Már lezárult a PC aranykorszaka

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

narumon
Azt nem értem, hogy fajult ez konzol vs. PC vitává többek között.

A trollkodóknak egy dolgot kéne megérteniük véglegesen. Minden ember más és más. Más fontos neki, mások a prioritásai, mások a kívánságai. Ennek ellenére minden ilyen cikknél jönnek emberek akik megmagyarázzák, hogy

1, Aki tabletet vesz hülye és átbaszták
2, Aki konzolt vesz hülye és átbaszták
3, Aki drága autót vesz az hülye és átbaszták
4, Aki ....... vesz az hülye és átbaszták

Talán egy kicsit több megértés és tisztelet kéne egymás iránt.
Ha visszanézitek akkor azok az emberek akik szerint pl. én hülyeséget beszélek két pillanat alatt lehülyéznek bárkit akinek a fentiek a megfelelõ eszközök.
Én soha nem mentem még xy forumba, hogy lehülyézzem azokat aki,

1, Házimozi rendszert vesznek
2, Ps3-at vesznek
3, Kínai tabletet vesznek
4, új Szuzikut, Skodát, Fordot, stb vesznek
5, Macskát vesznek
6, Barátok köztöt néznek
stb.

Pedig az én igényeimhez képest akár megtehetném, de tiszteletben tartom õket annyira, hogy tudják, hogy mit csinálnak, tehát vélhetõen szükségük van ezekre az eszközökre, élõlényekre.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Csak felvilágosítottalak, hogy tudd egyáltalán mihez szóltál hozzá. Iróniát akkor értem ha meg van fogalmazva, attól, hogy oda böksz valamit még nem lesz irónia. Kaja az még jöhet mert éhes vagyok 😊

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Viszont egy video editálás / számoltatás nem ilyen. Core i5-ön is órákig tart, itt bizony 10-30% teljesítmény többlet nagyon megéri ha van rá pénzed.

Látom nem érted az iróniát. Csak azért is ragaszkodsz viszont a te igazságaidhoz és a kevert fogalmaidhoz. Na nem etetlek tovább mint trollt, nincs értelme. 😊

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

narumon
Szívembõl szóltál barátom! 😊

"milyen munka az ahol a géptõl függ a munka teljesítése?"

Pl. video editálás, ahol 2 óra videó realtime konvertálása 2 óra, azaz ha az ügyfél bármi javítást akar, akkor a javítás mondjuk 5 perc emberi munka, a konvertálás két óra gépidõ.

"és ha jól tudom ezeket szokták a legnagyobb igényû munkáknak nevezni..."

A programozást, 3d modellezést vagy textúrázást utoljára a 90-es évek közepén nevezték legnagyobb igényû munkáknak, azóta olyan dolgokat végeztetnek egy mezei PC-vel, aminek anno a tizedéhez is célhardver kellett. Ideje lenne nyomon követni az eseményeket, ha már osztod az észt...
narumon
"A quake 1 korszak elején extrém ritka volt a 3D gyorsítás. Legtöbben enélkül nyomták, mintahogy a legtöbb játékot."

Na most akkor én is írhatnám, hogy furcsán viselkedsz. Kollegának ugyanis az volt a konzollal a baja, hogy szar a grafika. Viszont ugyanez nem zavarta régen amikor viszont tényleg óriási minõségi különbség volt a software render és a 3D gyorsítók között. (Lásd Tomb Raider és társai). Szóval mondhatnám ha nem tudod, hogy mirõl beszélünk akkor miért szólsz bele?

"Tudom, neked akkor is elég volt egy programozható számológép, csak azért játszottál mert kellett mint ahogy írtad valahol régebben."

Itt meg csak szimplán hülye vagy.

"De azért megnézném amikor a tableten vagy konzolon elkezdene valaki mondjuk valami jobban szituált online játékot játszani, pedig van jópár ahol rendszeresen 100 ezer feletti az épp online játékos..."

Ezt megint nem értem, hogy jön ide Mahjonggal meg milliók játszanak naponta mégsem mondanám, hogy most innentõl ahhoz viszonyítsunk mindent. (mellesleg tableten kifejezetten jól lehet Mahjonggozni 😄)

"De mindegy hagyjuk, te már eldöntötted neked van igazad, mint mindenben."

nem nem. Ez te vagy. Te kitaláltad, hogy egy otthon csak és kizárólag új és modern PC-kkel mûködhet, akiknek nincs ilyen azok szerinted hülyék és korlátoltak.

