Gnoszticizmus-Az ősi kereszténység
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Milyen korlátokra gondolsz? A fizikai törvényekre, vagy az emberi halandóságra? Ahogy elnézem minden logikus, minden óramû pontossággal mûködik. Talán az ember az egyetlen tényezõ ebben a rendszerben, amelyik szembe megy ezekkel a törvényekkel, de lehet hogy az egész pont ezért jött létre.
Atyavilag..! Mi koze ezeknek a "hagyomanyok"-nak a Buddha-tanahoz(Dharma)..?! <#merges2>#merges2>
\"one shot one kill..\"
Az anyagi világ megteremtése
A szellemi világ emanációja után, annak érdekében, hogy a szellemi lét határain túl is
folytatódhasson a teremtés, megjelenik egy kozmikus építõmester, Yaldabaoth, aki létrehozza
az anyagi univerzumot. Szerepe hasonló a Platón Timaioszában szereplõ demiurgoszéhoz.
Layton szerint a mítosz ezen részén világosan kimutatható a Timaiosz hatása. Yaldabaoth
anyagból hozza létre a világegyetemet, a szellemi univerzum mintaképére. Az univerzum
anyagi aiónok (birodalmak), vagyis bolygók, csillagok és mennyei szférák bonyolult
rendszere, melyet alkotójuk leszármazottai, az arkhónok vagy másképpen uralkodók,
fejedelmek, erõk, démonok, angyalok népesítenek be. Platón Timaiosza már hatott a
hellenisztikus zsidó filozófiára is, amennyiben Alexandriai Philon a Világ teremtésérõl címû
mûvében megkísérelte bizonyítani, hogy Platón Timaiosza gyakorlatilag ugyanazt mondja,
mint a Genezis nyitó fejezetei. Hasonló szerepet tölt be az Újszövetségben a Logos is:
„Kezdetben vala az Ige... És kezdetben az Istennél vala. Minden õ általa lett, és nála nélkül
semmi sem lett, a mi lett." (Jn 1,1-3)
A
Timaiosban
az alkotó képességeihez mérten, az anyag tehetetlenségét és ellenállását
figyelembe véve a lehetõ legjobb munkát végzi. Ezzel szemben a gnosztikus mítoszok
Yaldabaothja, bár nem a színtiszta gonoszság megtestesítõje, de ellentmondásos, önzõ és
tudatlan lény. Fölismeri ugyan a szellemi birodalmak mintáinak kiválóságát, vonzódik is
hozzájuk, azonban ez a vonzódás sötét, önzõ, érzéki vágy formájában jelentkezik nála, amely
az isteni erõk birtokbavételére irányul, akár erõszak útján is. Yaldabaoth és társai, az
arkhónok, vagy uralkodók önteltek, fennhéjázók és igyekeznek uralni az emberi lét minden
mozzanatát. Ez a törekvésük vezeti õket a nemi vágy és a végzet kötelékének megteremtésére.
Miért ilyen tökéletlen Yaldabaoth? A legtöbb irat Yaldabaoth anyjának botlását említi, aki a
szellemi univerzumban legalacsonyabb szinten levõ aión, a Bölcsesség.
A gnosztikusok teremtõje, kozmikus építõmestere tehát nem azonos az elsõ elvvel, ahogyan
Platón mesterembere is csak közvetítõ a legmagasabb elv és a mi világunk között. A
gnosztikusok, a
János evangéliumtól
eltérõen, Izrael istenét nem az elsõ elvvel azonosítják,
hanem Yaldabaothtal, az ügyetlen építõmesterrel vagy annak elsõszülött fiával, Sabaothtal.
forrás
\"one shot one kill..\"
A reinkarnacio-hoz nem szukseges egy halhatatlan lelek letezese..Te a lelekvandorlasrol beszelsz,ami egy teljesen mas elkepzeles..
Lasd: #459
\"one shot one kill..\"
Ádám apokalipszise (részlet)
...Ezután Noé felosztotta a Földet fiai közt, Hám, Japhet és Sém között. Így szólt hozzájuk: „Fiaim, hallgassátok szavaimat. Íme felosztottam a Földet közöttetek. Azonban szolgáljátok õt félelemben és szolgaságban egész életetekben. Ne hagyjátok, hogy utódaitok eltávolodjanak az Isten arcától, a Mindenhatótól. <…>…> én és a ti <…>…> Noé fia: „Udódaim megelégedéssel töltik el színedet és hatalmasságodat. Erõsítsd ezt meg erõs kézzel, félelemmel és parancsolattal, hogy egyetlen tõlem származó mag se távolodjon el tõle, a Mindenható Istentõl, hanem alázatosan szolgálja majd és félje a tudását.”
