Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
néz meg a menüben, szerintem a select edge loop tool-ra vagy a select edge ring toolra gondolsz

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Ha face -ben, egy kör belsõ cikkelyeit kijelöltem, és az szeretném hogy a külsõ cikkelyeket is hozzávegye, erre mi a hotkey? Oktató videó shift+periodot mond, de nem igazán akar mûködni. (Kijelöléssel a mögötte lévõ dolgokat is kijelölöm, meg jó lenne minnél több ilyen trükköt tudni).
Magnificat
nem, ez 3ds max... játékokhoz általában azt használják többet...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Ez a mûszerfal Mayában készült? (jobb felsõ sarok ami nekem erre utal, vagy kb az összes 3d progiban ilyen?)

http://www.pcpilot.hu/images/stories/2013/1307/130706_dcs_fw190//22.jpg
Magnificat
a poly és a subdiv nagyon közeli kapcsolatban vannak, így textúrázni is hasonlóan lehet õket bizonyos szempontból (csak subdiv esetén planar és automatic mapping van csak ha jól emlékszem), onnantól meg már festhetik is rá az objektre amit csak akarnak. látványterveknél (pl eszközök látványtervei) vagy animációs filmeknél (nézd csak meg a pixar vagy disney meséket, tudtommal mind subdiv objektek) is sokat vannak használva. Kétlem hogy a Pixar ennyire szeretné ha sehol se használná és nem lehetne textúrázni õket normálisan 😊

itt van egy tutor pl a subdiv-ekrõl

szóval a subdiv használatát nem úgy kell elképzelni hogy mindent csak és kizárólag végig subdiv-ben csinálod. ugyanúgy oda-vissza ugrálgatsz. A textúrázásáról túl sokat nem tudok mondani mert nincs benne tapasztalatom, de kétlem hogy ne lenne megoldva, ha már ennyi helyen látni...

berlinboy6329
Az mit jelent, hogy subdivet használnak? Vmi errõl szóló friss anyag valahol, mit hogy? 100000001 tutorial bemutatót néztem meg, mind polival dolgozott, ezért el nem tudom képzelni a subdivvel való munkát. Hogy lehet azt textúrázni? Hogy néz ki a textúra, ha edge loopok helyett creaselek?

Ja, meg ha elkészültem egy modellel, azt hogy kell véglegesíteni? Smooth previewben olyan,amilyennek akarom, hogy legyen, akkor dobjak rá tényleges smoothot?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
kijelölsz egy pontot a vonalon (select point talán, de lényeg hogy nem CV-kre gondolok, hanem aktuálisan a vonalon lévõ egy pontra) és insert knot

Köszönöm

Az insert knot (egy új vertex pontot szeretnék a curve ra rakni) hogy is mûködik?
Magnificat
az új görbéd elsõ vonalát snap-eled az elõzõ vonalad végéhez, és folytatod a görbe rajzolását. majd ha ezzel megvagy, attach-olod a két görbét (ha az esõ vonal végénél kezdted az újat, akkor nem lesz gond, ha mégis a túloldallal akarná összekötni, meg kell fordítani a görbe irányát (valami reverse menüpont), és úgy már menni fog (ugyanúgy mint ahogy a poly-knak is van normal vektora, a görbéknek is van iránya, ezáltal eleje és vége, és nem ugyanaz)

CV Curve toollal lenne probléma: Hogyan tudok folytatni egy vonalat?
Magnificat
ez attól függ milyen felületen használod (pl poly) és hogy hogy határozod meg a lattice-ek felosztását. De mint mondtam, nem is biztos hogy jól értettem a problémádat.

Köszönöm! (Jó látni hogy pörög a topic)
Megvan *facepalm*...a shownál kerestem a grid melletti négyzetet aztán kétségbeestem....
Gis80s
Maggi4: Display / Grid (katt a kis négyzetre mellette)

Magnificat: köszi, megpróbálom, bár ha jól emlékszem azzal csak összenyomni tudom, ergo torzulni fog nem?!

...::: http://www.g10design.hu/ :::...

Köszönöm, de ezt az ablakot hol találom?

