Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ennyire részletesen nem tudtam volna leírni, de hozzáteszem ez (vagy az általam leismert) cinke picit más - mit én felhoztam az egy fõzelékszerû állaggal bít, és hagymás zsírral van meglocsolva, de ez a sült verzió is jó lehet <#nevetes1>#nevetes1>
Sokaknak a cinke csak cinege, s csodálkozhatnak, hogy megesszük szegény madarat.
Sokaknak a cinke csak cinege, s csodálkozhatnak, hogy megesszük szegény madarat.
rongyleves, bunda: ezek milyen kaják?
A grizt mind szilvásgombócra, mind nudlira, és tésztára is tesszük. Néhol csinálják sima zsemlemorzsával is.
Ohh igen,kikresetem ismét.
"A cinke úgy készül, hogy elõbb finomra tört fõtt krumplit készítünk, majd ebbõl kis tej, liszt, só hozzáadásával sûrû masszát. Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk füstölt szalonna zsírjában, majd a burgonyamasszából picinyke madárkákat szaggatunk a hagymás zsírba, és jól megforgatjuk, kicsit megpirítjuk benne. Szárított gyümölcsökbõl (almából, körtébõl, fõként vadkörtébõl és szilvából) készített vegyes kompótot adunk hozzá."
Na jól van.. Éhes lettem 😊
"A cinke úgy készül, hogy elõbb finomra tört fõtt krumplit készítünk, majd ebbõl kis tej, liszt, só hozzáadásával sûrû masszát. Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk füstölt szalonna zsírjában, majd a burgonyamasszából picinyke madárkákat szaggatunk a hagymás zsírba, és jól megforgatjuk, kicsit megpirítjuk benne. Szárított gyümölcsökbõl (almából, körtébõl, fõként vadkörtébõl és szilvából) készített vegyes kompótot adunk hozzá."
Na jól van.. Éhes lettem 😊
hát nálunk szódásszifon + patron + szörp + vodka
az biztos hogy egybõl beüt a szénsav miatt😄
nemsok picsa ismerte aztán elég menõ lett
az biztos hogy egybõl beüt a szénsav miatt😄
nemsok picsa ismerte aztán elég menõ lett
Ételrõl lévén szó, nagyot nem tévedtél <#wink>#wink>
A cinke fõtt krumpiból, lisztbõl, zsírból készült - elsõ ránézésre azt mondhatnánk krumpli püré, de a zsírtól és a liszttõl picit nyúlós az állaga, s nem köretként szolgált, hanem egy szegényes fõétel volt.
Pucu galuska = nudli (krumplis galuska, pirított grízben megforgatva), tulajdonképpen a formája után kaphatta az elnevezést
A cinke fõtt krumpiból, lisztbõl, zsírból készült - elsõ ránézésre azt mondhatnánk krumpli püré, de a zsírtól és a liszttõl picit nyúlós az állaga, s nem köretként szolgált, hanem egy szegényes fõétel volt.
Pucu galuska = nudli (krumplis galuska, pirított grízben megforgatva), tulajdonképpen a formája után kaphatta az elnevezést
én cinkét csak madárban ismerek, érdekelne mit takar ételben😊
ha már szó volt az italokról is: a fény, mint alkoholos ital ismerõs?
ha már szó volt az italokról is: a fény, mint alkoholos ital ismerõs?
nálunk a cibere a szilvalekvár héjastól megfõzve, amikor még darabos a cucc, szóval félig kész lekvár. abból szoktak elrakni pár üveggel mielõtt a lekvár is elkészül.
