lézeres-szem-műtét

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!

Lágy kontaktlencsét viselek, de az utóbbi idõben egyre kevésbé bírja a szemem, a szemüveg pedig nagyon idegesít. Gondolkozom a szemmûtéten, egyre szimpibb ez a végleges megoldás, de van 1-2 dolog, amin még agyalok, ezekkel kapcsolatban kérnék segítséget tõletek.
A mûtét után ugyebár napszemüveget kell hordani, nekem viszont most kezdõdik a suli, szerintem a tanárok nem nagyon tolerálnák, ha napszemüvegben ülnék az elõadásokon. Különbözõ dolgokat hallottam errõl, van, aki azt mondja, hogy folyamatosan kell hordani, más meg azt, hogy csak kint az UV-fényben. Van errõl valakinek infója?
Vidéki vagyok, viszont Budapesten tervezném a kezelést valamelyik „nagy” klinikán. Az ellenõrzõ vizsgálatokra is mindenképpen Budapestre kell menni a mûtét után?
Elõre is köszi a segítséget!

Niki
Nekem 1 hónapja volt a szemmûtétem, a bal -7 körüli volt, a jobb pedig -12 körül, a bal szememet 0ra tudták hozni, a jobbat azt olyan -1,5re, viszont most a jobb szemem elkezdett fájni kb 1 hete, és a klinikán se tudták megmondani hogy miért van, és aztse tudja hogy elfog-e múlni. Volt már valakinek ilyen problémája a szemével a mûtét után ennyi idõvel?
vizes
Két hete? Ennyi idõ alatt még nem is gyógyulhatott meg.
Nem tudom hol csináltattad, mikor kell kontrollra menned.
Nekem június harmadikán csinálták a SOTE Szemklinikán, ott mûtét után másnap volt egy ellenõrzés, majd egy hét és ezt követõen egy hónap.
Nekem azt mondták, hogy nem mindenkinek egyformán jó a Flucon csepp. Lehet, hogy elkezd "gyógyulni" a szemed, azaz kezd visszaállni az eredeti szintre de ezt egy másik cseppel korrigálni lehet.
Én a helyedben visszamennék egy soron kívüli ellenõrzésre.

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

Két hete mûtötték a szememet az egyik szemem visszament az eredeti dioptriára. Járt-e már így valaki ? Mit csinált vele utána ?
Elõre is köszönöm!
Úgy látszik múltkor mégsem ment át az üzenetem, amelyben megköszöntem a tanácsodat. Köszi! Tears Naturele-t választottam és az jobban bejött nekem is 😊.
Már csak két hét és nem kell magamnál hordani semmit: se szemüveget, se szemcseppet, se mûkönnyet... Hallelujah!
Csak a napszemüveg marad, mert abban nem hunyorgok a napon, és végre vehettem egy keret nélküli napszemüveget életemben elõször. Eddig a dioptriák miatt csak keretes lehetett.
chhaya
Anno az Optik-Medben mûttettem, nekem ott a Tears Naturale-t javasolták csepegtetésre, szerintem jó is. 😊

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

Én is a Focus Medicalban mûtettem a szemem, mivel a nagybátyám is korábban ott lézereztette a szemét, és õ ajánlotta. Intralasik-em volt. Nagyon jól látok, jobban, mint elõtte szemüveggel. Jobb lett az eredmény, mint amit vártam 😊. 125%-os.

Csak egy kérdésem van, hogy kinek melyik mûkönny vált be legjobban Intralasik után?

