Baldur s Gate
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tudom hogyan működik a rendszer. Értem hogyan működik.
Ebből adódik ki az, hogy SZAR.
Nincs flanking bonus, stb.
Én csak azért tolom, mert mindenki azt szajkózza 20+ éve, hogy micsoda sztori és karakterek.
Melyik részét nem lehet érteni annak, hogy "taktikázás nincs"?
A szabályokból ez jön le.
Van egy TACH0 szinted, megveszed az elején a legjobb cuccot.
Ebből az jön ki, hogy a "taktikázós harc" az, hogy nekiállnak csapkodni egymást. Nem számít, hogy ki hova áll.
Ha mákod van, akkor győzöl, ha nem, akkor elhasználsz egy potit, ha meg nem, akkor egyből meghal a főhős és game over.
Igen, lehet rohangálni egy karakterrel, amit üldöz és közben lehet dobótőrözni meg íjazni, de ha peches vagy, akkor ez sem megy.
Varázsolni a druida tud, 3-at és annyi.
A randomgenerátor dönt el mindent.
Te meg az események majdnem tehetetlen szemlélője vagy.
"De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most."
Jó volt az, kb év játéka volt. 20 éve játszottam ki utoljára, majd egyszer én is elkezdem az első résztől..
Ott a hírhedt Assassin-nak a mágikus és tárgyi buff-okon kívül kellett még a pap kántálása és a bárd éneke is, hogy uúgy elhibázza a hátbatámadásait, mint ezek nélkül...
Amúgy a 3-ban a kockadobások hasonlóan szélsőséges végkimeneteleket adnak/adhatnak a harcoknak, így azzal sem járnál, ezen a téren sokkal jobban.
Hidd el, ha nem ellenkezel, hanem megszokod és alkalmazod a szabályrendszer és a játékmechanika által felkínáltakat, akkor egy nagyon élvezetes játék lesz ez. "Csak" nem szabad azt elvárni, mint a maiaknál, hogy már a legelején készen szolgáltatják sikerélményt...
#199:
Dehogynem, jó jaz - IWD 2 - , csak kicsit másként! 😉
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
AD&D-ben a varázsló harmatgyenge úgy level 5-6-ig kb. Aztán level 12-ig szépen erősödik, és 13-14. szinttől kezdve a legerősebb kaszt az egész játékban. BG1-nél azt hiszem level 8 a max, amit el lehet vele érni, ezért inkább nem ajánlom. Paladin az jó kaszt, de az én tapasztalatom a composite bow íjász karakter a legerősebb a játék elején. Az AD&D alacsony szinten sajnos olyan, hogy egy ütés-temetés, ezért javaslom a save-load párost. Ha nagyon idegesít, akkor console commandokkal tudsz ezen segíteni. Persze, persze, cheat stb, de szerintem megéri megtapasztalni a játékot és ha amúgy szenvedés az egész, akkor ez még mindig jobb megoldás.
BG2 másképp, de szintén ilyen. Ott is simán van instant death egy rossz mentődobás után. Az AD&D asztalnál is ilyen volt ...
De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most.
Volt, hogy 10 lövésből nem talált el semmit pl.a tolvaj csak.
A következő harcban meg két lövéssel lényegében kinyírta a célt a többiek alig adtak hozzá valamit.
Ez nem taktikázás, ez szerencsejáték.
A taktikázás az, ami pl.s a DOS-ban volt 15+ évvel később.
Hogy az elején ugyanazzal a bandával, ahol levert az ellen, ahogy megértettem, hogy mi miért van, a végén én győztem.
Hogy okosan használtam a dolgokat. A Wasteland 3 is ilyen. A BG minden fényezés ellenére nem ilyen. És így kezdem megkérdőjelezni az, hogy a történet megéri-e az időmet és nem a 3. résszel játsszak.
A 2. rész is ilyen?