A többiek Hám és Japhet utódai közül eljöttek, négyszázezer férfi, és más földre léptek, és azokkal a férfiakkal idõztek, akik a hatalmas végtelen és örök tudásból származtak. Hatalmasságuk árnyéka megvédi azokat, akik velük idõznek mindenfajta ördögi dologtól és mindenfajta tisztátalan vágytól. Azután Hám és Jáphet magjai tizenkét királyságot alapítottak, és utódaik beléptek más emberek királyságaiba.
Azután <…>…> megfogadta a tanácsot <…>…>, aki meghalt, a nagyszerû eónok romolhatatlansága miatt. Aztán elmentek Saklához, Istenükhöz. Beléptek hatalmasságába, megvádolva a nagyszerû férfiakat, akik a dicsõségében osztoztak.
Így szóltak Saklához: „Honnan van ezeknek a férfiaknak a hatalma, akik színed elõtt állnak, ki szerezte meg a magját Hámnak és Japhetnek, ki számolt meg négyszáz
Azután az eónok Istene adott nekik (néhány) szolgát, hogy szolgálják õket <…>…>. Eljöttek arra a földre, ahol a csodálatos férfiak voltak, akiket soha sem mocskoltak be, és soha sem fognak bemocskolni semmiféle vágyak. Mivel lelkük nem bemocskolt kéztõl származik, hanem egy örök angyal csodálatos parancsa által. Azután tûz, kén és aszfalt hullott azokra a férfiakra, aztán tûz és (vakító) köd hatalmasodott el azokon az eónokon, és a fényhozók hatalmának szemei elsötétedtek, és az eónok nem láttak többé azokban a napokban. És hatalmas fényfelhõk szálltak alá, és más fénylõ felhõk ereszkedtek rájuk a hatalmas eónokból. ...
tása körforgás vagy forgatag, bár találóbbnak érzem az élet
rendszeres megújulását, minthogy körforgalomról valójában
nincsen szó. Igaz ugyan, hogy a forgatagnak hat egymást
követõ „létformája" van: a pokolbeli, a purgatóriumi, az állati,
az emberi, a félisteni és az isteni, csakhogy ezt a lét-útvonalat
nem járja körbe-körbe a mindig újraszületõ lélek, hanem egy
részt elõzõ életeinek minõségeibõl összegezõdõ Karma-állapota
(nevezzük genetikailag meghatározott sorsnak), másrészt a ki
hunyó életében elkövetett jó és rossz cselekedetei, végre har
madszor: a köztes létben tanúsított viselkedése határozza meg,
hogy mivé fog újjászületni. A köztes lét az, amelyet mifelénk
meghalásnak vagy halálnak neveznek, a tibetiek szemében ez
csupán a tudatnak az elhomályosulása abban az átmeneti idõ
szakban, amely a lélek új alakban való megjelenéséig tart."
- A Tibeti Halottaskönyv
"A meg nem született (idõ elõtt meghalt) csecsemõk, lelki sérültek stb lelkével mi lesz?"
A tibeti buddhizmus szerint a lélek a halál után a "köztes létbe"(asszem így fordítják) kerül, innen megy tovább. A meg nem született csecsemõs felvetésre lehet az a válasz, hogy a lélek eleve ezt a tapasztalást "akarta" most megélni, vagy azt, hogy valami miatt nem jött össze ez az inkarnáció. Mindent én sem tudok <#smile>#smile>
Véleményem szerint a lélek a halálkor elveszíti az életben rárakodott ismérveket, s nem egységes egészként száll tova.
A meg nem született (idõ elõtt meghalt) csecsemõk, lelki sérültek stb lelkével mi lesz?
Senki nem mondta, hogy csak emberi testbe inkarnálhat a lélek, és csak erre a bolygóra, csak ebbe a fizikai valóságba.