Többet is ajánlanak, és most nem tudom, hogy melyiket próbáljam ki. Soha nem használtam mûkönnyet, mert nem voltam kontaktlencsés. Így nem vagyok járatos mûkönny-ügyben. Az Optive azonban nekem annyira nem vált be vagy én nem tudom jól csepegtetni. Refresh? Tears Naturale? System Ultra? Van valakinek valami tapasztalata? Még egy hónapig csepegtetnem kell. Vagy választok a megadott sorrend alapján.
A Focus Medical tapasztalatom több mint lesújtó.
Én tavaly tavasszal szántam rá magam erre a kezelésre.Intralasik-ot választottam a Focus Medical klinikán. Magas dioptria (-6)és cilinder(-3.5) értékkel.Most per pillanat ott tart a dolog hogy a várt eredményt nem érte el a kezelés és a garancia ha én fogom most kiharcolni semmit nem ér.A jobb szememen -1 feletti cilinder maradt ami bõven meghaladja a garanciát.Be is hívtak utókorrekcióra ,vizsgálatok sorozata,nyugtató,papír aláírás...de hidegzuhany..a mûtét elõtt tíz perccel hazaküldtek (!!) mondván ez jó és bocs,de választhatok egy napszemüveget fájdalomdíjként. Ha nem lenne kézzelfogható bizonyítékom én magam se hinném el most annyira sokkoló ez.
Na erre nem számítottam amikor kifizettem a kezelést.
A fõorvosnõ az elsõ kezelésnél alul korrigálta a dolgot most meg nem vállalja fel a hibát.
Én nagyon fel vagyok ezen háborodva és joggal,egy év várakozás után hogy kialakuljon a látás most azt mondták hogy ennyi.
A kezelésre mellesleg örök garanciát vállalnak de ebben erõsen kételkedek ezek után. Ügyvéd lesz a dologból azt látom.
Ezek után senkinek nem ajánlom.
Akit részletesen is érdekel a focus-medical.blogspot.hu címen elolvashatja mirõl is van szó.
Ezért a hercehurcáért ahogy bánnak az ügyféllel(ügyfél mert ez vállalkozás és nem T😎 én ma nem fizetnék ki félmillió forintot az biztos.

Sziasztok!
Gyõrben a Femto + High End LASIK excimer lézeres látáskorrekcióval szeretném megmûtetni a szemem. Mi a véleményetek róla?
Hány nap kell körülbelül, amire újra sportolhatok?
Elõre is köszönöm
Szia!
Én is az Optik-Medben mûttettem a szemem, csak jókat mondhatok, a mostanra kialakult 120%-os látásélességem pedig magáért beszél! 😊
Ha még gondolkodsz, érdemes elmenni egy vizsgálatra, a neten tudsz tõlük ingyenes vizsgálatra jogosító kupont kérni, nekem is küldtek ilyet egy tájékoztatóban, volt hozzá egy dvd, amin szintén rengeteg hasznos infót találtam.
Érdemes tájékozódni, egy próbát megér.

Szia!
A Focusmeddel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, én az OM-ben voltam, ott nagyon modern mûszerekkel végezték a vizsgálatokat és a kezelést is, teljesen meg vagyok elégedve.
Nekem PRK mûtétem volt, de van ismerõsöm, akinek IntraLasikja volt, tõle is csak pozitív dolgokat hallottam.
Mikor mész vizsgálatra?
Végén kihagytam optimumt az akció ellenére is, egy más oldalt úgy olvastam Zyoptix egy felülcimkézet Lasik. Inkább Intralasikot választom, de vajon Focusmednek vagy Optikmednek van újabb lézere?
kaposi1
Írd be a lap alján a keresõbe a kulcs szót : Optimum
És mindent megtudsz.<#wink>

Napjaink Italo zenéi a 80-as évek stílusában (:

Szeretnék érdeklõdni valaki végzett -e már szemmûtétet Optimum -nál? Tapasztalatok? Eddid Focusmednél terveztem mûtettni szemeim intralasikkal, azonban Optimumnál van Zyoptix -os mûtét is, melyet kiszámithatóbbnak, megbizhatóbbnak reklámozzák az intralasiknál. Vélemény?
Sziasztok!
Már túl vagyok az egy hetes ellenõrzésen is, úgy érzem, napról napra jobban látok. Az egy hetes kontrollon 90%-os volt a látásom, a doktornõ azt mondta, hogy mire véglegesen beáll, még jobb lesz.
Most nagyjából úgy látok, mint a kezelés elõtt szemüveggel. Én nem tapasztaltam a hullámzást a látásélességben, amit Tõletek is kérdeztem, Bogi, köszi, hogy írtál róla! Nálam fokozatos javulás következett ill. következik be még most is. Mûkönnyet még bõven használok, azt vettem észre, hogy az nagyban növeli a komfortérzetet.
Az elsõ napokban kicsit fényérzékeny volt a szemem, de most már ez is kezd alábbhagyni.
Jövõ héten újra elkezdek sportolni is, most már én is visszatérhetek a régi kerékvágásba!

