állapotfeltétel teljesül amely végbemegy a c határsebességen.
Tehát végtelen idõtorzulás, és a végtelen vektorális kontrakció. Ami szerintem azt jelenti, hogy egy foton számára úgy torzul a tér, hogy a számunkra bármilyen hosszú távolság is egyenlõ lesz a foton koordináta rendszerében a 0 távolsággal. Más szavakkal, a foton számára nem létezik 3 dimenzió, a foton egy egydimenziós pontszerû térben lebeg.
Sõt azt mondom, feltételezem, hogy egy végtelen kis idõpillanatban történik mindez, ennek nem mond ellen semmi sem.
Mivel ahogy közelítjük a c határsebességet, úgy torzul exponenciálisan az idõ.
Ahogy egyre gyorsabban haladunk, úgy telik egyre lassabban számunkra az idõ. c határsebességben az idõ folyama megáll. Másszavakkal az idõ nem telik. Ebben az állapotban van a foton. Ha gyorsabban tudna haladni a foton "hozzánk képest" akkor számára visszafelé haladna az idõ. Az idõnek van iránya. De mivel a foton c-vel utazik a térben minden viszonyítási rendszerben, minden a világban létezõ dologhoz, eseményhez képest, számára az idõ nem telik. Így a saját ideje tetszõlegesen kicsi lehet. Vagy, tovább megyek. A foton számára nem létezik olyan hogy idõ.
Így nem érvényes a fotonra a sajátidõ fogalma sem.
A foton számára a világunk egy pontszerû, idõtlen "esemény", amelyben a foton számára idõtlenül egyszerre megtörténik minden esemény, és amelyben az egész világ minden idõpillanata egyszerre létezik.
Ily módon, én is úgy hiszem, hogy a foton számára nincs olyan, hogy jövõ, jelen és múlt. Mindhárom állapotban egyszerre tartózkodik.

Úgy gondolom a foton maga az energia, amely idõtlenül létezik, és az, hogy átalakul más energiákká, vagy tömeggel rendelkezõ részecskékké, az csak illúzió, egy olyan jelenség amely nem a foton állapotát változtatja meg, hanem a külsõ szemlélõ számára változik meg valami amitõl a fotont tömegként, vagy más energiaállapotban érzékeli.
Ilyen külsõ megfigyelõ számára végbemenõ állapotváltozás, a mindenki számára, minden vonatkoztatási rendszerben megfigyelt c állandó.

Például, egy szuper ufóval "tegyük fel rendelkezik egy foton sebességével" ami képes c-vel haladni az univerzumunk keresztül utazása, egy idõpillanatig tart. De a külsõ szemlélõk számára ez az esemény úgy torzul, hogy függetlenül a különbözõ megfigyelõk számára, függetlenül attól, hogy egymáshoz képest, hogy és milyen irányban és sebességgel mozognak ezt a szuper ufót egy véges nagy sebességnek fogják mérni, c-nek.

Úgy gondolom,hogy minden ami van, tömeggel rendelkezõ dolog, vagy más állapot, esemény mind mind egy ilyen elektromágneses hullámnak valamilyen más és másként torzult állapotai, amik más más viszonyítási rendszerekbõl mérve, számukra akár más és más állapotot is felvehetnek.
Gondoljunk csak a tömegdefektusra, és a hosszúságok megváltozására, egy méter nem minden viszonyítási rendszerben jelenti ugyan azt a hosszúságot.

Én valahogy úgy képzelem, hogy az egész világ csak számunkra létezik, akik nem vagyunk képesek abba az állapotba kerülni amiben a foton van.
De a foton számára csak önmaga létezik, és nem léteznek sem a bolygók, sem a csillagok, sem semmi anyagi dolog. Minden olyan dolog ami nem foton, az a foton által létrehozott u.n. illúzió, egy állapot defektusa a fotonnak, számunkra akik belül rekedtünk ebbe a 3 dimenziós csapdába.
Mellesleg úgy gondolom, hogy csak egyetlen foton létezik, ezt világosan láthatnánk is, ha ki tudnánk törni ebbõl a 3 dimenziós korlátból. De számunkra egy idõpillanatban létezõ minden foton, egy mesterfoton önmaga reprezentációja.

