Tudja valaki hogy mik azok a pl. élelmiszertermékek amelyek 100% magyar alapanyagokból készülnek, magyar földön készítik õket, és magyar kézben van a vállalat? Na meg írjunk olyanokat is hogy nagy kedvencem a piros pöttyös túrórudi stb. De a legjobb lenne összehozni egy körképet a mostani legjobb magyar termékekrõl amelyek megvásárlásával tuti hogy nem a franciák meg más majmok szedik majd meg magukat, és pl. nem francia tejporból van mint a danone mocskok, hanem igazi magyar tejbõl.
igen.
Jó a topik!! Általában ha vásárlok oda szoktam figyelni hogy ha lehet választani akkor a Made in Hungary-s terméket vásároljak. Az a baj hogy a legtöbb magyar céget külföldiek privatizálták nem sok olyan cég maradt ami 100%-ban magyar lenne.
egy biztos: a Magor-termékek ilyenek. Vannak külön üzleteik, ott lehet kapni ezeket.
Miért nem tudjuk olyan jól eladni a termékeinket mint az osztrákok a németek vagy az olaszok? Mert nem csínálunk neki igazi nemzeti reklámot! Ezeknek a tejeiken ott van hogy légyhálás a dél-tiroli parasztok munkájáért, meg az olasztészták nemzeti színekben pompáznak. Nekünk is rákérne úrni a csigatésztára egy szép nagy magyar zászlót meg egy parasztasszonyt vagy mittudomén. Nekünk is vannak olyan specialitásaink meg hagyományaink mint bármelyik nyugateurópai országnak, de pl. nem szervezünk feszivált a szezonkonyhának. Dél-tirolban minden õsszel megy a törgelenezés, amikor tipikus õszi dél-tiroli konyha van a legtöbb étteremben, jó hangulatban énekelnek az emberek a sokadik bor után, stb.
beznin
A másik ami elszomorít, hogy mennyi alma van otthon! Tele vagyunk, annyi van mint a szemét! És a boltokban nincs egy igazi almából készült gyümölcslé, vagy ha van a bioboltok polcain akkor az német vagy osztrák és igencsak húzós az ára. Ahol most vagyok Dél-tirolban itt meg szinte csak igazi rendes finom almalevet kapni a boltokban, u.azon az áron mint amiért nálunk vannak az undorító szintetikus gyümülcslevek kaucsukból meg színezékbõl meg aromákkal.
Ja és a fõ vicc, hogy nem vagyunk képekesek fellendíteni az aglomerációt, amikor hány kis termelõ van akárcsak Bp. vonzáskörzetében, igazi jó kis biotermékekkel. Akik meg azzal jönnek h hú mennyivel drágább, azoknak utána kéne számolniuk, mivel a valódi házivajak igaz h 3x annyiba kerülnek de 2x akkora adagot kapsz, és magasabb a tápértéke is mivel nem bolti ûrhajós kaja. Nem a zsírszegény szar bolti tejet kell venni ha fogyózol. Hanem rendes biotejet és tessék kevesebbett inni, de minõségi terméket kell fogyasztani? Hát nem akarok felsorolni hogy egyes joghurtok mibõl készülnek. De vegyük példának az egyik "kedvencemet", a danone epres jughurtot, ami többek között disznósörtét is tartalmaz.
Na de azviszont jó lenne ha mindenki felsorolná kedvenc nemzeti termékeit: pl. pick szalámi, tokaji aszú(ez a bor eccerûen mindent visz), stb.
Magyarorszagon alap lenne kussolni es elfogadni ami van, nem szelektalni, egyszeruen edd meg ami jo, ne cimkeket nezegess .. danonehoz kepest egy kopet a magyar joghurt
aham. nem gondoltam volna hogy még egy ilyen témát is képes lesz vki megpróbálni szétverni. Dehát ez van. Ha neked arról szól az élet hogy nyeljünk le mindent akkor hajrá. Ha vkit ilyen erõs gyomorral áldott meg az élet a biztos nagyon könnyen tud élni. De én úgy gondolom hogy az élet lényege hogy amit módunkban áll jobbá tenni, vagy másként csínálni azt csínáljuk is másképp azt tegyük is jobbá. De biztosan bennem van a hiba és neked van igazad.
Ezeknek a tejeiken ott van hogy légyhálás a dél-tiroli parasztok munkájáért, meg az olasztészták nemzeti színekben pompáznak. Nekünk is rákérne úrni a csigatésztára egy szép nagy magyar zászlót meg egy parasztasszonyt vagy mittudomén.
Nekünk meg ottvan a hót echte ungarische pirospaprikánk, igaz, néha mínium, néha meg mérgezett brazil import kerül bele...