"Nem is tudom miért szólok bele megint. 😞"

No ezt látod én sem.

Attól még ostobaság marad. De valóban, az intelligenciát és hozzáértést bizonyos helyzetekben ki lehet váltani pénzzel.

Van az a pénz, ami után már titeket se érdekelne, hogy 150, 300 vagy 500K-t költesz gépre. Ár/érték ide vagy oda.

Én meg hidak végeselemes statikai modelljeit számoltatom. Az irodai C2Q 2.8 gépemen el is szokott tartani vagy 20 másodpercig egy-egy ilyen... Igaz, nem nagy hidak, autópálya alul-felüljárók, max 50 méter, és nem kell másodrendû számítás (az kb 4-5x annyi idõ, mint a lineáris). Ja, és csak egy magot használ a program.

A diplomám volt eddig a legkomolyabb modellem, azt kb egy óra volt végigszámoltatni az akkori PentiumD 2.6-on.

ez rohadul nem racionális érv. Egy csúcskategóriás gép jó ha 30%-al gyorsabb mint az ár/érték bajnok... így aztán pont akkor kell cserélni mind2-t...
Másik meg hogy soha nem vettem én csúcgépet, ár/érték bajnokot vettem, és 4-5 évenkén cserélõdik le az egész (nem egyszerre, általában 2 évente cserélek néhány alkatrészt).

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

milyen munka az ahol a géptõl függ a munka teljesítése?
Én ezeket csináltam:
-programozás, a gép munkája a fordítás, ez elenyészõ százaléka a teljes munkának
-3d modellezés, renderelés elenyészõ része a munkának (bár nem csillivilli renderreklámokat csináltam, hanem játékba modellt, így csak ao mapot kellett renderelni, viszont rendes optimalizált geometriát kellett csinálni, és kézzel uv-zni
-textúrázás, megint csak nem a géptõl függ, hanem az embertõl

és ha jól tudom ezeket szokták a legnagyobb igényû munkáknak nevezni...

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Nem beszélve a hibatûrõ rendszerekrõl...

Ezt mondjuk elég sokáig taktikusan elhallgatta. Másik fele, hogy azért érdekes, hogy egy csúcskategóriás workstationt cserélt egy felsõ-közép laptopra. Akkor olyan kurvára mégsem kellhettek azok a +5-10%ok...

Na, a kétmonitoros dolog az pont egy olyan szitu, hogy régen is vehettél baszomdrágán dual head fasztudjamit, (Matrox-ot talán?), vagy kukáztál az amúgy is meglévõ AGP-s kártyád mellé egy PCI-os S3Triot, és megoldottad ingyen...

Itt most arra probalok celozni, hogy bilibe log a kezetek. Willcox workstationrol beszel, ti meg home pc. Mindkettotoknek igaza van, csak elpofaztok egymas mellett.

killall imagent

Ezt nem tudom, honnan vezetted le, meg fingom nincs, mi az a "mission critical rendszer", de biztos úgy van. Egyébként valószínû, mert volt már pár hálókártyám, és csak annyiban különböztek egymástól, hogy az egyik tovább bírta szusszal, mint a másik.

Egyébként otthoni, szórakozásra (esetleg irodai munkára) szánt gépekrõl beszélek(azt hittem, ti is, baszod), nem gépsor vezérlésérõl vagy Holdraszállás telemetriáról.

Na látod, itt tévedsz kurvanagyot! A 125ös kártya sem bír ki többet idõben, mint a 40ezres. Gyakorlatilag ugyanakkor avul el, mint a felsõ-közép kategóriás. Ha nem 8800GT-t veszek 2008-ban negyvenért, hanem Ultrát százhúszért, akkor is pontosan ugyanígy idén kibasztam volna a gépbõl. Az a pár százalék teljesítménykülönbség tényleg semmire nem jó, csak faszméregetésre.

Zero es gforce ti meg mission critical rendszer ala is siman beraknatok dzsunka realtek halokarit, mert "koltseghatekonyabb" (hint: nem).

killall imagent

Ez igaz lenne, ha nem háromszoros áron érnél el jellemzõen 10% körüli teljesítményjavulást. Nincs az a biznisz, ahol ez megérné.

