Baldur s Gate

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha a szar játék, ne játssz vele. Ilyen egyszerű. A játék lényege az hogy szórakoztasson, de téged láthatóan inkább frusztrál. Ha érted a rendszert, de nem tudod elfogadni hogy úgy működik, ahogy, az egy plusz ok arra hogy azonnal abbahagyd. Lehet hogy megmondóemberek vagyunk, de van egy játszható játék, amivel érdekes módon itt többünknek is sikerült jól szórakoznia, mig te csak fikázod, amire egyébként adtunk értelmes, használható válaszokat (amit egyébként neked is tudnod kell, hiszen érted a rendszerét) és ezeket figyelmen kivül hagyva fikázod tovább. Ha csak a problémát látod és a megoldásokat görcsössen igyekszel elhessegetni magadtól, akkor nem fog élvezhetőbbé válni számodra a játék. És ahogy nézem, már annyira rápörögtél arra hogy ez szar, hogy igazából teljesen felesleges bármilyen logikus érvet felhozni. Amit csinálsz, az a Graham féle egyet nem értési piramis legallja. Ennek tudatában én ezt most el is engedem.
Komolyan mondom ez a sok megmondóembert..
Tudom hogyan működik a rendszer. Értem hogyan működik.

Ebből adódik ki az, hogy SZAR.
Nincs flanking bonus, stb.
Én csak azért tolom, mert mindenki azt szajkózza 20+ éve, hogy micsoda sztori és karakterek.
Melyik részét nem lehet érteni annak, hogy "taktikázás nincs"?
A szabályokból ez jön le.

Van egy TACH0 szinted, megveszed az elején a legjobb cuccot.
Ebből az jön ki, hogy a "taktikázós harc" az, hogy nekiállnak csapkodni egymást. Nem számít, hogy ki hova áll.
Ha mákod van, akkor győzöl, ha nem, akkor elhasználsz egy potit, ha meg nem, akkor egyből meghal a főhős és game over.

Igen, lehet rohangálni egy karakterrel, amit üldöz és közben lehet dobótőrözni meg íjazni, de ha peches vagy, akkor ez sem megy.
Varázsolni a druida tud, 3-at és annyi.

A randomgenerátor dönt el mindent.
Te meg az események majdnem tehetetlen szemlélője vagy.
Ha ennyire nem megy, miért nem nézel a neten segítséget, végigjátszást, tippeket?

"De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most."

Jó volt az, kb év játéka volt. 20 éve játszottam ki utoljára, majd egyszer én is elkezdem az első résztől..
Nem, a 2. rész még ilyenebb! 😊
Ott a hírhedt Assassin-nak a mágikus és tárgyi buff-okon kívül kellett még a pap kántálása és a bárd éneke is, hogy uúgy elhibázza a hátbatámadásait, mint ezek nélkül...

Amúgy a 3-ban a kockadobások hasonlóan szélsőséges végkimeneteleket adnak/adhatnak a harcoknak, így azzal sem járnál, ezen a téren sokkal jobban.

Hidd el, ha nem ellenkezel, hanem megszokod és alkalmazod a szabályrendszer és a játékmechanika által felkínáltakat, akkor egy nagyon élvezetes játék lesz ez. "Csak" nem szabad azt elvárni, mint a maiaknál, hogy már a legelején készen szolgáltatják sikerélményt...

#199:
Dehogynem, jó jaz - IWD 2 - , csak kicsit másként! 😉

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Nem éri meg. Mondtam hogy a fő sztori sem egy atomfizika. A BG2 sztem érdekesebb és ugye ott már eleve nem első szintről indulsz, tehát sokkal több lehetőséged van, mint egy lvl 1-es csapattal. Inkább próbáld meg azt, ezt meg hagyd.
lwb
A BG1 egy 25 éves játék. Az asztali AD&D szabályait használja, ami már akkor vagy 10+ éves volt, amikor a játék készült. A játékban szándékosan vannak olyan helyek, részek, amik ugyan az elején vannak, de nem feltétlen az elején kell őket megcsinálni. Meg lehet, de erős minmaxing meg save scumming árán és akkor is mázlival. Ilyen az elején a pókok Beregostban vagy az ogre a Friendly Arm Inn alatti részen.

