Hi-Fi Choice

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jamo S 628 -al lepett meg a feleségem. 10havi kamatmentesre megvette nekem, mint az álom olyan szépen szólnak. 68 órát mondtak bejáratásra :)
Audio Technica AT95E tuning!
Az asszony sikeresen eltörte a tűt a lemezjátszójába takarítás közben.Ezért már a múltkor kerestem bele csere tűt neki a neten de nem éri meg külföldről rendelni mert nem olcsóbb onnan sem.Viszont amikor a Monacor hangszedőt is felfedeztem akkor láttam meg a német Ebay-en a zöld kis AT-nek a piros testvérét az AT95EX-et amit eddig nem ismertem.Azt írják az amerikai oldalakon is,hogy szebben szól mint a zöld kistesó mert jobb tű van benne.Az érdekessége az hogy csak kb 2000Ft-al drágább!Az AT95E egyébbként sem egy drága hangszedő,de szerintem ebben az árkategóriában nem sok pick up van ami veri őt.Jó vétel azoknak akik nem tudnak 50-60 ezer Ft-ot kiadni egy hangszedőre.Még én is szoktam vele zenét hallgatni meg ezzel játszom át a megtisztított lemezeket.Rövidesen megrendelem aztán majd a bejáratás után írok róla.

amaximus
korrekt válasz! <#vigyor> bár a sorok között olvasva nincs semmi! de tényleg, ott üres.<#nevetes1>

mijahákúvalójában, ezt többször kellett elolvasnom, mire leesett. <#nevetes1> és egyébként mi? az kiderült már vagy keressük tovább,mint az élet elixirt? majd megmondod ebben az évben szépen sorban. <#kacsint>
Zephyr Retiring
A hallásküszöb hangnyomáshoz való viszonyulását majd legközelebb kitárgyaljuk...vagy nem...vagy majdnem :D

Kellett írnom valamit, mert gyarapítanom kell hasznos (vagy épp haszontalan) hozzászólásokkal is a totyikot.
Most képzeld csak el, mi lenne itt ha csak fotókat dobálnék be. A végén még átkeresztelnék a hihi csojszt zephynterestre :)

Lássuk be: képeket bárhol nézhet bárki. De Zef mester fárasztó süketeléseit mostanra már alig alig olvasni..

Fénykoromban még olyan kurrens csúcsrovatokat vezettem, mint pl. a "mijahákúvalójában"..most meg..már öreg hűséges ivócimborám mucsácsó igazságügyi szagértő kollégám is hanyagol. Lecserélt holmi big tits pipikre :D

Szóval ki kell kumuláljak valamit, hogy visszacsalogassam. Valami olyasmit, amihez a ruháim legalább magamon hagyhatom, s így egyelőre nem kell még a 18-as karika sem..

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

amaximus
könyörgöm, ne légy láma már ennyire! már fáj,amiket írsz!
mi köze a hallásküszöbnek a halláskárosodást elérő hangnyomáshoz? annyi kábé mint a lassulásnak a gyorsuláshoz. nézegessél már mást a wikin,ha már nézegetni és okos(k)odni is akarsz. <#nevetes1> de ne írj ide semmit,mert lerontod a fórum fotóiddal példásan felépített imázsát. <#vigyor0>

"de az 1 méteres táv az nem azt jelenti, hogy egy 22 nm-es szoba bármely más pontján lényegesen más jelzaj lenne."
pedig sajnos de! rengeteg mindentől függ egy zárt térben az akusztikai viszonyok alakulása, főleg nálad,ahol sok a kacat szerteszéjjel. :)
azt,hogy a hangnyomást megint kevered a jelzajjal most szintén hagyjuk figyelmem kívül,meg úgy mindent,amit írogatsz.

nyomasd a kisiparos munkáidat,az elég is egyelőre. gondolatokat ne ossz meg,mert megfájdul tőle a fejem.<#hehe>

Zephyr Retiring
Nos, az eredeti tippem 105 dB volt, de aztán átfutottam a "hallásküszöb" szócikket a wikin (neked sem ártana) ezért módosítottam :)

A hahota szuper kis olvasmány volt a maga idejében, ne blamáld le :D

Természetesen tisztában vagyok vele milyen távolságról és hogyan mérik a decibel jelszintet (már akkor is tudtam, amikor te még az SG-ről sem hallottál) de az 1 méteres táv az nem azt jelenti, hogy egy 22 nm-es szoba bármely más pontján lényegesen más jelzaj lenne. Szabad térben esetleg lehetnek mérvadó különbségek, de zárt térben kevésbé, már ha csak a falakról visszaverődő hanghullámokat is nézzük..