Tehát a harmadik. Értem.

Az ár - érték mánia, arra azt mondják ésszerûség, ha pedig megveszed a csúcskategóriát mindig, akkor az pénzkidobás. Nem akartam én azt belemagyarázni, hogy a szar a hulladék a 10k-s vga az a menõ az jó, pusztán annyit, hogy az IT-ben az újdonságok általában nagyondrágák és a megvásárlásuk azonnal, kezdõáron nem ésszerû lépés. Az pedig, hogy egy aszatali gép 300k fölötti, azt sugallja, hogy ésszerûtlenül van megvásárolva. Mert nagyon szélsõséges alkalmazásoktól eltekintve, fõként otthoni használatra egy 150k környéki kategóri az, ami jelenleg a leg idõtállóbb beruházás a legkisebb költség mellett. Erre mondják, hogy költséghatékony.
Hé, most szerver vs asztali géprõl beszélünk? 😊 Jó váltás, ügyes 😊 Amúgy nem tudom neked mitõl dzsunka egy 50k-s alkatrész 😊 A másik pedig, ha neked megérte volna, akkor maradsz az asztalinál. 😊 De jó, fejezzük be. Felõlem... 😊
Ok, így már értem de igazából a VGA túl sarkos példa volt, Az igazi csúcs kártyákat nem sokan vették, ezért nem is voltak még komolyabb konfigokban sem.
Én mindíg ár érték mániás voltam, de így is cserélgettem a holmikat a gépben nem keveset.
Az új gépekben mindíg volt valami ujdonság ami miatt cserélni kellett valamit.
Már évek óta nincs jelentõsebb újitás a gépekben, talán az USB de nincs olyan kényszerítõ erõ mint az 1 és 2 között volt.
Nagyon nem lehetsz tisztában az árakkal (itt most nem a sarki pécéboltban kapható tömegcikkekre gondolok). Egy hibatûrõ rendszer nem a legolcsóbb dzsunka cuccokból épül fel. És ha azt nézed, hogy egy szervernek kialakított gép sokkal drágább, mint egy hasonló tudású munkagép, akkor talán beláthatod, hogy bizony gép és gép között árban elég nagy különbségek vannak. Persze, most jöhetsz azzal elõ, hogy te ezt olcsóbban is megoldod dzsunkából, de akkor olvasd el az autós hasonlatomat. A továbbiakban szerintem felesleges ragozni ezt a kérdést. Nekem ilyen volt, és nekem megérte. Te majd veszel dzsunkát, az engem nem fog zavarni, de kérlek, ne zavarjon téged sem, hogy nekem milyen gépeim voltak. És ne is fecséreljünk erre több szót, mert nem a te zsebedben turkáltam, amikor megvettem a gépeimet.
Én ezt értem, de azt mondod az asztali gép drágább volt. Nos, ha az asztali géped drágább volt, mint a mostani notebookod, akkor az ésszerûtlen befektetés volt és nem azért, mert ki szegény, vagy ki gazdag. Azért, mert az akkoriban adott szoftverek nem igényeltek otthonra 300k körüli befektetést egy asztali számítógépbe. Mint ahogy most sem igényelnek, sõt ha bizonyos összeghatár - teljesítmény fölé lõ az ember, akkor lényegében azt az összeget kidobta az ablakon, mert mire kijön egy új technológia addigra sem a csúcs sem a felsõ közép kategória nem lesz alkalmas.
Az elmondottak egyébként cpu-ra, ram méretre is igazak, van egy ésszerû határ, ami fölé nincs értelme menni. A vga valóban egy szélsõséges példa, de itt látszik a legjobban, amit megpróbáltam felvázolni.
Az a laptop sem, amit korábban említettem és a konfigját is beemeltem, nem játékgép kategória, rákereshetsz interneten, nem is így volt beállítva. Az egy dolog, hogy elég erõs ahhoz is, hogy lehessen rajta játszani is.
Szerintem a csúcskategóriás gép nem feltétlen jelent csúcs VGA-t.
Az munkára amúgy is fölösleges általában.
A csúcs VGA kimondottan HC gamereknek lett kínálva.
Egy csúcs proci, mondjuk egy több monitoros kártyával, raid rendszerrel 2 hdd vel, stb.