(egyébként él valaki ebbõl?)
Magnificat
Jó lesz. Nem tudom hogy pontosan mit milyen módszerrel csináltál végül, és mit használsz (poly, subdiv, nurbs), de a lattice módosítóval általánosságban lehet viszonylag egyszerûen több polyt arányosan mozgatni (tehát pl ha van egy 30 000 polys gömböd, annak a "derekát" lattice módosítóval egyszerûen lehet szélesíteni, míg a többi rész marad fix). de lehet hogy félreértem a problémát...

Gis80s
Alakul ez....de még nincsen kész 😊

Gis80s
Bocsánat, kicsit csapongok 😊
Csináljam meg több darabból és combine?

Gis80s
Már csak azt nem tudom, hogy azt hogyan lehetne megoldani, hogy a rugó két végein tömörebb legyen a rugó. Valaki? (Wearwolfff is...) 😊

Gis80s
Magnificat: köszönöm!

Wearwolfff: igazából pont azért tettem fel a kérdésemet, hogy aki tud segítsen...de azért köszi 😊

...és igen, valóban van PolyHelix, annak adtam egy bendet és ennyi. Még kell rajta alakítani, de nagyon közel vagyok már ahhoz, amit akartam csinálni. Köszi annak, aki segített 😊

Magnificat
ki használ subdiv-et? játékokon kívül mindenki (de még játékokban is van hogy elõfordul, illetve a tesszelációs eljárások is nagyban építenek az elméletére). Crease-t konkrétan én is viszonylag ritkán használtam, de rendes produkciós környezetben szerintem biztos több megy, fõként mert sokkal egyszerûbb néha mint edge loopokat beszúrogatni mindenhova. Szóval a subdiv remek dolog ha relatíve kis gépigénybõl akarsz szép íveket, felületeket létrehozni, ami még könnyen szerkeszthetõ is, mivel a subdiv pontjaihoz tökéletes a poly cage, ugyanakkor jóval egyszerûbb a felületeivel dolgozni mint nurbs-el (gondolok itt a különbözõ felületek összeépítésére). legalábbis számomra sokkal egyszerûbb, bár nekem a nurbs mindig is valami nehezen használható és kevésbé kényelmes de biztos jó világ volt 😊

berlinboy6329

Van itt ez a kép Illustratorból.

Ott a 2 vonal, tol rá egy blendet és a cucc megcsinálja a két vonal közt az átmenetet,annyi lépésben,amennyi meg van adva neki. Mayában lehet ilyet csinálni? Legalább annyit,h ugyanazt az alakzatot tükrözöm és aközé az átmenetet v vmi.

A másik meg, hogy itt van egy az Opensubdiv a Pixartól. Nem értem. Ki használ subdivet?Mindenki polyban tolja,nem? Akkor minek? Miért fejlesztik ezt is? Néztem egy 40 perces videót is, a vége felé volt szó a creaserõl. Mire jó, ha csak subdivben megy? Fasza lenne ha nem kellene edge loopokat fosni a sarkokra, de mégse láttam/hallottam, hogy a crease el lenne terjedve és az edge loop fosás menne ki a divatból, tehát minek van az is, ha a kutya se használja?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat

Magnificat
a gridnek is van settingse, ahol állíthatod...

Folyamatosan jönnének még amatõr kérdések 😊

Grid be van kapcsolva, és azt szeretném ha 5 kockánként lenne egy vastagabb vonal, hogy átláthatóbb legyen.
Természetesen nem voltak. Nagyon szépen köszönöm!
Magnificat
a görbe pontjai egy síkban vannak? planar felület csak olyan görbe által határolt területen hozható létre, aminek a pontjai egy síkba esnek (pontosan)

Sziasztok!

Rettentõ kezdõ vagyok, és volna egy problémám: Adott egy NURBS cyrcle (amin azért faragtam már picit), szeretném "planarizálni", de nem megy. Pivot a koordináta rszr közepére ugrik, és ha kihúzom, kinyújtom hogy megnézzem mi az, láthatatlan.
Hogy jobban érthetõ legyen a nyûgöm csináltam róla egy videót:

http://www.youtube.com/watch?v=J8PTSWQkqK4&feature=youtu.be

Köszönök minden segítséget

Wearwolfff
De egyébként van poly rugó primitív.
Csak szólok. 😄

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
mert mindkét irányból görbítesz. csak a fenti részt kell görbíteni, és lehúzni az aljába a görbét

Gis80s
Köszönöm a segítséget!
Eddig jutottam: kép

Nem rossz, de valahogy nem az igazi. Nem tudom eltalálni a jó beállításokat.

