Földtudományok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mor3llo
néztem én is, Hold-udvar, kurva szép volt

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

szabod
halójelenség :) /most/

Mente et Malleo

Mor3llo
Na, ennél a fejezetnél még nem tartok a könyvben :D

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

szabod

Mente et Malleo

szabod
Aztakurva, szarházi etiópok! Ezértn em ennék ilyen helyre sosem, bolond helyi terrositák támadásaitól félni. Bár elég szép a hely maga. Szegény csávó, nyugodjon békében! :(

Mente et Malleo

Mor3llo
http://index.hu/kulfold/2012/01/18/egyetemi_csoport_volt_az_etiop_tamadas_aldozata/

Bassza meg, vele voltam kint Erdélyben novemberben...órási fazon volt, a 2. legnagyobb ásvány-magángyûjteménnyel rendelkezett az országban...nyugodjon békében!

szabod
Azok a bazaltoszlopok nagyon durvák :) És én még sosem voltam Erdélyben... Na egyszer ezt pótolni kell, vagy inkább többször, nagyon szép a táj.

Mente et Malleo

Mor3llo
És egy kis Erdély, Te gyönyörû:)
Vulcano, triász idõszaki takaróroncs, feltolódott valamilyen tercier vulkanikus képzõdményre (itt a lejövetelkor majdnem a nyakamat törtem, mivel egy rohadt meredek kõtengeren kellett lejönnöm sötétben, a fejlámpámat persze a kocsiban hagytam:D)

Az egykori verespataki magyar bányászmérnöki iskola épületének fõbejárata

Detonáta - bazaltoszlopos, kipreparálódott egykori vulkáni neck (ehhez képest a Hegyestû, Szent György-hegy semmi :DDD)

Detonáta tetejérõl a verespataki külszíni bánya

És a legvégére Torockó, Székelykõ, ahol a Nap kétszer kel fel:) (mondjuk ez pont naplemente:D)

Szerencsére február elején megyünk vissza Torockóra 3-4 napra, ugyanis legutóbb ott csak egy éjszakát töltöttünk, a többit Verespatakon. Jó szerencsét!

Mor3llo
Szóval ami késik, nem múlik... :)
Elõször egy kis Sümeg, Sintérlapi kõfejtõ
Vetõkarcok a Kozmatagi Formációban

Kalcitkiválások a Tatai Mészkõ felszínén

Rudista Hippurites az Ugodi Mészkõ Formációban

Rudisták az Ugodi Mészkõben

Mark007
Köszi szépen, majd átnézegetem, hátha van benne valami:)
Bár ahogy elnézem, ebben is Grasselly van, neki pedig megvan a könyve.:)

Mor3llo
Ígyvan, Koch-Sztrókay, az a Biblia

szabod
ja közben megvan, a Koch-Sztórakayban a IV fejezeten belül a 3. rész, 352. oldal

Mente et Malleo

szabod
Na akkor itt földtud/1. félév/bevezetés az ásvány- és kõzettanba mappán belül nézelõdj. Pontosan nem tudom, hogy hol van, de vmelyik diasorban tutira megvan, illetve találsz ott komplett Koch-Sztórakayt is, abban tuti megvan.

Mente et Malleo

Mark007
Minden jöhet! Köszi!:)

szabod
utánanézek, ELTE-s jegyzetet tudok adni(már ha megtalálom), ha az megfelel :)

Mente et Malleo

Mark007
Sziasztok!
Segítség kellene, mégpedig hõn szeretett ásványtan 1.bõl:D
Az égvilágon semmi szükségem nem lesz rá, mivel meteo-ra megyek majd, de hát ezt nyomatják a legjobban.

Nincs valakinek valami összefoglalója, normális jegyzete, ahol a kristályosodási fázisok le vannak irva részletesen?

szabod
Hát röhögtem rajta egy sort, média mindig beszaratja az embereket :DDD
Egyébként elõbb tudtam arról, hogy nincs itt semmi, mint ahogy a média felkapta volna. Csak azért mert olvasom Harangi blogját. Amit linkeltél német szöveg nekem is magas, de kb elmagyarázza a diagramot.
Harangi már félév elején reklámozta a könyvét vulkanizmuson. Marna nagy figura amúgy, csak osztályozni nem tud :D Itt vmi 7000-ért ajánlotta könyvét, tervezem is megvenni, de még ráér jelenleg. Nézegettem múltkor a kiadótok könyveit, van 1-2 ami tetszik belõle. Nálunk a MÁFI, akarom mondani MFGI által kiadott könyveket lehet féláron megvenni.
Vizsgákkal haladok, kb félúton vagyok, te hogy állasz? Képeket majd várom. Jó szerencsét! :D

