Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fantusz
Renault

maffiavezér
clio

tigeroo
hajdúszoboszlón hallottam elõször ezt az "íí" beszédet, de érdekes volt.. amúgy szíp ízes beszéd ezis😊

Fantusz
Ne mondjík mán ilyet jóasszony <#wink>
Hájszen amirûl itt beszílgetünk, azok csak szómagyarázók, szófejtegetõk, tájszólás az a beszílt szövegbûl fakadó, hivatalostól elütõ szóhasználat.
Hajdúsági emberre nem jellemzõ az õ-zés, á-zás, erre mifelénk í-znek, û-znek, ú-znak, többnyire már csak az idõsebb korosztály.

szép - szíp
béka - bíka
kõ - kû
ló - lú
kacsa - ruca ... meg a többi

Fantusz
Pufajka oroszból átvett szó.
A pufajka igencsak nehéz ruhadarab, gyapjúkóccal volt bélelve.
A II. világháborúban az orosz katonák pufajkát viseltek télen, ami nem csak kabát, de nadrág is lehetett, nálunk is volt a pufajka (ami így kabátot jelent), és a pufajka nadrág.
Nincs igazán pozitív kicsengése ennek a szónak, az 50-es években egyenruha darab volt a BM-nél és a HM-nél is, ismert a "pufajkások rémuralma" kifejezés?
Errõl persze nem a ruha tehet, a pufajka sokszor szerepelt munkaruhaként, a hidegben dolgozók munkaruhá tartozéka is volt.

tigeroo
a buga inkább a napraforgó "tányérja" nem? azt szoktuk csépelni cséplõvel😄

a he de igaz, mai napig igen helyett sokszor csak annyit mondok hogy "há" 😄
Néhány borsodi / szabolcsi kifejezés:

dencel - az ágyon fetreng
cula - ruha
pócurka - csomag
buga - napraforgómag

Bár ezek inkább borsodiak, kiskoromban ott laktam. Itt szabolcsban örök érvényû a HE(minél hosszabb az E a végén, annál nyomatékosabb), jóember, meg a jófiju 😄

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

clio1616v
sakk matt

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

k0trapali
szotyola = szotyi, makuka, mag = napraforgómag
pufajka = vastag nagy puffadt téli kabát, tollkabát, pehelykabát
IMYke2.0.0.0
Nincs is vele semmi baj. Szerintem, ez amolyan "magyaros" szokás 😊

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

videobaby
igen, nálunk is. én mai napig nénjének hívom a nagynénémet, pedig városi vagyok.

IMYke2.0.0.0
Nene - nálunk a nagynénit, rokont takarja.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

videobaby
igen, már nem használják, ezért gondoltam, hogy rákérdezek.

nene?

IMYke2.0.0.0
Anyós, após.
Igazi, régi szavaink.

videobaby
jól hangzik😄

ipa, napa ismerõs?

shaddam
Vacak

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

videobaby
mit jelent? hallottam már, de halványlila gõzöm nincs.

Rosszul mondják, igazából ráf az, és a régi fakerekû parasztszekér kerekét összefogó vasabroncs a ráf. http://eee.hirdetes.ro/termekkepek/9b15c5759_3.jpg

Mersant
hat felenk mindenki slaugnak hivja, sot a regebbi filmekben (80-as evek) is slaugnak hivtak.

#292 nem bannam ha igy lenne 😊

A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.

shaddam
A csekmetet mondta már valaki?

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

IMYke2.0.0.0
<#vigyor2><#nevetes1><#nevetes1>

tigeroo
szerintem õ egy kiegyezés kori idõutazó😄
IMYke2.0.0.0
Amióta az eszemet tudom slagnak hívjuk a kerti locsolótömlõt...

RatBaG
egyre több helyen? mindenhol! 😄DD

Per Aspera Ad Inferi.

Mersant
en arra lennek kivancsi hogy a tömlõt hogy nevezik feletek. nalunk (svab videk) slaug hiszen a nemet schlauch szobol ered, de egyre tobb helyen csak siman slagnak ejtik es ez rohadtul idegesit. 😊

A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.

tigeroo
koldusláb?
tigeroo
nálunk magára a szekérre mondják, "sráf szekér" néha
videobaby
a sráf a csík neve, a noszogat meg azt jelenti, hogy valamire biztat😊 mi is használjuk ezeket.

sráf = az valami hosszmérték lesz szerintem.
tigeroo
sráf

noszogat

?
tigeroo
jah, kaja + a döblec az a sütõtök

furik: talicska

pecu: kis ól/pinceszerûség (mint a kutlica)

gezemice: kajára mondjuk, pl. mûzli meg ilyen semmilyen ételre😄

nyüves, hát tetves, szúette stb inkább indulatszó (az a nyüves xy...)

szák: háló (pl. halászháló)

lajbi: átmeneti kabát

keszkenõ: fejkendõ

vakarcs = mi, a kiszaggatott pogácsatésztából összegyúrt tésztamaradékot, összegyúrjuk kézzel egy nagyobb méretû pogácsává, mintha egy óriási szaggatóval lett volna a tésztából kiszaggatva, ezt nevezzük ennek.

véndõ = vindõ (így hívjuk)

világol = gyertyával/petróleum lámpával világít(asz/ol), vagy világíts ide?

szotyola = napraforgómag

pufajka = bundás kabátféle?

dödelle, az valami kaja lesz
clio1616v
eketaliga

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

clio1616v
milyen 😊

tigeroo
döblec

dödölle

világol

szotyola

szák

furik

pecu

hepciáskodik

gezemice

nyüves

lajbi

pufajka

keszkenõ

tigeroo
áh nem😄
mi van rajta .P 😄 😄
burkus 😄
clio1616v
iPhone?

tigeroo
sifonéria?
Attila8805
Nálunk mókár

Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: \"Köszönöm, Uram, hogy legalább nem hullámzik!\"

videobaby
én😄 attól függ, mi van benne, mivel az egy kenyérkockára tett akármi lehet😄

tigeroo
na és ki kér egy katonát?😊

videobaby
akkor a hángedli nálunk a partedli, alias elõke.

Tekert cigaretta, esetleg csikk.

clio1616v
a véndõ meg egy zománcos edény, amibe pl a zsírt tárolják

Szerintem egér lehet.

clio1616v
a hángedli kigyerek elé ilyen ruha, hogy le ne egye magát - szerintem a hand lóg szóból jöhetett

clio1616v
jó én sem használom egyiket sem, csak amit a nagyszülõktõl hallottam azokat idézem fel

videobaby
lajtorja a létra. stelázsit is ismerem, a csûr külsõ tárolóhely, leginkább magoknak, szénának, ilyesminek.
a többit sosem hallottam.