LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

cenobite
Sziasztok! Adott egy gép Linux Mint rendszerrel, ebbõl kellene WinXP-s gépet varázsolnom, de sajnos még az XP telepítõjét sem tudom elindítani. Bios-ba sem tudok belépni, seb... Mi a menete a dolognak? Linux-ot soha nem használtam, szóval hülye vagyok hozzá.
Elõre is köszönöm a választ.

gamertag: kenobita

Dj Faustus
Wubi-jellegû telepítõ
Használata

Vagy ha erõsebb géped van, feltelepíthete virtuális gépbe (Virtualbox, VMWare Player) is.

sziasztok!
debiant is ki lehet úgy próbálni win alá telepítve mint ubuntut WUBI-val.
mousee
Csodás, köszönöm szépen a segítséget.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Lyukasbogrács
mousee
Icedove-ra lehet felpakolni extension-öket? Konkrétan a google contacts kéne.
LO-t hozzávágom PPA-ból, chromiumból pedig bõven jó a régi, nem a tudása miatt van használva, hanem a sebessége és a gépigénye miatt.

VLC-bõl is hibátlan a régi, szerintem a mezei telefonnal csinált AVI-t még a 0.1-es prealfa is elvinné 😊

Wifit majd meglátom, köszönöm a tippet.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Lyukasbogrács
Most éppen OO, de át fognak térni LO-ra (testing-ben már az van)
stable-ben thunderbird nincs, helyette icedove van, aminek a mozillás tb az alapja és ugyanez van a testing-ben is.
stable: chromium-browser (6.0.472.63) testing: chromium-browser (13.0.782.220)
stable: vlc (1.1.3) testing: vlc (1.1.12-2)

De szerintem rakd fel nyugodtan a testing-et, ezekkel nem lesz baj, és ha a wifit is sikerült mûködésre bírni (így, mert alapból nem volt engedélyezve), akkor ha mûködni fog minden, letiltod a frissítéseket.

mousee
Nem lényeges hogy friss legyen a szoftver, ami apámnak kell az egy Thunderbird, Libreoffice, Chromium, és egy VLC.

Ezek kellenek, hogy stabilan borulás nélkül menjenek. Gondolom a LO-nak a ppa-ját hozzá kell majd adni, és elõtte gyomlálni az OO-t (bár nem tudom mi van épp a debianban).

Lyukasbogrács
Elég stabil az unstable (testing) Debian is (nekem legalábbis még nem sok gond volt vele). Ha viszont fontosabb a stabilitás, mint a programok frissessége, akkor a stable-t rakd fel.
Még annyit, hogy a stable és a testing tárolókban található csomagok verziója esetenként jelentõsen eltér.

Dzsini
Na ennyire már én nem értek hozzá, csak a sima Mint oldalon olvastam, hogy based on Debian Testing 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

mousee
Tudom, de vannak "update-pack"-ek. Ezekbõl van testing és stable is. Stable-be elvileg már csak az kerül, ami nem okozhat gondot. Elvileg...
Max lekapcsolom a frissítéseket, és amikor apámnál vagyok (havi 1 alkalom kb), akkor csinálok egy backupot, és ráengedem az aktuális frissítõpakkot.

Link

Dzsini
Abból is van XFCE változat, viszont vigyázz vele, az a Debian Testing-re épít, nem a stabil változatra.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

mousee
Viszont ha már Mint, akkor lehet hogy Debian edition kéne nekem. Céges laptop, fontos adatokkal, nem biztos hogy egy nem LTS ubuntura épített rendszerre kéne építkezni vele. Max mindig szépen kivárok a frissítésekkel majd, és akkor nem lesz gond.

Köszi a tippet, mint is benne volt amúgy a pakliban 😊

Dzsini
Nekem egy hasonló laptop van (1,5 Celeron M, szintén Intel 2200BG, viszont 1G ram, de csak Intel VGA), és egy Linux Mint egészen jól viselkedik rajta. Van LXDE változat is, az még vékonyabb. Magyarul tud, korrekt saját szoftvertára, kezelõje van, nekem szimpatikus, és amennyire én nem értek hozzá, egészen kényelmes volt beállítani.

mousee
Üdv,

Apám laptopjára keresek linuxot, 1,6Ghz-es celeron M proci, 512 ram, Ati VGA.

Idáig próbáltam az ubuntut, de megette reggelire, használhatatlan volt sajnos (LTS is, új is).

Utána rápróbálkoztam a Litte susie-val, ami iszonyatosan jó tempót ment, de nem látta a wifi kártyát, pontosabban látta, csak azt írta hogy nem tudja betölteni a driverét, mert kiegészítõ lemez kell hozzá (nem igazán értettem a dolgot, mert a wifi drivere a kernelben van már 2006 óta, intel 2200BG). Ha meg tudnám gyógyítani, ez lenne a legjobb megoldás. Próbáltam feltenni amúgy a firmwire-t, fel is ment szépen, már nem írja a beállításokban a hibát hogy firmwire kéne neki, be is tudnám konfigurálni, de hálózatot azt nem lát. Szemét.