Evolúcióban és a tudományban pedig nem kell hinned, ezek itt vannak, ezek tények.
Nem gondolnám, hogy fel tudnám idézni magamban az elõzõ létembeli önmagamat.
Ha a dinók korában nem éltünk, a "keletkezõ" emberi lelkek honnan reinkarnálódtak?
Vagy. Az emberiség 7 milliárdnál jár. A többlet honnan jön?
De nem egyszer csináltak velem regressziós hipnózist, ami alatt az ember érdekes "emlékeket" meg dolgokat mond, nézz utána a neten. Persze ez lehet belemagyarázás neked meg tudománytalan.
Lentebb még említettem a dalai lámát is, ha nem néztél utána vagy nem akarsz, annyit elmondhatok, hogyan választják õket. Ezek a gyerekek már néhány évesen is rendkívül bölcsek, tisztában vannak vele, hogy kik õk, és például megtudják mutatni az elõzõ láma(tehát õk maguk) volt lakhelyét, használati tárgyait, fel tudnak sorolni olyan dolgokat róla amit egy átlag kisgyerek nem tudhatna, stb. És ez nem csak a láma választásnál van így, a buddhizmusban és a hinduizmusban ez rég bevett gyakorlat. A Frei Dosszié egyik adásában amikor Bhutánban jártak, ott épp az udvari csillagász kiválasztását mutatják be hasonló módszerekkel. Persze lehet, hogy hazudnak, és megjátszott az egész <#vigyor2>#vigyor2>
Az egyszerû antropomorf istenképet elvetem, egy univerzális teremtõben hiszek, magában a világegyetemben, ami mindenben benne van az utolsó atomtól kezdve a billentyûzetig amirõl írok, és bennem is. Ez az Isten nem követel semmit, nem parancsolgat, nem akar semmit, csak egyszerûen van, mi pedig a részei vagyunk (tehát mi is Isten vagyunk), rajtunk keresztül ismeri meg önmagát. Ezt sem tapasztaltam meg közvetlenül, de például tudatában vagyok a saját teremtõ erõmnek, amivel ha úgy tetszik a valóság illúzióját tudom manipulálni ( pl. a vonzás törvényének kéretik utána nézni, nem új keletû ezós baromság, már Jézus is beszélt róla, meg nála jóval régebbi mesterek is).
Ezen kívül én is ugyan úgy hiszek az evolúcióban és a modern tudományban, számomra nem összeegyeztethetetlenek ezek a dolgok. A világunk szerencsére jó felé sodródik, elõbb-utóbb összemosódik majd a tudomány ezekkel a dolgokkal.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Mi másból is áll egy ember, mint az emlékei összességébõl?
A testünk és az agyunk mindannyiunknak azonosan épül fel, hasonlóan mûködik. Az agyunkban eltárolt információk halmaza tesz bennünket önmagunkká; ahogy az én számítógépem attól az a bizonyos számítógép, hogy az én adataim vannak a háttértáron. Ha átteszik a meghajtót egy másik gépbe, és leültetnek elé, esetleg észre sem veszem a cserét, hiszen minden programot és beállítást a helyén fogok találni.
Mindez ránk is igaz – hogyha önmagunkat egy számítógéppel tekintjük egyenértékûnek.
Természetesen két agy felépítése nem annyira tökéletesen egyezõ, mint két processzoré, melyek egymás után jöttek le a gyártósorról, egy gyermek agya nem egy üresre formázott háttértár, az „operációs rendszer” velünk születik ösztönök ezrei formájában, genetikai örökségünk velünk született hajlamokat és tehetségeket ad, melyek egyedivé tesznek bennünket már születésünk pillanatában is.
Mégis, tapasztalatom szerint az emlékek hiánya az, ami miatt a legtöbb ember elveti a reinkarnáció-elmélet érvényességének a lehetõségét is: ha nem emlékszem rá, akkor miért én voltam az?
Kedves olvasó! Menjünk most bele egy interaktív játékba; a közremûködésedre lesz szükség, és kérlek, ne csalj.
Idézd fel magadban, mit ebédeltél tegnap.
Megvan? Persze, nem volt nehéz.
És most kérlek, még azt idézd fel nekem, hogy mit ebédeltél tegnaptól számítva tíz évvel ezelõtt.