Szakértenem néha nem árt, legalább a sok süketelés mellett némi hasznos infó is ragadhat rád ;)

Ma filmezgetek, de holnap már lesz egy kis sufnituning is, ha már ennyire lázba jöttél miatta :D
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.15. 19:55:38

amaximus
a kétkazis magnód,legfeljebb a füljáratodat tölti ki 5 centről, és ugye az is megvan neked, hogy a hangfalaknál megadott decibelt 1 méterrről mérik,nem pedig a szoba másik végéből! ha már szakérteni akarsz, próbálj meg elrugaszkodni a HAHOTA legutolsó kiadásainak idézgetésétől.

90 decibeltől senki nem fog megsüketülni,mert a halláskárosodási érték egy átlagos jó hallású embernél 120 felett van, de ha nem is, akkor is jóval 110 felett. a hangfalaknál meg minden számít drága szakértő kollegám, az érzékenysége, a hangossága (a teljesítménye) is mind mind fontos,a teljesítménytől lesz az, hogy a kedvelt rockoncertedhez a kedvelt parkodban nem elég a tér betöltéséhez, az akkora légköbméter lefedéséhez, megmozgatásához a te 1 db 40W-os 10centis hangszóród, hanem kell hozzá pár tíz vagy száz négyzetméternyi rezgőfelület,ami élvezhető mértékben képes rezonálást kelteni egy nagy helyiségben, lásd fotó vagy még nagyobb teremben, csarnokban, külső területeken.és ezekhez bizony sok teljesítmény kell, hogy ne csak 5 méterről,hanem 150-200-ról is élvezhesd,ne csak halld. mondjuk a legvégére ajándékba odarakhatod a te összes nyavajádat (hifinek nevezetteidet) is, hogy segítse az előtte lévő néhányezer wattot.
az én frontjaim nem istencsászárok, sosem sugalltam ilyet, de ha morzsi szerkóhoz hasonlítom,ami nálad otthon már a legleg, akkor ugye más a dimenzió fekvése. <#nevetes1> ne szakértsél, inkább fűrészelj ,fúrj,faragj, mert az legalább tényleg jól megy!
Zephyr Retiring
Tudod jól, hogy hülyeségeket sosem írok, legfeljebb hülyén hangzik amiket írok :)

Akár a hordozható piros színű international kétkazis magnóm is kitölti a szobám terét ha akarom, pedig az jó ha csak 3 watt/hangszóró :)

Az csak a te képzeletedben létezik, hogy a te csudifrankó frontjaid az istencsászárok, míg minden más csak gagyi ;)

A hangfalaknál természetesen nem a teljesítmény, hanem a decibel számít, csak hát ezt mindig elfelejted. Akár egy 40 wattos hangszóró is letépheti a fejed (na jó, azt nem, de megsiketíthet lazán) ha a decibel jelszint tartósan mondjuk eléri a 90 dB-t..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.15. 17:21:51

amaximus

a hangosan szól 2 pontból és a kitölti a teret hanggal azok jelentősen eltérő fogalomak, neked nincs otthon tered, max egy 20-30nm-es helyiséged pici belmagassággal. a te magnatjaidat kiegészítve a celeston 80 suboddal akár az onkyoddal vagy a szomszéd aggregátorával táplált egymillió wattos erősítőddel csutkán meghajtva is az én fél frontom megeszi reggelire. mert lehet hogy hangos (számodra), de nem eléggé, a térleképzéséről meg ne beszéljünk. hagyjuk már a magasröptű gondolataidat. <#vigyor>
a fotón kicsit más arányok vannak, amihez viszonyítani lehet.
a többit sem szükséges magyaráznom,mert megint csak írni akartál valami hülyeséget. ami hála a végtelen rutinodnak, ismét sikerült.<#worship><#law>
Ezzel maximálisan egyetértek. Sikerült nekem is túlméretezni kicsit a dolgot. 15-20% a max, de az is csak fényes nappal 19:00-előtt. Mondjuk nem fáj, csak remeg a fal :)
Zephyr Retiring
Véletlen sem jó egyikre sem. Már a kis Magnatjaim kiegészítve a Celeston 80-as subbal is akkora hangerőt tolnak az ember füleibe, hogy a csak 60%-os teljesítménnyel hasító Onkyo még bírná, de a dobhártyáim már nem<#nyes>