Mente et Malleo

Mor3llo
Na jó, nekem is csak a szám jár a képekkel kapcsolatban...pedig csak lusta vagyok! Holnap esküszöm pótlok mindent...
Addig is, vizsgákkal miújság?:D
Mit szólsz ehhez az Eifel-hegységes hisztériához? Csak onnan jutott eszembe, hogy a minap láttam valami mûsort, ahol egybõl világvégérõl beszéltek. Harangi aztán gyorsan lecsitította itt a kedélyeket :D Mondjuk tény és való, hogy a szeizmikus mérések hullámlassulást mutattak ki, amely mint tudjuk jelenthet valami olvadt, kisebb sûrûségû anyagot (nagyobb hõmérséklet?)...az okosabbak frappánsan Eifel-Plumenak nevezték el.
Itt egy elég jó kép is..(na meg ha megy a német, akkor a szöveg is..nekem nem:D)
http://www.vulkanismus.de/magma/_mantel10.htm
Ápropó, Harangi Szabolcs. Nemtudom nálatok mennyire volt hangoztatva, de most jelent meg a Vulkánok c. könyve, ráadásul a mi tanszékcsoportunk (Földrajzi-Földtani) gondozásában (GeoLitera). Elég korrekt mû, itt csücsül polcomon, mondjuk elég borsos ára volt, 8500 rugó :D mondjuk az ásványtani tanszékünkön "akciósan" lehett 5k-ért megvenni, de én inkább a jegyzettámogatásomat rááldoztam..

szabod
Anomalocaris, egyik kedvenc dögöm a trilobiták mellett :)

Mente et Malleo

szabod
Hát az eocénban már tutira. 50 millió évvel ezelõtt jöttek ide az alteraik az ori galaxisból, benépesítették a Tejutat, de jött egy vírus pár millió éve, ami miatt el kellett menniük a repülõ városukkal. A vírus után újrateremtették az életet a galaxisban a Dakarában található eszközük segítségével... :D

Mente et Malleo

Mor3llo
még a végén kiderül, hogy léteztek emberek is a mezozoikumban...najó, ez egy erõsen torzított, szar poén volt :DDD

szabod
kicsit megkésve, de létezett a motkány :D

Mente et Malleo

Mor3llo
nekem is van mind2, csak a gyakból is félév végén írunk dögnevekbõl, felismerésbõl, tulajdonságok stb...

szabod
az jó, nekem gyak meg c típusú is van, szóval dupla élvezet :D

Mente et Malleo

Mor3llo
én majd félév végén:)

szabod
áhh én meg pont ezekbõl zh-zok nemsokára :D

Mente et Malleo

Mor3llo
öklömnyi méretû hippuriteszeket találtunk
majd arról is teszek képet

Cat13
Akkor van fajin rudista kagylós mészköved :D

\"Igyekezz többet törõdni azzal, ami még a világ szépségeibõl csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"

Mor3llo
Most voltam Erdélyben 5 napig(gyakorlatilag most értem haza:D), múlt szombaton pedig Sümegen a Sintérlapi kõfejtõben.
Majd kipihenem magam, és lövök 1-2 képet.

szabod
Budapest, Róka-hegyi mészkõbánya

Mente et Malleo

szabod

Mente et Malleo

Cat13
Nekem is arra fájt sokáig, ásványboltban találtam végül, kapnikbányai a drága. :D

\"Igyekezz többet törõdni azzal, ami még a világ szépségeibõl csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"

szabod
Na olyanra az enyém is, de igazából azt sem tudom, hogyan kéne keresni ilyet. Tekintettel az apró méretre, és mondjuk arra, hogy ha nagyon kalapálok, akkor szét is törthetem véletlenül...
Sikerült pár fotót csinálnom, a minõség hát nem full HD :D Annyit mondok, hogy egy 20x-os lupét tartottam a mobilom elé :D Lényeg, hogy nagyjából tudom mindenrõl hogy mi lehet, de azért berakom ide õket, és próbáljátok megfejteni hogy mik is lehetnek (persze a minõség miatt nem lesz könnyû). A képek mérete vhol 0,5-1 cm között mozog.
1

2

3

4

5

Mente et Malleo

Mor3llo
Azért ahogy nézem, elég szép antimonitokat is találtak ezen a helyen...na, egy olyan igazi szép tûs kifejlõdésûre fáj az én kis pici szívem!
Jók a fotók!

szabod
Hát elég sok törmelék van, mint ahogy a képen is látni. Ennek 3/4-ében tuti találsz vmi érdekeset :D Ha meg elfogyna, akkor lehet bontai tovább a hegyet :DD Meg nem mindenki olyan mohó, mint egy geomókus :D én pl fogok ide járni gyakran, túl sok kincs van itt, meg legközelebb csákányt és vésõt is viszek.