Hacsak nem egy nagyon nevezetes napja volt az életednek, nem emlékszel rá.
Sõt, még arra sem emlékszel, hogy egyáltalán ebédeltél. Feltételezed, hogy ebédeltél aznap is, mint minden nap, de nem emlékszel az élményre, hogy ott ültél az asztalnál, és ettél.
Mintha meg sem történt volna.
Sõt, nagyon valószínû, hogy egyáltalán nem emlékszel arra a napra – hogy egyáltalán megtörtént, és ott voltál.
Nem emlékszel belõle semmire.
Mégis, kétség nélkül elfogadod, hogy ott voltál, hogy megtörtént, és hogy te voltál ott.
Az emlékezet nem nyúlik vissza a születésünk pillanatáig. Múltbéli emlékeink fokozatosan halványulnak el. Ahogy az idõben haladunk elõre, az nem egy gyémánttömb suhanása a világûrben, ami egyre csak halad elõre, létezik és ragyog, míg végül neki nem ütközik a halálnak nevezett fekete bolygónak, és darabokra törik. A valóság az, hogy egy marék kiszáradt fû vagyunk egy folyó sodrában, kopunk, ázunk, oldódunk, szálak válnak le belõlünk, új szálak gabalyodnak belénk. Egyfolytában átalakulunk – és ezt a folyamatot nevezzük életnek.
Az élet nem egy állapot, amely idõvel, mint minden állapot, megszûnik, hanem egy folyamat, amely sosem szûnik meg, mivel a világegyetemben soha semmi nem szûnik meg változni, átalakulni, levetni régi formáját és újat venni fel. Ha így nézzük a halált, az nem az élet ellentéte, hanem maga az élet, fejjel lefelé nézve, abból a téves alapállásból kiindulva, hogy az élet statikus dolog. Ezt jelenti a buddhista tanítás, hogy minden lélegzetvétellel meghalunk, nem pedig azt, hogy „féljetek, mert közeleg az elkerülhetetlen”. Nem közeleg, itt van. Általa élünk.
Ha visszamegyünk a kisgyermekkorba, szinte minden esetben hatalmas fehér foltokat találunk az emlékezetben, minél közelebb megyünk a születéshez, annál homályosabb és hiányosabb a kép. Nincs ember a földön, aki emlékezne a szülõszobára, ahol felöltötte jelenlegi testét. Sõt, könnyebben találunk olyan embert, aki múltbeli életbõl származó emléket képes felidézni.
Az emlékezet és az én, az egó ugyanis összefüggnek egymással. Az egó az emlékek birtokosa, az emlékek pedig bizonyos mértékig az egó építészei, és amíg az egó nem kezd el szilárd formát ölteni, a beérkezõ adatoknak nincs stabil viszonyrendszerük, melyben elhelyezkedhetnének. Ezt a viszonyrendszert az egó hozza létre, és ebben bizony nincs helye a korábbi életek emlékeinek sem – mivel azok egy másik egóhoz tartoztak.
A reinkarnáció nem testcsere. Nem azt jelenti, hogy Én, Szabó Jancsi, halálom után meg fogok születni egy másik testben, teknõsbékaként vagy éppen emberként. Ezt a tévképzetet – amelyet sajnos a hinduk közül is sokan osztanak – a halál illúziójától való félelem hozta létre.
Amikor Szabó Jancsi meghal, a folyamat, amely az adott személyt jelenti, normális esetben nem megszakad, hanem beteljesül. Mintha mattot adnánk egy sakkpartiban, vagy végére érnénk egy játékprogramban az utolsó pályának – nem lehetséges tovább folytatni. De ha az ember nagyon belefeledkezett a játékba, az még nem jelenti azt, hogy holtan fog leesni a székrõl, mikor a királya lekerül a tábláról. A Szabó Jancsi-folyamat csak a következménye egy másik, nagyobb folyamatnak, az életnek, amely egy újabb ciklust, egy újabb játszmát kezd el, amely más lesz, mint az elõzõ, de magával hozza az elõzõ parti tanulságait.
