Földtudományok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mor3llo
Persze, hogy hallottam róla! Sõt, még Pálfy Józsefrõl is. Gyakorlatilag õk modellezték le a Jura kori másodlagos kihalást, és az ezzel együtt járó fekete pala képzõdést...amit mellesleg mi vizsgáltunk is a Mecsekben, Pécsvárad környékén :)

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Büdös Bohóc
Most komolyan honnan veszed a képlinkeket? Az imagerz képmegosztó domain már hónapok óta törölve van, szerinted hogy a rákba lenne jó bármelyik link is, amit te ide beraktál? Max a böngészõd becachelte a képeket és nálad megjelenik... Fogj egy nagy törlést a böngészõdre, minden elõzménnyel cache adattal együtt, majd meglátod mi lesz.

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

szabod
Nekem most is megjeleníti, de akkor itt vannak mégegyszer:
szénkiválás egy vetõ mentén:

pala

völgyfelmérés közben (a muflonkoponya az oldalról érkezõ mellékvölgy csatlakozási pontját jelöli :D ):

Nos a terepgyak neve tektonikus geomorfológa volt, bõvebben a linken. Igazából geológiai, geofizikai, geomorfológia része is volt (ezeket külföldön geológia néven találjuk meg). Több csapat dolgozott, voltak teodolitosok, völgyfelmérõsk, mellékvölgyesek, "dzsindzsások" és "vakondsokkolók". Fõvölgyet és annak mellékvölgyeit mértük fel + a teodolitosok mértek nekük fix pontokat. A vakondsokkolók másutt dolgoztak, õk áramos ellenállás méréssel nézték terepet, és bauxitot kerestek, amit találtak is bõven. Szóval volt itt minden, ami szem szájnak ingere :D
Ti mi jót csináltatok a Mecsekben? Találkoztatok velük? (PJ föltöri tanárom, marha nagy tag :D, az õ egyik tanárának a tanára volt Paul Hoffman, akit meg ismerned kell)

Mente et Malleo

Mor3llo
<#eljen><#eljen>
Legfelsõ három képet nem jeleníti meg, majd töltsd már fel mégegyszer õket.
Én ma végeztem Mecsekben, amint összeszedem magam, énis lövöm a képeket.
Földtanilag vizsgáltátok gondolom a Pilist, nem?

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

szabod
Na pár kép a terepgyakról, a teljesség igénye nélkül:
szénkiválás egy vetõ mentén:

pala:

völgyfelmérés közben (a muflonkoponya az oldalról érkezõ mellékvölgy csatlakozási pontját jelöli :D ):

kalcitkiválás:

dachsteini mészkõ Megalodusszal:

Mente et Malleo

szabod
Sokfelé, szakirányfüggõ, de mehetsz más szakirányéra is. Csillagász/meteorológus helyben van, térképész fogalmam nincs hol, geofizikás Budai-hegységben, földtan-õslénytanos Fóton egy kõfejtõnél. Amire én megyek az tektonikus geomorfológia néven fut, Piliscséven lesz.

Mente et Malleo

Mor3llo
jah vágom, ELTÉ-n több van :D
Ti merre mentek terepre?

szabod
Ja értem. Nálunk kicsit több van. Geológia, geográfia, geofizika, térképész, csillagász, meteorológus. De én is a geológiát választottam :)

Mente et Malleo

Mor3llo
Jaja, terepgyak nekünk is lesz a Mecsekben.
Igen, kellett. Nálunk csak 2 szakirány van, geológia és alkalmazott földtudomány. Elõbbit választottam.

szabod
Ja jönnek szépen, még a java hátravan + terepgyak. Szakirányt nálatok már kellett választani?

Mente et Malleo

Mor3llo
Önnek is:D
Vizsgákkal haladunk?:D

szabod
Jó napot kolléga :D

Mente et Malleo

tviktor91
fwefwfw

Bum..bum..bum ivön brajter ten dö mun...mun..mun..

Mor3llo

Mor3llo

Dzsini
A Google Moon régebbi verzióján volt olyan erõs zoom, amin jól látszott - sajnos az újnál már nincs :(

http://www.youtube.com/v/Bej0IpTo2g8&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

wollnerd
Miaz hogy sajtból vaan?????????<#idiota>

PC konfigom a Be quiet! Pure Base 500DX White házban: GIGABYTE Z490 GAMING X, Intel i7 10700K 3.8 Ghz (5 Ghz) , 32 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX3080, Windows 10 Pro 64bit, HP Reverb G2

Dzsini
Az is, bár én jobban kedvelem a penészeseket, a pálpusztai pedig baktériummal érlelt.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Büdös Bohóc
pálpusztai rulz, aszonodod? <#rinya><#vomit>

Dzsini
az egy nagyon megfelelõ állapot a sajtoknál, lehetõleg penészedjen is meg :)

Büdös Bohóc
A Hold sajtból van, ha most megbontod az ökoszisztémát, megromlik!!

tviktor91
Mi lenne ha csinalnak egy csövet a holdra ,igy tudnank oxigent pumpalni es kialakulna az elet.

Büdös Bohóc
ezen most felröhögtem

Csirke4
Tényleg, jön a mindmeghalunk. :C
Prince23
Még egy évetek van rá, hogy tanulmányozzátok :D

Csirke4
Sok idõ olyan szép rudat csinálni belõle.
Dzsini
mert nagyon nagy munka megtisztítani a minden egyébtõl, amivel együtt fordul elõ (becenevén szennyezõdés)

byzhouse
akkor miért ilyen drága? :((

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

Mor3llo
Bizony, a földkéreg második leggyakoribb eleme!

Hála a Hubble-nek :)
Büdös Bohóc
More like silly-cone

Dzsini

Az a szilikon! A fordítók is megmondták*!

*: általában azok a fordítók, akik tudják, hogy a silicon és a silicone nem ugyanaz - õk szokták a titánt is titániumnak nevezni.

Büdös Bohóc
A Földön kurvasok szilícium van, abból készülnek a mikrocsippek!

tigeroo
tavaly megcsináltam már :P

tudok feltölteni jegyzetet ha nagyon érdekel, kicsit részletesebb alapismeret!

amúgy: geoszférák, belsõ erõhatások (magmatizmus pl.), törések, vetõdések, kõzetek osztályozása, stb.
Én meg már le is szigorlatoztam belõle, sok egyéb rokon tudományágával egyetemben.
láttad már?
Mor3llo
Földtanból mit vesztek?

akyyy
nekem max jövöre lesz geodéziám:D

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

tviktor91
Gravitacio is van a földön öreg.

tigeroo
meg földtan alapismeretek, geodézia, fincsaaa :D
tigeroo
jövõhéten talajmechanika vizsga, úgyérzem túl sokat is tudok a témáról XD
edios
A Földnek van egy holdja (gyk Hold), mely sajt anyagból készült.

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

tviktor91
S:D:AS:ADSAD:ADS

Sadist
Hallod, te nagyon vágod ezt a témát.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

tviktor91
Föld alatt asvanykincsek is vannak.

Csirke4
Jaja.
tviktor91
A föld alatt sok allat el.

Mor3llo
és mennyi kérdésünk, sejtésünk:D

Csirke4
A szondáinkal se jutottunk messzire, elértük a naprendszer peremét és mégis mennyi sok szép képünk van az univerzumról. :)