Autó Hifi
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
van egy B omegám, a gond az hogy a rádió antenna kábelébõl a középsõ szál (nem tudom hogy hogy oldhatták meg) ki van szakadva, és hogy ezzel mit tudnák kezdeni hogy használható legyen a rádió
elõre is köszönöm
Igaz régen, de talán ezen az oldalon megtaláltad volna a megoldást, de elmondom azé'!:)
Piros és a sárga vezeték lehet, hogy így van párosítva, hogy piros/piros sárga/sárga, ha most ilyen, akkor cseréld fel piros/sárga, sárga/piros!
Ha épp most van így, akkor szinre szint! Az a lényeg, hogy ahogy most van neked, az a nemjó! Ha nemvolt elég magyar, akkor bocs, kicsit késõ van, de akkor a lap alján van egy egész magyaros leírás!;)
Ilyen szokott lenni az autóknál az antennacsatl..
Ha kitudod szedni annyira a fejet, hogy csak egy másik antennát tolsz rá, akkor lehet, hogy csak a kábellel lesz valami az antenna+csatlakozás közt!
Ha nem, akkor próbáld ki más autórádióval ha van rá mód!
Aztán ölheted a lét bele!:)
#682: nm, remélem segitett!
Igazából amik a keretbe férnek azok többé kevésbé ugyanazt adják, csak másképp! Szóval sony,jvc,pioneer stb. jönnek szóba, a párosítás is kb. ilyen!
Azaz 20k-s fej+10k-s hangszórók közt nagy különbség nincs! Ha többutast veszel akkor ovál legyen az elsõrendû! Ha nemfér be a keretbe, akkor marad a kerek! Ez a lényeg!
A keresést rádbízom, válaszd azt amelyik jobban tetszik!;)
USB meg mp3! Ez a legfontosabb, a távkapocs meg a 4x100000000W-ott felejtsd el! Nem az a legfontosabb! (3fejem volt aminek volt távkapcsa, de soha(!!!) nemhasználtam! Nemkell!)
Elõször is szeretném leszögezni, hogy sajna egyáltalán nem rétek a az autó-elektronikáchoz, szóval ennek figyelembevételével oltsatok :D. Azt szeretném kérdezni, hogy van egy opel corsa, amiben egy ezer éves clarion rádió van, ami egészen jól fogja az AM tartományban lébõ, román, szlovák, magyar keresztény rádiókat, de FM-rõl szart se. Kiszedtem a helyérõl és volt ott egy nagyobb kábel tömeg a végén egy csatlakozó, egy relé és a másik oldalon egy kisebb kábel. Feltételezem az az antenna, szóval a helyén van. Az antenna is a helyén van a kocsi tetején, szóval tanácstalan vagyok :(. Esetleg egy új autósrádió megoldaná a problémám?
Mercedes-Benz: The best or nothing! :) W124 (L) No turbo, no nitro, only BMW POWER! :)
Intel® Core™2 Duo Processor E6750 4M Cache, 2.66 GHz, 1333 MHz, Nvidia GTX560 TI OC 1Gi, 4GB Ram, Asus p5k lga775 :)
Intel® Core™2 Duo Processor E6750 4M Cache, 2.66 GHz, 1333 MHz, Nvidia GTX560 TI OC 1Gi, 4GB Ram, Asus p5k lga775 :)
4x40W csak parasztvakítás ugyanúgy ahogy a 2-300W-os hangszórók! Ami neked kell az az RMS(!!!) érték Watt-ban, de ezek nemazok!
4x40 az kb. 4x~6-10w, azok a hangszórók amikre rávan írva az a 300W pedig...
Mindegy, szoval ~20 körül kapsz valami olyat ami lejátszik usb-rõl is muzsikát, nemtom mennyire sportos a ladád, de ha csapatod neki, akkor cd ugrálni fog lehet, meg szerintem az usb nagyon hasznos tud lenni!
Ismert márkát vegyél, ezt sokszor csak azért, mert ha gáz van, akkor jobb esélyed van a garanciára és a cserére akár mint egy gagyinál aminek a gyártóját sem lehet levezetni!
Hangszórókból én JBL-t szoktam mondogatni ha nincs mellé láda, mert alapból szerintem jobb ebben az esetben mint a blaupont vagy a többi, igaz kicsit drágább, majd te tudod a keretet!