AD&D-ben a varázsló harmatgyenge úgy level 5-6-ig kb. Aztán level 12-ig szépen erősödik, és 13-14. szinttől kezdve a legerősebb kaszt az egész játékban. BG1-nél azt hiszem level 8 a max, amit el lehet vele érni, ezért inkább nem ajánlom. Paladin az jó kaszt, de az én tapasztalatom a composite bow íjász karakter a legerősebb a játék elején. Az AD&D alacsony szinten sajnos olyan, hogy egy ütés-temetés, ezért javaslom a save-load párost. Ha nagyon idegesít, akkor console commandokkal tudsz ezen segíteni. Persze, persze, cheat stb, de szerintem megéri megtapasztalni a játékot és ha amúgy szenvedés az egész, akkor ez még mindig jobb megoldás.

BG2 másképp, de szintén ilyen. Ott is simán van instant death egy rossz mentődobás után. Az AD&D asztalnál is ilyen volt ...

Mindezzel tisztában vagyok. Mondom, nem vagyok noob.
De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most.

Volt, hogy 10 lövésből nem talált el semmit pl.a tolvaj csak.
A következő harcban meg két lövéssel lényegében kinyírta a célt a többiek alig adtak hozzá valamit.
Ez nem taktikázás, ez szerencsejáték.

A taktikázás az, ami pl.s a DOS-ban volt 15+ évvel később.
Hogy az elején ugyanazzal a bandával, ahol levert az ellen, ahogy megértettem, hogy mi miért van, a végén én győztem.
Hogy okosan használtam a dolgokat. A Wasteland 3 is ilyen. A BG minden fényezés ellenére nem ilyen. És így kezdem megkérdőjelezni az, hogy a történet megéri-e az időmet és nem a 3. résszel játsszak.

A 2. rész is ilyen?
A BG meg már normálon sem könnyű 😉
A DOS tudtommal nem DnD rendszert használ. Mivel ez egy harc orientált és régi rendszer, azért annyira nem nehéz megtanulni és mivel sok rpg használta régen, érdemes is lehet kicsit belemélyedni. Amikor először elkezdtem IWD-zni, nekem is akkor kellett megtanulnom, mert előtte egy magyar asztali szerepjátékrendszert ismertem csak és az se nagyon hasonlit erre.
Harcnál két alap stat van, a THAC0 és az Armor Class (AC). A THAC0 azt mutatja meg, hogy mennyit kell dobnod hogy egy 0 AC-s ellenfelet megüthess. Ez alapból 20, tehát 5% esélyed van a találatra. Ha a megfelelő képességre pakolsz elég pontot, az hozzáadódik ehhez, tehát első szinten le tudod vinni a THAC0-t mondjuk 15-re. Máris 25% esélyed van a találatra. Tehát mindkét értéknél az a jó, ha minél alacsonyabb a tiéd. Volt olyan, hogy a lvl 1 karakterek fél percig csapkodtak egy nyomorult goblint, mert folyton rosszul dobtak. Ez van. Viszont ha van két karaktered és egyesével el tudod csalni az ellenfeleket, akkor az egyik futhat, a másik meg lőheti nyugodtan az ellenfelet. Ez már taktika. Vagy később az, hogy milyen varázslatokat használsz. Lehet hogy az a nyerő, ha rádobsz az ellenfélre egy tűzgolyót. De az is lehet hogy többre mész vele, ha lenyomsz egy Web-et az ajtóba és amikor próbálnak kijönni és beleragadnak, szépen lelövöldözöd őket. Ez is taktika. Meg az is, hogy felszerelsz egy harcost tanknak, neki legyen a legjobb az AC-je, adsz neki pajzsot meg olyan cuccokat amik mondjuk növelik a lőfegyverek elleni AC-t és amig őt nem találják el, addig a többi karakterrel hátulról tudsz lövöldözni. Vagy a tolvajjal elrejtőzöl és aig megy a harc, a mágus mögé lopakodsz és leszúrod. Ez is taktika. Azért itt is figyelembe kell venni, hogy a meglepetés támadás is lehet miss, nem garantált a találat.
DOS = Divinity Original Sin (hírhedten nem könnyű maxon)
Ugyanabba a harcba, ugyanazzal a karakterekkel = ugyanazon stattal mentem bele.
Egyszer 2 halott, egyszer meg 0. Tényleg, ez alapján fantasztikusan lehet "taktikázni"...
A palával nem is fogsz ilyesmit csinálni. A pap/paplovag/druida/sorcerer nem tudnak varázslatokat megtanulni tekercsről, hanem szintenként kapják. A paplovag ráadásul valamikor 6. szint környékén kapja meg a lvl 1 varázslatokat?