Mellesleg meg el kéne dönteni, hogy mi számít magyar terméknek:
100% magyar alapanyagokból készülnek, magyar földön készítik õket, és magyar kézben van a vállalat
Ez a három EGYÜTT ugyanis a legritkább esetben teljesül széles körben, nagy mennyiségben terjesztett termékre.
Ma Magyarországon alig van már olyan termék aminek alapanyga 50% fölött magyar termékekbõl állna...
Ma Magyarországon alig van olyan cég aminek a tulajdonosa ne lenne külföldi és a hasznot szépen ne haza vinné...
Amiben jók voltunk azt is elcsesztük vagy fingért-hugyért eladtuk (pl.: Pick)
A magyar textilt (és a szlovákot, lenygelt, románt...) mind kinyomta a kínai olcsó cucc. Minden ami a textil ipar köré nõtt már egy rakás nulla az egész K-K-Európai régióban.
Élelmiszeriparban nudlik vagyunk, mert a magyar tej nem kell senkinek mert a szlovákok olcsóbban állítják elõ (olcsóbb benzin, áram, kisebb adók) Amig a magyarok nem képesek versenyezni még a szlovákokkal sem, addig esélyünk sincs. Húsiparban még jók vagyunk, magyar tulajdonosu cégek, magyar alap anyagokkal (Herz), külföldi tulaj, magyar beszállítók (Zimbo). De meg említeni a vergõdö PICKet, amit a dánok csesznek el, mert nem le akarnak állni a disznó húsról... mégis mibõl akarnak akkor szalámit csinálni??? De a TRAUBI még full magyar!!!! :)
Az országban a nehéz iparról ne is beszéljünk, igaz soha nem is voltunk ipari ország.
Autógyártás jellemzõen csak munkahelyteremtõ erõvel bír semmi többel. Egyedül a Suzuki köré csoportosulnak magyar beszállítók (gumi ill szélvédõ)
Arra kartam rámutatni hogy nekünk is van olyan tejünk amibõl 3.6%-os pasztõrözött friss tejet lehetne elõállítani a boltok polvaira. Igazi finom frisstejet. Mert elfogadom h nem mindenkinek van ideje rendes tejet felforralin és úkra lehûteni otthon. Egyébként meg ez annyiról szól ez a téma, hogy ott a pirosarany ott a pirospaprika és ez így jó.
Hát, én is eltöprengtem, hogy magyar termék magyar tulajdonostól .... Egyszerûen egy sem jut eszembe, talán a Mizo még magyar ?
ok, elfogadom amiket írtál. de azt senkise mondja hogy nem lehetne hétvégi piacokat szervezni a kistermlõknek h az õ termékeik is egy kicsit elõtérbe kerüljenek. Pl. van csomó kistermelõ Solymáron, Budakeszin, az egész Pilis térségében, Szentendrén, stb (most azokat sorolom föl amikrõl én magam tudok), ezeknek ott van a jó kis házikolbász, házivaj, házitej, túró, méz (virágméz, gesztenyeméz, repceméz, stb), összes friss zöldség, és még sorolhatnám. Na ezekkel kellene foglalkozni. Egy kicsit adni ezekre a dolgokra,hogy legalább egy héten egyszer ilyen forrásból származó terméket vásároljunk. Ezzel sem ért senki egyet?
na ez az. ezt pl. én nem tudtam. most ha legközelebb otthon leszek tuti megnézem hol lehet ilyen tejet kapni. mert még ha nem is magyar a tulaj, bár én arra tippelek h az, legalább 3.6-os és magyarosan jól hangzó neve van jásztej
Ásványvízek többsége magyar tulajdonosi háttérel bír, magyar munkaerõvel, és ugyi magyar alapanygaggal Margitszigeti, Balfi..
bár az APenta amit Gazdagréten palackoznak a németeké...
ja pia: BORSODI SÖR is magyar !!!
VU2? :)
egyébként mi rossz lenne abban ha kicsit rászoknánk a piacra járásra? ot el lehet dumálni. esetleg kedvezményt is kapsz, ha visszajáró kuncsaft vagy. és tudom hogy közvetlenül annak a kezébe kerül a pénz aki azt kitermelte, és nem áll heteket az árú a boltok polcain, ott szépen megkapod frissen. Minden ketvárosnak kellene hétvégi piac. szerintem
Nos, én tejiparos családba születtem, anyám egy fél életen át tejeket vizsgált be, szóval ha õ azt mondja, hogy ez egy elsõosztályú isteni finom tej (és amatõrként nekem is ízlik, mert nem az a sajtízû/szagú 3xagyonpasztörizált szar), akkor tényleg tudnak valamit :)) Egyébként CBA-ban szoktam látni, de nagyon gyorsan el szokták kapkodni
nekem a szentkirályi a kedvenc ásványvizem. bárhova megyek külföldre. kocsit mindig telerakom vele, mert más vizet nem vagyok hajlandó meginni, csak ha télleg nincs más. mert eccerûen istenfinom ez a víz. és ugye magyar..
