lézeres-szem-műtét
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Én az után érdeklõdnék, hogy mikor tisztul ki a látás a lézerezés után? Nekem 11 napja csinálták meg és még homályosan látok igaz már jobb mint még amikor szemüveges voltam. Most még a 1 hete használom a flucon nevû szemcseppet. A mûtét után 3 nappal voltam kontrollon és akkor azt mondta az orvos, hogy most 70 százalékos a szemem. Mind a kettõt megcsináltattam egyszerre. 20 nap múlva kell mennem újabb kontrollra. Addigra számíthatok javulásra? Köszönöm elõre is a választ! További szép napot...
Egyébként 1,5 dioptria alatt nem csinálnak PRK-t, szóval azt felejtsd el, hogy újra megmûtteted magad, ha "garancián" túl mutat az eredmény. 1,5D felett pedig úgy is megcsinálják.
A fényudvar, szemszárazság, stb. esélye amúgy 1-2% volt, amikor én kutakodtam a témában.
Amúgy kicsit csodálkozom ezeken a dioptria értékeken, mivel kontaktlencsébõl B: -5.50, J: -5.00 cilinder nélkül és tökéletesen látok velük, persze tudom, h nagy különbség van kontaktlencse és szemüveg között. Szemüveggel közelre nagyon jól látok, a szemészeti vizsgálaton a tábla olvasásával sincs gond, de vhogy távolra nem az igazi, nem elég tiszta, nem nagyon tudom pl. az arcokat felismerni.
Ma visszahívtak az Optik-Med-tõl a kérdéseimmel kapcsolatban. Mint kiderült garanciát PRK-nál a bal esetében -1.5D felett, a jobbnál pedig -1.0D felett tudnak vállalni, ami kicsit elszomorított. Még 1.00 és 0.75 mellett szerintem épp hogy el lehet lenni szemüveg nélkül, de 1.50 és 1.00 már túl sok. Viszont IntraLasik esetében a garancia már 0.75 és 0.50 felett érvényes. Ez most eléggé elgondolkodtatott, bár a lebenykészítõs dolog nem túl szimpatikus. Viszont 2db PRK 600e szemben az IL 500e Ft-os egyszeri árával, így ha 66%-nál nem nagyobb a szemüveget már igénylõ, de garanciát még el nem érõ látásromlás esélye, akkor még mindig a PRK a nyerõ várható költség szempontjából 😊 Persze nem tudom, hogy két mûtét mennyivel növeli a kockázatokat. Lehet ettõl az IL-tõl sem kellene annyira tartanom.
Az ígért kérdések és válaszok az Optik-Med-es vizsgáló orvostól (azt tervezem, h majd az Optimumosknak is felteszem õket 😊)
K: Mekkora a lebenyleválás esélye IL után?
V: Nem jellemzõ, ha ez megtörténik, akkor valószínûleg már amúgy is megvakulnék lebenytõl függetlenül.
K: A hosszabb gyógyulási idõn kívül van-e hátránya a PRK-nak az IL-lel szemben?
V: Mivel az IL mélyebb rétegben távolít el szövete, így vmivel jobb eredményt lehet vele elérni magas dioptria mellett. Ezen kívül nem említett mást.
K: PRK-nál a Bowman-hártya nem nõ vissza, ennek van vmilyen hátránya?
V: A legutóbbi orvosi vizsgálatok alapján nincs semmi jelentõsége.
K: Mekkora a veszélye a fényudvar, szemszárazság, homályos látás (haze) maradandó kialakulásának?
V: Ez nem jellemzõ, csak az elsõ 6 hónapban jelentkezhet. (Hozzátenném persze, h a nem jellemzõ nem jelenti, h nincs is, én leginkább arra lettem volna kíváncsi, h volt-e ilyen ügyfelük).
K: Melyek voltak eddig a legsúlyosabb komplikációk?