Ezek a hangfaltornyok csak szobadíszként állják meg a helyüket. Illetve talán akkor még kihasználhatóak valamennyire, ha a mélysugárzókat lecseréled mondjuk 40 watt körüliekre és a hangerő szintje sem kúszik 50% fölé egy többször 100 wattos erősítő használatakor..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.14. 12:25:05

Na ennek sincs közvetlen falszomszédja <#worship>
amaximus
ezekre már igaz, hogy hang-FALAK :)

rusnya, de 50-80nm-es helyiséget biztos jól kitölt hanggal.diszkózni, mozizni jó.
Musachy

Kis hangfalak

imo :) science fiction is science fact

Zephyr Retiring
Azért még ebben is jól mutat..<#eplus2>

..kerestünk rá egy régi fekete lemezt..

..és innentől már elfelejtettem fotózni. Dél körül kaja, majd jöhetett még pár másik lemez is..<#nevetes1>

Részemről, ott akkor elkönyveltem, hogy nincs annyival jobb hangzása egy alap Orotofonnal egy legendának sem, mint egy Dual 704-esnek otthon..

Zephyr Retiring
Szép gép, majd megemlítem a nagybratyómnak<#nevetes1>

Előkotortam pár fotót még 6 évvel ezelőttről, amikor szólt, hogy ugorjunk már fel Pestre az asszonnyal, hogy lecsekkoljuk az "új" Technics-ét..

Amikor beléptem az előszobába, ez a látvány fogadott:

Mondanom sem kell, beüzemeltük, fejem majd leszakad akkorát szólt<#nyes> Majd bementünk a rerto szobába, kéziszerszámot ragadván kikaptuk a hangszedőt..

..és feldobtuk a masinára az én "gagyi" Ortofonomat, ami vagy 40 ronggyal olcsóbb..<#vigyor>

Musachy

Musachy
Technics (2018)

amaximus
mindegy mire értette, érzelmes,oszt kész. <#vigyor>
már szinte mindent meg is beszéltél magaddal, így csak láttamozom,jóváhagyom, rendben, várjuk a következő epizódot. <#nevetes1>
Zephyr Retiring
Szerintem az "érzelmi" részt nem a kazetta világra értette, hanem a világra általánosságban..
Majd részletezi ha akarja<#nevetes1>

Én meg ma wi-fi routert szereltem fel a lakás egy központ helyére, mert megelégeltem, hogy még a budin ülve sem tudom olvasgatni az SG-t<#hehe>
Á, cseppet sem vagyok még függő..<#nevetes1>

A nagy munka közepette beugrott egy frankó kompromisszum ezen uccsó IQ projekt kapcsán. A kerek fekete rácsok gyorsan átvándoroltak a kis-főnököm Sharp mellé adott fekete dobozaira. Tényleg nem valami mutatós volt a régi IQ dobozokon, hiába is győzködtem magamat, hogy de<#nyes>

Közben az is kiderült, hogy kifingottak a csipogók, tehát holnap azokat is be kell szereznem még. Úgyhogy még nem zárom az IQ projektet<#vigyor>
A wi-fi szerelgetés közben is merült fel némi tápkábel gubanc, amit szintén orvosolnom kell még + lejárt a 3 hetes megérdemelt téli szabim is ma, tehát holnaptól megint gályáznom kell..így a maradék szabadidőmben kell a hi-fi projektjeimet folytatnom..