A DOS tudtommal nem DnD rendszert használ. Mivel ez egy harc orientált és régi rendszer, azért annyira nem nehéz megtanulni és mivel sok rpg használta régen, érdemes is lehet kicsit belemélyedni. Amikor először elkezdtem IWD-zni, nekem is akkor kellett megtanulnom, mert előtte egy magyar asztali szerepjátékrendszert ismertem csak és az se nagyon hasonlit erre.
Harcnál két alap stat van, a THAC0 és az Armor Class (AC). A THAC0 azt mutatja meg, hogy mennyit kell dobnod hogy egy 0 AC-s ellenfelet megüthess. Ez alapból 20, tehát 5% esélyed van a találatra. Ha a megfelelő képességre pakolsz elég pontot, az hozzáadódik ehhez, tehát első szinten le tudod vinni a THAC0-t mondjuk 15-re. Máris 25% esélyed van a találatra. Tehát mindkét értéknél az a jó, ha minél alacsonyabb a tiéd. Volt olyan, hogy a lvl 1 karakterek fél percig csapkodtak egy nyomorult goblint, mert folyton rosszul dobtak. Ez van. Viszont ha van két karaktered és egyesével el tudod csalni az ellenfeleket, akkor az egyik futhat, a másik meg lőheti nyugodtan az ellenfelet. Ez már taktika. Vagy később az, hogy milyen varázslatokat használsz. Lehet hogy az a nyerő, ha rádobsz az ellenfélre egy tűzgolyót. De az is lehet hogy többre mész vele, ha lenyomsz egy Web-et az ajtóba és amikor próbálnak kijönni és beleragadnak, szépen lelövöldözöd őket. Ez is taktika. Meg az is, hogy felszerelsz egy harcost tanknak, neki legyen a legjobb az AC-je, adsz neki pajzsot meg olyan cuccokat amik mondjuk növelik a lőfegyverek elleni AC-t és amig őt nem találják el, addig a többi karakterrel hátulról tudsz lövöldözni. Vagy a tolvajjal elrejtőzöl és aig megy a harc, a mágus mögé lopakodsz és leszúrod. Ez is taktika. Azért itt is figyelembe kell venni, hogy a meglepetés támadás is lehet miss, nem garantált a találat.
Egyszer 2 halott, egyszer meg 0. Tényleg, ez alapján fantasztikusan lehet "taktikázni"...
Én két hete értem a BG1 végére, volt kb 120+ órám benne. Most elkezdtem a kieget tolni.
Nem tudom mi az a DOS, de ha ennyire nem jön át a játék, lehet jobb lenne nem erőltetni. Később se lesz jobb. A dialogusok egysikuak, ráadásul van öt válaszlehetőség, amiből négyre ugyanazt a választ fogod kapni. A küldetések is elég bugyuták, a fő sztori sem egy atomfizika.
Igen, a dobás az asztali szerepjátékban is sokat számit. Ráadásul a DnD amúgy is egy harcorientált, hős alapú rendszer. Nem tudom ki ajánlotta az IWD2-t, de mivel az másik DnD rendszert használ, tanulásra az sem jó. Az IWD1 az igen. Múltkor már ajánlottam, szóval most nem teszem.
A taktikázással azt tudod befolyásolni, hogy kevésbé függj a kockáktól. Sokszor volt olyan csatám, hogy elsőre minden jó volt, aztán vissza kellett töltenem, és utána meg zsinorban szivtam egy csomót. Vannak ellenfelek, akik immunisak bizonyos támadásokra, mig vannak amiktől meg plusz sebzést kapnak. Ezért kell kiismerni őket. Itt am is limitáltak a lehetőségeid, hiszen az xp cap miatt olyan 8-9. szintnél tovább nem fogsz tudni fejlődni. Az IWD-ben pl lvl cap van, ami azért fontos, mert igy a multiclassok hatalmas előnybe kerülnek, hiszen nekik mindkét kasztjukra a max lvl vontakozik, mig itt az xp cap összeadódik a két kasztnál, tehát két kaszt esetén mindkét kaszt csak a limit felét érheti el.