igen, a császármorzsa neve😊 az is kedvenc nassim😄
#188 igen, a gabonafélék héjának savanyításával készült lötty. ezzel savanyították a leveseket anno, nem ecettel. de van másik keszõce is, az egyfajta gyümölcsleves😊
#188 igen, a gabonafélék héjának savanyításával készült lötty. ezzel savanyították a leveseket anno, nem ecettel. de van másik keszõce is, az egyfajta gyümölcsleves😊
A cibere egy savanyú szilva leves, de ismerek egy "táj-jellegû" ciberét, ami minden bizonnyal az említett savanyúleves után lett elkersztelve:
A vörösboros kóla elnevezéseirõl amúgy is lehetne külön eszmecserét folytatni (kis anyag, nagy anyag, kis vadász nagy, vadász, dömper... lehet folytatni a sort) az 1 deci vörösbor 1 deci kóla verzióra halottam már a cibere "megszólítást"
Érdekes, hogy szinte leragadtunk a konyhánál, és az ételeknél.
Én is mondok két kaját: cinke, pucu galuska
A vörösboros kóla elnevezéseirõl amúgy is lehetne külön eszmecserét folytatni (kis anyag, nagy anyag, kis vadász nagy, vadász, dömper... lehet folytatni a sort) az 1 deci vörösbor 1 deci kóla verzióra halottam már a cibere "megszólítást"
Érdekes, hogy szinte leragadtunk a konyhánál, és az ételeknél.
Én is mondok két kaját: cinke, pucu galuska
Kigugliztam 😊 Kíváncsi voltam. cibere-gyümölcslevest találtam. viszont a keszõcére szintén találtam gyümölcsleves illetve darabos szilvalekvár meghatározást. akkor most melyik?
Nem <#crazya>#crazya>
Jónéhány szó ismeretlen elõttem, de elég sokról van fogalmam.
Írtam, hogy a nagyszüleim a XIX.-XX. századforfuló környékén születtek, s bár ebbõl nem feltétlenül következik, de én akkor voltam gyerek, amikor szerintem az itteniek többségének talán még a szülei sem éltek <#nevetes1>#nevetes1>
Jól esik felidézni ezeket a szavakat, amely egy része mostanság már kiveszõben van.
Jónéhány szó ismeretlen elõttem, de elég sokról van fogalmam.
Írtam, hogy a nagyszüleim a XIX.-XX. századforfuló környékén születtek, s bár ebbõl nem feltétlenül következik, de én akkor voltam gyerek, amikor szerintem az itteniek többségének talán még a szülei sem éltek <#nevetes1>#nevetes1>
Jól esik felidézni ezeket a szavakat, amely egy része mostanság már kiveszõben van.
kb. rántott tojás és zsemlemorzsa keveréke, a rántotthús utáni maradék anyagot sütötték ki mindig így
Tályog (ez egyértelmûen ly-vel), egy elven seb, amely lehet látható helyen a bõrön, de a testen belül is .
A népnyelvben nem ismeretlenek a kórságokkal fenyegetõdzõ átkozódások, olykor káromkodások:
- tályog ölje meg
- fene egye meg, fene vinné el, egye meg a fészkes fekete fene
- franc essen bele, franc egye meg
- vigye el a dögvész
A népnyelvben nem ismeretlenek a kórságokkal fenyegetõdzõ átkozódások, olykor káromkodások:
- tályog ölje meg
- fene egye meg, fene vinné el, egye meg a fészkes fekete fene
- franc essen bele, franc egye meg
- vigye el a dögvész
Lemaradt az ékezet. 😄
Stelázsi, vagy telázsi: mindkét forma használatos volt (nem feltétlenül egy vidéken), ez is egy német bútordarab, amely, lassan kikopik a köztudatból.
A telázsi a spájzban - még egy német szócska, magyarul éléskamra - lévõ emeletes polc, ahol többek között a befõtteket (kompót!), lekvárokat, savanyúságot tárolták.
A telázsi a spájzban - még egy német szócska, magyarul éléskamra - lévõ emeletes polc, ahol többek között a befõtteket (kompót!), lekvárokat, savanyúságot tárolták.
góre ? górénak ismerem, bár ezt kétértelmû mert lehet tároló illetve a góré mint a nagyúr 😄