Egy kihalt béka embrióit klónozták
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- van valamiféle kiválasztódási mechanizmus, ami osztályoz sikeresség alapján
- a kiválasztódási mechanizmusban meghatározott "sikeresebb" egyedek jobban reprodukálódnak, mint a kevésbé sikeresek
- az utódok nagyrészt a reprodukálódó egyed tulajdonságait hordozzák, kisrészt pedig véletlenszerû változások jönnek létre"
Ez csak a jelenségek téves értelmezése miatt tûnik igaznak.
A természetes kiválasztódás tényleg mûködik, csak nem a fajok evolúciója a mechanizmus eredménye, hanem a fajok eredeti génállományának a minél hosszabb távú megõrzését szolgálja.
A repülõgépes példáddal tényleg az a gond - ahogy te is mondtad - hogy ott az intelligencia módosít és az intelligencia szelektál. (remélem nem fogsz ezen a ponton leragadni, hogy mennyire jó vagy rossz ez a hasonlatod)
"De ezzel együtt azért ha nem tudunk jobbat/hihetõbbet, akkor gondolhatjuk, hogy ez az igazság, és õszintén szólva olyan sok kérdést válaszol meg az élõlényekrõl egyszerre, hogy én bizony ezt így elhiszem."
Szerinted nincs jobb elmélet, de mint már említettem ez a jobb-rosszabb, csak ízlés kérdése. Nem tudományos alaposság.
Lehet, hogy sok kérdést megválaszol, de a legtöbb válasz így hangzik: "sok 100 millió év alatt volt rá lehetõség"
Nem tudom te mennyit kérdezõsködtél, de az én kérdéseimre nem tudott válaszolni ez az elmélet, így nálam megbukott.
De, ha nagyon kötöd az ebet a karóhoz, akkor még azt tudom tanácsolni nézz vissza az atkás cikk fórumához.
Én pedig erre gondoltam: RevivedDead for 32,000 Years, an Arctic Plant Is Revived
Ezeket a 800000 éves DNS mintákat (növények és ízeltlábúak DNS-mintái) Grönland jegébõl bányászták elõ, ez igazolta, hogy Grönland a Pleisztocénben zöld volt, és erdõ borította.
Nem emlékszem, hogy hány év után, de elég nagy idõvel a kipusztulása után.
(A félreértések elkerülése végett: jégbe fagyott fosszíliából, nem a jég a fosszília... 😄)
Ez amúgy kb. összevág azzal a gyakorlati ténnyel, hogy a legrégebbi használható DNS-minta, amelyet sikerült eddig fosszíliából kinyerni (jégbõl), kb. 800000 éves.
(Megj.: A DNS maga az örökítõanyag, nem a DNS-ben van az örökítõanyag.)
ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11
Egy utód túlélési esélye valami ilyesmivel arányos: c + 1/n, c az önállóság, n az utódok száma, az 1/n pedig az egy utódra jutó gondoskodás, ami növeli a túlélést.
Ezt összegezve az összes utódra kapod a tényleges szaporulatot ami n*c + 1-gyel arányos. Tehát ha az utódok képesek magukról gondoskodni, akkor minél több az utód, annál nagyobb a szaporulat. Ha viszont az utódok önállóan életképtelenek, tehát c=0, akkor a szaporulat független lesz az utódok számától, és nem érdemes sok utódot létrehozni.
És mielõtt elkezdenél okoskodni, ez csak egy leegyszerûsített modell, ami megvilágítani hívatott az általad nem értett részt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_selection#Examples_of_natural_selection
Vagy pl. ha nem sikerül visszaszorítani a HIV terjedését, akkor hamarosan tanúi lehetünk ám a HIV-rezisztens emberek elszaporodásának, és a többi meghalásának is, ami szintén evo, még ha legtöbbünk számára nem is tetszene az eredmény 😊
- vannak egyedek, amik reprodukálódnak
- van valamiféle kiválasztódási mechanizmus, ami osztályoz sikeresség alapján
- a kiválasztódási mechanizmusban meghatározott "sikeresebb" egyedek jobban reprodukálódnak, mint a kevésbé sikeresek
- az utódok nagyrészt a reprodukálódó egyed tulajdonságait hordozzák, kisrészt pedig véletlenszerû változások jönnek létre
ebben az esetben megfigyelhetjük az evolúciót mozgásban. Lesznek sikeresebb és nem sikeresebb egyedek, a sikeresebbek jobban szaporodnak, és kiszorítják a kevésbé sikereseket. Egy olyan környezetben, ahol többféleképpen is lehet sikeresnek lenni, többféle egyed-törzs is ki fog alakulni, hogy betöltse az ilyen "kihasználatlan mezõket".