Sziasztok!
Én is tapasztaltam a PRK kezelésem után egy kis hullámzást a látásélességben. Pontosan nem emlékszem, hogy hányadik napon, kb. 1 héttel a kezelésem után. Egyik nap úgy éreztem, hogy kicsit homályosabb a látásom, mint tegnap. Nem estem kétségbe, mert mondták a klinikán, hogy ez ilyenkor lehetséges, kb. egy nap alatt el is múlt.
Majd írd meg az egy hetes kontrollod eredményét!
A sportolással kapcsolatban: ha jól tudom, 1-1,5 hetet kell várni a mûtét után, én legalábbis 1 héttel a kezelés után már aerobicoztam, szóval gyorsan megy a dolog! 😊
Brolly
Hali!
Már egy ideje elhatároztam, hogy meg mûtetem a szemem mindenféleképpen. Viszonylag nem annyira gyenge a látásom (-0,5 és -1), de remélem ez csak pozitív módon befolyásolná az egész hercehúrca kimenetelét.
Nem tudom van-e valakinek tapasztalata a Saint James szemészeti központtal kapcsolatban, mert igazából õt néztem ki, mint lehetséges 'jelöltet'..
Hallottam olyat, hogy mûtét után egy jó darabig (akár fél évig), nem ajánlatos erõlködni (értem itt pl. az edzést).. ez mennyiben igaz?
Milyen kitételek vannak még a dioptriatartományon kívül, amik befolyásolják az alkalmasságot a mûtéthez?

\"Kokain inhalációt követően a V1-V2 elvezetésekben inkomplett jobbszár-blokkra emlékeztető terminális pozitivitás, valamint több mm-es ívelt ST-eleváció lépett fel\"

Hello!
2 napja levették a védõkontaktlencséket. Utána erõsen könnyezett a szemem, ez nagyon zavaró volt, de másnap reggel már panasz nélkül ébredtem. Már javul a látásom is, de még mindig nem tökéletes. Mondták a klinikán, hogy az is normális lehet, ha hullámzást észlelek a látásélességemben az elsõ néhány napban. Tapasztalt valaki ilyesmit? A nehezén azt hiszem, túl vagyok, követem a klinikán kapott utasításokat, csepegtetek, a késõbbiekben is leírom a tapasztalataimat, én is nagyon hasznosnak találtam a többi fórumozóét!

Sziasztok!
Tegnap volt a PRK szemmûtétem, különös élmény volt, de egyáltalán nem fájt az érzéstelenítõ cseppeknek köszönhetõen. Elõtte tartottam tõle, hogy mi lesz, ha megmozdulok vagy ilyesmi, de semmi gond nem volt, kényelmesen feküdtem (a helyzethez képest) és csak arra kellett figyelnem, hogy ne kalandozzon el a tekintetem. Nem volt nehéz dolgom, hiszen a lézer épp a szemem elõtt volt. Mondták, hogy éppen mi történik, ennek nagyon örültem.
Ma elég kellemetlenül érzem magam, könnyezik a szemem és idõnként szúr is, miután most befejezem az írást, azt hiszem, inkább pihentetem, úgy vettem észre, ez a legjobb. Ilyen szempontból szerencsém van, bármikor képes vagyok aludni. Én is tapasztaltam a Bogi által említett "hagymapucolós" érzést. Jólesik a félhomály is a lakásban. A mai kontrollon a doktornõ azt mondta, minden rendben, még nem tökéletes a látásom, de a mûtét után egy nappal ez teljesen normális.
Még viselem a védõkontaktlencsét, holnapután veszik le, ha minden igaz.

Sziasztok!
Decemberben volt a PRK szemmûtétem az OM-ben és örömmel jelentem, hogy szuperül látok!
Én is izgultam elõtte, de szerintem ez természetes. A mûtét nagyon gyorsan zajlott, számomra is hihetetlen volt, hogy semmit nem éreztem. A 2. nap elég kellemetlen volt, a nap nagy részében úgy éreztem, mintha hagymát pucolnék, de úgy voltam vele, hogy valamit valamiért…
A klinikáról is csak pozitívan nyilatkozhatok, nagyon kedvesek és türelmesek a dolgozók, örülök, hogy hozzájuk fordultam.
Nekem a PRK után az vált be az elsõ három napban, hogy igyekeztem minél többet aludni, így szerintem jól viseltem a „hagymapucolást”.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam a dologba, bátran ajánlom mindenkinek! Hepiendre, ha kérdésed van, írj nyugodtan, remélem, tudok majd válaszolni!
Az én mûtétem az OM-ben volt és nagyon elégedett vagyok. Mióta én is lézerkezelt lettem, és megemlítem, azóta egyre több emberrõl kiderül, hogy sokan vagyunk. Egy fiatal lány mesélte, hogy õt Debrecenben mûtötték 21 évesen és pluszos volt. Nagyon gyorsan visszaalakultak a dioptriái. Így késõbb a Focusmedhez fordult, akik nem végeztek újabb mûtétet rajta, mondván 21 évesen sem kezelték volna meg. Õk már korrektek voltak vele és felvázoltak a következményeket, okokat. Akadnak kivételek. Szerintem fordulj a focusmedhez vagy az optikmedhez! Ha õk nem javasolják, akkor én nem vágnék bele. Ez már a te döntésed.
kaposi1
<#eljen>