Ha egy foton számára nem létezik sem tér, sem idõ, akkor azok számára akik egy téridõ korlátolt világban élnek ez a foton tetszõleges idõpillanatban, tetszõlegesen sok állapotban, kölcsönhatásban prezentálódhat.
DE önmagával nem léphet kölcsönhatásba adott idõpillanatban.
Ha ez megtörténhetne, akkor nem egy mesterfoton létezik, hanem több.

Tudtommal a fény, és minden elektromágneses hullám interferálhat magával.
Ez is a kölcsönhatás egy formája. Ha ezt a kölcsönhatást fel tudnánk oldani, a foton számára, akkor megmaradhatna ez az elegáns mesterfoton elméletem.

Egyelõre ennyi... =(

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

Bandew
A fotonok nem léteznek az idõben, pontosabban MINDIG vannak. Azok a fotonok amik az õsrobbanáskor keletkeztek és még mindig repülnek "kifelé", ugyanúgy nullidõsek.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

qetuol
a fotonnak ugyanúgy van sajátideje mint bármi másnak. a foton számára csak a körülötte levõ tér pontszerû, és a környezete ideje végtelen lassú, de a !saját!ideje ugyanolyan tempóban telik, mint bármi más ideje, vagyis a fény sebességével. imho

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Eszembe jutott egy dolog. Oké ez az elmélet már nem aktuális. De ami belõle következik? Az univerzum ismerete, az eljövendõ események elõre megjósolhatósága. Mert ugye ha vmi fénysebességgel halad akkor a saját szemszögébõl se tér se idõ nincs. Pontosabban egy foton számára nincs különbség a között hogy a Földre kell eljutnia a naptól vagy az Androméda galaxisig. Az idõre is igaz azt hiszem, hogy a foton "nem tud külömbséget tenni" múlt jelen jövõ között hiszen ez nem is létezik számára.
Így... egy teszem azt az ebben a pillanatban keletkezõ foton a saját szemszögébõl nézve a saját keletkezése elõtt is létezik?
Lehet eltértem egy kicsit a témáról és lehet a feltevésem is hülyeség de... azért jó lenne építõ jellegû véleményt hallani.
Köszönöm.
[NST]Cifu
Felteszem pont ezért kerül manapság is elõ, mert nincs jobb erre. De én nem mozgok igazából otthonosan a fizika terén, tehát a tévedés jogát fenntartom. :)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nagyon kösz!
Más. Mi van helyette? Mert ezzel magyarázták az elõre eldöntés - két rés kísérletet -.
A koppenhágai értelmezésen kívül persze. Már ha van.
[NST]Cifu
Megnézve a Wikin és a Physicsforum alapján a W-F elmélet nem illeszthetõ be a jelenleg elfogadott fizikai képbe, de mint vitaalap ma is sûrûn elõkerül a jelek szerint.

[NST]Cifu
A további idióta hozzászólások büntetõpontot érnek. Ha nem tudsz értelmesen hozzászólni, ne szólj hozzá.

Alap esetben John Gribbin Schrödinger kiscicáiban olvastam róla. De az már nem mai könyv. Talán '96.
Tudnád indokolni. Vagy link.
Lord Nomak
Érdekes elmélet eddig nem nagyon találkoztam ezzel. Remélem értelmes vitapartnerek is lesznek a végén akik értenek hozzá mert jó lenne ilyenrõl olvasgatni.

The power to believe in yourself. That will become the power to change fate.

Remélem valaki(k) segítenek nekem válaszolni erre a kérdésre. Az elmélet szerint van idõbeli visszahatás. Még olvastam olyat is, hogy a modern QM szerint nincs idõbeli visszahatás. Most akkor mi van?
Mert ha van akkor, ha képes lennék szóba elegyedni egy fotonnal az megmondhatná nekem, hogy holnap mik lesznek a Tippmix eredmények. Mert ugye az idõben elõre és hátra felé kibocsájtott hullámok végett az EM kölcsönhatásban résztvevõ összes részecske egy bazi nagy háló része. Minden egyes részecske tisztában van a többi állapotával. Így lényegében az univerzum állapotával.
← ElőzőOldal 3 / 3