Próbáltam a Zenwalkot, de nem igazán jött be, se háló, se hang, és a hangerõszabályzó applet folyton crash-elt.

Most erõsen gondolkodom egy mezei Debianon, csak kéne nekem egy olyan ISO, amiben vannak network driverek integrálva (DVD kiadás szuper lenne, mert otthon csak mobilnet van, letölteném melóban, kiírnám, hurrá).
Tudtok erre linket adni? Létezik ilyen egyáltalán?

Vagy tud valaki esetleg susie-ra mentõ ötletet? 😊
Elõre is köszi.

Van itt olyan felhasználó aki blackPanthert használ?
Ryleh
koszonom😊

Ugy latom nem sok Fedora felhasznalo van itt, igazabol en is csak idoszamitasunk elott hasznaltam utoljara, ezert nem tudom lepesenkent leirni. A lenyeg altalaban annyi, hogy a particionalasnal ke'zi (manualis) particionalast valassz, es ott a megfelelo particiot add meg mint gyoker "/" particio.
Azt tudnod kell hogy ha nem adsz meg kulon SWAP particiot, akkor nem tudod hibernalni a gepet, de feltetelezem hogy nem is tervezed.
Es persze legalabb a legfontosabb adataidat mentsd el egy kulso tarolora. 😊

Ryleh
sziasztok!
Win 7 van fenn (es soxor sajna kell is).
egy 1 tb-s vinyom van a gepben ami 3 db-ra van szelve.lenne egy 300GB-s csak a linuxnak particio...
eddig minden rendben is lenne,ha pl Ubit tolnek fel..viszont a gond:
mindenkeppen Fedorat kell felraknom,megpedig a 14-es verziot.
mivel nem vagyok penge a dolgokban elobb inkabb kerdezek😊)
korabban mar hasznaltam fedorat,jo is volt,,de mindig addig buzeraltam amig csontra lehuzta az osszes particiot,s kizarolagosan ramaszott az egesz vinyora..na itt most kb 500 GB adatvesztesrol lenne szo,amit mindenkeppen el szeretnek kerulni...
tehat (ubi,linuxMint,debian alatt siman csinaltam ilyet)..szeretnek kerni egy tutort,hogy ne qrjam el az adataimat.
koszonom😊

a gep 4 AMD II. 4 magos,8GB ram tehat hardver rendben..net stabil,de keszedtem a DVD 64 es verziot.....

Hecker007
Milyen géped van?
KDE alá nem árt egy erõsebb gép, gnome-nak sokkal kisebb a gépigénye, valószínûleg ezért gyorsabb nálad 😊

Marad az ubi innentõl gyorsabbnak is tûnik nekem mint a KDE....
MerlinW
Elõfordulhat. Én 8 éve Gnome-ot használok, KDE-t csak virtuálisan láttam azóta😊 KDE nekem túl csicsás, elbonyolított és lassú.

[merlinw.org]

Hecker007
nem lehetetlen

Ezt nem hiszem el..Mondom felrakom inkább az ubuntut nem a kubit, mert õt nem ismerem...erre elsõ kérdése az nvidia volt, felment és minden tökéletes!!!
Most ez a KDE hibája volt akkor, hogy a feltett driverrel minden akadt össze-vissza?
MerlinW
Nem... sõt wubi-val is csak akkor telepítünk ha csak ismerkedünk vele, hiszen távolról sem funkcionál teljes értékûen.

Arch-al ismerkedj VMWare-el vagy Virtualbox-al. Azonban csak akkor ess neki Arch-nak, ha penge vagy a terminál világában, és szeretsz sokat olvasni😊

[merlinw.org]

arch-ot nem lehet úgy feltenni win mellé, mint az ubuntu-t wubi-val?
Jajj no azmár igaz 😄
Akkor marad majd a telepítés+szenvedés...de ha egyszer rájövök, hogy kell akkor aztán lesz nemulass 😛
MerlinW
Virtualbox alatt sok mindent kipróbálhatsz, de videó drivert- nem fogsz telepíteni, miután a virtuális eszköz saját vga-t emulál.

[merlinw.org]

Hát most jelenleg visszatettem a windózt mert már szenvedek ezzel az izével jópár napja 😄
De virtual box alatt megpróbálom és ha mûködik megy vissza a linux....
Hecker007
az invoke-rc.d arra való hogy leállíts egy alkalmazást terminálból, abba amit én leírtam van 1 hiba a parancs így helyes: sudo invoke-rc.d gdm stop
neked akkor kdm kell a kubuntu miatt, a végén meg akkor sudo invoke-rc.d kdm start kell majd

invoke-rc parancs nem található!
Szal azért kíváncsi lennék, hogy te hogy oldottad ezt meg 😊
Ha erre gondolsz:
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=9442
Akkor ezt megpróbáltam és nálam nem mûködik....
pl ez:
sudo invoke-rc gdm stop ez mi ez nem is mûködik nálam(hülye nem vok gdm helyett kdm-et írtam kubuntu miatt....)
Hecker007
nem az nVidia-val van baj 😊

de arra fogadni mernék hogy amit ubi topikban linkeltem, azt meg se próbálta én is szenvedtem vele 2 délutánt, de végül csak sikerült összehozni 😊 😄