Amúgy ha megvan a rádiód akkor onnan kb marad 10-15k, abból majdnem mindegy, hogy mit veszel, mert kb. ugyanazt nyújtják, ott már csak a méret/hely a befolyásoló tényezõ! #675-ben írtam, hogy talán ha többutast veszel, akkor a tojásalakúak szebben szólnak, de nemtom befér-e a keretbe!?
Elõre is köszönöm a segítségeteket.
350W elég szokott lenni, csak az igények egyre nõnek!:)
Erõsítõbõl pedig ha kicsit veszel hozzá, akkor nagyobb teljesítménynél (ha az erõsítõ van fullon) torzított jelet ad(hat) le és ott nemtiszta a hang. Ez mondjuk a hangszóróknál jellemzõ, gondolom a mélyre is igaz!
Ha meg nagyon erõs, akkor vigyázni kell, mert kilehet lõni igen hamar a mélyet, egy kisebb ferde bulibamenet is elszállhat villámgyorsan!:P
Szóval ha jó a fejegységed, abban betudod lõni a jeleket, de jól belõni nem percek kérdése!
Na szóval a válasz a 350W-hoz szerintem vegyél ~350W-ost, azon meg vedd le a kimenõ jel erõsségét 1/4-edre elõszõr, aztán próbálgatsd, hogy mennyit bír a mély, apránként told fel, és amikor már szerinted nem természetes, akkor onnan semiképp netekerd feljebb!
Bár ez is függ a hangszóróktól mert hiába veri ki az üveget a mély, ha a többit nemhallani ki!:)
Másik dolog a kalaptartós dologgal!
Az a baj, hogy ha a csomagban lesz a mélyláda, a kalaptartó pedig a térválasztó, akkor ha abba rakod a hangszórókat, akkor egy levegõt fognak használni, ami nemjó, ez egy hiba, mert a hangzás kula lesz! Bár elsõre hallgatva odaleszel érte, de hidd el, hogy akusztikailag az egy olyan hiba, mint kispolszkiba porse motort rakni! A kettõ külön sokkal többet ér!:)
Persze máshova beépíteni néha igazi kihívás, de mit ér az erõ, ha nem uralod!? (micsoda szavak):D
Kondi akkor kell majd, amikor odatekered a hangot és basszusra villogsz a mûszerfalon mint egy karácsonyfa! Csipogót fejmagasságba érdemes beépíteni átlós irányban (vezetõ oldali csipogó az anyósra néz és fordítva)!
Hangszórókból én nemvagyok oda a többutasokért, de a tojásalakút jobban dícsérik! Minél nagyobb "tányéros", annál tisztábbak, korrektebbek a hangok (kivétel a fullos szettek, amik kis helyen is nagyot szólnak:prototípusok, stb.) ha szerencséd van, találsz olyat ami leesett a kamionról!:)
Fejegységrõl is tudnék mesélni, de elöbb ezt olvasd végig, ezek persze saját vélemények, nevedd kézpénznek, mindenkinek megvan a saját elve, tapasztalata, stílusa! Ha valamit akarsz venni és jól, akkor járj utána több helyen és kérdezgess, olvass utána! Ha valami belépõszintût akarsz, hogy legyen valami a kocsiban a vasárnapi misére menet, akkor nemkell sokat gondolkodni rajta!;)
ASUS M4A77T | AMD Phenom II X2 560 3.30GHz AM3 BOX | KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz | VTX3D VX6750 1GBD5-H PCIE | SEAGATE 320Gb Barracuda 7200.12 7200rpm 16Mb SATA3 | Corsair Builder Series CX430
Autó hifi terén még kezdõ vagyok. Lenne pár kérdésem.
350w folyamatos teljesítményû mélynyomó elég tud lenni? Ha igen, mekkora erõsítõ kell hozzá? Kalaptartóra szeretnék majd 2darab 3 utas hangszórót. Azokból mekkora a jó? Csipogó vagy bármilyen más hangszóró kell még?
A kondenzátor mekkora teljesítmény mellé kell?