Sziasztok!
Idén jelentkezek a Rendõrtiszti Fõiskolára és szemmûtétet szeretnék ,nehogy gond legyen a szememmel. Melyik orvoshoz és hova érdemes menni Budapesten ? Meg azt olvastam h fiatalon plusszos szemet nem mûtenek , ez igaz , mert akkor letehetek a Rendõrtisztis dologról ...
Sziasztok!

Nekem 2000-ben volt mindkét szememen a lézeres LASIK szemmûtét. A bal szemem: -11.0D-ás a jobb szemem -7.5D-ás volt plusz cylinder. A mûtétet követõ másnap a kontrollellenörzésen már mindkét szemem -6.0D-ás volt. Nekem is kellett naponta többször csepegtettnem, sötét szemüveget viselnem, olvasni utcára menni emelni tilos volt. Csak a lesötétitett szobában lehettem. A fájdalom a mûtétet követõ 2 napon megszünt. Hányingerem volt amig a fejem meg nem szokta hogy a drioptriám csökkent. A szemem teljesen 100%-an jo tökéletesen látok vele. Azt mondták lehet hogy a mûtét után kb 5-év mulva visszaromolhat. Már 12-év telt el és minden ok. Merjetek nyugodtan belevágni.
Hello!

A hét elején voltam vizsgálaton az Optik-Mednél, február elején lesz a PRK mûtétem. A doktornõ valami anatómiai eltérés miatt nekem ezt az eljárást javasolta. Azt mondta, a 120%-os látásélességre is jó esélyem van. Nekem pozitívak a tapasztalataim, sokan voltak ugyan a váróban, de nem kellett öt percnél többet várnom.
Szóba elegyedtem egy fiatal párral, a srácnak 2 hónapja volt a mûtéte és nagyon elégedett, amikor kijött a kontrollról, megkérdeztem és mondta, hogy 125%-os a látása, nagyon lelkes volt.
Már várom a kezelést, szemüveges vagyok (-4 dioptria, -0,5 cilinder) és már nagyon elegem van belõle, folyton bepárásodik, akadályoz a sportolásban, stb.
Minden kérdésemre válaszoltak, kaptam tájékoztatókat, Nektek van még valami tippetek a tapasztalatok alapján, amire érdemes odafigyelni a mûtét elõtt/után?
A kezelés után majd én is leírom a tapasztalataimat!

Szervusztok!

Idén január 17-én jár le az egy évem a szemmûtétem óta. Az Optikmednél mûtöttek PRK-val (féltem a vágástól), -2,5 és -2.75 dioptriával és magas cilinder értékekkel. Tökéletes alany voltam a vizsgálatok alapján, tökéletes látást ígértek.

Jelentem az eredményem egy év után felemás.

A bal szemem nagyjából rendben van. <<Apropó, érdekesen mérik a látást, mert az egy sorban lévõ három karaktert ki tudom silabizálni, viszont összefüggõ szöveg olvasásánál (karakterek szorosan egymás mellett) baj van.>>

A jobb szemem problémás. Már azonnal a mûtét után gyengébb volt, a kontrolloknál kezdetektõl fogva jeleztem, hogy jóval gyengébb, amit méréssel igazoltak. Azzal biztattak, hogy bármi megtörténhet - marad így, jobb lesz, rosszabb lesz. Hát kb. maradt úgy.

Nem vagyok elégedett, mert nem ezt ígérték, nem erre számítottam!
Szerintem -ez csak fikció- rossz adatok alapján mûtötték a jobb szememet, ez az oka a kezdetektõl fennálló tökéletlenségnek.

Pár dolog:
Nagy kamu, hogy sohasem kell többé szemüveg a mûtét után. Az ismerõsi körömben több embert ismerek személyesen, aki újból szemüveges a sikeres szemmûtétje után. Ez rizikó, benne van a pakliban.