Én két hete értem a BG1 végére, volt kb 120+ órám benne. Most elkezdtem a kieget tolni.
Nem tudom mi az a DOS, de ha ennyire nem jön át a játék, lehet jobb lenne nem erőltetni. Később se lesz jobb. A dialogusok egysikuak, ráadásul van öt válaszlehetőség, amiből négyre ugyanazt a választ fogod kapni. A küldetések is elég bugyuták, a fő sztori sem egy atomfizika.

Igen, a dobás az asztali szerepjátékban is sokat számit. Ráadásul a DnD amúgy is egy harcorientált, hős alapú rendszer. Nem tudom ki ajánlotta az IWD2-t, de mivel az másik DnD rendszert használ, tanulásra az sem jó. Az IWD1 az igen. Múltkor már ajánlottam, szóval most nem teszem.

A taktikázással azt tudod befolyásolni, hogy kevésbé függj a kockáktól. Sokszor volt olyan csatám, hogy elsőre minden jó volt, aztán vissza kellett töltenem, és utána meg zsinorban szivtam egy csomót. Vannak ellenfelek, akik immunisak bizonyos támadásokra, mig vannak amiktől meg plusz sebzést kapnak. Ezért kell kiismerni őket. Itt am is limitáltak a lehetőségeid, hiszen az xp cap miatt olyan 8-9. szintnél tovább nem fogsz tudni fejlődni. Az IWD-ben pl lvl cap van, ami azért fontos, mert igy a multiclassok hatalmas előnybe kerülnek, hiszen nekik mindkét kasztjukra a max lvl vontakozik, mig itt az xp cap összeadódik a két kasztnál, tehát két kaszt esetén mindkét kaszt csak a limit felét érheti el.
Akkor még van hova fejlődnöd de csak így tovább!

Nem csak egy stat van, nem tudom, hogy ezzel mire célzol. STR, DEX, CON mind hasznosak a harcban.
UGYANAZZAL a stratégiával kapsz két teljesen eltérő eredményt.
Értem én, hogy a tolvaj kap bónuszt oldalró/hátulról támadásból, de semmiféle taktikázásra nincs lehetőség.
Van egy stat és nekiállnak csapkodni egymást. Az egyik esetben peches voltam, a másikban meg nem.

Ez aztán a nagy taktikázás.
Szia!

Ez nem "duma" hanem ilyen a játék. Ahelyett, hogy vakon mész előre és kattingatsz idézd fel, hogy mit csináltál akkor amikor senki nem halt meg vs. amikor ketten is megfeküdtek.

Használd Imoen tolvaj képességeit, hogy derítsd fel mi van előtted és pozicionáld a karaktereidet aszerint. Nem kell mindenhova az egész bandával berohanni mert annak mindig csúnya vége lesz.

És ez az élvezet benne. Minden szint, páncél és fegyver számít az elején és meg kell dolgozni érte. Nincs lvl 500 meg 5000 damage és 50.000 STR érték valamint csili-vili szintlépés effektek.

A DOS1-es "tapasztalataid" itt semmit sem érnek, mindegy, hogy milyen nehézségen fejezted be.
Paplovag a saját karakterem, de egyelőre neki semmit nem találtam, ami memorizálhat.
Az durida csaj tud ezt-azt.

Megyek a vadonban, ölök akit tudok, lassan szintet lép majd az egyik karakter. Eddig a játék minden, csak nem nagy élvezet. Lehet, hogy 1998-ban az volt, de ez most nem jön át nekem egyelőre.

Csak ez a kitanulni a harcrendszert duma is sajátos.
Tök ugyanazzal a bandával a random dobások istene miatt van olyan harc, ahol megöltek két karaktert, majd visszatöltve ugyanaz a harcban leverek veszteség nélkül mindenkit.