Elõre is köszi! :)
Mercedes-Benz: The best or nothing! :) W124 (L) No turbo, no nitro, only BMW POWER! :)
Kalapba semmikép nem rakom, nekem az elsõ ajtókba 2 zseb van, az elsõ a nagyobb (E39 ajtókról van szó), de a zene miatt feláldozhatom, mert így is marad hely pakolni. Sajnos én az ilyen dolgokba nem vagyok valami ügyes, szívesebben bíznám szakemberre aki ismeri az apró trükköket, és csinált már "100" ilyet. Debrecenbe a Martin car ilyen, onnan vannak a képek, de õk messze vannak, gondolom nem 2 órás mutatvány ezt igényesen beszerelni, tehát elég közel kellene találnom valakit aki szépen és jól dolgozik, mondjuk valahol itt Komárom környékén.
Üdv: Z
Nincsmit!:)
Az a baj, hogy a tekerõ miatt nemfogod tudni odatenni ahol a legideálisabb lenne!:s
Ha a könyöklõ alá rakod, akkor ugyanaz ami nekem lett volna, hogy az ülés betakarja a zárt ajtóknál!
Dunakeszin nincs olyan ismerõsöm csak az a tag aki flokkolta a végeredményt!
Azt a dolgot ami a 2.3. képen van azt te is megtudod csinálni, fából kivágod vagy amibõl gondolod, lekerekíted gittel pl. az összetételeknél vagy lehet nem is kell, és ragasztóval felragasztod a bõrt/mûbõrt! Ez tényleg csak ügyesség kérdése szerintem! Választanod kell szerintem, hogy vagy a zseb, vagy a zene!:S
Vagy megy hátra a kalapba!:(
Köszönöm a válaszodat!
Sajnos én nem értek az üvegszálas dolgokhoz, így kénytelen leszek szakemberre bízni a dolgot. A dynamat-ról hallottam, szép ára van de hallottam már én is ezzel kiszigetelt ajtót - megéri. Nekem egy szimpla kiemelõ keret biztos, hogy nem lesz elég. Valami ilyesmi átalakítás kellene. mert nekem is tároló zseb van ott, ahová a hangszóró kerülne:
Szóval valami ilyesmit kellene alkotni, Dunakeszin meg szoktam fordulni, ha van ott olyan ismerõsöd aki ilyen minõségben tud dolgozni legalább, akkor szívesen venném az elérhetõségét.
Autórádió ügyében még nyomozok, olyat biztosan nem fogok találni amiben se cd-mechanika, se erõsítõ, de talán utóbbi kikapcsolható lesz.
Szoval pl.:
ez egy 13-as gyári hely amiben egy 16,5-es befért a házilag készült fa toldó/átalakító/nemtudom minek nevezzem dologgal!
Vagy:
Majdnem így néznek ki:
De autótól függõen ha szerencséd van, lehet kapni ilyen átalakítókat is!:)
Talán itt lesz is, csak beszerezni honnan...
Én is kb. így voltam ~3éve ahogy most te! Csak nekem annyival volt "nehezebb" dolgom, hogy vettem egy olyan szettet amiben van 1pár 16,5cm, 1pár 10cm, és 1pár csipogó, gondoltam belerakom a kalaptartóba (clio2), olvasgatva a neten a tanácsokat, stb. lebeszéltek arról, hogy mivel késöbb ládát akarok a csomagba, akkor a kalapot hagyjam szûzen, mert 1 levegõt használna fel a két dolog! Így belecsöppentem a legnehezebb helyzetbe, ami azt jelentette, hogy a 2pár+a csipogó elõre kell, hogy kerüljön, de hova!? Külföldön vagyok, a környéken is csak 1(!!!) pali csinált ilyeneket, de õ 600€-t akart elkérni, hogy a 16,5+10-est az elsõkbe az alsó sorba beépíti úgy, hogy a zsebet kihozza szintre, és a 13-as gyári helyébe a 16,5 és a zsebbe a másik mellé beszúrja a 10-est...+festés, stb.
Erre csak nem-et tudtam mondani, mert ha a 10est betolja arra a helyre, akkor az baromira nemjó, mert az ülés totál takarni fogja, szóval a középhangokat tuti nemfogom hallani úgy! Szóval nekiálltam olvasgatni a neten ismét, hogy mik jöhetnek szóba, így elõkerült az üvegszál...
Nem részletezem, de erre a formára kihoztam ~100€-ból az anyagot+30k volt a flokkolás Dunakeszin!
A rezonálás ellen van megoldás, úgyhívják, hogy Dynamat Xtreme, ez a 2 ajtóra szintén +100€ volt, de hihetetlen a különbség!!! Nagyon dúrva! (Y)
Olyan autórádiót viszont ami a .FLAC-et is lejátszik cd nélkül ha találsz akkor szólj, különben marad a cd tár vagy az mp3!<#confused>#confused>
Nekem alpine lett a választásom ida-x 305+ cd tár (mp3-as is)+ipod 32gb!