Ezt egész elvont formában is lehet érteni, pl.:
- az egyedek legyenek a "repülõgép tervek"
- a sikeresség mércéje az, hogy menyire ügyesen teljesítik a feladatukat a "repülõgép tervek" alapján készült valós gépek
- minél sikeresebb egy egyed, azaz egy "repülõgép terv", annál több repülõgép feltaláló veszi alapul azt a tervet
- de a repülõgép feltaláló esetleg még alakít rajta egy kicsit, hogy reményei szerint jobb legyen, mint az elõd gép. A feltaláló a példában legyen mondjuk tök hülye, ezért véletlenszerûen alakít a gépen, mielõtt belekötsz, hogy de hát itt megjelenik az intelligencia.
Itt egy evolúciós folyamatot láthatunk, csak elvont formában, ahogy egyre újabb próbálkozások után sokféle repülõgép alakul ki. Azt számon kérni az evolúción, hogy miért sokféle, olyan, mint számonkérni egy repülõgéptervezõn, hogy minek van olyan sokféle repülõgép, miért nem csak egy van, ami a legjobb.
Az "igény az utasszállító gépre" itt egy "kihasználatlan mezõ", ahogy az "igény egy katonai gépre" szintén az, és különféle tulajdonságú "egyedek" fogják ezeket a legjobban lefedni.
De mondom, ezt egy maga által írt programmal bárki szimulálhatja. Azért maga által írttal, mert akkor biztosan látja, hogy nincs benne semmi mágikus belehekkelés.
NAÉSDE:
Az, hogy az emberiség + az összes élõlény kifejlõdése az evolúció következménye, ezt nem tudhatjuk biztosan, hiszen nem áll módunkban megismételni egy másik kísérlettel. De ezzel együtt azért ha nem tudunk jobbat/hihetõbbet, akkor gondolhatjuk, hogy ez az igazság, és õszintén szólva olyan sok kérdést válaszol meg az élõlényekrõl egyszerre, hogy én bizony ezt így elhiszem.
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nem értem.
Ha nincs bizonyíték arra, hogy jók a magyarázatok, akkor miért kellene elhinnem az evolúciót?
("de ennél jobb magyarázatunk egyelõre nincs.")
Azért mert nincs jobb?<#fejvakaras>#fejvakaras>
Ez a jobb, rosszabb dolog csak ízlés kérdése.
Lehet neked jobb, nekem meg rosszabb.
Ez meg nagyon messze van a tudományos igénytõl, hogy aszerint döntsünk tudományos kérdésekben, hogy kinek mi tetszik.
Nemde?
Nyilván azt már körülményesebb bizonyítani, hogy a földi élet evo eredménye, hiszen ez pl. megismételhetetlen, de ennél jobb magyarázatunk egyelõre nincs.
Ami azt illeti, hadd osszak meg egy egész személyes példát is pont az egyik programom kapcsán, amivel evo-t modelleztem. Úgy írtam meg, hogy ha két egyed ütközik, akkor mindig a "nagyobb" nyer. Ettõl ugye azt gondolná az ember, hogy elõnyös minél nagyobbnak lenni.
Azonban meglepetésemre nagyon sok "kicsi" egyed is létrejött, amik, mivel kicsik voltak, ritkábban ütköztek egymással, tehát nem is haltak meg olyan hamar. Persze ha "rájuk ugrott" egy nagy, akkor az megette õket, de az a fura, hogy a nagyok értelemszerûen inkább egymással ütköztek, pont azért, mert hogy nagyok voltak. A kicsik gyakorlatilag a nagyok közti "résekben" éltek.
Egy ilyen szimulált környezetben, ahol csak a szabályokat fektettem le, de nem volt beleírva egy egyedbe, hogy õ a nagyságra vagy a kicsiségre törekedjen, egy tulajdonság elõnyös is tud lenni (nagy vagy, megeszel mindent), meg az ellenkezõje is (kicsi vagy, kevésbé valószínû, hogy megesznek).
Ez akkor (majdnem) igaz, ha egész élete során lesz ennyi utóda.
Azért majdnem stagnálás, mert mindig vannak balesetek.<#wink>#wink>
"Amúgy miért ne lehetne két egymással ellentétes tulajdonság is elõnyös? Igazából nem is értem, hogy hogyan cáfolná ez az evót."
Ez úgy cáfolja az evót, hogy az evós magyarázatok az egyes fajok kialakulása esetén tele vannak olyan logikai érvekkel, amelyeknek az ellenkezõje is igaz.
Ez pedig értelmetlenné teszi a magyarázatot.
Ezt ugye te is belátod?
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Mellesleg amelyik faj egy átlag egyede egy utódot hoz létre (azaz páronként kettõt), az stagnál, nyilván te is belátod, miért.