Ez aztán a "taktikázás". 😊
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.18. 09:26:51
A DOS az teljesen más. Nincs ennyi duma meg fogja a kezedet a játék során. Told végig a BG1-2-t legnehezebb szinten és akkor azt mondom, ok. A két játék köszönöviszonyban sincs legnehezebb szinten.

Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10

Mondom, a DOS1-et végigtoltam legnehezebb szinten...
Akkor ez nagyon nem a te játékod. Itt oda kell figyelni, meg kell tanulni a varázslatokat, taktikázni kell, ismerni kell a karaktered gyengéit és erösségeit és még lehetne sorolni. 20+ éve a legtöbb játék ilyen volt, mégse sírt senki, hogy gonosz játékkészítök meg hasonlók. Örültünk, ha sikerült egy-egy erösebb csapatot legyürni vagy egy nehezebb feladványt megoldani.
Manapság meg mindenki sír minden kis szarért, ha elakad. A másik meg, hagyjátok már a nevek magyarítását. Annyira gáz Gyertyavárat meg hasonlókat olvasni Candlekeep helyett.

Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10

Mint már írtam. Ez nem ilyen játék, nem fogja a kezed és pláne nincsenek benne ilyen modern "gémer" funkciók. Függetlenül attól, hogy mik a te személyes meglátásaid arról, hogy minek kellene lennie. A szürkére verik akkor fel kell szedni a tárgyait, elballagni a legközelebbi templomba és pénzért fel lehet támasztani bárkit, bármikor.

Az ilyen "halál" egyáltalán nem végleges csak számodra kényelmetlen.

Ezért kell jól megtanulni a harcrendszert és akkor nem lesznek felesleges kitérők feltámasztgatni.
A nem hal meg a karakter nálam azt jelenti, hogy 0 HP-ra leverve a csata után felkel, tehát csak eszméletlenre verik.
Ha a játék elején szürke lesz és nem lehet feltámasztani, akkor lényegében nincs difi. Minden halál = végleges = reload.
Igen, és?

Továbbra is minden úgy működik ahogyan kell. Különbség van aközött, hogy úgy hal meg egy karakter, hogy a képe is eltűnik vagy csak beszürkül. Nem tudom, hogy a mi a célod ezzel.

Egyedül Story nehézségen nem halnak meg a harctól a karakterek.
Emlékeim szerint nem egy sétagalopp - pont ez a jó benne: nem kell egyből a legnehezebb fokozatra állítani és még így is unatkozni mellette - , de azért nagyon messze van a lehetetlen küldetéstől ez a gyöngyszem.
Anno nagyon élveztem és ha elkenték a számat, akkor másfelé indultam, de csak azért is visszatértem és bucira vertem a fejüket..., boldog békeidők... 😄

IWD 2, esetleg?
Ott 6 karaktert is lehet egyszerre generálni a legelején és nincsenek NPC-k, akiket be kell szervezni a csapatba, hogy "működjön" a játék, meg az ütöm-vágomon van a hangsúly a bolyongás helyett: nyílegyenesen, mindig bele az akcióba! 😉

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Levettem normalra és pont úgy meghal bármelyik karakter, mint az eggyel magasabb szinten.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.17. 11:00:20
A naplóban is új fejezet kezdődik, ha a karakter új fejezetbe lép. Mivel a legtöbb küldetés opcionális, igy mindig ahhoz a fejezethez kerül, amelyikben elkezdted. Ha visszalapozol az első fejezetbe, ott lesznek a még be nem fejezett és a befejezett küldik is. Szokni kell, de sokkal átláthatóbb, mint néhány mai játék küldetés naplója.
A te karaktered nem halhat meg... ez logikus, normál nehézségen a csapattársak raise dead vagy ressurect varázslattal feltámaszhatóak (nem vagyok benne biztos, hogy utóbbi is van), de értelemszerűen ezt sem 2-3. szinten fogod meg csinálni. Ezért kell sűrűn menteni.
Szia!

Nem tudom, hogy ezt a butaságot honnan szedted mert ez nem így van. Ezért is nem kell figyelmeztetni a fejezetváltásra.