V: A doktornõ csak a túlzott regenerációt említette, ami gyakorlatilag visszaépíti az eredeti dioptriát. Megint csak nem erre voltam kíváncsi 😊
K: Mûtét után lehet-e pontosan szemnyomást mérni? Több helyen is olvastam, h nem, így a késõbbiekben nem lehet pl. a zöld hályogot diagnosztizálni.
V: Csak a mûtét utáni 1 hétben nem lehet pontos szemnyomást mérni, azt követõen már semmilyen eltérés nem jelentkezik, szóval ez egy téves infó.
Ó, és még vmi, megnyugtatásul mondta a doktornõ, h a kontaktlencse miatt kialakuló fertõzések miatt nem elég, h többen megvakulnak, de van, akinek a szemét is el kell távolítani. Hát ez nagyon kellemes meglepetés volt :/ Eddig nem igazán gondoltam bele, h bármilyen súlyos veszéllyel járna a kontaktlencsézés.
Az jó ötlet, hogy több helyre is elmész, de ahogy nálam is volt, nem kizárt, hogy négy orvos négy lehetséges választ adna.
Sok sikert!
Elõször is nagyon köszönöm mindenkinek a beszámolókat (különösen Cifu-nak és McLeo-nak) és a véleményeket ebbõl a topikból, azt hiszem ez volt az egyik legjobb forrás a mûtétrõl való tájékozódáshoz.
Csütörtökön voltam az Optik-Mednél, és mindkét mûtétre alkalmasnak találtak, bár sajnos a viszonylag nagy dioptria miatt megvan az esélye, h nem lesz 100%-os a látásom (B: -6,00D sph és -0,50D cyl, J: -4,75 sph és -1,00D cyl). A doktornõ szerint garanciát a bal esetében -1,00-nél, a jobbnál pedig vmivel -1,00 alatti romlás esetében tudnak vállalni. Ami érdekes, hogy ez nem volt rajta a papíron, amit kaptam, illetve a jobbra a pontos számot sem tudom. Erre még rákérdezek emailben. A vizsgálatnál még a könnytermelés-mérést hiányoltam, illetve hiába volt szemnyomás-mérés, az érték végül nem került rá a papírra.
A doktornõ szerint ilyen dioptria mellett az IntraLasik-nak talán minimálisan nagyobb esélye lenne 0-ra kihozni a dioptriát, de nem akart mindenképp ebbe az irányba terelni. Nekem úgy tûnt, h tényleg elég minimálisan jobb csak, és mivel a PRK nekem szimpatikusabb, azt hiszem ez nem fogja megváltoztatni a véleményem. Bár a fórumokon olvasottakból arra számítottam, h a PRK-felé fognak terelni, így meglepett, h semmi ilyesmi nem történt.
Hogy teljesen biztos legyek a dologban még elmegyek az Optimum-hoz is egy kivizsgálásra. Holnap még megpróbálom összeszedni a doktornõnek feltett kérdéseimet, és a válaszokat, hátha segít majd másoknak. Bár azt hozzá kell tennem, h a válaszok többsége elég homályos volt.
Eddig elég biztos voltam, h a mûtét mellett döntök, és még most is inkább ebbe az irányba hajlok, de az utóbbi napokban rengeteg rossz tapasztalatot olvastam az index és hoxa fórumokban, így kezdek teljesen elbizonytalanodni 😞 Viszont a kontaktlencsét egyre kevésbé bírja a szemem, szemüvegben pedig egyáltalán nem természetes a látásélmény.
"már ott a dokinéni azt tanácsolta, h ne mûttessem"
Mit akarsz ezek után? Megmondta egy szakember, hogy NEKED nem tanácsolja, TE mégis megtetted. Erre nekiállsz itt általánosítani.
"Elõször lekaparják a szemed kívülrõl, majd kanyarítanak le belõle valamivel, és csak utána égetik lézerrel. . . Hát iszonyat rossz!!"
