Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

clio1616v
túlzó.. pl böszme nagy

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
hángedli, stelázsi, csûr, véndõ, lajtorja

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

videobaby
böszme? milyen?

köszméte?

clio1616v
böszme is ilyen 😊

PrasCo
A cudar valami kellemetlen, nyers, erõszakos, kemény, ilyesmi. Cudar idõ pl. a hóvihar, vagy mostanság cudar világban élünk. 😄
ja vakarcs=kutya
a kisgyerekre is azt mondom,hogy kis vakarcs xD
videobaby
nálunk a papa a kenyér😄
a cudar amolyan nehézkes dolog, amit nem könnyû megoldani, esetleg rossz viselkedésû emberre is használják.
( heves megye egyik ékkövébõl való vagyok😄)

a vakarcs kaparóeszközt jelent😄 esetleg olyan gyerek, aki a koránál fejletlenebb.

baluszter ismerõs valakinek?

tigeroo
nem, szelet kenyér a popa😄

vakarcs szerintem kutya

cudar? 😄
videobaby
popa=papa, tata?

vakarcsról tud valaki valamit? görheny?

tigeroo
popa?

(kérsz 1-et?)
kopaszcsurinak ismerem 😄
felénk a dorkó = sima tornacipõ
IMYke2.0.0.0
Tényleg keveritek a dolgokat.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Ronina
Felénk is használatos a gang, de inkább a "gáder" jellemzõ.

szerintem pedig a tájszólás egy olyan szinonima amit nem országszerte ismert/használt.

Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...

sokan keveritek a szezont a fazonnal, szinonima nem egyenlõ tájszólás de majd egy nyelvész kijavít ha tévedek

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Nem messze tõlünk a Taktaközben azt, hogy "Mit tetszett mondani?" úgy mondják, hogy HE?

Ronina
Ma olvastam éppen a szomszéd néni kiírását a lépcsõházban. "Fürgeje a tárlóban"

Kiváncsivá tett a néni 😊

Ismerõs valakinek a kifejezés?

Baz megye
csuri-t az én pisilésre hallottam, kisgyerekek használják inkább. Már ha témánál vagyok😊 a "Dobok egy sárgát" kifejezést sokfelé nem ismerik

Süsü=kapucni, debrecenieknek erre van valami hülye szavuk de nem ugrik be😊
vinyetta=levonó=matrica
pupu=köldök
talu=toll
gang= ez lehet mindenütt gang, de a hosszú oszlopos tornácot, teraszt nevezik így

Meg nálunk nem libikóka van, hanem lipityóka, nem szervusz, hanem szerbusz. "Hajat mosok", "megmosom a hajam", nem kimosom a hajam<#duhos2>

IMYke2.0.0.0
A csurit mi is mindkettõre használtuk és használjuk még mindig.
Sõt, a rövid hajra nálunk, Dél-Baranyában még ezt is: "csuti

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

IMYke2.0.0.0
Bizony ám.

IMYke2.0.0.0
Dorkó: rövid- és magasszárú, jellemzõsen nagyon vékony szövetanyagból készült, mûanyag talpú sportcipõ (80-as évek végétõl nagy divat volt) - járulékos "fícsõr", hogy a gombostûfej nagyságú kavicsokat is darabra pontosan megérezted benne a cipõtalpad alatt. 😊)))

RatBaG
a csuri nálunk valami kis csúnya, esetlen dologra is használatos jelzõ.

Per Aspera Ad Inferi.

