programozas

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mike0013
Sziasztok!
Az mért van c++-ban, hogy do while-lal próbálom ellenõrizni a bekért adatot (egészen pontosan azt, hogy a bekért adat szám legyen) és ha cin.fail()-t használok, akkor végtelen ciklust kapok?

X360 powaa... Nokia forewa Taste me you will see / More is all you need / Dedicated to / How I\'m FUCKING YOUUUU - on 14th May

Dj Faustus
#include <iostream>

using namespace std;

int main() {
int a, b, c = 0, i;

cout << "Kérek egy számot: ";
cin >> a;

cout << "Kérek egy másik számot: ";
cin >> b;

for (i = 1; i <= b; ++i ) {
c = c + a; //Vagy c += a;
}

cout << c << endl;

return 0;
}

Pár javaslat:
- Használj kódkiemelést (ha már egyszer elfogadták a javaslatomat) - könnyebben olvasható a kód
- A c változó értékének adj alapérelmezett zérus értéket - g++-ban fordítva fals eredményeket kaphat az ember
- Mint bazza fórumozókolléga is írta:
c = c + a;
vagy rövidebben
c += a;
- Ja és egy kis formai javaslat: kiíratás után soremelést. Parancssoros progiknál kellemes tud lenni a prompt visszakapásakor.

bazza
c = c + a ?

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

asysoft
"Mi lehet a gond?"
Most komolyan, van 2 sor, ami elvégzi a mûveletet, nem nehéz behatárolni. Általad írt kódban c-nek mindig 2a lesz az értéke (kivéve, ha b 0, mert ugye akkor le sem fut a ciklus).

/*WTF?!*/

Hello. full kezdõ vagyok még programozásban. Azt a feladatot kaptuk c++ ban, hogy:
Határozzuk meg két természetes szám szorzatát úgy, hogy nem használjuk a
szorzás müveletét!

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{int a, b, c, i;

cout << "Kérek egy számot!";
cin >> a;

cout << "Kérek egy másik számot!";
cin >> b;

for (i=1; i<=b; ++i)
{
c = a + a
;}

cout << c;

return 0;
}

nem értem ez miért nem müködik, hát benne van a ciklusban, hogy b-szer fusson le a ciklus vagyis ennyiszer adjon hozzá a változo értékét. de erre csak annyit csinált 1-szer hozzáadja a-t. tök mindegy mennyit irok be. Mi lehet a gond?

hm köszi már kész is van 😄

Dj Faustus
Ha tudod mi az abszolút érték fogalma akkor egy szimpla kétágú ha->akkor/különben szelekcióval fel tudod írni egy szám abszolút értékét.

Segítségképp:
Abszolútérték-függvény - itt nézd meg az Ekvivalens definíciók résznél az elsõ definíciót, ahol megtalálod a kétágú szelekcióhoz szükséges feltételt.
Algoritmus - itt nézz utána a kétágú szelekciónak.

Jim Morrison
ja hogy algoritmusban 😮 azt majd holnap >/

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Jim Morrison
Math.Abs(ertek) // ertek lehet 20.20 meg ilyenek

Pl:

double ertek = 20.20;
double abs_ertek= Math.Abs(ertek)

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

hello valaki segitene abba hogyan kell algoritmusban felirni egy szám abszolut értékét???

be kell kapcsolni a form-on a keypreview-t, van egy olyan property, és akkor kapsz a form-on egy eseményt, még mielõtt a gombok között váltana.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

gergely1991
egyszerûbb szerintem ha a legfelsõ oszlopot(A,B,C,) kijelöli

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Hy mindenki!
Winform kérdés: Van egy pictureboxom, és van 2 button. A pictureboxra az van beállítva egy jó kis algoritmussal, h ha a nyíl billentyûket nyomkodom, akkor lépkedhetek képeken. Viszont ott a 2 button, és ha aktívak, akkor állandóan a kijelölésükön lépkedek.
Próbáltam már fókusszal variálni, még nem sikerült megoldanom a dolgot. Jónak tûnõ megoldás, hogy ha megnyomok egy gombot, az abból következõ eventben egybõl a pictureboxra rakom a fókuszt, de mégse mûködõképes.
Állítólag vannak rá megoldások, de elég bonyolultak.
Kösz a helpet.