Tudom ezek mamár alap dolgok de régen nem volt mindenkinek meg ezek dolgok az alaplapján.
Dehogyis, de a csúcskategóriás gépet te hoztad fel, valamit mondtad, hogy a notebookon is szoktál játszani. Triviálisnak tûnt, hogy akkor a vga-id is ehhez mértek voltak az asztali gépedben. Ha nem így volt, sorry.
Az általad felvázolt dolog arra igaz, amikor egy 20k-s vga van egy 50k-s ellenében. Itt elképzelhetõ, hogy hosszútávon jobban jössz ki. De egy 50 és egy 150k-s vga elavulási ideje, közel sincs ennyire messzire egymástól, mint a 20 és az 50k-s közötti különbség. Sõt, általában a csúcskártyák körében több a gond. Általában ezek túlhúzott elsõ példányok, amelyek élettartama kevesebb, mint egy 2-3 hónappal esetleg fél évvel késõbbi, ugyanolyan teljesítményû, de olcsóbb, kiforrott stabil kártyáé.
Te csak játékgépben tudsz gondolkodni?
Ha már markológép is szóbakerült (ehhez rövidnadrág vagyok, mert nem ismerem ezeket), de pl. lehet mûködõképes autót venni már 150000 Ft-ért is, de ha van elég lovetta, akkor akár 120 misiért is, hogy a legdrágábbakat már ne is említsem. De az érvelésed olyan, hogy mi a francért nem vesz valaki évente 150k-ért autót, miért költ milliókat, hiszen ugyanúgy elvisz mindkettõ A-ból B-be.
A csúcskategóriás gépbõl indult ki a beszélgetés, ami gyanítom a csúcskategóriás vga-t is magában foglalja.
Ha meg már videokártya: minden új csúcs termék nagyon drágán jön ki, és bizony veszít is az értékébõl aránylag gyorsan. Viszont - ha nem megy tönkre -, akkor aránylag sokáig lehet használni. Ha évente veszel 50k-ért videokártyát, vagy ha 3 évente 125k-ért (ez volt annak idején a legdrágább videokártyám), még mindig jobban jössz ki. De soha nem a játékok megfelelõ minõségben való futtatása volt a meghatározó szempont.
Lehet rosszul emlékszem, de nem VGA ról volt szó, hanem a pc-k fejlesztésérõl.
Processzorok, foglalatváltások tápcsere, stb.
De én még mindíg nem értem az egészet mire megy a box itt?
Én is meguntam az állandó fejlesztést, de hála istennek ez manapság nem jelent semmit.
Még jóideig elleszek az alaplapommal procimmal ,stb annak ellenére, hogy több mint 3 évesek.
Régen azért váltogatni kellett szinte mindent idõnként nem csak VGA-t.
Ne beszélj sületlenséget. Nem feltétlenül a videokártya dobja csak meg egy gép árát. Egy olyan gép, ami folyamatos üzemben (24h) hibatûrõ kiépítésben megy, nem 2 fillér. Nálam mellesleg nem 1 gép ment, hanem minimum 5, folyamatosan. Csak ritkán volt befogva egyik-másik játékra.
Aki csak játszik, annak soha nem hoz egy fillért sem vissza a gépe.
Így van.
Egy munkagép megvásárlásánál is ugyanúgy mérlegelnek, hogy vajon a befektetett pénztöbblet vissza hozza e az árát. Az említett vga-s példánál, világosan látszik, hogy nem. Nem arról szól most itt a beszélgetés, hogy 10 vagy 20k-s kártya a tartósabb beruházás, mert nyilván az utóbbi. De ez az 50k-s és a 150k-s vga-t összehasonlítva már nem igaz. Az 50k-s és a 150k-s is körülbelül egyszerre avul el. Csúcs kategóriáról van szó a számítástechnikában, egy olyan iparban, ahol a fele csak szemfényvesztés, de szerintem ezt te is tudod. Igenis van, értelmetlenül megvásárolt kártya. Ez kb. olyan a munkagépes példádra levetítve, mintha vennél egy markológépet ami tud 50km/h val is menni, holott azt a képességét sohasem használod ki.
Milyen igaz!
"Szal nem mindig a Schönhertzben sufnituningoló egyetemisták igényszintjébõl kell kiindulni" :-D