Nem csak egy stat van, nem tudom, hogy ezzel mire célzol. STR, DEX, CON mind hasznosak a harcban.
Értem én, hogy a tolvaj kap bónuszt oldalró/hátulról támadásból, de semmiféle taktikázásra nincs lehetőség.
Van egy stat és nekiállnak csapkodni egymást. Az egyik esetben peches voltam, a másikban meg nem.
Ez aztán a nagy taktikázás.
Ez nem "duma" hanem ilyen a játék. Ahelyett, hogy vakon mész előre és kattingatsz idézd fel, hogy mit csináltál akkor amikor senki nem halt meg vs. amikor ketten is megfeküdtek.
Használd Imoen tolvaj képességeit, hogy derítsd fel mi van előtted és pozicionáld a karaktereidet aszerint. Nem kell mindenhova az egész bandával berohanni mert annak mindig csúnya vége lesz.
És ez az élvezet benne. Minden szint, páncél és fegyver számít az elején és meg kell dolgozni érte. Nincs lvl 500 meg 5000 damage és 50.000 STR érték valamint csili-vili szintlépés effektek.
A DOS1-es "tapasztalataid" itt semmit sem érnek, mindegy, hogy milyen nehézségen fejezted be.
Az durida csaj tud ezt-azt.
Megyek a vadonban, ölök akit tudok, lassan szintet lép majd az egyik karakter. Eddig a játék minden, csak nem nagy élvezet. Lehet, hogy 1998-ban az volt, de ez most nem jön át nekem egyelőre.
Csak ez a kitanulni a harcrendszert duma is sajátos.
Tök ugyanazzal a bandával a random dobások istene miatt van olyan harc, ahol megöltek két karaktert, majd visszatöltve ugyanaz a harcban leverek veszteség nélkül mindenkit.
Ez aztán a "taktikázás". 😊
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.18. 09:26:51
Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10
Manapság meg mindenki sír minden kis szarért, ha elakad. A másik meg, hagyjátok már a nevek magyarítását. Annyira gáz Gyertyavárat meg hasonlókat olvasni Candlekeep helyett.
Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10
Az ilyen "halál" egyáltalán nem végleges csak számodra kényelmetlen.
Ezért kell jól megtanulni a harcrendszert és akkor nem lesznek felesleges kitérők feltámasztgatni.
Ha a játék elején szürke lesz és nem lehet feltámasztani, akkor lényegében nincs difi. Minden halál = végleges = reload.
Továbbra is minden úgy működik ahogyan kell. Különbség van aközött, hogy úgy hal meg egy karakter, hogy a képe is eltűnik vagy csak beszürkül. Nem tudom, hogy a mi a célod ezzel.
Egyedül Story nehézségen nem halnak meg a harctól a karakterek.
Anno nagyon élveztem és ha elkenték a számat, akkor másfelé indultam, de csak azért is visszatértem és bucira vertem a fejüket..., boldog békeidők... 😄
IWD 2, esetleg?
Ott 6 karaktert is lehet egyszerre generálni a legelején és nincsenek NPC-k, akiket be kell szervezni a csapatba, hogy "működjön" a játék, meg az ütöm-vágomon van a hangsúly a bolyongás helyett: nyílegyenesen, mindig bele az akcióba! 😉
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.17. 11:00:20
A te karaktered nem halhat meg... ez logikus, normál nehézségen a csapattársak raise dead vagy ressurect varázslattal feltámaszhatóak (nem vagyok benne biztos, hogy utóbbi is van), de értelemszerűen ezt sem 2-3. szinten fogod meg csinálni. Ezért kell sűrűn menteni.
Nem tudom, hogy ezt a butaságot honnan szedted mert ez nem így van. Ezért is nem kell figyelmeztetni a fejezetváltásra.
