Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Góré, mint a csöveskukorica tárolására használt építményt jelentõ magyar szó, nem tájszó, csupán már kevésbé haszálják.
A tájog ölje meg! és efféle "jókívánságok" a cigány kúltúra része, nem a magyaré.
Olyan szó nincs, hogy telázsi. Az valószínûleg a stelázsi - sajnos már régies - tájszónak hibás használata.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Aztán motorozni(motort) helyett nálunk mindenki a motrozni(motrot) szót használja, ebbe már sokan belekötöttek, de nálunk így a helyes. Gyõr és környéke.
★★★★★
A csekmet szót nálunk az égetni való gallyakra,szemétre szokták mondani,fõleg olyanokra amik a kertben lehullanak és semmire sem jók.
A parasztos T-zést csak egyes emberek használnak,mint pl a Zsanett a Big Brother mûsorból ha valaki emlékszik rá.
BAketya-Bakegya:Ezt hülyékre szokták mondani.
Herbekelni:javítást,szerelést jelent
Végett:Ez somogyba és vas-ba használják többen a "miatt-amiatt" szó helyett.
Eklencöl:nyugtalankodik,meg állatokra szokták mondani mikor nem maradnak nyugton.
Monyassolás:ez egy cselekedet,mikor a néni felnyúl a tyúk seggébe,hogy van-e benne tojás😊
Van még rengeteg egyedi szó csak most nem jut eszembe.
Van Román ismerõsöm és õk a darázs,méhe szóra a csöményt használják,valamint a jöttök helyett a jösztök szót.
Nálunk a mikor eldobod a követ a vízre,hogy pattogjon azt kacsázásnak hívják(de gondolom ezt mindenhol így mondják).
Annyit sem érünk, mint az égről zuhanó madár, Aki halni készül de küzd még az életér’ De mit mutatunk fel, ha nálunk pihen meg a halál?
például: anno 1996
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
A Zoli, amit ír az egyáltalán nem zavaró.
A határozott névelõ kiemeli, hogy a Zoliról van szó és nem egy Zoliról a sok közül.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Borzasztó, már én bosszantom az embereket, hogy mindig szólok.
De az még ironikusabb, hogy a nyelvtantanárunk is jól kioktatott mindenkit ezzel múltkor, ennek ellenére õ is így beszél.
Szerintem nagyon nagy tiszteletlenség azzal szemben, akit így nevezünk.
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
és amikor valaki hányik és közben öklendezik azt jelenti
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Néha megesik, hogy a kígyó elesik. Mondta a kobra, és eldőlt jobbra.
Mifelénk kacsázás, de egy gyõri haverom a minap olyat mondott erre, ami még csak hangzásra sem hasonlít! 😄
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.
Viszont itt mi Nyíregyen szét röhögjük az agyunkat rajta.
JÁÓFIÚTOLNAKBEFELEAHÛTÕSZEKRÉNYBENÉZEDTENE!!
Megyek haza felé<----Szabolcs. Megyek haza<---mindenhol máshol😄
Ezt a humor többnyire csak a szabolcsiak értik, mert szerintem abban a közegnben kell élni, hogy az ember tudjon ezeken nevetni. Régen a videó alatti kommentek le voltak tiltva, emrt annyira nem értették, hogy szarnak találták és fikázták.
hamarosan helyett hamarossan, sürgõssen, és általában minden hasonló szónál erõsen eltúlzott s betû.
vásárlás helyett szimplán csak vásálunk, fizetés helyett pedig füzetünk.
a pólóból poló lesz, a hûtõbõl hüttõ.
ja, és senki más nem tudja, hogy mi az a speci avagy speciál.
Lapozd át ezt: Magyar stilisztika - Szikszainé Nagy Irma
Egyébként még a dákoknak készült helyesírási "kézikönyvek" is számtalanszor írják, hogy bizony létezik egy egységes köznyelv. Ezt a köznyelvet pedig el kell sajátítani. (Nálunk: fõhóztam a kumpért meg a rizset megfõzzük oszt jó' belakunk!)
Témához: román hatásra ismét terjed a másutt, mindenütt stb; pedig ezeket már "letudtuk" évtizedekkel ezelõtt.
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
Keleti humor teli tájszólással.
Nyíregyháza - nyíregyházi (ezen senki nem csodálkozik)
Kisvárda - ???
Spoiler (katt a megjelenítéshez)