Eleve hülyeségeket írsz és kevered a LASIK és PRK eljárást. A PRK-nál kaparnak, a LASIK-nál metszenek ("kanyarítanak"). Maga az eljárás nem lehet iszonyat rossz, mert teljesen érzéstelenítve vagy, tehát semmit se érzel. Maximum pszichikailag lehet rossz látni, hogy dolgoznak a szemeden.
Lézerrel nem égetnek, hanem elpárologtatják a szaruhártya felesleges részét.
"alapból is mindenkinél érvényes, hogy nem lát a mûtét után olyan kontrasztosan"
Ezt meg honnét veszed??? Csak a saját tapasztalatodat írd ide és ne gondold, hogy mások nevében beszélhetsz! Vagy te látsz más szemével is?
"a természetes könnytermelés is sokkal kisebb lesz"
Semmiféle általános tapasztalat nincs erre.
"Plusz egy rakat napszemüveg + éjszakai cseppek, stb. "
Egy darab napszemüveg bárkinél évekig kitart. Legfeljebb ha ráülsz, vagy kimegy a divatból, akkor kell cserélni (ekkora hülyeséget!!!). Mellesleg napszemüveg az egészséges szemûeknél is már-már kötelezõ viselet a nyáron - és még divatos is. Szóval nem nagyon szükséges rá külön beruháznod.
Az utókezelésnél szükséges cseppekbõl max. 2-3 flakon szükséges.
A te egyedi esetedet és rossz tapasztalatodat sajnálom, de kérlek, hogy ne általánosíts és CSAK a SAJÁT SZEMÉLES TAPASZTALATAIDAT írd!
Én három éve csináltattam meg. Elõtte is, és azóta is nap 10-12 órát monitor elõtt dolgozom. Én meg vagyok elégedve. Épp a minap jutott eszembe, amikor az egész napos strandoláskor és csúszdázáskor újfent megállapítottam, hogy azelõtt nem tudtam felhõtlenül élvezni ezeket, mert féltem, hogy a víz kimossa a kontaktlencsémet.
Nem beszélve arról, hogy a hosszú évek (több, mint 10) lencsézésére egyszer csak besztrájkolt a szemem és nem tûrte meg pár óráig sem azt. Folyamatosan gyulladt volt.
Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
Szeretnék segíteni azoknak, akik lézeres szemmûtétet terveznek, ill. azon gondolkodnak, hogy megcsináltassák-e.
Ha csak a rövid válaszra kíváncsiak, íme: NE!
Mindkét szemem -3, 5 volt, és 6 éve csináltattam meg. Ugyan Lasik-ot szerettem volna, de csak a PRK-t vállalták. Opticmed-nél, annak volt a legjobb híre.
A szemfenekem nem volt teljesen rendben, mivel rövidlátó voltam, ezért szakorvosi jóváhagyás kellett. Azt megkaptam, de már ott a dokinéni azt tanácsolta, h ne mûttessem. Most én tanácsolom ezt mindenkinek.
A mûtét maga sem egy kellemes dolog, sõt eléggé kellemetlen érzés. Elõször lekaparják a szemed kívülrõl, majd kanyarítanak le belõle valamivel, és csak utána égetik lézerrel. . . Hát iszonyat rossz!!
Én azt hallottam másoktól, hogy pár napig fáj, utána minden rendben lesz. Hát nekem nem pár napig fájt, hanem sokkal tovább, és azóta is diszkomfort érzésem van. Sosem szokta meg a szemem ezt a dolgot.