Továbbá azt tapasztaltam, hogy minden szemmûtét egy egyedi eset. Csak a saját szerencsén múlik, hogy mi a végkifejlet. Az orvosok megteszik, amit tudnak, a többi lutri, õk sem tudják, mi lesz. Ez rizikó.

Az Optikmedes doktornõk stílusa eltérõ, a kontrollok alapján csak egyszer volt szerencsém az arrogáns nénihez, hála, a többiek kedvesek, csak semmi biztosat nem tudnak, nem mernek mondani.
Magyarul mindennek és ezek ellentétének is van esélye...

Mindenki gondolja át, akár tényleges sasszemet "kaphat", de akár csalódás is lehet a vége. Min múlik? A lutrin...
kaposi1
Lasik<#worship>

kaposi1
Nekem is Lasek mûtétem volt.
Anno sokat írtam róla itt.
Na meg arról a bizonyos (fényudvarról) ill. hogy nekem szerencsére soha nem volt ilyen tapasztalatom.
Könnyen visszakeresheted ha a lap alján a keresõbe beírod: Lasik
<#wave>

kaposi1
<#eljen>

Nekem december 20.-án volt a mûtétem ( LASIK ) Debrecenben az Orbidentnél !
Az elõzményeimrõl annyit, hogy kisgyermek korom óta szemüveget viselek, mely erõsen +os ( +5.5D ) volt ,mely 25-30 éves
koromra feljavult +3.0D közelébe, azóta viszont lassan újra romlani kezdett ( most 48 vagyok ).
A mûtét elõtt +4.75D -t használtam távolra, és +5.5D -t olvasáshoz, de kicsit már gyengének éreztem mindkettõt !
Azért vártam eddig a mûtéttel, hogy a 40-es életévek közepére tehetõ viszonylag gyors romlás után egy talán már kissé stagnáló
állapotban történjen, így stabilabb a hatás. A szemüveg viselése nekem egyébként nem volt nagy teher soha, inkább pár éve az
kezdett zavarni, hogy az esztétikai okokból választott vékonyított lencsék torzítanak a szélük felé, és ez szerintem generált
nálam egy kis fejfájást és valami szédülõs féle érzést néha.
Kék szemû lévén ( fényérzékenység ) egyébként nappal szinte mindig erõsen sötétített szemüveget viseltem, és ebben mindig
is tökéletesnek éreztem a látásomat a viszonylag magas dioptria ellenére is ! 30 éve hivatásszerûen jármûvet ( nem is kicsit ! )
vezetek Európa útjain ( bõ 2 millió km ) balesetmentesen , és soha nem éreztem olyat, hogy a látásom kicsit is korlátozott volna !
Nos tehát 20.-án délután megtörtént a mûtét. Azt nem mondom, hogy fájt, de nem kellemes a vákuumos szerkentyûvel a
lebenykészítés az biztos. Este amikor kiment az érzéstelenítés, na az is elég kutya volt, de reggelre egész elfogadható lett.
Olyannyira, hogy reggel a kontrollra már én vezettem Debrecenbe ( kb 70 km ) és természetesen szemüveg nélkül :-) !
Egyébként a Doktor úr azt mondta, nem biztos hogy teljesen ki tudja nullázni a szemem, de ezt tudtam én is, és nem is ez volt
a célom inkább csak az, hogy jól visszavegyünk a dioptrián !
Ez olyannyira sikerült, hogy jelenleg ( 3 héttel a mûtét után ) csak az apró betûk olvasásához érzem szükségét egy kb
+1.0 - 1.5D-ás olvasószemüvegnek ! Az egyéb tevékenységekhez nem kell szemüveg, csak szoknom kell még hogy mindent
mintha kicsit kisebbnek látnék, de tisztán és élesen, úgy mint régen a szemüvegben !
Egyetlen dolog van ami egy kicsit árnyalja a képet, ez pedig az éjszaka, ill. a sötétség. A mûtét elõtt nagyon szerettem éjszaka
vezetni mert kitûnõen láttam, (persze egy jó minõségû szemüvegben) !
Most azt tapasztalom, hogy a fények szóródnak kenõdnek kicsit, messze nem olyan élesek és kontrasztosak mint régen voltak,
továbbá olyan mintha egy picit homályos üvegen át látnék mindent, és ez nem jobb akkor sem ha felteszek egy +1.0D-s
szemüveget, tehát ezek szerint nem dioptriahiányról van szó, vagyis ez szemüveggel nem javítható. Ez jelenleg aggaszt kicsit,
bár mintha csökkenõ tendenciát mutatna ez a tünet. Végtére is még csak 3 hete volt a mûtét. Nem annyira vészes dolog ez
( ha igy maradna azzal is együtt lehetne élni - valamit valamiért alapon - ) , de ha késõbb feltisztul ez a kis homály, és eltûnnek a
fényudvarok, kenõdések, akkor csipetnyi kétségem sem marad, hogy jó döntés volt a mûtét.
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a "feltisztulási" folyamattal, annak idõtartamával szívesen olvasnám hozzászólását itt !
Mindenkit üdvözlök, és mindenkinek jó LÁTÁST kívánok !
@ CIFU: Megbocsáss de pajzs nélkül hegeszteni szerintem nem lehetséges 😊 A kérdésem nem ez volt.. de azért köszönöm majd magam utánajárok .. Szépnapot !!
Hali.
Nekem 2012.12.07.-én mûtötték prk-val /11. napja/mindkét szemem, elõtte -2es-ek voltak.A kérdésem az lenne, hogy a bal szemem már tökéletesen éles, a jobb szememmel napok óta homályosan /kettõsen/ látok és már nagyon aggódok. Ma felhívtam a klinikát és azt mondták, hogy valószínûleg a hegesedés okozza. Tudnátok erre esetleg valamit mikorra múlhat el.
Köszi.
Sziasztok!
Van egy teljesen bontatlan Tobradex szemcseppem. Kell valakinek?
Tatabányán lakok, a környéken lakóknak tudnám odaadni.
Üdv: Encara
kaposi1
Három éve nekem szintén életem legjobb döntése volt, de az Optimumnál.<#wink>