Tehát (hogy is mondja mindig Schwartzenburger): majd a héten még "v.i.s.s.z.a.t.é.r.e.k.!!"<#eplus2>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.07. 16:58:39

amaximus
kicsit szofisztikáltan írtad meg, hogy te csak úgy egyszerűen szereted, mert csak, a (nem) sikeresség/kazetta szenvedély részt nem igazán tudom hová tolni ebben a hitvallásban, ennyire azért nem gondolom, hogy meghatározó lenne,ha te így éled meg, nekem nem gond az se.<#kacsint>
Musachy
Én viszont egy "érzelmi" ember vagyok egy olyan világban, ahol nem ez a siker titka. Engem viszont a siker nem izgat.

amaximus
szerintem minden zene vagy hifi rajongót elkapott a kazetta őrület, és az érzés a mai napig meg van, de én ma már csak azt sajnálom, hogy szinte minden kazettámat eladtam vagy elajándékoztam, és rengeteg, főleg korabeli italo zenét nem tudtam azóta sem megszerezni. persze nagyot dobban az én szívem is, ha rágondolok a kazettás korszakra, ettől még nem lesz több,mint ami. elavult, nehézkes, körülményes, minősége annyi,amennyi belefér a technikába. retro. lehet nézegetni, fogdosni,rakosgatni. <#vigyor0>
Musachy
Van egy fajta varázslatos érzés a magnózás kapcsán bennem a mai napig. Igaz már ritkán teszem, de annak idején állandóan e körül forgott minden. Megvan még a kazettáim zöme, igaz dobozban. Viszont a magnókat megjáratom néha és megint átfut rajtam az a régi izgalom, ami a magnós időkben is megvolt.

Én a lustaság faktor miatt szeretem. Jó az hogy néha meg kell fordítani, vagy kicserélni, nem ébredsz arra hogy tizenötödször megy körbe mint a cd :)
Zephyr Retiring
Befektetési szempontból valóban nem ez lesz az idei év szenzációja..
Nosztalgia-faktor szempontból viszont kellemes időtöltés, ha az ember kezébe veszi és újra meghallgatja azon hangfelvételeit, amiket még kispöcsösként rögzített valamikor még a 80-as években...vagy azon demo kazikat és albumokat, amiket csak kazin lehetett anno beszerezni.

Részemről annak a pár száz magnókazinak is fogok készíteni egy faxa kis faliállványt, amikhez még ragaszkodom. Ez is az idei tervek között szerepel..legalább lesz mit megmutatni a majdani unokáknak is :)
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.07. 09:58:54

amaximus
megint ír róla egy rajongói érdekcsoport, ettől még lufi, és kiszámoltam <#vigyor>, pont 0,000001% a világraszóló újjászületés lehetősége

Musachy

Zephyr Retiring
Ferguson Hi-Fi System 25

Zephyr Retiring
Szerintem bocsássuk hivatalosan is szavazásra a dolgot<#hehe>

Amúgy töketlenkedtem ma egy kicsit olyan értelemben, hogy rossz hangszórórácsot hoztam ma el párnak..
Tehát úgy néz ki felemás lesz ha felszerelem..<#nevetes1> Franc sem gondolta, hogy még ez is több mintával készült..<#falbav>
Majd alszom rá még egyet mi legyen a végső döntés..

Musachy
Nem okoz nagy kárt a por, főleg, ha rendszeresen takarítod. Amúgy a porvédő azért is eltávolítható, mert használatkor jobb levenni. A rácsok viszont, amiről szóltam pont nem arra valók, hogy a portól védjék, sőt akadályozzák is a portalanítást.

Zephyr Retiring
Ez pontosan így van :)

A lentebbi IQ projekt végső csavarokkal is rögzített végleges verzióját majd még bemutatom a hétvégén..ma nem volt rá időm.
És sajna most sincs..

Viszont a porvédő hatása jelentős, legalábbis a teljes hangfalat takaró textilnek :)
Musachy
O.K.

Zephyr Retiring
Eddig nem észleltem számottevő hangzásbéli különbségeket rács és rács nélküli használatnál...de majd megfontolom még..viszont a következő "sony" hand made projektemet (a leírt infóid alapján) szerintem komálni fogod ;)

Majd kukkants be valamelyik nap..

Zephyr Retiring
És valóban :)
Már megint elfelejtettem a Cavintont :D
Thx.

Musachy
Azért mellőzném a rácsokat, mert szerintem sokkal jobban néz ki nélkülük és szerintem a hangképbe is belepiszkál. Nekem a hangfalakban mindig a hangszórók tetszenek legjobban, már csak emiatt sem takarnám el őket.