modern társadalmunkban a városi urbánus embernek olyan kaja is kell ami 2-3 hónapig is eláll akár.... pl tej!! (az más kérdés, hogy az a tej aminek szavatossága 2006.08.08-án jár le, az mikor látott tehenet..de mindegy..majd megszokjuk....vagy nem fogjuk)
Szal a baj a piaccal az, hogy ott sokan az olyan termék amiben nincs mesterséges szinezõanyag, nincs telenyomva tartósítószerekkel (EEE) és lehet hogy a husi kajcsi nem a bajoroszági vágóhídak maradékából készült.. lehet hogy a paprika nem kínai, és a csirkén meg nincs TYÚKVÉSZ :)
nyar vegen talakoztam egy nyugdijas gepeszmernokkel, aki sargabarackot termel - lekvarnak. reszletekekt nem tudok, de az oreg szerint tiszta bio, mert nem vegyszerezi, teljesen eretten kell eladnia es magyar baracklekvar keszul belole. persze az unios neve mar nem lekvar hanem jam
Ásványvízbõl én a BALFI-t ajánlom, mert a magyar vízek küzöl az egyik legnagyobb az oldott ásványanyagtartalma (magnézium, vas, kalium, klacium)összesen 1803,3 mg/L, míg a Szentkirályi, meg a Theodora ennek csak a felével bír. Na persze nem lebeszélni akarlak.. :)
Arra kartam rámutatni hogy nekünk is van olyan tejünk amibõl 3.6%-os pasztõrözött friss tejet lehetne elõállítani a boltok polvaira. Igazi finom frisstejet. Mert elfogadom h nem mindenkinek van ideje rendes tejet felforralin és úkra lehûteni otthon.
A magyarországi tejgyárak magyar termelõ tejét használják fel.
képzeljétek volt úgy kb. még féléve ha nem több ideje egy magyar almalé. csak 1-2 zöldségesnél lehetett kapni, meg esetleg bioboltokban. Asszem 5literes nagy dobozban volt, a dobozon belül egy ilyen alufóliához hasonló zsákban volt a folyadék, és egy kis fekete csapot kellett rászerelni, mivel vákumos volt a cucc, és így egy hónapig is simán elállt, érdemes volt esténként kitenni a teraszra a hidegbe. ez full igazi magyar almalé volt. vmilyen vidéki kis cég gyártotta. nekem és az ismerõseimnek nagyon ízlett. aztán késõbb szereztem 10 lityós kiszerelést is egy vendõglõs ismerõstõl. de aztán egyszercsak megszûnt. és azóta sehol se kapni. azt tudom h volt pl.ismerõs aki megvette és romlott volt, gondlom bonyolult a gyártási technológiája ha nincs benne tartósítószer. de én személy szerint nem találkoztam romlottal, és jó lenne ha még fellelhetõ lenne valahol..
Én is Balfi-t iszok :) Tényleg, miben másabb, mint a Spar-osként árult, de általuk készített ásványvíz?
meg van mégegy víz. a parádi víz. azt édesanyám szereti nagyon mert õneki jót tesz a magas kéntartalma miatt. de ez nagyon egyénfüggõ van aki rosszul lesz tõle.
a túrórudit miért nem exportáljuk? amikor viszek külföldieknek el vannak tõle ájulva hogy ez milyen jó meg minden
sztem nem, bár NEM VAOK DOKI!! de úgy tudom mennél több az ásányi cucc annál jobb.
Van vmilyen borsodi ásványvíz is ami még a Balfinél is jobb, de nem tudom a nevét, abban 3500 mg/l
Túrórudit nem exportáljuk, hanem a Danone lekoppintotta a terméket (igaz az övé, elég volt megvásárolnia) és már Romániában és Lengyelországban is kapható ilyen rudacska vmi helyi névvel....
ja a spáros abalfit én is ismerem. de annak nem olyan finom az íze. én a szentkirályit legfõképpen az íze miatt szeretem, meg az alacsony nitrát tartalma miatt.