PhantomAss
nekem pontosan 10 éve volt a mûtétem az OM-nél,prk, semmi gondom azóta sem (kopp-kopp)
-7.5-ös volt a szemem
a tesóm most megy hozzájuk mûtétre
én ajánlom mindenkinek mert néhány év alatt behozza az árát,és nem kell hemüveggel/lencsével vacakolni, bátran lehet sportolni
sztem életem egyik legjobb döntése volt hogy megcsináltattam
(mondjuk én a mûtét utáni 3 napon majd be***tam annyira fájt a szemem)

GOOBY, pls

2XP
Idõközben nekem is megvolt a mûtét, így bõvíteném a személyes beszámolók sorát. A mûtét egyáltalán nem fájt, maga a beavatkozás mindennel együtt 10-15 perc lehetett, ami nagyon gyorsan eltelt. Érdekes módon még a felsõ hámréteg eltávolításából sem érzetem semmit, még nyomást sem. Olyan volt, mintha elõtte lemosnák az ablakot 😊

A fórumokat olvasva életem legrosszabb három napjára készültem, de azt hiszem szerencsém volt, mivel egyáltalán nem volt olyan rossz, mint amire számítottam. Az elsõ három nap kb. hasonlóképpen telt: enyhe szúrás napközben (az érzés olyasmi volt, mint amikor túl sokáig hagytam benn a kontaktlencsét) és egy kicsit fényérzékeny is voltam, így az idõ nagy részét behunyt szemmel és hangoskönyvekkel töltöttem. A legkellemetlenebb rész éjszakánként érkezett el, amikor hajnali 1-2 körül erõs szúró érzésre ébredtem, ám ez a szemcseppek és a fájdalomcsillapítók után 1-2 óra alatt elmúlt és visszaaludtam, ráadásul altatót sem kellett bevennem. Kisebb változás egyedül a mûtét utáni 3. napon következett, amikor levették a védõ lencsét (ami egyébként egyáltalán nem fájt, szóval ettõl sem kell félni). Ekkor egy kicsit erõsebben éreztem a szúró érzést, viszont véget értek a hajnali felébredések. Másnapra javult a helyzet, bár a látásom kicsit romlott és a jobb szememnél kettõs látás jelent meg pár napra, gondolom a megbolygatott hámsejtek miatt. Ami új dolog volt az az erõs szemszárasság. Innentõl kb. 1-1,5 óránként kellett használnom mûkönnyet és az éjszaka folyamán is többször felébredtem, mert csepegtetnem kellett. Az egy hetes kontrollon a szemnyomás túl magas volt (korrigálva 25 Hgmm), így abba kellett hagynom a tobradex-et és 4 napig még flucon-t sem használhatok. 4 nap elteltével kell újabb szemnyomásmérésre mennem, és ha normális értéket mérnek, akkor elkezdhetem használni a flucon-t. A doktornõ javaslatára az egy hetes kontroll után estére elkezdtem használni a corneregel nevû mûkönnyet, ami mint a neve is mutatja inkább gél, mint csepp. Ez szerintem sokat segített, már csak egyszer ébredek fel éjszaka, és reggelre is csak egy kicsit éreztem kiszáradva a szemeim. Napközben pedig maradt a Tears Naturale 1-2 óránként.