MerlinW
Nézd meg ezt

(ezért sem vettem NVidia-t😊)

[merlinw.org]

Na az mc-t megoldottam...
Ott van a végén a blacklisten mégse jó ugyanazt írja ki mint eddig...
3* is megnéztem jól van elmentve a blacklist...
Ilyenkor mi a helyzet?
Nemengedi az mc menteni a fájlt azt írja mindig nem sikerült a mentés...
És alap, hogy rootként vagyok.
MerlinW
ööö root-ként futtatod a telepítõt? Ez annyira természetes, hogy elfelejtettem mondani😊

sudo ./NVIDIA*.run

Ha úgysem megy:

1. indíts rootként egy mc-t
sudo mc

2. tiltsd le a nouveau kernel modult:
/etc/modprobe.d/blacklist.conf fájl végére írd ezt: blacklist nouveau

3. indítsuk újra a gépet recovery-ben:
sudo reboot

4. indítsd a telepítõt
sudo ./NVIDIA*.run

[merlinw.org]

Beast Machine
#4073 valaki? 😞

...vágod?

Õ hivatalos szöveg
ERROR: The Nouveau kernel driver is currently in use by your system. This
driver is incompatible with the NVIDIA driver, and must be disabled
before proceeding. Please consult the NVIDIA driver README and your
Linux distribution's documentation for details on how to correctly
disable the Nouveau kernel driver."
Na király bejutottam a telepíõhöz recov alatt...
Most olyat ír ki, hogy valami nouveau kernel nem stimmel 😛
Ez micsoda?
Nagyon alacsony az fps-em :S pl 1080p-be akad a videó :S
Am most sikerült elindítani de mostmeg megint az x szerver a baja 😄
Még nézelõdök egyet 😊
MerlinW
Nézz be Ubuntu topikba, ott írtak egy alternatív megoldást, hátha úgy sikerül.

Egyébként, ha nincs semmilyen problémád (felbontással, frissítési frekivel, folyamatos képpel, stb), akkor nem muszáj telepítened. Ubuntu alapból telepítette a 2011 áprilisában elérhetõ driver-t. Ha az mûködik, akkor hagyd úgy.

[merlinw.org]

Szia...
./-el próbáltam sh-val indítottam
MC-vel adtam neki jogosultságot (chmod)

Egyszerûen nem indul...
Most úgy csináltam, hogy ctrl+alt+f1 login rootként,init 3 és utána sh n.run.....

Sehogy nemjó :s
MerlinW
Beléptél abba könyvtárba ahol van a telepítõ?
./ -el vagy sh -val indítottad?
van futtatási jogod a telepítõn?

Mindhármat lent leírtam, hogyan kell.

[merlinw.org]

bejelentkeztem rootként meg minden x szeró kilõve erre Can't open n.run....
Egyik módszerrel se akkor most mivan ?:S
Ó nagyon szépen köszönöm így már értem 😊
Csak a recoverynél néztem elõbb de így már tiszta 😄
Köszi mégegyszer
MerlinW
Nos, ezt a kíválló oprendszer elõbb meg kell tanulni használni😊
Mondjuk nem tudom mit nem értettél.

- reboot
- boot menüben recovery mód
- következõ menüben root
- aztán futtatod az nvidia telepítõt:

cd /home/neved/ahol van a telepítõ
./nvidiatelepitõ.run

könyvtárat listázni ls paranccsal tudsz
könyvtárba lépni cd paranccsal
visszalépni cd .. -al.

Ha nem indulna el a telepítõ, futtatási jogot chmod +x nvidiatelepítõ.run paranccsal tudsz adni.

Ha így sem értesz egy szót sem, akkor nem is akarod érteni😊

[merlinw.org]

Rendben beírom oda is 😊
Kösz, hogy megpróbáltál segíteni de ebbõl egy szót sem értettem xD
Még kezdõ vagyok linux terén sajnos nem fedeztem fel elõbb ezt a kiválló oprendszert...
MerlinW
A legegyszerûbb, ha GRUB-ban recovery mode, majd a listában root paranccsort választod. De Ctrl+Alt+F1-el átléphetsz másik session-be, és ott sudo service gdm stop vagy sudo /etc/init.d/gdm stop

Egyébként Ubuntu topik itt

[merlinw.org]

Sziasztok.
Most telepítettem fel egy kubuntu legfrissebb változatát...
Leszedtem az nvidia driverem sudo sh nvidia.run-al elkezdem a telepítést.
Erre valami olyat ír, hogy megy az x szerver zárjam be😮
Két kérdés:
Mi az az x server és hogy tudom leállítani?

Válaszotokat nagyon köszönöm 😊