Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az <#nevetes1> Felétek is használják?

clio1616v
morzsázás 😊

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

pl. Megyek a bótba.
Ma a munkahelyemen halottam azt a szót, hogy passog.

Zsurmázás?? <#nevetes1>

clio1616v
cukorborsó leves 😛

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

clio1616v
mácsik 😛

szucsy89
elbújunk a barna hûvösbe? ezt sose hallottam

egyébként a takarodj helyett a cokkit is használják 😄
videobaby
mi az a kavarica tojgli? rántotta?

pár mátrai szösszenet még:
sercli- kenyérvég
csana-csalán
csimota, csemete- kisgyerek
venyige-ezt biztos mindenki ismeri
piszke, köszméte, büszke- ez mind egrest jelent

tigeroo
Meg a volt = vót
Kutyának takarodj
Lúnak hõõ
Macskának káccki
Turoús batyu
kõttésztábul
kavarica tojás
Az idõsebbeknek kívánokkal köszönünk
megmecük a fát
elbújunk a barna hûvösbe ha meleg van a napon
ha berugik az ura valakinek akkor az egész uca tud róla
szucsy89
😄DD

nagyon nagy <#eljen>
Nálunk is kb ez van. Nincs ez a sok A-zás.
A dunántúlon E-zés van. Gyõrben tanulok és amikor hallom, hogy: Itt van-e...!
Vagy azt a helytelenséget, hogy: "add oda"-az "add ide"-helyett, akkor csak pislogok. Illetve régen pislogtam, amikor elõször szembesültem ezzel.
Vagy másik: Arra, hogy mikor érsz ide, ezt használják: "Mire jössz?" 😄 Súlyos!

Zemplén
Nálunk úgy tanították alsó osztályban, hogy személynév elé illetlenség névelõt tenni. Ezzel szemben Pesten mindenki tesz , "megyek A Zsuzsihoz", "A Béla telefonált"

Aki nálunk így beszél az vagy pestrõl jött, vagy Barátok Közt függõ

Nálatok mi a helyzet?

Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...

Én felsõ szabolcsban élek. Nyíregyházától, Kisvárda irányába. záhonyi kistérség.

Panzermeyer
Az Alföld melyik részén vannak ezek a szavak?

mov ah,4ch int 21h end

megyek nálatok picit fura

a sárgatúró meg mi a tököm? 😄
RatBaG
pecu -> peceráj

Per Aspera Ad Inferi.

Szabolcs-Szatmár: A kukorica = tengeri,
a kb 10 év alatti korú gyerek = puja,
a talicska = furik,
a heverészéssel kifetrengett takaró= ledencelt takaró, vagy lepedõ.
A tócsni vagy bere az =lapcsánka,
a nudli = angyalbögyörõ.
A jó = jauó,
a zöld = zõd, a ló = lú
a megy az idõsebbeknél= megyen,
a hozzátok = nálatok. tehát megyek nálatok.
A jöttök = jösztök.
Az add ide viszont add ide, és nem add oda, mint ahogy sok dunántúli és pesti okos mondja.
Mindezeket a gondolatokat alma és szilva pálinkával hörpintjük le és nem szokás azt kóstolgatni, húzóra kell inni. Köhögni tilos, jó pofát vágsz, ha bele döglesz is!
Ha a cigány beszól, rászólunk, ha folytatja, nyakon basszuk!
A töltött káposzta paradicsomlében fõ, a vasárnapi ebéd pedig elképzelhetetlen húsleves, krumplipüré és rántott hús nélkül, csakúgy mint a húsvét sárgatúró nélkül.
A szerszámos kamra az pecu, a tüzelõanyaggal fûtött, saját kéményes kis-kályha, amin fõzni is lehet pedig spór.
Ha valamit nem értek, azt mondom HE? Ha megértem, akkor Há! Ha szólok valakihez, úgy kezdem, Te! Ha valaki dolgain nagyon elcsodálkozok, akkor jauó, ember! vagy jauó, fijúúú!

Kicsit loptam is, remélem nem haragszik senki! 😄
Ha eszembe jut még valami, akkor írok.

RatBaG
ja, inkább az elsõ. motyog, ilyesmi.