Persze ha kötekedni akarnál, akkor felhozhatnád a hangyákat, akiknél a dolgozók, katonák, stb. nem szaporodnak, csak a királynõ, de ez sem igaz, mert szaporodás alatt valájában a saját (vagy önmagával megegyezõ = "saját") gének terjesztését kell érteni, ezt a királynõ elvégzi a dolgozók "helyett" is.
Speciel Dawkinst lehet rühellni, én se szeretem, de az önzõ gén elmélet elég stabilnak látszik.
Amúgy miért ne lehetne két egymással ellentétes tulajdonság is elõnyös? Igazából nem is értem, hogy hogyan cáfolná ez az evót.
De nézzük a szaporodást.
Valamelyik faj számtalan utódot hoz létre (van amelyik gondozza is õket), más fajok meg alig egyet kettõt, azokat is hosszan nevelik.
Mondj egy olyan evolúciós elõnyt, aminek az ellenkezõje nem elõnyös valahol egy másik fajnál.
De akkor vajon hogy lehet, hogy pont a szegényebb országokban nagyobb a szaporodás, és nem a gazdagabb országokban, ahol "több a ferrari", azaz nagyobb az anyagi jólét, több gyereket is vállalhatnának?
Sõt ugyanez országon belül is megfigyelhetõ, szegényebb család -> több gyerek.
Talán gazdagnak lenni evolúciós hátrány? Hmm hmm.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De bizony sugalltad, vagy ha szerinted nem, akkor magyarázd meg, hogy ezt hogy kell értelmezni:
", de a génállomány ismeret csak a klónozásra korlátozódik "
Mert itt elég konkrétan kizársz a kopipészten kívül mindent. És ez a mondat így szimplán nem igaz.
"A természetes kiválasztódásod meg nem sok minden magyarázza azt se hogy Isten teremtése az egész és minden adva van."
Tehát akkor mégis vallási fanatikus vagy? Vagy ez most megint mi a fasz?
"de az állat szempontjából rossz, mert nem érzi jól magát ott."
Egyrészt bizonyítsd! Másrészt egy háromszázmillió évvel ezelõtt kihalt állatnak próbálj már meg a természetben élõhelyet találni! Sok sikert!
"és azon kívül értelmetlen."
Az élõlény maga igen. A technológiai fejlõdés, amivel eljutunk odáig, viszont nagyon nem elhanyagolható. Elmélet szinten sok újat nem mondana a dolog, az tény, de gyakorlatban nagyon is.
Az meg egy dolog, hogy próba-szerencse alapú a dolog, valahol el kell kezdeni, nem? Régen a hidakat is hasonlóan próba-szerencse módra építették, azóta is szokás aláállni próbaterheléskor. De ma már kicsit nagyobb tudatosság van az egészben.
Az új tulajdonságok létrehozása meg metaforát használva azt jelenti, hogy vesznek pár ezer mintát, radioaktív sugárzással végiglövik az egészet, és megnézik, hogy mi lett belõle. Majd az esetleges kedvezõ 1-2 változatot megpróbálják szaporítani.
", de a génállomány ismeret csak a klónozásra korlátozódik "
Ja, klónozásnál igen, az tényleg csak kopipészt. De ez azért van, mert ahol már nem csak kopipészt van, azt génmanipulációnak hívják. Ha azt akarod sugallni, hogy ilyen nem is létezik, tévedsz.
"A természetes kiválasztódás valamilyen szinten igaz, az ember esetében értelmetlen,"
A természetes kiválasztódás minden szinten igaz, az ember esetében is. Így is van az embernek környezete és tulajdonságai, ami megszabja az életképességét és a szaporodási esélyeit. Csak most nem az a lényeges tulajdonság, hogy mennyire jól tudsz futni a kardfogú tigris elõl, hanem hogy mennyire vagy képes Ferrarit elõteremteni a csajozáshoz.
Egyébként nem tudom, mit fáradok, megcáfolod te magadat:
"az életképességet mindig egy adott környezetben-közegben értjük."
Közeg megteremtésére vannak állatkertjeink. Sarkköri, trópusi, meg tengeri állatoknak csinálunk életteret a kontinentális éghajlatú szárazföldi állatkertünkben, ne már, hogy szerinted nem tudnánk életben tartani egy mamutot..? Dinoszauruszhoz lehet, hogy kéne zárt légterû akvárium, de ez lenne a legkevesebb.
Arról nem is beszélve, hogy a klónozott élõlények nem felnõve, kész osmeretanyaggal a fejükben ugranak elõ a lombikból. Minél magasabbrendû egy élõlény, annál komolyabb tanulási fázisra van szüksége az életbenmaradáshoz. A halakat és rovarokat ált elegendõ etetni, és teljesen életképesek kikeléstõl kezdve. De egy valamilyen szintû közösségben élõ emlõs már igényli a tanítást. És minél nagyobb, annál hosszabb a tanulási periódus.