Jim Morrison
ha mázlid van, akkor formátumkódban vannak odaírva. Azt ugy tudod eltuntetni, hogy kijelolod a szamokat jobb klikk --> cellaformazas --> kategorianal kijelolod az egyenit --> es normal vagy 0

Gladiator
heló

van egy excel táblázatom, benne rohadt sok adattal, csak az a baj, hogy a számok után ott van a mértékegység is, és így nem tud az excel táblázatot készíteni. Egyenként ki tudom törölni a mértékegységet, de mivel kb. 750 sor van és 4-5 oszlop, és ezt naponta meg kell csinálnom, így szerintem valamilyen programmal egyszerûbb lenne. nincs ilyen a neten, vagy ti nem tudnátok írni egyet gyakorlás képpen? hozzáértõknek kb. 5 perc lehet szentem😄

Jim Morrison
Már csak egy lépés van hátra:
Végigfuttatok egy keresést egy fájlon, és ha megvan akkor az utána lévõ értéket szeretném átírni. Így nézne ki:

asd=21
DSA=77
KRiKSA=88

DSA-t keresem, és ha megvan akkor hogyan tudom megcsinálni, hogy a 77 átírjam egy másik értékre? nem biztos, hogy két számjegyû van a DSA után, lehet három is.Gondolom az számít, hogy minden sor végén van sortörés (CR LF)

Jim Morrison
jupii 😄
köszi szépen<#worship><#worship><#worship>
Így most már tök egyszerû 😄
Köszi még egyszer !

Hát jha.
Add reference, .net, System.Windows.Forms
Add reference, .net, System.Drawing

(ez utóbbi is kell, mert a windows.forms használja)

aztán:

Console.WriteLine(System.Windows.Forms.Screen.PrimaryScreen.Bounds.Width);

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Jim Morrison
tealan megsem :/

Jim Morrison
semmi, asszem megvan 😊

Jim Morrison
haza értem, elolvastam, de még nagyon kezdõ vagyok és nem igazán értem :/

windows.forms könyvtárakat hogyan tudom betenni a referenciákba? rámentem, hogy add reference, de nem találom.

Bocsi a hülye kérdéseimért, de bele kell még rázódnom. Mindenesetre nem adom fel 😊

Ha nem olvasod el, akkor nehezen fog menni.

Nem, ami a syntax résznél van, az a sima c header. Ahhoz, hogy c#-ból hívd, ahhoz kell egy ilyen deklaráció:

static extern int GetSystemMetrics(int nIndex);

Utána simán lehet hívni, az nIndex paraméterei meg azok a konstansok, amik meg vannak adva a doksiban.

Jim Morrison
most nem olvastam el, csak gyorsan belenéztem. Akkor elég, ha bemásolom azt ami bent volt a syntax résznél?

Amúgy meg köszi szépen, azt hittem már sosem tudom meg 😄
THX

Hát lehet úgy is, hogy berakod a windows.forms könyvtárakat a referenciákba, megy gond nélkül console alkalmazásnál is anélkül, hogy elindítanát a winforms message pump-ot. Vagy le lehet kérdezni WINAPI-val:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms724385

(gondolom tudod, hogy hogyan kell WINAPI-t hívni, ha nem, akkor arra keress, hogy PInvoke)

Jim Morrison
Hali ! Kéne egy kis segiitség, egyenlora meg guglival sem talaltam meg...
C#: Hogyan tudom Console Applicationben megtudni a kepernyo felbontasat? nem bekerni akarok, hanem azt akarom, hogy a program tudja meg. Eddig csak Form app ra talaltam megoldast, de remelem van Console App ra is.

Dj Faustus
Ha már webalkalmazást készítesz PHP-ben használj mondjuk SimpleXML-t, azzal XPath segítségével gyorsan megoldható a dolog.

tenkenorman
phpban

<?=$yahooWeather->wind?>

de ugye nincs ilyen változó ezért létre kellene hozni a yahoweather.class.php ban és itt akadok el
csak a directionra és a speedre vagyok kiváncsi.
gondolom valami ilyesmi kellene:

$this->_result<'image_code'> = $array<'rss'><'#'><'direction'><'0'><'#'><'speed'><'0'><'#'><'yweather:wind'><'0'><'@'><'code'>;

http://www.tenke.hu

Dj Faustus
"a yahoo weather script et szeretném rávenni a szélirány kijelzésére. van rá mód?"
Lehetni lehet - bár nem mondtad milyen nyelven írod - de ha lekéred a Yahoo Weather RSS adatfolyamát, abból kiszedhetõ a szélirány is.
Az <yweather:wind> tag direction attribútumára lesz szükséged.

tenkenorman
Hali.
Hali. Nem tudom él-e még ez a topik.
Ismét nekiáltam buherálni ezt a saját készítésû kis programot amit majd nokiámon használok.
a yahoo weather script et szeretném rávenni a szélirány kijelzésére. van rá mód?

ha lessz reaglásás pastelem a forráskódot.

http://www.tenke.hu

Jim Morrison
mar nem programozik senki sem? 😊

adamq01
Valaki tud és akar játékot programozni?
Arról lenne szó, hogy egy meglévõ motorba kéne bele csempészni még egykét kiegészítõ dolgot.
MSN: [email protected]

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

rvn
Minden megvolt. Csak rosszul adta az adatokat. De azóta tulléptem rajta😄

Gigabyte Z170-HD3P, I5 6600K@4Ghz@1,17V, 2x8 DDR4 Corsair Vengeance 2666Mhz, NZTX Kraken X61, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phantes Enthoo Pro M Acrylic

Nagyra ertekelnem, ha valaki segitene. (Na jo, elfelejtenem egy perc alatt XD)

Szoval elkezdtem Turbo Pascalt hasznalni. 7.0-t Vistan, de mikor az Egyesult Kiralysagbeli laptomon leutom a ` nem lesz egyenes. Mi a nunat kell csinalni, hogy a Hello World problemajat egyszer es mindenkorra megoldjam? 😊😊

Gondolkodtam, hogy melyik legyen es Pascal lett. A tanar altalanosban valami uberuber nagymester (orszagosan kituntetett bajnok vagy) mi volt. Aztan mikor neztem egy peldat, akkor beugrott a clrscr es tarsai es magamtol tudtam irni par sort!
Ohh, yeahhh XD FTW
Az egyik haverom a jogon tanult es programozott Delphiben. Kar, hogy elutasitottam a segitseget, mikor fel akarta frissiteni a memoriam. :`(

Dj Faustus
"C# ba az lenne a feladat..."
Ha jól értelmezem ez egy oktatási intézményben feladat.
Ha így van, akkor tanulnotok kellett volna a feladat megoldásához szükséges tananyagot.

Hol akadtál el?
Az adatok bekérésénél (Console.ReadLine)?
Az adatok számmá alakításánál (Convert.ToInt32)?
Az iterációnál (for)?
A kiíratásnál (Console.WriteLine)?

Meddig jutottál el?

rvn
Hello! Rem van itt vmi szaki. Igazából én kezdõ vagyok. AZ lenne a kérdésem h C# ba az lenne a feladata h for ciklussal irassuk ki a számokat de elõtte kérje be h mettõl meddig. Valaki help pls😄

Gigabyte Z170-HD3P, I5 6600K@4Ghz@1,17V, 2x8 DDR4 Corsair Vengeance 2666Mhz, NZTX Kraken X61, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phantes Enthoo Pro M Acrylic

hinar
Én ezt használom.Tanulásra teljesen megfelel.Teljen felesleges más programot megtanulni...
Visual Studio Express

bazza
Egy kis segítségre lenne szükségem!

Letöltöttem a legújabb Delphit (http://www.turboexplorer.com/ Turbo Delphi utód) Delphi 2010 Architect, viszont nem hajlandó feltelepülni, kilép a telepítõbõl. Windows 7 RTM x64 magyar

Vki help?

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

robiwolf
A Blender programhoz értõk segítségét kérném! Mesés dolgokat lehet benne létrehozni, de én kakadu vagyok hozzá. Ha valaki ráér, hogy egy kezdõnek segítsen, kérem írjon! Privátban lenne a legjobb!

http://szolnokpipa.blog.hu/ http://szolnokpipa.atw.hu/

odipus
Kösz.

Dj Faustus
"Két kérdésem van.Szerintetek a C jó kezdésnek?"
Ha nem programoztál még, inkább Pascal (a C kicsit erõs kezdésnek) - ez a legelterjedtebb tanulónyelv a Basic, és a Logo mellett. A Logo inkább fiatalabbaknak (általános iskola) való, a Basic (nem a Visual Basic) meg kissé háttérbe szorult (kevesebb fejlesztõeszköz, tananyag).