A kezdõ értékeket a #985-ös hozzászólásban már leírtam. A mûtét utáni elsõ kontrollon a látásélesség 0.75 volt, a 3. napon amikor levették a lencsét 0.65 és ez maradt az egy hetes kontrollon is. Ma 8 nappal a mûtét után érzésre szerintem rosszabb ennél, de egyelõre nem aggódom, ahogy olvastam sok embernek elég sok idõ, mire javulni kezd a látása, fõleg magasabb dioptriánál. Összefoglalva a fájdalom sokkal kisebb volt, mint amire számítottam, sõt, inkább csak kellemetlenségnek mondanám. A látásélesség még elég gyenge, de nem is számítottam azonnali eredményekre, és már az a 0.75-ös látásélesség is hihetetlen volt segédeszközök nélkül. Azért remélem végül sikerül elérni az 1.00-át is 😊

[NST]Cifu
@Rybizli: Megbocsáss, de ha hegesztésnél erõs UV fénynek van kitéve a szemed, akkor pajzs vagy hegesztõszemüveg nélkül hegesztesz. Egy világosabb, de erõs UV védelmet nyújtó szemüveg pajzsal elég lehet (hogy a többiek hegesztése ne zavarjon).

@Spidey: Az "alig van nap" is nap. Ha nincs felhõ ill. más, ami elnyelje az UV sugárzást, akkor azért tegyél fel napszemüveget. Elég egy világosabb fajta, a lényeg, hogy az UV fényt szûrje.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

spidey
A #928 megválaszolta a ködös, borult idõ részt. Enyhe téli napfényben(amikor éppen csak hogy látod, hogy nap van) is érdemes napszemüveget viselni?

spidey
Sziasztok! Mûtét után a napszemüveg kinti viselése akkor is ajánlott, ha ködös, borult idõ vagy minimális napfény van?

Hali! Lehet hülye kérdés.. Szerintetek szem mûtét után lehet hegeszteni? ugyanis ott erõs ívfénynek és UV-nak van kitéve a szemem...Köszi a választ!!
Nekem mondjuk az írásba adott orvosi garancia fontos. Az Optimum nem ad ilyet, az OM igen.

Nekem csak jó véleményem van az OM-rõl. Tegnap jártam náluk vizsgálatra. Tele volt a várójuk valóban, de csak 5 percet kellett várnom. Ispán Orsolya vizsgált és minden kérdésemre választ kaptam. Alkalmas vagyok náluk is bármelyikre.

Az Optimumban korábban jártam és az orvos ott is kedves volt és figyelmes, azonban az asszisztensek nem. Bedöglött valami gépük és feltornyosultunk. Így egy teremben kettesével vizsgáltak minket, minden személyes adat, és orvosi múlt kiadásával. Megtudtam, hogy a velem egy teremben vizsgált nõ mióta szed fogamzásgátlót, milyen nõgyógyászati mûtétei voltak stb. Nem voltak éppen diszkrétek. Na, ott éreztem, hogy mi nem számítunk. Mondták is, hogy pénteken nincs idejük ilyenekre. Nem figyeltek ránk. Lehet, hogy csak egy rossz napot fogtam ki. Vagy csak a pénteket nem javaslom hozzájuk :-).
Én is voltam az Optimumban és most megyek az OM-be. Köszi az infókat!
Ezt találtam még: http://www.lezeres-szemmutet-ar.hu/

[NST]Cifu
Szvsz ha a vizsgálatnál bemozdultál volna, azt észreveszik... 😊

2XP
Megvolt az Optimumos vizsgálat is, ahová a terveim szerint csak a biztonság kedvéért akartam elmenni, viszont a klinika pozitív csalódás volt, és most már közel sem vagyok olyan biztos abban, h az OM-et kellene választanom.