Per Aspera Ad Inferi.

ha valaki érthetetlenül / teli szájjal beszél(szerintem)

RatBaG
beugrott még egy: mammog
tudja valaki? 😊

Per Aspera Ad Inferi.

Bueno nacho
Jut eszembe, kulló volt már? 😊

A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.

Bueno nacho
Érdekes, anno, mikor volt lehetõségem eljutni az ország keleti felébe - nyelvi verseny, naná, hogy azzal kezdtünk, megkérdeztük, ismerik-e a böszme jelentését 😄 -, ott a böszmét szintén csak ilyen túlzó, szó szerint "böszme nagy" értelemben ismerték. Nálunk, nyugaton (talán csak az Õrség területén, de nem garantálom) - ahogy Leri is megírta -, szitkozódást, hülye, ostoba embert jelöl 😊

A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.

tigeroo
nekem mostanában a gombával töltött rántott palacsinta a kedvencem, csak iszonyat macerás megcsinálni otthon
A nudlinak a hivatalos neve az Angyalbögyörõ😄

off
Angolkönyvünkben volt egy magyar étlap, ott "Angel's penis" néven futott

És a rakott palacsintát? <#finom>
ezen most jót nevettem 😄DDD
A böszme az nálunk ilyen szitkozódás féle... sztem a böszörmény szóból ered (régen így hívták a muzulmán vallású (magyarokat?)
k0trapali
Kapros túróst is ismerem, de azt nem szeretem.
Régebben futottam bele h ismerõseim közül csak én tudtam mi a túrós palacsint...
Minket elvitt volna a tollaszsidó ha rosszak voltunk gyerekkorunkban a nagyinál az öcsémmel XD
k0trapali
Túrós palacsinta? Hogyne meg a lekvárosat is és a kakaósról ne is beszéljünk!

Amúgy tócsni, mackó, lepcsánka.
hmm mifelénk prézli nélkül pirított hagymával és tejföllel létezik a nudli (ami ha jól rém,ik a német tészta szóból alakukt ki)

ismeritek a túrós palacsintát?
clio1616v
rosszseb eszi

tájog az vmi betegség népies neve...

Mifelénk amugy Fene egye meg -ként ismert (szintén vmi betegség akar lenni)
Én zalai vagyok de a tócsnin az errefelé krumpli prósza néven ismert , egy veszprémi ismerõsöm szokta tócsninak hívni
nagyon fasza ?!!! 😄
tigeroo
lácsó?
tigeroo
pömpölõ xd
tigeroo
ezt melyik tájon mondják?
k0trapali
Sudrimankó? <#nyes>
butyélás -> melózni, munkába menni, munkát végezni 😄
Pl. kõmûves megszólal na akkor gyerünk bútyélni, ergo menjünk dolgozni
most már direkt nem árulom el, de csak mert te vagy rá kíváncsi <#gonosz1>
videobaby
áruld el a jelentést, mert tényleg kíváncsi vagyok😊

a-a 😄 még várok, hátha valaki tudja, ha nem akkor mondom a megfejtés..
videobaby
felénk pedig nem lekapcsolják a tévét, villanyt, hanem leoltják, feloltják az idõsebbek szerint.

tigeroo
az a butykos lenne? (csak tipp én nem ismerem)
bútyélást ki használja?
RatBaG
mikor a kojtolt olvastam, (alföldiként) egybõl rávágtam a pustolt. aztán csak tovább kellett olvasnom... 😄DD

Per Aspera Ad Inferi.

repvez
Nálunk az egyik kolléga probál nyelvészkedni és az eltérõ nyelvjárásokbõl néha jókat derülünk.

Ahonnan Õ származik(alföld) ott a kémény kojtol és nem füstöl,meg télen a szél mikor hordja a havat akkor pustol.Ja és a széken nem billeg hanem kácsong
Azok meg neki furcsa mikor mi mondjuk hogy elgyújtottuk a kályhát. Meg poénbol mindig visszakérdez, hogy hol, mikor az otthon helyett otthol-t mondunk
QuippeR
erre nyugaton, a Szigetközben is jellemzõ az é->í váltás. a fénykép például fínkíp.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.