Nagyon sok szemcseppet kell használnom, ráadásul monitoros munkát végzek, ami nagyon nem tesz neki jót. 6 év alatt 3-szor már 2-3 hetes táppénzen voltam, annyira elkészült a szemem. Egyre több úszó vackot is látok a szemem elõtt. Mindig próbálok távolra fókuszálni, hogy ne romoljon vissza a szemem. Lencsét soha többé nem használhatok, ha vissza is romlik a, amire nagy esély van. Cilinderes is, emiatt nem tökéletes a látás, de alapból is mindenkinél érvényes, hogy nem lát a mûtét után olyan kontrasztosan. A fényeket kicsit elmosódva látod, a sötétben nem látsz olyan jól, és mindezek mellett annyira fényérzékeny lesz a szemem, hogy napszemüveg nélkül egy lépést nem leszel képes innentõl fogva megtenni. Gyakorlatileg azért fizet az ember több 100 ezer forintot, hogy tönkre tetesse a szemét. Vicc, és mégsem az.
Az csak illúzió, hogy eldobod a szemüveged egy életre. Óriási átvágás, amire csak késõbb jössz rá, ezért fogadd meg mások tanácsát.
Egyébként anyagilag is sokkal rosszabbul jár az ember, mert a természetes könnytermelés is sokkal kisebb lesz a mûtét után, tehát mûkönnyet kell hesználni. Plusz egy rakat napszemüveg + éjszakai cseppek, stb. . a mûtét többszörösét fizeted ki, és soha nem lesz igazi a szemed többé.
A tanácsom tehát még egyszer annak aki PRK-n gondolkozik: NE! És örüljön annak, hogy ép szeme van.
Semmilyen ellenérdekeltségem sincs, csak a tapasztalataimat írtam le segítõ szándékból.
De azt tudom javasolni, amit eddig is: menj el bátran valamelyik lézer-klinikára, a legtöbbnél ingyenes a vizsgálat és a konzultáció. Akár többet is meglátogathatsz, mérlegelhetsz, melyiknél hogyan állnak hozzá. Amit veszíthetsz az egy-egy alkalommal 1-1,5 óra a vizsgálatok ideje miatt. Szerintem nem kérdés, hogy jó üzlet-e...
Szemmûtét után, ha az ember újra tisztán lát szemüveg, lencse nélkül, ez akkor is megmarad, vagy visszaáll egy természetes, jóval kevésbé fáradt tekintet?
Nyári idõszak: Mindenképpen macerásabb, mert a mûtött szem nagyon érzékeny a fényre és az UV sugárzásra. Az elõbbit úgy képzeld el, hogy még extra sötét napszemüvegben is fogsz hunyorogni. A másodikat nem érzed, csak tudod, hogy folyamatosan napszemüvegben fogsz járni-kelni (ie.: egy komolyabb Balatoni / tengeri pancsolást ne tervezz be a mûtét után úgy 3, de inkáb 6 hónapig). Ettõl függetlenül természetesen meg lehet csináltatni, ha ezt a kellemetlenséget bevállalod.
Az Optikmednél szeretném elvégeztetni a mûtétet. Tudnátok ajánlani orvost? Vagy õk jelölik ki és nem választhatok?
Másik kérdésem érdemes-e megcsináltatni nyáron?
Nemtudjátok, hogy ez a Flucon, amibõl rengeteget kell cseppenteni mire jó?
Mindig elfelejtem megkérdezni az orvost.
"Érdekes", hogy valahogy nem tesznek említést a PRK-ról. Miután az AMO cég az IntraLASIK-ban érdekelt, és Steve Schallhorn is csak IntraLASIK eljárást "árul" ez valahogy nem is meglepõ, nem igaz?
Ettõl még a PRK ugyanúgy elfogadott, sõt inkább azt választják. Én belinkeltem a forrásomat, ám a jelek szerint el sem olvastad. Úgy tûnik inkább hiszel az orvosaidnak és a lézermérnökeiknek, mint nekem. Megértem, õk fehér köppenyt viselnek, én nem, csak ugyebár õk ebbõl élnek, tehát az érdekeik ezt a fajta "elõadást" diktálják.