Az üvegszálas dolgokban tudok tanácsokat adni, nemnehéz, de türelmesnek kell lenni hozzá! Vagy keress olyat aki már dolgozott vele! Budapesten vannak egyébként az autóhifis boltok, vagy õk megcsinálják neked (jódrágán), vagy ajánlhatnak rá embert!
Némi segítségre lenne szükségem, mivel kénytelen voltam autót cserélni (elõzõt összetörték) így az autóhifi újból ki kell alakítanom, de már kicsit más szempontok szerint.
A régi rendszerem elemei: pio fej, 4 csatornás erõsítõ, amibõl 2 csatorna hidalva volt a subnak, jbl 30-as reflex sub, sinus live 160-as szett.
Ez egy elég egyszerû rendszer volt, de nem szerettem benne, hogy:
-mindenhonnan ömlött rám a cd, a pio fej nem olvasott mp3-at, de ez utóbbi nem is szempont.
-elsõ atjók rezonáltak, mivel a 16-os szett csak simán be lett rakva a másik helyére.
-erõsítõ lehetne jobb minõségû, valamint jobb lett volna egy zárt pl. AS sub.
Tehát amit elsõ körben szeretnék:
Egy olyan fej amiben nincs cd lejátszó, se erõsítõ, csak sd, ill. pendrive olvasó(legalább 32gigáig), meg rádió, felismeri a könyvtárszerkezeteket, a waw, wma, ape, flac fájlokat, 3 pár rca kimenete van, lehet aktív rendszert építeni belõle.
Egy 160-as elsõ szett, pl AS vagy uDimension, normálisan beépítve, mert a gyári helyek az új kocsimban csak 120-sak, és az ajtó közepén vannak teljesen rossz helyen, tehát az elsõ ajtókat totál át kellene alakítani, ki kellene szigetelni, szépen belerakni a szettet hallgató felé forgatva, hol csinálnak ilyet normális minõségben, igényesen, és mennyiért?
Az erõsítõ és sub páros átmenetileg megmaradnának. Késõbb 6 (vagy 4+2) csatornás erõsítõt szeretnék, zárt subbal.
Pioneer, alpine, clarion, sony, lg...a lényeg, hogy ismert legyen (ez saját vélemény, a garancia esetére)! Ha valami noname-et veszel, és ha bedöglik, akkor jobban lefedett az ország szerviz, garancia szinten!
Hozzáértõ segítséget szeretnék kérni autóhifi fejegységgel kapcsolatban:
-20k környékén milyen fejegységet ajánlanátok, aminek van USB csatlakozója(lehetõség szerint SD is)? ezt találtam vagy másik jobb lenne?
-mit jelent pontosan az iso csatlakozó? nekem egy '93-as nissan sunny-hoz lenne a hifi, amiben gyári fejegység van jelenleg. Kell hozzá vmilyen iso átalakító?
Köszönöm elõre is!!
van egy panasonic dvd-s fejegységem,a probléma az hogy csak eredeti lemezeket olvas be :| úgyhogy aux kimenetére kötöm a telefonom,úgy hallgatok zenét,de nem vagyok megelégedve a mínõséggel...úgyhogy cd tárra gondoltam hogy veszek,viszont fogalmam nincs hogy ezek hogy mûködnek,ill honnan tudom meg hogy a fejegységemhez melyik cd tárat tudnám rákötni
vagy menjek valami szakihoz aki megtudja esetleg mondani hogy mit tudnék rákötni?
Pierre Van Hooijdonk - Djibril Cissé - Go Gunners - F.F.F -
válaszotok elõre is köszönöm!
Ezek szerint 1940 óta él a gyár...japán.
Fejegység nekünk is volt egy Citroen-ben...semmi baj nem volt vele...és igen jó márka a piacon szvsz.
,,sam sem,sam sem, nincs egy vasam sem...\"
Hajrá Magyarország!
Azért írtam, hogy "valami ami nem az én területem"!:)
Nekem nincs itt olyan ismerõsöm aki ért az ilyenekhez...én így jártam!