"És ha tudtok akkor könyvet is ajánlhatnátok. "
Angster Erzsébet - Programozás Tankönyv I./II.

odipus
Sziasztok!
Két kérdésem van.Szerintetek a C jó kezdésnek?Ha nem akkor melyiket ajánljátok?És ha tudtok akkor könyvet is ajánlhatnátok.

francois
Hello, olyan segítség kellene, hogy van egy program, egy darab .exe fájl az egész és meg szeretném változtatni a külsejét meg egy két funkciót letiltani, amire nincs szükség. Kérdés az hogyan lehet belenyúlkálni, esetleg, ha jelszó védi azt áthidalni. De gondoltam olyanra is és ez talán egyszerûbb, hogy valamilyen másik program mögé beágyazni. a lényeg, hogy a külsejét és a kezelõfelületét megváltoztassam, maga a funkciójába nem akarok belenyúlni.

Köszi.

Pummis
Sziasztok nem tud valaki olyan progit irni mivel tudom szabályozni a usb áramkörét ?

Hali!

Tudna nekem valaki segíteni? Tud valaki programozni virtoolssal? Ez egy játékkészítõ program! Ha tudtok légyszi segítsetek!Elõre is köszi!
Ok köszi. Találtam is egy oldalt. Azt lemásoltam egy word-be és megkérek vlakit, hogy nyomtassa ki és majd abból fogok tanulni. Gépen kényelmetlen az olvasás.
daeemoon
Errõl van szó

Dj Faustus
A Pascal maga a nyelv (mint a C, Basic, Logo,...), amit Niklaus Wirth professzor fejlesztett ki 1970-ben.

A Turbo Pascal, a Borland Pascal, a Free Pascal meg fordítóval (a Pascal kódból futtatható állományt készítõ progi), integrált fejlesztõkörnyezettel (amiben írod a forráskódot, amibõl elindítod a fordítót, ami kiírja a fordítás közbeni hibákat) ellátott programok.

A Borland és a Turbo Pascalt a Borland nevû cég fejlesztette (a 80-as, 90-es években) - az elõbbiben több külsõ programkönyvtár volt.
A Free Pascal meg egy ingyenes, nyílt forrású, többplatformos, a 90-es évek végétõl fejlesztett Pascal-fordító.

Némi különbség van a Turbo/Borland Pascal és a Free Pascal között a nyelv szintaxisát illetõen, de nagyvonalakban hasonlít.

Mi a különbség a pascal meg a free pascal meg a turbo pascal meg a borland pascal között? Mert látszólag mindegyik ugyanolyan. Ha az egyiket megtanulom a többi ugyanolan lesz, vagy csak hasonló egy kicsit? Meg akkor a free pascal a legajánlottabb? Egy ideig ezen az oldalon próbálkoztam olvasni: http://www.prog.ide.sk/pas.php (<-- nemtom, errõl mi a véleményetek?) Meg a gyakorlófeladatokkal bírkoztam. Az a baj, hogy sokszor lusta vagyok nekiállni. De majd ráveszem magam valahogy.

Szal akkor Daeemoon, te a free pascalt ajánlod arról az oldalról. Köszi, tanulmányozni fogom a dolgokat.
daeemoon
A Pascal jó kezdésnek, sok magyar leírás is van róla. A java valóban nehéz, nem kell aggódni, ha azt nem érted 😄 Az ingyenes Pascal is jó lesz, free pascal. Ennek magyar oldala is van free-pascal.extra.hu De google sokat fog segíteni. Utána próbálkozhatsz a Delphivel, ami már ojjektum orientált (a pascla is tudja), végülis a Deplhi szintaktikára ugyanaz mint a pascal. Az alapalgpritmusokat érdemes végignézned, abból a logikáját könnyû megérteni, meg piti feladatokkal próbálkozzál. Aztán jöhet a c meg ASM 😄

Nem válaszol senki?😞

Próbálkoztam a java-val egyszer, de nagyon nehéz volt. A java 24 óra alattot olvasgattam, de olyan 10 lecke körül elegem lett, mert már semmit sem értettem. A pascalról mi a véleményetek? Azzal jó kezdeni? Vagy akkor mivel?