Megkerült az Univerzum nagy része
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De egyebkent ha belinkelsz valami megbizhatobb tanulmanyt, vagy hivatkozast, akkor meggyozheto vagyok.
Itt van egy link arrol hogy en mire is gondolok:
https://www.nature.com/scitable/blog/thebeyond/what_happens_to_matter_inside
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2017.10.20. 21:55:29
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 21:48:00
A kivulrol megfigyelheto tulajdonsagai leirhatoak, de a belsejere mar csak talalgatunk.
"In the centre of a black hole is a gravitational singularity, a one-dimensional point which contains a huge mass in an infinitely small space, where density and gravity become infinite and space-time curves infinitely, and where the laws of physics as we know them cease to operate."
Emellett az anyag lebomlasat sem ertjuk, mivel nincs meg a fizikank arra, hogy "az anyag átalakul tiszta gravitációs energiává". Ez csak egy hipotezis egyelore. Bar nekem logikusnak tunik...
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 21:10:58
Persze, let tudjuk vele irni, csak jo esellyel nem lesz helyes. Newtoni fizikaval is le tudtuk irni a fenysebesseg kozeli utazast, csak az se volt ott mar helyes.
Pedig epp az a problema, hogy a relativitaselmelet es a qvantumfizika elteroen es egymassal ellentmondoan modellezi a fekete lyukat, ezert biztos, hogy legalabb az egyik kozuluk nem helyes.
Barmi biztosan a lentiekbol csak akkor tudunk mondani, ha meglesz a kvantumgravitacio elmelete.
Idezet:
As it turns out, this incompatibility between GR and QFT is apparently only an issue in regions of extremely small-scale and high-mass, such as those that exist within a black hole or during the beginning stages of the universe (i.e., the moment immediately following the Big Bang). To resolve this conflict, a theoretical framework revealing a deeper underlying reality, unifying gravity with the other three interactions, must be discovered to harmoniously integrate the realms of GR and QFT into a seamless whole: a single theory that, in principle, is capable of describing all phenomena. In pursuit of this goal, quantum gravity has become an area of active research.
Másik, hogy a fekete lyukba folyamatosan anyag hullik, ez borzasztó anyagmennyiség képes a fekete lyuk határán, illetve benne felhalmozódni, aminek az energiasűrűsége az ősrobbanással egyenlő mennyiségű energiát jelent! Tehát még egyszer, éppen a relativitás elmélet magyarázza meg a fekete lyukak szerkezetét, illetve szebben mondva topológiáját.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 20:59:02
Egyszeruen nem tudjuk mi tortenik az anyaggal, amikor ilyen szinten elbomlik.
A szupermassziv feketelyukak esemenyhorizont mogotti atlagos surusege pedig meg a levegonel is alacsonyabb.
Viszont nem tudjuk, hogy valojaban milyen eloszlasban van az anyag. Kozepen surusodik? Egyenletesen van elosztva? Ne felejtsuk el, hogy a terido torzulasa miatt a feketelyukba eso anyag sajat oraja, es ezzel egyutt mozgasa, egy kulso szemlelo szamara gyakorlatilag megall az esemenyhorizonton. Szoval akar azt ismondhatjuk, hogy az anyag nagy resze az esemenyhorizont jelentette felszinen helyezkedik el.
Mivel nem ismerjuk a fizikat a feketelyuk belsejenek leirasahoz, ezert csak talalgatni tudunk.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
A másik, ami szintén izgalmas, hogy az ember első hallásra/látásra azt gondolná, hogy a fekete lyuk az egy nagyon tömör, sűrű, kompakt anyagcsomó, de most olyant is olvastam – amit régebben is tudtam, de annyira nem emlékeztem rá – a fekete lyuknak a külső része, tehát akkor gondolom ez a bizonyos ergoszféra akár olyan sűrűségű is lehet, mint a víz. Eszméletlen! Ebbe simán bele lehet akkor merülni egy űrhajóval, amely felveszi a forgási sebességét, hogy ne roncsolódjon szét az érintkezéskor. Ilyen víz sűrűségű résszel rendelekző fekete lyukak tömege nagyon nagy, tehát szupermasszívak.
Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.20. 20:41:57
A másik amit említettél a negatív anyag, az meggörbíti a - negatív tömegével - a téridőt, így hozza közelebb a tér két pontját. A probléma, hogy ilyen anyag instabil, és minden próbálkozás a létrehozására, azonnal bomlást eredményez, gamma fotonok, neutrínók és egyebek formájában, másrészt, hogy egy űrhajó beférjen, Jupiter tömegnyi kellene... Ezzel sem lehet féregjáratot létrehozni.
És még van vagy egy tucat féregjárat és annak létrehozási módja. Egy közös van mindegyikben, az anyag tömege azaz gravitációja instabillá teszi ezeket a féregjáratokat, és összeomlik magától a bekerülő anyagtól, hacsak... nem több fényév átmérőjű, és ügyes a pilóta, mármint a számítógép. Szerencsére ilyen - természetes - járatok is létezhetnek, aktív galaxismagok hozhatják létre őket. De ez majd a jövő zenéje.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 19:29:49
A féregjárathoz, tudtommal, nem csak forgó fekete lyuk kell, hanem negatív energia is. Na, bumm!
Sequoyah:
A sötét anyag tényleg sötét, mert sem nem sugároz ki, sem nem ver vissza elektromágneses sugárzást.
Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.20. 18:46:04
Ezek alapjan meghatarozhato, hogy a sotet anyag mindenkeppen a galaxisokban van es nem korulottuk, viszont nagyjabol egyenletesen elosztva a galaxisban, es nem a kozeppontban surusodve.
A galaxis-kozepi feketelyukak pedig nem sotetek, mert ismerjuk mar oket, bele van szamolva a normal anyagba, a sotet anyag "sotet" jelzoje pedig a tudatlansagunkat jeloli, nem a feketeseguket.
Már régóta nem "játszik" a sötét anyag "szerepkörében" a fekete lyukak, ezeket lényegében kizárták, mérési statisztikai és származtatott elméleti alapon alapon.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 17:32:08
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 17:29:15
Fekete lyuk közepém az anyag átalakul gravitációs energiává, ott nincs féregjárat. Az Kerr-féle forgó fekete lyuk esetében van, és nem a közepén hanem az ergoszférájában, de hogy ez mit csinál, és hova vezet az talány. Ha érdekel mi, hogy merre, kifejtem, csak előbb tisztázzuk érted-e miről van szó az előbb?
Mert ugye emiatt lett szükség sötét anyagra az elméletekben, hogy a drágalátos galaxisok szét ne essenek.
Tehát, a sötét anyag nem az univerzum összetételének mérésekor jön be a képbe, hanem az egyensúlya miatt.
De ez meg talan bizonyitasra var, akarmilyen eros is mint hipotezis.
De szerintem a fekete lyukak teren meg biztosan varhatunk meglepetesekre a jovoben.
A fekete lyuk pedig egy kozismert lehetseges magyarazata a problemanak. Vannak tenyezok amik valoszinuve, vagy eppen valoszinutlenne teszik ezt a magyarazatot, de mindenkepp az asztalon van meg.
Oke, a galaxisok kozepen levo fekete lyukakat ismerjuk, es bele tudjuk szamolni az egyenletbe, de vajon hany olyan fekete lyuk koszal amit nem?
Szoval a lenyeg, hogy nyitott ajton dongetsz😊
Megmondom miért: rengeteg a fekete lyuk, amikben el van bújva rengeteg anyag. Kétlem, hogy eme fekete lyukak tömege pontosan meghatározható.
Hogy mást ne mondjak, a mi kis galaxisunk középpontjában lévő szupermasszív fekete lyuk (Sagittarius A*) (átmérője kb. ⅓ CSE) tömegét a csillagászok kb. 4,3 millió naptömegnek becsülik, de ez azért nem biztos.
Ha egyszer az anyag egy fekete lyukba belehullik, akkor úgy eltűnik, mint a pinty egy feneketlen zsákban, és kétlem, hogy a környezetében megfigyelt hatások – beleértve a gravitációs vonzást is – alapján pontosan meg lehet mondani a belehullt pintyek számát.
A fekete lyukakat szingularitásnak tekintjük, és vannak olyan elméletek – nem én állítottam fel őket –, hogy a fekete lyukak egyben féreglyukak is, vagyis az anyag bennük eltűnik, és a tér másik részén, de akár egy másik univerzumban előbukkan. Akkor hogy is van ez?
Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.20. 16:59:34
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.20. 16:31:21
Tehat van az anyag amit latunk, es van az anyag amit nem latunk de eszleljuk a sugarzasat (ez utobbibol soroltunk most at az elobbihez). Ehhez jon az a valami aminek nem eszleljuk a sugarzasat, de eszleljuk a gravitaciojat, a sotet anyag. Es van az a valami, ami mindezen fentiek gravitacioja ellenere megiscsak kifele fesziti az univerzumot. Csak hogy tudomanyosan megfogalmazzam😄
Tehát a világegyetem eddig ismert összetételében nem történt változás:
● 4,9% szokványos anyag
● 26,8 sötét anyag
● 68,3% sötét energia
Adjuk csak össze őket!
100% jön ki, de ez nem igaz, mert a fenti három mellett – ha igaz a Wikipédia beírása – van még
● elektromágneses sugárzás = 0,005% ... 0,01% (de ez szerintem szokványos anyagnak tekinthető), és
● antianyag (bár ilyent még senki nem látott a természetben, csak laborban állították elő).
Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.20. 15:37:57
RaKmaTakaTa az "osszák" felszólító mód. Osztják... már, ha a helyesírást vetted célba!
"az okos és művelt emberek elég ritkán osszák az észt ilyen témákban"
Mindenki jobban járna, ha bejártál volna az iskolába.
A fosbukon terjesztgesd az elme roggyant gondolataidat a hasonszőrű barátaidnak!
igen, sok embernek hiányzik az általános alapműveltsége ahhoz, hogy a kockánál bonyolultabb dolgokat fel tudjon fogni. oda kellett volna figyelni az iskolában.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Ez se kerek teljesen. Nem kell persze alkoholistának lenni, de:
- Nagymamámnak 70 évesen leállt mindkét veséje. Több hónap kórház és utána is vissza kellett járnia művese kezelésekre. Megunta, úgyhogy inkább bevásároltatott velünk egy fél spájznyi sört aztán eliszogatott belőle napi 3-4-et egy éven át. Mivel abbahagyta aztán teljesen (szeretett józan lenni), élete rá következő 12 utolsó évében néha volt hogy kicsit még megfájdult neki.
- Az ő öccse hasonló korban túlélt egy tüdőrákot, aztán egy agyvérzést, aztán egy infarktust. Azóta akárhányszor látjuk, mindig egy pohár vörösbort kortyolgat 😊
- 50-60 év körüli ismerős. A családjában többen is rákban haltak meg, őt is évtizedek óta ijesztegetik néha ilyen-olyan daganatokkal amiket találnak nála ha elmegy orvoshoz valami panasszal. De amúgy esténként mindig megiszik pár pohár bort, és köszöni szépen jól van.
- Másik 50-60 év körüli ismerős. Írtam, hogy alkoholistának azért nem kell lenni, de ő az. Víz helyett sört iszik 2-3 doboz cigivel, alkoholnak töményt. Volt valami súlyos balesete amikor több szerve is annyira károsodott, hogy el kellett őket távolítani, aztán valami áttétes rákja is. A (normális) családtagjai meséltek ezekről, szóval nem valószínű, hogy önsajnáltató kitalációk lennének. Mondanom sem kell ő is az élők sorában van még.
http://www.taxierden.hu
Na, ezek egymást ütik. Itt elbuktál.
http://www.taxierden.hu
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Paradoxon.
Lol... a fogazatodat nézted már vegyes táplálkozású ragadozóka?
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Akkor most hogy állunk a százalékokkal, mármint látható anyag, sötét anyag és sötét energia aránya a világegyetemben?
Betehetnél egy 4. pontot is: tanulj, és légy művelt (és közben sajátítsd el a helyesírást legalább az anyanyelveden), akkor talán a többiek elhiszik és jó eséllyel elfogadják a baromságaidat, ha szépen és helyesen adod elő. Ámbár ha belegondolok, az okos és művelt emberek elég ritkán osszák az észt ilyen témákban, legfeljebb a kocsmában a személyességükből és eszükből tetemes részt leadva.. 😊
Szóval ezzel az "előadásmóddal" nem leszel több egy idiótánál, aki a sarki kocsmában adja elő hülyeségeit, vagyis egy ici-picit fejleszteni kellene magadat.
Pedig meg kellett volna...