Mente et Malleo

Cat13
Nohát akkor ide majd el kell mennem egy zsákkal. :D Ha sokan gyûjtik õket, hogyhogy nem fogynak el? :D

szabod
Rengeteget, csak ugye azok elég aprók. Hoztam kisebb köveket azon van antimonit, goethit, barit és kevés kén kombináció is. Van egy jó nagy darab kõ, arról sztem rakok képet is, ha le tudom normálisan fényképezni, ahogy nézem a rengeteg barit mellett talán farmakosziderit is lehet rajta. :)
Pár napja hozattunk 150 q lignitet Visontáról, hát pakolás közben találtam egy pirit csíkot egy kis darabon, na mondom ez szép, nem gondoltam volna hogy ilyet találok. :D

Mente et Malleo

Cat13
Antimonitot is lehetett találni? :)

szabod
Minap voltam a Mátrában ásványokat gyûjteni, helyileg itt. elég sok mindent találtunk, fõleg baritot de azt töménytelen mennyiségben. Majd holnap teszek róluk képet, ha megtisztéítottam mindet, meg sikerült az összeset rendszerezni. Addig is pár helyszíni kép:
A töménytelen mennyiségû barit:

Elég gyakran járnak ide gyûjtögetni, szinte keresni sem kellett, minden ott hevert a földön, amit az elõzõ csoport nem vitt magával :D Én meg hagytam egy kis emléket a következõ csoportnak:

bocsi a nagy képekért.

Mente et Malleo

szabod
szabod
Az így a jó, mióta tanulok, azóta mindig máshogy vagyok már egy egyszerû túránál is, hogy ez meg hogy alakulhatott ki, meg ilyenek. Haverok ilyenkor néha hülyének néznek :D De ha van veled valaki aki szintén otthon van a témában, akkor sokkal faszább :D Mi majd nemsoká' a Mátrába megyünk sátrazni pár napra haverokkal (mind a közvetlen közelében lakunk szóval annyira nem újdonság már), majd tartunk egy kis "kincskeresést" a vezetésemmel itt, itt, meg itt

Mente et Malleo

Mor3llo
No most értem haza a Magas-Bakonyból. Ez inkább túra jellegû volt, de jött velünk egy phd-s ismerõsöm is a földtani tanszékrõl, így kaptunk geológiát is bõven :D

Mor3llo
Szaktársam :)

Büdös Bohóc
Hnyilica Márkot ismered? :)

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

szabod
<#eljen>
Fasza is gyakorlat volt ez is akkor, szuvenírt gondolom te is hoztál bõven :D A kalapács elég vagányul néz ki.

Mente et Malleo

Mor3llo
6 terepi napunk volt, mindennap különbözõ program. Gyakorlatban úgy lehet tekinteni, hogy átvettük a mecseki mezozóos képzõdményeket. Ebbõl lógott ki viszonylag a jakabhegyi nap, ahol a perm végi vörös homokkövet vizsgáltuk. Általában dõlésirányt, dõlésszöget mértünk, megvizsgáltuk az adott földtani rétegek kõzetét. Nap végén levontuk a tanulságokat, összesítettük az eredményeket, és felvázoltuk az adott szerkezet települését, és azt, hogy ezt milyen környezeti illetve tektonikai folyamat hozta létre.
Egyébiránt volt egy elõadó a PTE-rõl is (korábban a Pannon-egyetemen tanított). A neve Dr. Raucsik Béla. Hihetetlen nagy koponya, életének nagy részét a Mecsek feltérképezésére, vizsgálatának szentelte. Az egyik tanárom azt mondta, hogy szerinte nincs élõ ember, aki többet tudna jelenleg a Mecsekrõl :D Egy élmény volt az a nap!
Pár kép akkor:
Crinoidea(tengeri liliom) a Kecskeháti-mészkõben, Ófalunál.

Mórágyi gránit alapszelvénye ( itt gyakorlatilag minden megtalálható, ami egy magmás folyamatot jellemez. Magmakeveredés, pegmatitos utómagmás fázis, gyönyörû fejlett alkáliföldpátok)

Meddõhányó egy vörös homokkõ bányában:

Trigonodus ladini mészkõben, Kis-rétnél (Misina-csúcs alatt):

Lumasella molluscákkal:

És az említett fekete pala:

Bocs, h nem méreteztem át a képet.

szabod
Na majd akkor jöhetnek arról is képek.
Kompaszt igazából nem is kellett használni. Irányszögmérésre jók voltak a sima tájolók is, csak én hoztam a sajátomat, és azzal mértem. Am foglamam nincs milyen fajta, ez rész kimaradt :D Egyébként ilyen fajta az enyém, innen az elsõ.

Mente et Malleo

Mor3llo
Én már látom, ne aggódj, sõt, az elsõ posztodban levõt is.

szabod
Minden nap törlök minden elõzményt, cookiet stb, amit csak lehet + még rászoktam nyomni a CCleanert is, mégis láttam tegnap, ma már nem, pedig mint mondtam minden nap törlök mindent. Mondjuk érdekes hogy hónapok óta törölve van, mert tegnap engedte feltölteni a képeket, meg ha hónapok óta, akkor múltor is.
mégegszer utoljára képek:
szénkiválás egy vetõ mentén:

pala

völgyfelmérés közben (a muflonkoponya az oldalról érkezõ mellékvölgy csatlakozási pontját jelöli :D )

Mente et Malleo

Mor3llo
Egyébként Ti a Krantz-féle compasst használtátok csak?