Mindegy majd ha hazamegyek, viszem magammal, és otthon van kihez vinnem, de még dátum sincs, szoval zene nélkül ezek után nem maradok, hogy beleöltem x pénzt!:D
Az akciós focal meg kapóra jött, max tesómnak adom ha sikerül megcsinálni a boston-t!:)
köszi. csak azt nem értem ha bemelegszik miért javul meg???
akkor lehet csak valami kondi vagy ellenállás szar azt meg azért ki lehetne csrélni
de azért köszi.
Nekem is tönkrement egy erõsítõm nemrég, egy boston gt-24, egyik napra csak "safe mod"-ban indult csak, ami azt jelenti, hogy vagy a kábelezés, vagy valami ami nem az én területem, de megkell találni azaz kizárni a dolgokat!
Nekem sajnos nem a kábelezés volt a gáz (megtört, vagy megsérült), hanem az erõsítõ így gondolta magát, és kiba**zta a 3db 20A-es biztosítékot állandóan miközben a hibát kerestem!
Onnantól nem mûködött, képtelenség volt embert találni, aki megcsinálná vagy valami, aztán véletlenül épp egy akciót kifogtam a focal-éktól, és hirtelen felindulásból sikerült venni egyet félárom garival meg minden...ez sajnos ilyen!
Amúgy én a párára gondolok, hogy az csinálta ki belül, mert nekem a csomagtartóban van, és a hûvös idõkben amikor meghajtom pl. hazamegyek, és 1h mulva olyan párás volt, hogy áá!:s
Szóval lehetõségedhez mérten próbálj egy cimborát találni, akinek szintén van erõsítõje, és cseréljétek ki egy teszt erejéig!
Onnan adja magát, más ötletem nincs, de szerintem más is ezt fogja tanácsolni!:(
Lenne egy problémám amiben remélem tudtok segíteni.
Van 1 audio system f-380 4 csat. erõsítõm és mikor beindítom a kocsit és elkezdek zenét hallgatni bal oldal nem szól se mélyközép se a magas vagyis szól csak nagyon halkan mert ha balanszot csak oda teszem hallom hogy megy valami.na most elõszõr azt hittem hogy a hangszórók széltak el de miután felcseréltem õket az erõsítõn a másik oldalra költözött a probléma.De olyan mintha az erõsítõ bemelegedne akkor elkezd rendesen szólni.szerintem az erõsítõvel van valami nem hiszem hogy a fejegységgel lenne. tehát valai találkozott már ilyennel?? mi a megoldás?? remélem van mert nem akarok kidobni egy 70 rongyos erõsítõt.
köszi
Örülök neki, majd egy véleményt írj légyszi a mélyrõl (rezonancia, vibrálás, zavaró túl mély ha van), de ehhez úgy is idõ kell míg megszokod, bejáratódik a mély..stb.!
Amúgy én azért segítek amiben tudok, mert szívtam vele, sajnos a fórumokon akik vágják a témát már unják a kérdéseket és mégcsak válaszolni sem képesek, de a visszaolvasásból meg nem mindíg derül ki a sztori egészében, mert a felét privátban intézték vagy nemtom! A jó weboldalt meg kezdõként mintha japánul írták volna! A kereskedõk meg ugyanolyanok csak másképp!:)
[__\\--OOOO--/__] Battletag: csibésárpi#2619
Lehet, hogy nálad amiatt csinálja ja!<#smile>#smile>
Akkor rossz polaritásra saccolnék!:) Vagy rossz földelés! A legjobb földelés az erõsítõnek az amelyik csavarra csak az erõsítõ megy! Nekem nemvolt kedvem kifúrni a kasztnit, de van akik így csinálják, én maradtam a bizt. öv felfüggesztésénél!:D
Lenne egy nagyon bosszantó problémám!
az autómba beleépítettem egy BOS-MF 80 as erõsítõt 2db Sal WRC mélyládával és egy sal VoxBox fejegységgel egy rendszert. Csak egy a baj van vele hogy ha rákötöm az autó aksira akkor nem csinál semmit de ha bekapcsolom az autó rádiót amivel együtt bekapcsol az erõsítõ is akkor elkezd néha 1-et 2-tõt pattogni a mélyláda és nem bírok rájönni hogy miért. Amúgy szépen szól!lehet bezavar neki a rádió de ezt a próblémát hogy tudom megoldani? ja és még a erõsítõ bemeniti RCA csatijára nem kötöttem rá a rádió RCA kábelét csak simánn bekapcsoltam!szoval közös a táp de RCA-n még nincs összekötve így elméletileg nem mehet az erõsítõre hang csak bevan kapcsolva a rádió és pattog! ha esetleg volt ilyen problémátok szivesen elolvasnám!