killall imagent

Vagy: munkagép és akkor nem az ár az elsõdleges szempont, hanem a megtérülés. Határidõs melóknál a gép árát pár hónap alatt ki lehet termelni, és ha a drágább gép órákat vagy napokat spórol munkaidõben, akkor lazán megéri. Munkagépeket ráadásul nem szokás havonta cserélni vagy upgradelni, így az éppen aktuálisan legjobbra azért van szükség, hogy aztán legalább egy évig ne kelljen hozzányúlni.
Szal nem mindig a Schönhertzben sufnituningoló egyetemisták igényszintjébõl kell kiindulni, ahol az idõ mindig kevesebbet ér, mint a pénz. Ha az ember melózik, akkor az idõ egyre értékesebb lesz, a pénze meg normális esetben egyre több, így nagyon is racionális mefizetni azt a megoldást, ami idõt spórol az embernek. Ezért van piaca a csúcsgépeknek, vagy a hülyebiztos megoldást adó termékeknek, mert aki napi 10 órában melózik, az nem akar otthon is szakirodalmat olvasni, hanem használni akarja a gépét, így lazán kifizeti a több pénzt azért, hogy ne kelljen értenie hozzá. Nem azért, mert nem érné fel ésszel, hanem mert nem éri meg neki foglalkozni vele.
A racionális érv az volt, hogy nem akartam sûrûn másik gépet. 3 évet ki kellett bírnia.
Szerintem nem jó felõl közelíted meg, ha pénz nem számít, akkor a 80% sem számít. Helyesebb úgy nézni, hogy nem költök olyan eszközre aminek nem látom hasznát. Hiába egy 150k-s vga, ha az égvilágon semmivel nem ad többet, mint egy 50k-s. Ésszerûtlen a megvásárlása.
Nincs racionális érv arra, hogy miért költenék egy olyan dologra, néhány hónap alatt 80%-ot veszít az árából.

Véleményem szerint a csúcsgép vásárlás oka három dolog lehet: farokméret-kompenzáció, felvágás valakik elõtt, vagy a totális tájékozatlanság számítógép-piac mûködése ügyében. Nálad melyik játszott be?

Viszont, ha a gép azért volt drága, mert megtehetted, hogy a legdrágábbat vedd, akkor ezzel amellett nem érvelhetsz, hogy drágább volt akkor egy gép, mint most a notebookod. Mert ugye, akkoriban egy minden igényt kielégítõ gép az egy felsõ-középkategória. Az pedig nem került többe sohasem, mint a mostani notebookod ára, sõt. Jelenleg a mostani notebookod árából + a monitorod árából, körülbelül kettõ ugyanolyan teljesítményû asztali gép megvásárolható és ez nem túlzás.
Tudod, nálam ez nem volt pénzkérdés. Ha megtehettem, akkor miért ne? A legkevésbé sem érdekelt, hogy jön majd egyszer egy irigy csóringer faszkalap (mint most te), aki leidiótáz ezért. Nem szégyen az, ha nincs zsetonod, csak kellemetlen. Nekem legalábbis az lenne.
Én soha nem idiótázom le azokat, akik nálam többet engedhetnek meg maguknak, és azokat sem nézem le, akik nem engedhetnek meg maguknak annyit, mint én. Soha nem foglalkoztam mások anyagi helyzetével.

PS: lépj be azonnal Türmer Gyula pártjába, ott a helyed! 😊
Ja, bocs, a csúcskategória vásárlás nálam az "idióta" dobozka. Olyat épeszû ember nem csinál. Ha ennyire nem értettél a gépfejlesztéshez, akkor tényleg konzol való neked.

Nálam csak azért volt 64k az elsõben mert már maxra volt bõvítve. Abban alap 16Kb volt. 😊
Késõbbiek persze már sokkal jobbak voltak.

Soha ne dobd ki, már most többet érhet mint egy mai PC. Én sajnos megszabadultam mindtõl, azóta is bánom.

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Olvass vissza, leírtam. A noti asztaliként megy.
PS: az asztalijaim kétszer annyiba kerültek, mint a nem egészen egy éve vett legújabb notim. Mindegyik asztalim az akkori csúcskategóriát képviselte, azért is voltak olyan drágák.