A nehézségi beállításokban szintén nincs semmi bug. A játékos karakterére vonatkozik egy külön szabály ugyan de azon kívül minden úgy működik ahogyan kell.
Utoljára szerkesztette: Emet-Selch, 2023.09.16. 11:36:48
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.16. 10:52:56
Normálon nem kéne meghalnia karakternek véglegesen, mégis azt teszi.
Majd ha militavia-nak konkrét kérdése lesz akkor majd arra válaszolok legközelebb.
Utoljára szerkesztette: Darun, 2023.09.13. 12:02:24
@militavia
Rengeteg könnyen megölhető szörny van a első térképeken. Tele van a felkészülési lehetőségekkel a játék. Kiváló játéktervezés mert arra késztet, hogy jobban elmerülj a játékban és miket érdemes és hogyan csinálni.
De mivel az EE változattal játszol akkor vedd le a nehézséget Story Mode-ra. Halhatatlanok lesznek a karaktereid. Azt megoldja majd az összes gondodat 😄
De, hogy témánál maradjunk, Candlekeep-ben, a kezdö térképen helyböl van minimum 5-6 küldetés, vidd el ide, vedd fel azt, öld meg amazt, amiket ha megcsinálsz, máris 2-3-as szintü vagy. Csak ugye ehhez mindenkivel vagy majdnem mindenkivel beszélni kell a térképen, illetve minden ládát, hordót ki kell nyitni. Ez nem a rohanós játék, mint DOS és társai. Itt rá kell szánni az idöt, mindent elolvasni, mindenkivel beszélni stb. Ez egy szerepjáték, nem hack&slash. Ha mindent felfedeztél a térképen, akkor mehet Gorionnal tovább a fogadó felé. Nekem anno az volt a taktikám, hogy minden térképen minden zegzugot felfedeztem és addig nem is mentem tovább a következö térképre. Azért Imoennel, Xzar-ral és Montarion-nal már lehet valamit kezdeni, négyfös csapat, csak egy kicsit taktikázni kell. Imoennek pl. rögtön íjat adni a kezébe. Próbálgasd, nem könnyü a játék, de van nehézségi szint állítási lehetöség a beállításokban (nem javaslom, de van).
Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2023.09.13. 06:40:25
A BG volt az első komolyabb szerepjáték PC-re. Ha ez nem megy, esetleg próbált ki az Icewind Dale-t, ott kevésbé hangsúlyos a szerepjáték, az inkább hack&slash. Az tényleg csőjáték, a BG viszont open world. Az más kérdés, hogy egy első szintű karakterrel a map 3/4 részén nem maradsz életben. Illetve vannak helyek, amik a történet előrehaladtával nyilnak meg.
A végtelen gold/xp az ankheg barlang (nem jutott eszembe a neve a lénynek), viszont az első pár szinten azok is könnyen megölik a csapatot, szóval kezdésnek nem érdemes oda menni.
A játéknak van angol nyelvű wiki oldala. Érdemes átböngészni, sok hasznos infó van rajta. Én is sokszor nézegettem.
Innen majd irány dél Nashkel fele.
Pihenés elött állisd be a varázslatokat: papit és varázslóit is.
Aztán majd bele jössz. Ments sűrün!
A játék semmiféle felkészülési lehetőséget nem ad. Az első utadba eső encomuntereknél game over és kész.
Ez kurva szár játéktervezés, nem tudom ezt máshogy leírni.
Tele vagy választási lehetőségekkel. Csak te láthatóan túl makacs vagy ahhoz, hogy használd vagy egyáltalán megkeresd őket. Arról meg pláne nem beszélve, hogy Gorion megmondta, hogy merre menj először. Ott összeszedhetted volna Jaheira-t és Khalid-ot. Sőt, egy szomszédos térképrészen vagy egy paladin elég jó tulajdonságokkal. És ugyanezen a mapon megölhetsz jó pár Ankheg-et amit jó xp-t adnak.