Valójában tehát a test végsõ elhagyásakor egy adott élõlény létezésének csak egy olyan része folytatja tovább az útját, amelyrõl a földi embernek sajnos nem sok fogalma van. Léleknek meg szellemnek szereti nevezni, de igazából nincs tudatában, hogy mi az, még önmagán belül sem találja, nemhogy másokban. A „gondolkodom, tehát vagyok” téveszméje uralkodik rajtunk: az elménkkel azonosítjuk magunkat, amely szellemi felépítésünkben az egó alatt található, így az afeletti dolgokról, úgymint az intelligencia, az értelem vagy maga a tudat, fogalmunk sincs. Azt hisszük, ezek az elme által produkált jelenségek!
Mindezt annak ellenére, hogy nyilvánvaló igazság: az ember fel tudja függeszteni a gondolkodás folyamatát, mégsem szûnik meg tudatában lenni önmagának. Bárki képes elérni a meditáció gondolatok nélküli világát, illetve megfelelõ gyakorlással akár még a testét is ideiglenesen és részlegesen elhagyhatja, és azonnal tapasztalni fogja, hogy valójában nem csökkent, hanem növekedett mértékben van tudatában saját létezésének. Mint ahogy tapasztalni fogja azt is, hogy milyen az idõ súlya nélküli létezés, milyen az az állapot, mikor egy óra éppen olyan könnyen kivárható, mint egy másodperc, és világossá válhat az is, hogy valójában nem mi haladunk az idõben, hanem az idõ halad visszafele hozzánk képest, mi pedig egy helyben állunk az örök most pillanatában.
Ezt a pillanatot nevezhetjük helyesen örökkévalóságnak, és nem azt a téveszmét, hogy a tudatunk a végtelenségig fog tartani az idõben. A tudatunk semennyi ideig sem tart, a mostban „létezik”, és így már nyilvánvaló, hogy soha nem fog megszûnni „létezni”, hiszen nincs benne az idõben, felette áll, rajta kívül „létezik”. Ez a fajta megközelítés már a modern fizikában is létezik, egy olyanfajta idõfizikai világkép formájában, ahol a jelenségek egy jelenponton bújnak át a jövõtérbõl a múltsíkra.
Mindezekbõl pedig az következik, hogy az „én vagyok” egy olyan tapasztalás, amely soha nem szûnhet meg létezni. Két részbõl áll: a „vagyok” része az, amely felette áll az idõnek, és logikus, hogy nem ismerhet elmúlást, változást, bármilyen idõben megvalósuló jelenséget. Az „én” része pedig az, ami változik, ami folyamatos átalakulásban van az idõben, nem csak a halál és a születés által, hanem egyetlen „életen”, egyetlen én-részfolyamaton belül is. Szintén tudományosan elfogadott tény, hogy az embernek úgynevezett énállapotai vannak, ezek pedig akár egyetlen napon belül többször is válthatják egymást. Különlegesség, hogy önmagukat kizárólagosnak ismerik el, vagyis az ember egy adott énállapotban nem képes azonosulni egy másik énállapot-beli önmagával. Pontosan ugyanezt csinálja a nagyobb egó is, amely magába foglalja ezeket a töredékeket: önmagát már teljesnek tekinti, és nem képes azonosulni más olyan egókkal, amelyek egy nála is teljesebb életnek a részei. Ezért tekintheti a „reinkarnációt” helytelenül saját „fennmaradása” zálogaként, holott õ maga is egy folyamat - bár ennek nincs tudatában. Korábbi állapotaival mégis képes azonosulni, mégpedig pontosan azoknak az emlékeknek a „statikus” volta miatt, melyekre saját létét felépíti. Az egó látszólagos folytonos-statikussága pedig abból következik, hogy egy korábbi állapottal a késõbbi állapot szakadásmentes ok-okozati viszonyban van. Azért vagyok „ugyanaz”, aki tíz évesen voltam, mert az egyik állapotnak a másik a következménye. Ugyanúgy, ahogy az egyik „inkarnációnak” következménye a másik.