Musachy
Ha helyesen írnád, akkor nem lenne baj vele: elölről. Próbáld ki.

Zephyr Retiring
Még egy érdekesség, egy lentebb használt szóhoz kapcsoltan..
Az előről-nek ejtett szavunkat elöről-nek kell írni. Viszont írás közben pirossal aláhúzza nekem a böngésző az elöről szót (mint hibásnak észlelt szót), de nem bántja az előröl szót. Én meg persze automatikusan keresem írás közben az "elírt" hibámat<#hehe>

Mutatom miről vakerolok..

Most akkó mi van?<#vigyor5>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.04. 15:27:15

Zephyr Retiring
És mi okból ha nem titok?
Amúgy lehet, hogy én is mellőzöm majd. Ez nem eldöntött tény egyelőre..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.01.04. 15:04:05

Musachy
Az ilyen rácsokat én mellőzném, hacsak nem valami extrém, kinti használatra van.

Zephyr Retiring
IQ projekt záró fázis, hangváltó beszerelés..

..csavarok rögzítése előtti pillanatok..

..ugyanaz a szitu, csak előröl a hangszórókkal..

..a hangszórórács nem kötelező tartozék, csak kimaradt valahonnét..

..még hátravan a rögzítőcsavarok behelyezése és erről mára ennyit..<#idiota>

Zephyr Retiring
Pakolgattam egy kicsit a vendégszobánkban és előkerültek ezek is..

..így üresen vettem még régebben, hogy majd lesz valami vele..

..bejelöltem a kivágandó részt..

..majd megmértem a hangszóró belső kör kerületét..

..aztán méretre igazítás következett..

Zephyr Retiring
Na hali. A jövőből beszélek..mz/x itt köbüki<#hehe>

Ezt ugyan most konkrétan nem neked szánom, de ha érdekel, fusd át nyugodtan<#nyes>

Elméletek és a valóság - I. A hangszedő

Te ezeket már úgyis tudod, én meg már egyre többet felejtek, jó néha visszaolvasgatni<#nevetes1>

Üdvözletem a bú babáknak<#wave>

amaximus
imho, jövőre is várunk itt téged is szeretettel és hasonló lelkesedéssel!<#vigyor><#worship><#integet2>
Zephyr Retiring
Részemről eltelt ez az esztendő is. Mindenkinek köszönet, aki így vagy úgy, de hozzájárult, hogy megérjük itt is az 1500 hozzászólást<#worship>

Ezért úgy döntöttem, jövőre sem hanyagolom el a "csojszt". Meg különben is: egy rakás itt megkezdett projekt is félbemaradt,
ami főleg az én lustaságomnak volt köszönhető..illetve csak annak<#hehe>

A korábban említett megkezdett és megkezdetlen projekttervek mellett, sort kerítünk majd még többek közt
egy különleges retro formosai (ma: taiwan) gyártású hi-fi különlegességre is, ami már gyárilag is AT tűvel volt szerelve..

imho az alsó része..

..a közepe..

..és a fedőrész, ahol az új tűt is tesztelni fogom..

Legyen az új esztendő mindenkinek megfelelő hangzásban alakuló, és örömteljes zeneélvezetben eltelő év!<#eljen>

Zephyr Retiring
Imho az említett hangszedő magyar oldala

Ha csak azt nézem, hogy a hangszedőhöz a gyémánt tűt is adják (ha jól értelmezem) meglepően kedvező az ára..ahhoz képest, hogy náluk minden egyéb audiotechnikai eszközt igen borsos áron nyújtanak..

pl. egy 24/48-as külső dsp phono jelerősítő nélkül is 56 rongy<#falbav>

Zephyr Retiring
Könnyen lehet, hogy belsőre is hasonló mint az AT.
S mint látom, hazai termék is.
Mindig reménykedem ha feltűnik valami hazai reménysugár..talán nem hiába.
Utána nézünk, köszi az infót..

Ezt a Monacor hangszedöt most láttam a neten.Kicsit hasonlít egy már jól ismert pick up-ra <#smile>
Zephyr Retiring
Szóval már vagy 22 napja nem.. :D
Megértem...

KKÜ szintúgy :)