Kis fabottal, felkészületlenül harcba menni és közben sírni, hogy emiatt nehéz nem fog működni ebben a játékban. Tudni kell mi ellen mit kell csinálni és mikor. Javaslom a szabályrendszer mélyebb átolvasását is.
Folyamatosan fejjel a falnak rohanni, hogy lebonts nem megoldás. Keresni kell egy légkalapácsot aztán hajrá 😊
A gnoll utonállók viszont nagyok, veszélyesnek tűnnek, de annyira nem kemény ellenfelek. Most ne jut eszembe annak a városnak a neve, ahol Jaheira-ék vannak, de attól északra van egy hely, ahol óriás bogarak támadnak a föld alól. Ha már szereztél pár szintet, ott lehet xp-t meg aranyat farmolni (van egy barlang, onnan jönnek a "bogarak". Elég jó xp-t adnak, a kitinjükből meg páncélt lehet csináltatni illetve el lehet adni a törpe kovácsnak)
Ha jól emlékszem Jaheira a kiindulási helytől keletre, majd északra van egy város fogadójában. A játék elején még az is opció, hogy megtámadsz 1-2 ellenfelet, megölöd őket, aztán pihenés/gyógyitás, vissza, megint megölsz párat...
Az erdőkben vannak farkasok, goblinok, koboldok. Ezeket van esély alacsony szinten is megölni. Illetve ott vannak a küldik, szerezz vissza ezt-azt, ments meg x-t, ezekért is kapsz xp-t.
Folyamatosan ezt a "nehéz dolgod lesz" megjegyzést kapom.
Mindenki első szintű.
Mindenkinek alap fegyvere van.
Semmiféle varázslatot sem tud senki.
Mit és hogyan kéne itt taktikázni?
Semmit sem lehet csinálni, nincs semmiféle választási lehetőség.
Egyik házba is bemész, van ott 4-5 db baszott nagy pók. Megütni sem tudják kb. a karakterek.
Két encounter van az első településen, ahova beesel, ha szerencséd van, akkor az egyikben győzöl, de akkor is meghal két karakter. Montaron és Xzar volt, ami talán el is lett volna fogadható. XD
Bakker, a DOS1-et legnezebb szinten letoltam, nem vagyok noob, ha erről van szó.
A játék egyszerűen nem biztosít semmit az előrehaladáshoz.
Persze, el lehet menni máshova tápolódni, de akkor ez is csak egy sima csőjáték, csak a falak láthatatlanok... Ahogy ezt már említettem.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.12. 14:13:12
Szerintem dobd ki Xzar-t és Montaron-t a csapatodból és vedd fel Jaheira-t és Khalid-ot helyettük. Sokkal hasznosabb karakterek. Bóklássz a vadonban és szerezz 1-2 szintet aztán gyere vissza.
De akár figyelmen kívül is hagyhatod Neera-t és a varázslóbandát. Viszont ha már itt gondok vannak akkor Nashkel-ben majd felszeletelnek sasliknak már a bejáratnál.
Érdemes lenne böngészgetni pár leírást a varázslatokról és a kasztokról. Ez már csak egy ilyen játék. Nem óvodás nehézség mint a Larian (és sok más készítő) játékai
Lehet akármekkora dobású a karakter ha a játékos nem elég felkészült. Szerezz még csapattársakat, nézd meg milyen hasznos varázslatai vannak pl. Jaheira-nak, menj el máshova és lépj 1-2 szintet stb.
Ez az open world teljesen más alapokon működik mint a DOS.
Itt nem fogja senki a kezed
Jaheira nincs velem.
Van egy törpe 15 HP-s harcos, én egy paladin vagyok, van a tolvaj csaj, egy nekromanta és a haverja.
Eddig teljesen esélytelen volt leverni bárkit is, aki szembe jött.
Senkinek sincs semmi varázslata, a játék meg kb. nem is magyaráz el semmit.