Akkor miért van az emlékezés-beli különbség? Nyilvánvaló, hogy egy sakkpartinak csak akkor van értelme, ha konzisztens módon ragaszkodunk a szabályokhoz, és a tábla lépés elõtti állapotának közvetlen következménye a lépés utáni állapot. Azonban a játszma végével nyilván nem folytathatjuk a következõ játszmát a vesztes vagy éppen nyertes állásból, hanem a sakktáblán megjelenõ információk halmazára egy „reset”-et kell nyomnunk, és csak a játékos fejében megragadt tanulság lép tovább a következõ játszmába. Hasonlóan különbség van a „lélek” által hordozott emlékek és az egó által tárolt információk között is. Ezért nem emlékszünk és nem is kell emlékeznünk korábbi „életeinkre”, azokra a korábbi élet- és sorsfolyamatokra, melyeken a lélek keresztülment. Ezek a szabályok ugyanakkor idõvel felborulhatnak, a lélek az egymás után következõ egókat egyre képlékenyebbé formálhatja, és így valaki idõvel elkezdhet emlékezni „korábbi életeire”...
Érzésvilágunk minden rezzenése egy-egy parányi eleme a lélek teremtõ munkájának, és nemcsak az információk, de maguk az érzések is túlélik a halált, sejtjeink elektromágneses sugárzása révén átkelnek új otthonukba, az ionoszférába, a csillagok világába. Így pedig eljutunk a lélekvándorlás egy teljesen újszerû, mégis õsi változatához. Lelkünk halálunk után nem növénybe, állatba költözik, ahogy azt a lélekvándorlás modern babonái hirdetik, hanem az ionoszférába és a csillagvilágba.
Nagyon igazad van, mindenben amit írsz, egyébként szerintem csak rohadt nagy trollkodás az egész, és majd egyszer jól kinevetnek minket hogy elhittük hogy ilyen emberek 2013-ban még létezhetnek😄 De most komolyan "nem tudjuk kimutatni, szóval valóságos lehet", ez annyira komolyatalan... Szóval most az is lehet hogy itt van elõttem egy reptoid anyahajó csak nem tudjuk kimutatni, komolyan?😄 Lehetne ezt még ragozni, de áh minek=/
Amúgy kár, hogy kihagytatok ebbõl a kis vitából=/
\"one shot one kill..\"
\"one shot one kill..\"
\"one shot one kill..\"
Ez nekem annyira hihetetlen, hogy hogy tudtok ilyeneket elhinni, írni, hogy tudjátok összeegyeztetni ezt a valósággal, tudománnyal.
Ez felhívás keringõre. Ebbõl csak millióegyedik vallás vs. tudomány flém lesz, aminek semmi értelme ha a felekben egy fikarcnyi hajlandóság nincs a megegyezésre, vagy a másik véleményének az elfogadására.
Tudományos szempontból nem azt jelenti a vallást vizsgálni, hogy kijelented: nincs lélek mert nem lehet bebizonyítani, és ezennel én gyõztem. Meg lehet vizsgálni teológiai szempontok, vallástudomány szempontjai alapján is.
Én csak tudományos szemszögbõl, kritikusan közelítem meg a kérdést, ami szerintem nem mindegy egyáltalán ennek a témának a vizsgálatakor. 😛
De értem a célzást.
"Nincs mit összeegyeztetni a tudománnyal, a tudomány jelenleg nem ismeri mi történik a halál után, így nem ütköznek az elméletek vele, egyedül a többi valláséval."
Nincs mit összeegyeztetni, vagy csak amit össze kellene egyeztetni és elgondolkodni rajta, arra inkább azt mondod, hogy valószínûleg csak még nem tudjuk felfedezni? 😊
A tudomány szerint nincs lélek, mert nem tudja kimutatni (viszont azt látjuk, hogy nem szükséges semmi ilyesmi "mûködéshez"), ebbõl következtetve van tippje, hogy mi fog történni halál után.
Például ez az egyik összeegyeztetendõ, hogy ilyen szinten van a tudomány, miért nem tudjuk mégsem érzékelni a lelket (miért tûnik úgy, hogy nincs rá szükség), illetve miért nem tudjuk hogyan zajlik mindez a "történet" amikrõl írsz.
A többire most így nem tudok többet mondani, minthogy "ahha, éééééééééééééééééééértem" (arcnélküli manus stílus 😄 ), mert tényleg szépen válaszoltad, csak a valóságtartalmát nem látom igazából. Sajnos mostanában biztos nem lesz idõm, hogy belenézzek az ajánlott könyvbe illetve utánanézzek ezeknek (régebben lehet hogy olvastam egyébként, buddhizmus egy idõben nagyon foglalkoztatott, de valahogy alábbhagyott az érdeklõdésem eziránt :-) ).