A vizsgálatok nagyjából hasonló eredményt hoztak ki, bár kicsit aggaszt, hogy 0.25D-val majdnem minden eredmény eltért (nemcsak a szubjektív teszt, hanem az auto-refraktometria is). Bár talán ez még belefér a hibahatárba.
Optik-med: szubjektív J -4.75D(sph) -1.00D(cyl), B -6.00D(sph) -0.50D(cyl), auto-refraktometria J -5.00D(spy) -1.00D(cyl), B -6.25D(sph) -0.50D(cyl)
Optimum: szubjektív J -5.00D(sph) -0.75D(cyl), B -6.25D(sph) -0.50D(cyl), auto-refraktometria J -4.75D(spy) -0.50D(cyl), B -6.25D(sph) -0.25D(cyl)

Az Optimumnál az index fórumán olvasottakkal szemben egyáltalán nem akartak rábeszélni a LASIK-ra, bár eléggé hangsúlyoztam, h a felszíni kezelést felé hajlok. Amikor rákérdeztem, h esetleg hosszú távon lenne-e elõnye a LASIK-nak, a doktornõ nemmel válaszolt. Az egész kivizsgálás sokkal emberibb volt, és nem annyira futószalag-szerû, mint az OM-nél. Az OM-es doktornõvel sem volt különösebb problémám, de úgy tûnt eléggé unja a munkáját (amit azért nem csodálok) és az utókezelés szempontjából (ami a fórumok alapján legalább olyan fontos, mint maga a mûtét) szerintem az optimumos doktornõ nagyobb odafigyelést tanúsítana. Beavatkozásra itt a LASEK-et javasolták, ami bennem eddig nem merült fel, viszont a doktornõ szerint egyenletesebb felszínt hagy maga után a hámréteg alkoholos eltávolítása (újabb jó pont a klinikának, meg sem említette, hogy kevesebb fájdalommal jár, amivel régebben reklámozták az eljárást, és ami nem igazán teljesült).

Ami viszont az OM elõnye, hogy náluk mût Nagy Z. doktor is, bár arról is megoszlanak a vélemények, h mennyire jó, ha egy ekkora szaktekintély mûti az embert, akinek ezer felé járnak a gondolatai (talán pont ebben a topikban írta vki). És az egész valószínû, h hozzá nem lehet kontrollra járni. Lézer szempontjából a Zeiss nekem szimpatikusabb és ahogy tudom a gép is újabb az OM-nél, mint a Optimumos Bausch&Lomb, bár ahogy olvasgattam nem sok különbség van a kettõ között (sõt e szerint az oldal szerint igazából a sorrend alcon (ez van a st. james-nek), b&l és zeiss, de az is igaz, h a zeissnél a FDA adatai vannak megadva, a másik kettõnél meg két orvost idéznek). Ezen felõl az OM-nél van orvosi garancia, az Optimumnál nincs.

A kérdéseimre amúgy az Optimumnál sem kaptam egzaktabb válaszokat, esetleg annyit érdemes megemlíteni, h mûtét után valóban eltérhet a szemnyomás a valóditól, ezért a mérést végzõ orvosnak meg kell említeni a mûtétet, de az érték korrigálható, és amúgy sem tisztán erre alapoznak egy zöld hályog diagnózist.

Amúgy egy valószínûleg hülye és laikus kérdés: el lehet rontani a hullámfrontos elemzést? Mert én úgy éreztem, h nem sikerült eléggé mozdulatlanul tartanom a szemem az elsõ OM-es vizsgálat során, viszont nem szóltak, h meg kellene ismételni. Az Optimumnál szerintem már sokkal kevésbé mozgattam a szemem. A magam megnyugtatására gondoltam, h a mûtét elõtt kérek még egy vizsgálatot, még ha fizetni is kell érte (amennyire tudom csak a szubjektív tesztet ismétlik meg).

[NST]Cifu
Elviekben az orvos majd mondja, de emlékeim szerint bõ másfél-két hónapig használtam én.

Még annyi kérdésem lenne, hogy ezt a flucon szemcseppet meddig kell használni? Az egyik hamarosan elfogy de van még egy teli is. Mind a kettõt használjam el?
Köszönöm!
[NST]Cifu
Nem befolyásol semmit. Az erõs fényt és az UV sugárzást kell kerülni.

Értem. Köszönöm!

De az nem gond ha tv-t nézek vagy ha számítógép elõtt ülök? Az orvos azt mondta, hogy már mindent szabad elvileg.