ha jól emlékszem az volt rajta, hogy palackozta ???? balfi palackozó üzeme. Mivel ugyebár a spárnak nincsenek gyárai, csak megvesz késztermékeket, és sajátjaként árulja, el tudom képzelni, hogy egy cég palackozza mindkettõt
Öööööö Ezt ugye nem gondoltad komolyan :) Kétszer vettem eddig, mert azt hittem, hogy ez egy új nyugatias dizájnú zacskós tej, pedig nem az. Az egy dolog, hogy ultrahiperszuper pasztõrözött, ettõl még (talán) iható (bár szar), de olyan sajtszagú és darabos (értsd a nem megfelelõen gyors leûtés alkalmával pasztörizáláskor csomosodás lép fel) volt, hogy belekóstoltam, és utólért a hányinger. Bocs :)
Dede, komolyan gondoltam, np :) Egy idõben leálltam a tejivással, mert annyira szarok voltak izben, de a dráva miatt visszaszoktam. Ha már mérgezem magam, nem mindegy hogy melyikkel...? :)
Hát, lehet, hogy csak én fogtam ki 2 igenszar szállítmányt, de többször én nem szoktam próbálkozni. Egyébként, kóstoltad már a Jásztejet. 3.6-ost, 2.8-ast ? Az tej :)
a válasz egyszerû: a szép magyar alma meg barack megy németbe mert ott nincs olyan szép mint itthon és õk ott eladják jó pénzé meg csinálnak fincsi almalevet meg baracklevet amit persze mi is megveszünk (dráûga pénzé). mi meg megvesszük a németektõl a rusnya meg csúnya barit meg almit és ezé ilyenek az almák meg ezekbõl készülnek a gyümölcslevek is. sajna ezt azé tudom mert most nyáron egyik ismerõsöm a siónál dolgozott szedte a gyümölcsöt, meg válogatta is és mondták neki hogy ez mind németbe megy. na ezé nincs itthon...
A német sörhasú Hans-Jörg meg anno azért vette meg a szatmári almaföldeket, mert kivágta rajta az összes fát, h eltudja adni a sajátját. Lásd ahogy ahogy a Zanussi a bezárásért vette meg a Lehel-t.
Ehhez képest a Suzuki akkor siker, mert õk vettek X hektár zöld mezõt, felhúztak egy autó gyárat ahol 2-3ezer ember dolgozik, melléjük települt egy abroncsgyár ami a Suzukinak szállít újabb 4-500 embernek melót adva. Ehhez képest a nagy nyugati multik nem sokat tettek, csak addig voltak itt amig az adómentesség tartott....
végre egy értelmes téma szinte csak értelmes hozzászólással.
Egyszer anyám hozott a helyi abc-bõl a fenti cég által gyártott Szárított almachips-et. Nem tudjátok elképzelni, hogy mennyire finom volt. Almaszírmok vannak kiszárítva. Ez azt jelenti, hogy körbevágták vastagon az alma héját, és ezt kiszárították, ennek következtében megvékonyodott, és édes almachips lett belõle. Én hatalmas újításnak tartom. Ízvilágában leginkább a mûzlire lehet hasonlítani, de eltér abban tõle, hogy ez nem cukrozott, hanem olyan savanykásan édes. Mint az alma. Elvégre abból van. :-) Semmi E betûs anyag nincs benne, meg semmilyen szinezék meg adalékanyag. Csak és kizárólag a szárított alma chips csomagolásában. Hatalmas újítás szerintem. Jó lesz odafigyelni a cégre. Kiváncsi vagyok mikor kapnak Nóbel-díjat. :-)) A cég Bács-Kiskun megyei. Én a falumban talákoztam a termékkel. Nemtom hogy más megyében is forgalmazzák-e.
(Kicsit off lesz) Nem akarok kötekedni, de ami itt folyik az a tipikus tájékozatlanságból, hozzánemértésbõl, és fölöslegesen eltúlzott nacionalizmusból eredõ dobálózás olyan tényként kezelt (fél)információkkal, amibõl nagyjából mindenki azt veszi le, hogy: "köcsög németek, franciák, amerikaiak, hát kiviszik a pénzt az országból a mocskok" Nem tudom belegondoltatok-e már, hogy külföldi cég vajon kinek fizet adót, kiket dolgoztat, milyen beszállítókat alkalmaz, stb. Vagy pl. a Magyarországon élõ külföldi igazgató vajon hol költi el a fizetését? Ebben a világban, fõleg miután EU-tagok vagyunk, az van hogy aki jobban csinálja a dolgát az marad fenn. Szép és jó, hogy Nektek echte magyar kaja kell, de amíg nincs rá elég igény, addig senki nem lesz olyan hülye hogy veszteségesen üzemeltessen egy ilyen vállalkozást. Tudom, persze, van azért még ilyen cég, csak nagyon kevés, és azok sem biztos hogy sokáig úgymaradnak.
(jó látni hogy végre van olyan topik ahol az emberek nem egymás fikázzák hanem megosztják egymással a véleményüket. grat!)