Ezzel en is igy vagyok sajnos nem is tudom mikor inditottam el kb utoljara 😊

the world is mine

Magnificat
attól függõen hogy miben akarod megcsinálni (poly vagy nurbs). mivel én anno polyval dolgoztam, így abban írom le hogy csinálnám.

Szóval alapvetõen két lépésben. Az elsõben nurbs vonalból csinálnék egy vezetõvonalat magának a spirálcsõnek, amin végigextrudálnék egy hengert hogy felvegye a formáját (vagy még inkább az egészet nurbs-ben csinálnám és konvertálnám majd poly-vá). Ez azért elõnyös mert könnyebb tágítani-szûkíteni a hézagokat így, mint a vertexek kijelölésével.
második körben, még mielõtt megszûntetném a kapcsolatot a vonal és az akörül extrudált felület között, a felületre vagy a vonalra rátennék még egy bend modifiert (ez az animation alatt van a deformerek alatt). Ezzel tudsz elgörbíteni komplex felületeket.

de már régen volt, biztos vannak jobb módszerek is már azóta, a többiek majd írnak. azért nézd meg ezt az animation->create deformers->nonlinear->bend-et

Gis80s
Köszi 😊

Más...
Szeretnék curve-re spirált rajzolni. Vvalami hasonló végeredményre vágynék: kép
Tudna valaki segíteni?

A spirált megtudom csinálni, csak nem tudom "irányba" tenni 😊

Elõre is köszönöm!

Magnificat
Egy bankok számára fejlesztõ cégnél (IND Group) vagyok mobilalkalmazás-fejlesztõ (iOS platformon, tehát iPhone-okra és iPadokra programozok) valamivel több mint 1,5 éve. A cégen belül az IND Labs alá tartozok, ami egyfajta kutatás-demofejlesztés részleg, tehát nem az éles appokat írom amit majd használnak a felhasználók, hanem prototípusokat, demókat, amiket egyrészt a banki megrendelõknek, vezérigazgatóknak mutogatnak, másrészt lehet tesztelni rajtuk az elképzeléseket és ötleteket mielõtt a termékfejlesztõk el nem kezdik programozni az éleset. De legalább nem unalmas, nincs nagyon 2-4 hónapnál hosszabb projektünk.

A legújabb projektben már egyfajta architekt vagyok, ami azt jelenti hogy az alkalmazás felépítésének a tervezése 0-ról az én feladatom, és a többiek az én általam fejlesztett keretrendszerre, annak komponenseire, funkcionalitására hagyatkoznak, amikor fejlesztik az alkalmazást. Ezt úgy kell elképzelni hogy én csinálom meg a navigációt, adatkezelést, adattárolást, alapvetõ animációkat, stb, a többiek pedig létrehozzák magát a tartalmat, feltöltik adatokkal, létrehozzák a képernyõket amik között navigálni kell, stb...

rooney8
mit dolgozol, ha szabad kérdeznem? 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
kb ugyanaz, olyannyira hogy kb egy-másfél éve szinte a maya-t sincs idõm elindítani (sõt nem csak szinte)
azért jó, szeretem a munkám 😊

Minden cool lehet dolgozni ejjel nappal 😄 Nallad?

the world is mine

Magnificat
Gondoltam beköszönök 😊
Ki hogy van? Mizu?

Köszi megpróbálom.
1. Biztos jól van telepítve? Az autodesk compatibility guide szerint mûködik a 2013.
2. Ugye nem olyan mappába akarsz menteni amiben idióta karakter van? Próbálj meg olyan mappába menteni ami nem tartalmaz nem ascii karaktereket.
3. Frissíts 2014-re, esetleg ez javítva lett.
4. Rakj fel win 7-et.