PrasCo
A grábla a gereblye lesz.
tigeroo
dorkó az a magasszárú tornacipõ sztem
Carlos
csúzli egyértelmû.
Viszont a csuri-t én már két szóra is hallottam használni: veréb és a frissen rövidre nyírt haj.
dorkó-t nemtom. 😊

Þór vígi þessi rúnar

IMYke2.0.0.0
Csodálom, hogy senki sem említette - egykori kedvesemtõl hallottam, aki Veszprém megyei volt: grábla.
Lehet tippelni 😊

Középiskolában, sokat röhögtünk kollégiumi szobatársakkal, amikor a budapesti osztálytársunk nézett, mint a vakegér ezekre a szavakra:
* dorkó
* csúzli
* csuri
Ja, és Baranya-megye.

videobaby
kapok érte egy vuclit?😄
egyébként nem is tudtam, csak semmi más nem jutott eszembe.

tigeroo
jah az😄 1 faluban mondják így a közelben
videobaby
meglestem mi az a vucli, ettõl sem féltem volna😄

csirka = csirke?

tigeroo
csirka?

(vigyázat beugratós)
videobaby
cukrászmurva jól hangzik😄

Fantusz
Mindent, amit a bagoly, csak ember méretû, titokzatos lény.
Ezek a gyerek riogató alakok persze csak 4-5 éves korunkig voltak hatásosak, megfelelõen elõadva (pl. sötétedés után, ha nem akartunk bemenni a házba).

tigeroo
oszt akkor mitszólsz a görcsleveshez?😄

(nekem az a kedvenc levesem, mert nemvagyok leveses, de a félöklömnyi tésztát imádom nyammogni)
RatBaG
nem tájszó, de nekem a császármorzsára egy ideje a cukrászmurva a kedvenc megnevezésem 😄DD

mellesleg a rongyleves mekkora már! vizuális típusok elõnyben 😊

Per Aspera Ad Inferi.

tigeroo
nem a vucli volt a micimackóból?
videobaby
nagy*

videobaby
na, akkor a rézfaszú országos rém, mert mindkettõtõl messze lakom.
a nag fekete mi tud?

videobaby
ja igen, még volt valami más is, de arra már nem emlékszem. azzal mamám próbált arra rávenni vagy 18 évvel ezelõtt, hogy ne kelljen éjszaka hazavinnie a bátyáimhoz😄 valami "macus" volt.

Fantusz
A bagoly szerintem egész Hajdú-Bihart bejárta.
Volt egy másik gyerekkori rém: a Nagy Fekete.
Elképzelhetõ, hogy csak amolyan családi szörny volt, de hatékony

videobaby
nálunk is van rézfaszú bagoly, de van mumus is😄 bátor voltam, egyiktõl sem féltem😄 ilyen nevekkel csak nevetni lehet rajtuk
a seggbedöf a legjobb, kár, hogy felénk nincs😄

tigeroo
csiribiri > gondolom ilyen jólhangzó rím hogy gyerekeket "elkápráztasson"😄

tényleg, nálatok mi volt a gonosz lényecske?

nálunk szabolcsban ha sötétedésig nem mentünk haza akkor elkapott volna a seggbedöf.
hajdúszoboszlón elvisz a rézfaszú bagoly volt a szöveg 😄 több helységrõl nemtudok

nálatok volt ilyen?
videobaby
pontosan ez😊

baluszter?

Fantusz
Susnya mifelénk a gazos, esetleg csenevész (alacsonyra nõtt, satnya) bokros terület

videobaby
varázsszó😄 de hangoskodó kiscsajszikra is mondják, hogy csiribirik. gyanítom, nem ez a megfejtés😄
tényleg, mi a csiri-biri értelme? csak nem olyan, mint a heje-huja?😄

videobaby
jól melléfogtam akkor😄

Fantusz
A Mágnás Miska egyik közismert betétdala, a Csiri-biri kék dolmány fönt van a youtube-n.
Egyszer jött egy kérdés: az illetõ Argentínából írt, elég jó magyarsággal, írta, hogy szép a dal, tetszik neki, de nem érti a csiri-biri kifejezést, mit jelent?

videobaby
szabolcsiként kedvenc gyümölcsöd az alma?

tigeroo
a betakarított tengerit mielõtt a csûrbe hányjuk elõtte a zöldjét leszedjük, az a suska gyk. a levele a termésnek (suskázás meg a folyamata)
videobaby
suska a pénz nem? de hogy lehet suskázni?

mi a susnyás?

Ronina
😄