Igen, a piros kábel jön az akkuról (az, hogy hogy vezeted el a motortérbõl ha elöl van az akku (ha nem, akkor lehet méterre is venni a tápkábelt, mert ha hosszú a kábel feleslegesen, az nem tesz jót ha felvan tekerve!!!!), az lehet, hogy megfog szivatni!) majd kitalálod, hogy legyen!!:D
Az aranyszínû cucc ami a képen is van a kábeleknél...abban van egy 80A-es biztosíték! Az megvéd!:D:D
Azt mindenképp az erõsítõ és az akku közé tedd, ahova akarod! Nyilván elérhetõ helyen legyen!
Gud lákk!:)
Ja, még 1 kérdés. Közvetlenül az aksiról hozzam el a 12v-ot? (Csak mert nagyon nem szeretném direktbe kötni.) Vagy van erre is valami jó tipped?
Kábelt vehetsz 1000€-ért is, de azok is teljesen megteszik amiket linkeltél!:)
A 35mm2 nekem talán soknak tûnik, de nézd meg, hogy az erõsítõn mekkora a befogadó kerek luk?! Bár ha jól látom 2x250W (RMS?), akkor oké lehet!:)
Mert ha nagyobb a kábel, akkor barkácsolni kell vele, és nemjó az ha kilóg egy szál is a helyébõl! De biztos ügyes vagy és megoldod majd, baja nemlesz, ha nagyom átmérõs!:P
A földelésre ügyelj, próbálj olyan kasztni pontot találni, ahol megtudod takarítani a festéstõl és a felület teljesen alap legyen, csiszold meg az a legjobb!
Nekem csak cliom van, de a hátsó biztonsági öv felfüggesztõ csavarja volt a legjobb lehetõség (arra nagyon vigyázz, hogyha kicsavarod, akkor az öv ne tekeredjen föl, mert nembiztos, hogy visszatudod húzni!!!!)!
A másik nagyon fontos, hogyha elhozod az RCA-t a mély erõsítõjéig (gondolom hátra), akkor majd a plusszt a másik oldalon vezetsd el, mert bekavar az interferencia és lehetnek meglepõ dolgok is!:)
Szoval rca egyik, a táp a másik oldalon menjen hátra!!!
A bekötés adni fogja magát, táp a +, a grnd/fekete a föld, az RCA a fejbõl az IN-be megy piros/piros, fehér/fehér :P
Az erõsítõböl pedig 1db + és 1db - meg ki a ládába, ezt úgy csináld, hogy mono-ba legyen!
Rászokták írni az erõsítõkre, mivel 2csatornás a plusszt veszed a jobb, a minuszt a bal jelbõl veszed, és akkor lesz mono jel a mélyre (hídba)!
Kell a "remote" is, az a fejen a kék kábel, az RCA kábellel szokott lenni, ha nem, akkor vezetsd el azzal, az meg az erõsítõbe is, ha nemteszed, akkor nemfogod tudni kezelni az erõsségét! Nemtudod elrontani a bekötését, adva van!:)
Én csak alap szinten vágom a témát, csak hobbi!:)
A fejegységeden van egy páros RCA amihez "SW" van írva, onnan megy vagy a mélyládába, vagy pedig a láda erõsítõjébe-és onnan a ládába...
Ez attól függ, hogy milyen a mélyed (beépített erõsítõvel, vagy külön)!?
Az enyém egy "focal bus 25" mély, amiben benne van az erõsítõ, és csak az RCA megy be +1 táp, és a föld a kasztnira...
De elöbb írd meg, hogy milyen a mélyed (beépített erõsítõs-e vagy sem)!?
Addig azt még gyorsba, hogy nekem a mélyhez van egy vezetékes poti, ami alapból van a "BUS25"-höz, és azon szoktam csavargatni az erõsséget, ha nem elég (ritkán), akkor az alpine-on rakok még...
Általában nekem elég szokott lenni a 12-13, és úgy játszok a potival ha kell!
A hátsó RCA-k azok ha csak 2 pár van, akkor valószínû, hogy az egyik a mély(SW), a másik meg a front (FR) jelet erõsíti!