A nehézségi beállításokban szintén nincs semmi bug. A játékos karakterére vonatkozik egy külön szabály ugyan de azon kívül minden úgy működik ahogyan kell.
Utoljára szerkesztette: Emet-Selch, 2023.09.16. 11:36:48
Azt jól értem, hogy ha átmegyek a második fejezetbe, akkor az első fejezetes questek simán eltűnnek és nem lehet megcsinálni? Ha igen, akkor gratulálok, ennyire buta játék tervezés 20+ éve is gáz volt. Mert persze semmi sem figyelmeztet, hogy második fejezet jön. Csak úgy megtörténik.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.16. 10:52:56
Kicsit haladtam, lett elég pénz vértre, de bakker, maga a játék nehézségi szint beállítása is bugos.
Normálon nem kéne meghalnia karakternek véglegesen, mégis azt teszi.
Látom nagyon elbeszélünk egymás mellett.

Majd ha militavia-nak konkrét kérdése lesz akkor majd arra válaszolok legközelebb.
Szerezzen 😊 Senki nem állitotta az ellenkezőjét.
Nem a Candlekeep-ben megszerezhető XP mennyiség volt a kérdés hanem, hogy szerezzen többet XP-t és lépjen szintet a bejárható térképeken.
Én elhiszem, de milyen módszerrel lehet több xp-t szerezni a maximumnál, amit a játék készitői beletettek?
Dicséretes de én sehol sem állítottam ennek az ellenkezőjét. Egy 1-es szintű karakternek minden XP jól jön
Még egy hasznos gliccs: ha lopakodsz (bármelyik karakterrel) és úgy lősz, jó esélyel az áldozat nem fog rádrohanni, ha rögtön vissza is vonaulsz vele. Igy mondjuk egy-egy lövéssel szépen le lehet szedegetni egy csomó ellenfelet. És a legtöbb helyen nem is támad rád az egész csapat, max az, akit megsebeztél.
Kb. 3 percenként mentek.
Megcsináltam a 6 kezdő küldit. Imeon tolvaj, neki 1250 xp kell a lvl 2-höz. Gyertyavárban 347 xp-t szereztem (scrollok és zárnyitás nélkül) Már itt is lehet szerzni egy +1-es tőrt, a játék elején ez elég nagy segitség. Lőszert érdemes venni, de pl short bow rögtön található az egyik támadónál, akit Gorion megöl, szóval azért felesleges pénzt kiadni Gyertyavárban.
Gyertyavárban nincsenek olyan küldik, amik befolyásolják a játék menetét. A "ha mindent megcsinálsz..." alatt azt értettem, hogy MINDENT! Tehát megcsinálod az összes küldit, feltöröd az összes zárat, megtanulod az összes varázslatot, akkor SEM kapsz annyi xp-t, hogy második szinten tudd elhagyni a kolostort.
Utoljára szerkesztette: Darun, 2023.09.13. 12:02:24
Igen de első szinten nem válogatunk honnan jön az XP.

@militavia
Rengeteg könnyen megölhető szörny van a első térképeken. Tele van a felkészülési lehetőségekkel a játék. Kiváló játéktervezés mert arra késztet, hogy jobban elmerülj a játékban és miket érdemes és hogyan csinálni.

De mivel az EE változattal játszol akkor vedd le a nehézséget Story Mode-ra. Halhatatlanok lesznek a karaktereid. Azt megoldja majd az összes gondodat 😄
Ha mindent megcsinál Gyartyavárban, akkor sem fog 2. szintre lépni.
Fiatal életem legjobb játéka volt anno, a második rész meg még rátett egy lapáttal. A harmadik rész már nem varázsolt el annyira.

De, hogy témánál maradjunk, Candlekeep-ben, a kezdö térképen helyböl van minimum 5-6 küldetés, vidd el ide, vedd fel azt, öld meg amazt, amiket ha megcsinálsz, máris 2-3-as szintü vagy. Csak ugye ehhez mindenkivel vagy majdnem mindenkivel beszélni kell a térképen, illetve minden ládát, hordót ki kell nyitni. Ez nem a rohanós játék, mint DOS és társai. Itt rá kell szánni az idöt, mindent elolvasni, mindenkivel beszélni stb. Ez egy szerepjáték, nem hack&slash. Ha mindent felfedeztél a térképen, akkor mehet Gorionnal tovább a fogadó felé. Nekem anno az volt a taktikám, hogy minden térképen minden zegzugot felfedeztem és addig nem is mentem tovább a következö térképre. Azért Imoennel, Xzar-ral és Montarion-nal már lehet valamit kezdeni, négyfös csapat, csak egy kicsit taktikázni kell. Imoennek pl. rögtön íjat adni a kezébe. Próbálgasd, nem könnyü a játék, de van nehézségi szint állítási lehetöség a beállításokban (nem javaslom, de van).
Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2023.09.13. 06:40:25