Air Force Times 2011 február 28. (a légierõ hivatalos "hírújságja":
Idéznék: The Air Force now offers Lasik and photorefractive keratectomy vision correction to airmen, but about 80 percent of patients still opt for PRK even though it requires more time to heal, Reilly said.
With Lasik, surgeons cut a flap in the eye, lift it and then fix a patient’s vision.
“The downside to Lasik is the additional step of making that flap, you’ve introduced a whole new set of potential complications that you have to be aware of,” he said. “But in six months, they have the same visual outcomes between Lasik and PRK.”
A légierõ szemészeti információs honlapja, rajta különféle dokumentumokkal.
Szóval a saját állításom továbbra is:
-Félrevezetõ az a fajta marketing, hogy az IntraLASIK a NASA ûrhajósok és vadászpilóták lézerkezelése. Helyesebben fogalmazva inkább hazugság.
-Helyesen fogalmazva, egy ideje az IntraLASIK is engedélyezett a NASA ûrhajósok és a vadászpilóták számára. A PRK azonban régebb óta elfogadott eljárás, és (jó egy éve még legalábbis) a légierõnél a pilóták többsége a kevesebb lehetséges komplikáció miatt azt választotta mégis.
-Én ugyan PRK mûtéten estem át, de nem érzelmi alapon "támadom" az IntraLASIK marketingjét. Megengedhettem volna magamnak anyagilag, hogy én is az IntraLASIK mûtétet válasszam. Viszont a helyzet az, hogy azonos várható eredménynél csak azért, mert az IntraLASIK esetén gyorsabb és fájdalommentesebb a gyógyulás, nem véltem indokoltnak a kétszer magasabb árat.
Ez egy fizetõs szolgáltatás, és úgy vélem, hogy a nem megfelelõ tájékoztatás (illetve a félretájékoztatás) unfair eljárás a vásárlóval szemben...
Rákérdeztem erre a NASA-s dologra, mert engem és másokat is érdekelt, és mondták, hogy ez igaz, de errõl a lézermérnök tud pontos infókat adni, akinek késõbb be is mutattak. A mérnök mondta, hogy a NASA egy tanácsadóját, a U.S. Navy egyik volt Top Gun-ját kérte fel (aki nem mellékesen szemész), hogy mérje fel a lézeres látásjavításokat. A végeredmény szerint a közkatonáknak lehet PRK-ja is valóban, azonban a vadászpilótáknak és az ûrhajósoknak csak a lasik megoldásokat, azon belül is az intralasik technológiát ajánlotta, ahol a lebenyt a lézer készíti és nem kés, folyadék stb.
A mérnök ráírta a lapomra az intralasik lézer gyártójának honlapját, ahol megtaláltam a NASA utalást: http://www.amo-inc.com/products/refractive
Ez pedig a volt vadászpilóta, most NASA tanácsadó és szemész honlapja, ahol lekövethetõ ez a kutatás és az eredmény: http://www.schallhornvision.com/:
"Dr. Steven Schallhorn, a former consultant to NASA, recently gave his opinion on the new policy to a reporter writing a detailed article for the Washington Times. In the story, Dr. Schallhorn says the Intralase technique, commonly referred to as No-Blade or All-Laser LASIK, was a major contributor for convincing NASA that LASIK is a safe and effective procedure.”
Késõbb, még egy-két hónapig már csak egy furcsa érzés maradt, amikor reggelente ki akartam nyitni a szemem, mintha beragasztották volna. Szinte külön neki kellett készülnöm, hogy kinyissam. Nem fájt, csak furcsa volt.
120% és semmi kellemetlenség.
Nekem most volt pontosan 2 hete PRK-m, abból egy nap volt az, ami kicsit kellemetlenebb volt, méghozzá a második nap a mûtét után. Olyan érzésem volt aznap egésznap, mintha 10kg hagyma felett lennék. Fájdalmasnak egyáltalán nem volt az, inkább kicsit kellemetlen.