A hiba amúgy unicode / ascii konvertálási probléma, elsõ ránézésre a 2-es lesz a te gondod. (hülye karakterek a usernévben pl)

shaken, not stirred

Sziasztok.
Az a problémám, hogy Maya 2013 64bit-ben, win8 x64 alatt, nem enged menteni.
Semmit sem enged elmenteni még egy gömböt vagy kockát sem, mi lehet a gond?
Kicsit talán steril, akár boncolni is lehetne rajta. 😄

A másik az, hogy balesetveszélyes. Ugye ha megnézed a tükrözõdésekbõl kapásból látni, hogy a fedõlapok igencsak gömbölydedek. Ezzel pedig az a baj, hogy elég egy rossz mozdulat a fakanállal, és a 170 fokos pörköltöt vagy húslevest nagyon könnyen a derekadra tálalhatod. <#taps>

Az egész fõzõlap kialakítása olyan, hogy nagyon könnyen megbillenhet, másrészt pedig ha már billen, akkor a csapot éleknek és a magasított lapnak köszönhetõen egy jó 20%-os dõlés biztosítja a beutalót a Szent István Kórház égési osztályára. <#nyes>

https://fxmason.blogspot.com/

Ami még kimaradt az elõzõbõl. Ha 3d-zni akarsz mostanában, akkor legyen egy átlag nvidia gamer kártya (vagy olcsó quadro), mellé erõs cpu (intel!) és sok-sok ram. Mire a 3d cuccok is rendesen támogatják a mindenféle elvadult architektúrákat, addigra már úgyis új gépet kell venned, mert az elõbb emlegetett lassú lesz. 😊

shaken, not stirred

Max pár szimulációs eszköz fut gpu-n, azok is gyakran fagyogatva. A renderelõknél még mindig a CPU az elsõdleges, egy nagyon limitáltan elterjedt architektúra miatt senki sem fog egy külön változatot készíteni az enginejébõl. (értem itt a 3 nagyra, prman - arnold - v-ray)

Vannak gpu-s renderelõk, de azok alkalmatlanok komolyabb scenek renderelésére, vagy pedig annyira lassúak, hogy egy jobb cpu-s renderelõ köröket ver rájuk. (architektúra limitációk miatt)

Ha elterjed egy új technológia, akkor legalább 2-3-4 évet kell várni míg a rendes magban is megjelenik annak a használata, egyrészt a piaci elterjedtség miatt (elenyészõ százaléknál nem éri meg foglalkozni vele), másrészt meg az új technológiákhoz általában újra kell írni a renderelõ magot. (ami meg iszonyú erõ / pénz)

shaken, not stirred

Gis80s
Sziasztok!

Rajzoltam egy konyhapultot és szeretném megosztani veletek...építõjellegû kiritikák jöhetnek 😊
(nincsen még kész...csak elindultam egy irányba)

1920px

berlinboy6329
K,köszi. Gépet meg akarnám fejleszteni, de nem csak erre,hanem jó lenne játékra is,csak beszólnak a konzolok az APUikkal. Várni akarok,megnézni milyen lesz a Kaveri, merthogy az lesz az 1. APU,ami a konzolokén alapul, viszont a játékok arrafele haladnak, hogy inkább GPU intenzívek lesznek, viszont itt meg még elég sok CPU intenzív cucc van. Tehát most nem tudom mi legyen, mert a Kaverinél biztos nem a CPU erõre fognak koncentrálni, hanem a beépített GPU integrációjára, az meg kéne majd a jövõbeli játékokhoz is, viszont a 3d-s cuccok is azon számolódnának.

FumeFX for maya nagyságrendekkel jobb mint a beépített maya füst. Annál minden jobb. 😊 (bár akkor már houdini, ott is szuper dolgokat lehet csinálni) Persze attól is függ milyen füstöket akarsz renderelni, milyen minõséggel, de arra készülj fel, hogy normális minõséget / felbontás ennyi ramból nem jön ki. (ha mégis akkor eszméletlen lassan)

GPU gyorsítás nincs maya-ban. Vannak külsõ toolok amik tudják (pl FumeFX ablaka is gpu gyorsított, már ha éppen nem fagyasztja szét a drivered - vagy a physx plugin is), de nem jellemzõ. Max találsz olyan renderelõt aminek van maya-s pluginje...

Személyszerint nem modellezek, de több mayaban dolgozó modellezõ ismerõs / volt kollega örült a NEX-nek.

Anyagok beállításához, keress rá tutorialokra. De ez már renderelõfüggõ.

shaken, not stirred