A játék Gyertyavárban kezdődik. Gyakorlatilag az a tutorial. Ha ott rögtön odarohantál Goriohoz, aztán uccu, akkor kb le is maradtál mindenről. Egyrészt a kolostorban van két bérgyilkos, akik rád vadásznak. Őket azért meg lehet ölni, igaz hogy alig adnak xp-t. Viszont a botot le lehet cserélni. A raktárban vannak pókok vagy patkányok, azokat is simán le lehet verni. A kolostor dél-keleti sarkában van egy pince, ha lemész, ott végtelen sokat gyakorolhatsz, kapsz egy haladó partyt akiket irányithatsz. Vannak apró mellékküldik is, csak mindenkivel beszélgetni kell. Érdemes lehet már itt beszerezni valami lőfegyvert. A lőszer nagyon olcsó, azon se kell spórolni. A 90-es években a játékokban még nem nagyon volt olyan hogy tutorial.

A BG volt az első komolyabb szerepjáték PC-re. Ha ez nem megy, esetleg próbált ki az Icewind Dale-t, ott kevésbé hangsúlyos a szerepjáték, az inkább hack&slash. Az tényleg csőjáték, a BG viszont open world. Az más kérdés, hogy egy első szintű karakterrel a map 3/4 részén nem maradsz életben. Illetve vannak helyek, amik a történet előrehaladtával nyilnak meg.

A végtelen gold/xp az ankheg barlang (nem jutott eszembe a neve a lénynek), viszont az első pár szinten azok is könnyen megölik a csapatot, szóval kezdésnek nem érdemes oda menni.
A játéknak van angol nyelvű wiki oldala. Érdemes átböngészni, sok hasznos infó van rajta. Én is sokszor nézegettem.
Előszőr menj északra a Barátikebel Fogadóba. Ott lesz Khalid és Jaheira, és Dorn is. Ezt körbe is járhatod, van pár gnoll, nem nehezek.
Innen majd irány dél Nashkel fele.
Pihenés elött állisd be a varázslatokat: papit és varázslóit is.
Aztán majd bele jössz. Ments sűrün!
Komolyan mondom...
A játék semmiféle felkészülési lehetőséget nem ad. Az első utadba eső encomuntereknél game over és kész.
Ez kurva szár játéktervezés, nem tudom ezt máshogy leírni.
Az összes ilyen RPG "csőjáték". Soha, senki, sehol nem állította, hogy ez egy olyan open-world játék mint mostanában az Elden Ring volt. Egyszerűen még nem volt lehetőség olyat csinálni akkoriban.

Tele vagy választási lehetőségekkel. Csak te láthatóan túl makacs vagy ahhoz, hogy használd vagy egyáltalán megkeresd őket. Arról meg pláne nem beszélve, hogy Gorion megmondta, hogy merre menj először. Ott összeszedhetted volna Jaheira-t és Khalid-ot. Sőt, egy szomszédos térképrészen vagy egy paladin elég jó tulajdonságokkal. És ugyanezen a mapon megölhetsz jó pár Ankheg-et amit jó xp-t adnak.

Kis fabottal, felkészületlenül harcba menni és közben sírni, hogy emiatt nehéz nem fog működni ebben a játékban. Tudni kell mi ellen mit kell csinálni és mikor. Javaslom a szabályrendszer mélyebb átolvasását is.