Azóta a látásom még nem az igazi, vannak napok, mikor úgy látok mint egy sas, és vannak olyanok, mikor tiszta homály minden.
Mindenesetre én mindenképp a PRK-t választanám, nem pénzügyi szempontból, hanem biztonsági.
A LASIK megoldásnál egy idõben az volt a kritika, hogy a felhajtott lebeny lenyílhat, leszakadhat a sok G-s manõvereknél. Erre nem nagyon van gyakorlati példa, az USAF ezért engedélyezte a LASIK/IntraLASIK eljárást. Az USN nem kockáztat, csak PRK-t engedélyez.
Pro és kontra mindegyik eljárásnak megvannak az elõnyei és hátrányai, ezért nem kopik ki igazából egyik sem. A PRK-nak is megvannak a maga hátrányai, ahogy a LASIK-nak is.
Csak a mihez tartás végett. 😉
Forrás
Persze, hogy függ az olvasási képesség a távolságtól, a betûmérettõl, sõt a fényviszonyoktól, betekintési szögtõl, háttértõl, betûszíntõl, stb szintén.
Nem kell tovább ragozni, egyszerûen nem jó sajnos, nem tudom azt elolvasni, amit normális látással más tud.
Olyan érzésem van, mintha most megint hegesedés menne végbe a bal szememen vagy mintha hiába csepegtetném a Flukont napi 4x, a szemem állítaná vissza a régi értékeket. Rossz érzés.
A jobb szemem meg egyszerûen ócska, nem mond igazat az, aki azt mondja, hogy ez a normális látás. Vagy akkor a kollégáim mind átlagon felüli látással bírnak? Nevetséges!
Nekem az az érdekem, hogy sikerrel zárjam a szemmûtétes kalandot, kockára tettem a látásomat, sok pénzt fektettem bele, 2 hét betegszabadságot vettem ki a mûtét után, óvom a szememet a fénytõl, órarend szintûen csepegtetek, mi kellene még?
Úgy érzem, én mindent megteszek a siker érdekében. Még a szemtornának is utána néztem.
Azt vágyom, amivel kecsegtettek a mûtét elõtt, amiért az egészbe belevágtam: tökéletes látás. Ennyi szeretnék, ennyit akarok.
Reménykedem, hogy megkapom a sorstól!
A TV-n felirat / meeting szöveg esetén a távolság és a betûméret kérdéses. Én "teljesen jól látok", de 4 méterrõl én is már kicsit nehezen olvasom el a feliratot egy 40"-os LCD TV-n...
A jobbos mindig gyengébb volt, a kezdetektõl fogva jóval gyengébb, 80-95% között ingadozik, azt mondták 1 cilinder eltérés van.
Legközelebb 17-én megyek kontrollra, megfogadtam magamnak, hogy nem fogok tippelgetni, amit tisztán látok, csak azt fogom mondani a táblánál.
+ El fogok menni egy független szemészhez beméretni, hogy most mennyi a szemem, nem érzem hitelesnek, hogy a jobbos(gyengébb szemem) normális emberi látást tud. A tv-n a feliratokat nem tudom vele olvasni. A meetingeken nem látom a kivetített szöveget, amit a többiek olvasnak.
Ez lenne normális? 😞
Én az Optikmednél voltam PRK kezelésen idén januárban.
Sajnos nálam az eddigi eredmény elmarad az általam remélttõl, illetve a mûtét elõtti vizsgálat után ígérttõl ("tökéletes alany vagyok, az egyedüli elvárható eredmény a tökéletes látás").
A jobbos szememet már a mûtét után azonnal gyengébbnek éreztem, ez folyamatosan mérhetõ (mérték is, minden kontrollnál).
Azt mondták, hogy benne van a pakliban, mûtéti szórás, de még változhat.
A bal szemem nagyon jó lett, viszont most úgy tapasztalom, hogy erõsen romlik.
