Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hájszen amirûl itt beszílgetünk, azok csak szómagyarázók, szófejtegetõk, tájszólás az a beszílt szövegbûl fakadó, hivatalostól elütõ szóhasználat.
Hajdúsági emberre nem jellemzõ az õ-zés, á-zás, erre mifelénk í-znek, û-znek, ú-znak, többnyire már csak az idõsebb korosztály.
szép - szíp
béka - bíka
kõ - kû
ló - lú
kacsa - ruca ... meg a többi
A pufajka igencsak nehéz ruhadarab, gyapjúkóccal volt bélelve.
A II. világháborúban az orosz katonák pufajkát viseltek télen, ami nem csak kabát, de nadrág is lehetett, nálunk is volt a pufajka (ami így kabátot jelent), és a pufajka nadrág.
Nincs igazán pozitív kicsengése ennek a szónak, az 50-es években egyenruha darab volt a BM-nél és a HM-nél is, ismert a "pufajkások rémuralma" kifejezés?
Errõl persze nem a ruha tehet, a pufajka sokszor szerepelt munkaruhaként, a hidegben dolgozók munkaruhá tartozéka is volt.
a he de igaz, mai napig igen helyett sokszor csak annyit mondok hogy "há" 😄
dencel - az ágyon fetreng
cula - ruha
pócurka - csomag
buga - napraforgómag
Bár ezek inkább borsodiak, kiskoromban ott laktam. Itt szabolcsban örök érvényû a HE(minél hosszabb az E a végén, annál nyomatékosabb), jóember, meg a jófiju 😄
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
pufajka = vastag nagy puffadt téli kabát, tollkabát, pehelykabát
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Igazi, régi szavaink.
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
#292 nem bannam ha igy lenne 😊
A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.
furik: talicska
pecu: kis ól/pinceszerûség (mint a kutlica)
gezemice: kajára mondjuk, pl. mûzli meg ilyen semmilyen ételre😄
nyüves, hát tetves, szúette stb inkább indulatszó (az a nyüves xy...)
szák: háló (pl. halászháló)
lajbi: átmeneti kabát
keszkenõ: fejkendõ
véndõ = vindõ (így hívjuk)
világol = gyertyával/petróleum lámpával világít(asz/ol), vagy világíts ide?
szotyola = napraforgómag
pufajka = bundás kabátféle?
dödelle, az valami kaja lesz
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
dödölle
világol
szotyola
szák
furik
pecu
hepciáskodik
gezemice
nyüves
lajbi
pufajka
keszkenõ
Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: \"Köszönöm, Uram, hogy legalább nem hullámzik!\"