Folyamatosan fejjel a falnak rohanni, hogy lebonts nem megoldás. Keresni kell egy légkalapácsot aztán hajrá 😊
A medve kemény ellenfél. Sok HP, gyors, nagyot sebez. Nem minden állatot egyszerű megölni. A Naskel bányákban az impeket viszonylag könnyű megölni, de vigyázni kell a csapdák meg a tüzes nyilak miatt. Illetve ott a boss fight alacsony szinten kb öngyilkosság.
A gnoll utonállók viszont nagyok, veszélyesnek tűnnek, de annyira nem kemény ellenfelek. Most ne jut eszembe annak a városnak a neve, ahol Jaheira-ék vannak, de attól északra van egy hely, ahol óriás bogarak támadnak a föld alól. Ha már szereztél pár szintet, ott lehet xp-t meg aranyat farmolni (van egy barlang, onnan jönnek a "bogarak". Elég jó xp-t adnak, a kitinjükből meg páncélt lehet csináltatni illetve el lehet adni a törpe kovácsnak)
Pár farkast már megöltem, de kb. ennyi. Meg patkányt. A medve már nehéz lett volna.
Érdemes minél előbb beszerezni lőfegyvereket. Totál kezdő alap taktika két karakterrel: az egyik fut jobbra-balra, a másik meg lő veszettül. Az alap statok egyébként pont hogy az első szinten számitanak nagyon sokat, amikor még semmiféle más bónuszt nem kapsz, csak a képességekből származókat.
Ha jól emlékszem Jaheira a kiindulási helytől keletre, majd északra van egy város fogadójában. A játék elején még az is opció, hogy megtámadsz 1-2 ellenfelet, megölöd őket, aztán pihenés/gyógyitás, vissza, megint megölsz párat...
Az erdőkben vannak farkasok, goblinok, koboldok. Ezeket van esély alacsony szinten is megölni. Illetve ott vannak a küldik, szerezz vissza ezt-azt, ments meg x-t, ezekért is kapsz xp-t.
Jaheira-t és Khaliddal még nem találkoztam, de akkor bóklászok.

Folyamatosan ezt a "nehéz dolgod lesz" megjegyzést kapom.

Mindenki első szintű.
Mindenkinek alap fegyvere van.
Semmiféle varázslatot sem tud senki.
Mit és hogyan kéne itt taktikázni?
Semmit sem lehet csinálni, nincs semmiféle választási lehetőség.

Egyik házba is bemész, van ott 4-5 db baszott nagy pók. Megütni sem tudják kb. a karakterek.
Két encounter van az első településen, ahova beesel, ha szerencséd van, akkor az egyikben győzöl, de akkor is meghal két karakter. Montaron és Xzar volt, ami talán el is lett volna fogadható. XD

Bakker, a DOS1-et legnezebb szinten letoltam, nem vagyok noob, ha erről van szó.
A játék egyszerűen nem biztosít semmit az előrehaladáshoz.
Persze, el lehet menni máshova tápolódni, de akkor ez is csak egy sima csőjáték, csak a falak láthatatlanok... Ahogy ezt már említettem.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.12. 14:13:12
Szia!

Szerintem dobd ki Xzar-t és Montaron-t a csapatodból és vedd fel Jaheira-t és Khalid-ot helyettük. Sokkal hasznosabb karakterek. Bóklássz a vadonban és szerezz 1-2 szintet aztán gyere vissza.

De akár figyelmen kívül is hagyhatod Neera-t és a varázslóbandát. Viszont ha már itt gondok vannak akkor Nashkel-ben majd felszeletelnek sasliknak már a bejáratnál.

Érdemes lenne böngészgetni pár leírást a varázslatokról és a kasztokról. Ez már csak egy ilyen játék. Nem óvodás nehézség mint a Larian (és sok más készítő) játékai
Szia!

Lehet akármekkora dobású a karakter ha a játékos nem elég felkészült. Szerezz még csapattársakat, nézd meg milyen hasznos varázslatai vannak pl. Jaheira-nak, menj el máshova és lépj 1-2 szintet stb.

Ez az open world teljesen más alapokon működik mint a DOS.

Itt nem fogja senki a kezed

Jaheira nincs velem.
Van egy törpe 15 HP-s harcos, én egy paladin vagyok, van a tolvaj csaj, egy nekromanta és a haverja.
Eddig teljesen esélytelen volt leverni bárkit is, aki szembe jött.
Senkinek sincs semmi varázslata, a játék meg kb. nem is magyaráz el semmit.
Az EE verzióban hivatalosan is benne van a magyar nyelv 😊 (Steamen legalább is)