A kontrollokon mindig más orvos vizsgál, szinte mindegyik mást mond, sõt volt olyan, aki arrogáns volt. Kiderült, hogy az arrogáns hölgy másnak is okozott "örömöt", õt érdemes elkerülni, a többiek aranyosak.
Nekem eddig csalódás a mûtét eredménye, bár nagyon bízom, hogy javulni fog (jelét nem látom 😞
A szemem -2.5 és -2.75 -ös volt, cilinder értékekkel.
Érdekes a látásélesség skálázása a kontrollok során, a valóságban kint szerintem rosszabb értékek jönnének ki, mint a vizsgálókban.
A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!
Tegnap volt az alkalmassági, alkalmas vagyok a mûtétre, igaz 2x kellett szemnyomást (vagy mit) mérni, mert elõször kicsit magas volt (18-19).
Keddre írták ki a mûtétet, hát kíváncsi vagyok milyen lesz. Néztem 1-2 videót youtubeon, hát az idei horrorfilm igényemet kielégítette mikor kaparták az ember szemét 😊
Reméljük csak a "látvány" ilyen borzalmas, maga az operáció nem 😊
Privátban: [email protected]
Én a tapasztalatimat elég bõven kifejtettem:
Vizsgálatról
A mûtét és az azt követõ napok.
Nekem most már bõ két éves a tapasztalatom, eddig elégedett vagyok. A jobb szemem gyengébb sajnos, és gyengül, de ez természetes, hála szemtengelyferdülésemnek, elõre számoltam is vele.
Visszaromlás: aki azt várja, hogy a látása a mûtét után évtizedekig nem fog romlani, az illúziókat kerget. Az én papíromra is felkerült, ill. elmondták, hogy várhatóan 40 éves koromba már ismét szemüveg kellhet az olvasáshoz. A szem természetes öregedésével számolni kell, azt nem állítja meg a mûtét.
Ha ez elkövetkezik, akkor el lehet menni a szemészetre, és kikérni a véleményt, hogy mit lehet akkor vele tenni (pl. újra lehet-e mûteni). De ez egy akkori vizsgálat után kerülhet szóba.
Természetesnek kell tekinteni azt is, hogy nincs 100%-osan biztos megoldás, komplikációk léphetnek fel, illetve elõfordulhat, hogy a látás nem lesz tökéletes a mûtét után. Itt ismét azt kell mondjam, hogy ha valaki azt várja, hogy egy ilyen beavatkozás garantáltan 100%-osan veszélytelen, illetve nem fordulhat elõ, hogy a látása nem lesz tökéletes, az megint illúziókba ringatja magát. A papíron rajta lesz, hogy mit garantálnak, az én papíromon is rajta volt, hogy ha egy dioptriánál nagyobb lesz a szemem, akkor ingyenesem újra mûtik. Nekem szerencsém volt, tökéletesen sikerült a mûtét. Nem mindenki jár így.
Hogy megéri-e? Nekem megérte, de nem volt más választásom igazán (szemüveggel nem tudtak többet tenni értem). Hogy neked megéri-e? Elõször is menj el kivizsgálásra, a legtöbb helyen ingyenes. Elmondják mi várható, és utána dönthetsz, hogy megéri-e neked belevágni. Ezt neked kell eldöntened. 😊
Több fórumot is olvastam, mindenhol megoszlanak a vélemények.
Itt 129e Ft a PRK szemenként, az Optikmed-nél 139e Ft, a Focusmed-nél pedig 125e Ft.
Teljesen átlag árak tehát.
Tervezek szemmûtétre menni, ennél a "szolgáltatónál" gyanúsan olcsóbb árak vannak a többinél!
Mi lehet a csapda ebben?
http://www.lassjol.hu/aRAK/araink.html
Ha barmilyen kerdesed van, emailcimem [email protected]
Mail to: [email protected]
Egy tökéletesen beállított nyomtató tökéletes nyomtatása után esetleg...