Sziasztok! Lenne 2 kérdésem, ha tudtok, légyszi segítsetek. 1.) Azt írtátok, hogy kuktából is lehet házilag lepárlót készíteni. De, (ha jól tudom), az itthon kapható kukták többsége alumínium, vagy rozsdaamentes acélkukta alumínium béléssel. Gondolom az alumínium az nem jó, mert feloldhatja a forró cefre, jól gondolom? 2.) Kb. mennyibe kerül Lendván egy -mondjuk- 10 literes egyszerû, de komplett pálinkafõzõ? Elõre is köszi!!
ha valaki tud, érdekel újonnan gyártott is. aki otthon van a témában segítsen please.
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni,hogy egy 80-100 litreres üstre fedõt mibõl lehetne házilag készíteni?Használtam már erre a célra pár dolgot, de jó lenne ötleteket kapni!Üdv Smokey!
DTB! Engem érdekelne a fõzõd, ha tudsz dobj egy e-mailt: [email protected]
Üdv! Engem érdekelne ha mondana egy árat!([email protected]) Üdv. Attila.
Sziasztok, Megörököltem egy savállóból és rézbõl készült, kb. 80-100 literes komplett fõzõt. Nagysága a gáztûzhely méretéhez lett anno kialakítva. Érdekel valakit? Mennyi lehet az értéke? :-)
Én a multkor akartam csinálni, de csak szilvapálinka volt otthon, szilvalé meg ugye kevéssé, úgyhogy meggylével öntöttem fel mert az találtam, és nagyon-nagyon finom lett, a pálinka durva ízét teljesen elnyomja a fini gyümis ízt meg egy kicsit lehet érezni megbújva. Jó kis koktél lett belõle végül, pedig nagyon randomnak indult :)
jajah :D én málnával csináltam ugyanezt :D fütyülõs málnás málnaszörppel feltuningolva, de jó sûrûn, pálinkát egyáltalán nem lehetett érezni, a hatást annál inkább... :D:D aranyüstrõl meg nem hallottam :S de az oldal mutatós! :)
Alapesetben ugye a pálinkát csak tisztán issza az ember, ezért nem hallhattál róla, én is nagyon megdöbbentem mikor elõször hallottam, de mikor megkóstoltam akkor nagyon pozitív volt elsõ ízlelésre. Általában, ha pálinkás koktélt iszol, akkor figyelni kell arra, hogy az amivel kevered ne nagyon térjen el ízvilágban a pálinkától. Tehát egy barackpálinkát célszerû baracklével bekeverni, a pálinkát alig fogod érezni, viszont az alattomos hatás nem marad el:)
nem tudom, pálinkából koktélt?! ilyet még soha az ééletben nem hallottam, bár ez biztos csak az én hibám vagy mûveletlenségem végterméke :D egyszer volt egy haver, aki bekeverte a házipáleszt 100%os narancslével. Odahozta: Szevassz haver! "Itt van a legjobb koktél, amit ma kevertem! Kóstold meg!" Csak ennyit mondott, én persze belekóstoltam, de abban a pillanatban prüszköltem is ki, mert annál rosszabb keverést még soha nem ittam :D Ízlések és pofonok....
dehogynem lehet :) múlt héten mutatta tesóm a www.aranyust.hu oldalt, azt mondja nyerni is lehet vele, hogy mit meg hogy azt ne kérdezzétek, nem vagyok annyira érdekelt az ügyben, fõleg, hogy a pálinkákhoz sem nagyon értek, de mivel a tesóm hiszek neki :) a koktélnak is van valami definíciója, a vendéglátós ismerõsöm azt mondta, hogy az ilyen long islandek nem is azok, de aztán lehet, hogy ez pont az. a lényeg, hogy itt is vannak tévedések.
mi néha szoktunk pálinkát "higítani" gyümölcslevekkel, ha túl erõsnek bizonyul, végülis az is koktél nem?
alapvetõen én is szeretem a koktélokat, ahogy itt lejjebb is írták már néhányan, de még életemben nem kóstoltam olyat, hogy pálinkából készüljön valamilyen koktél.mondjuk ha egy buliban ezt jól meg lehet keverni és a csajszi akinek viszem, nem tudja hogy pálinka van benne, akkor kellemes hatása lehet rá..szóval szerintem ki fogom próbálni.kár, hogy nem lehet valamilyen házibulit csinálni, ahol csak nekünk kevernék az ilyen koktélokat..
én is szívesen megkóstolok új ízeket, még nem hallottam az aranyüstrõl, de majd utánnajárok. olcsó vagy mire írtad h pozitívum? mihez képest pozitívum?:) most nézegetem az oldalukat, csábítónak tûnnek amúgy :P
Hát azért vannak jó pálinkák, nemcsak az aranyüst... Például a Rézangyal, vagy a Vilmos. Én szeretem fogyasztani mind a házit mind pedig a boltikat és volt szerencsém az aranyüsthöz is. A rézangyal mondható a legfinomabbnak de az olyan szinten drága hogy(sajnos) nem engedhetem meg magamnak. Az aranyüst egy kicsit nekem "túl zamatos" volt mert én annyira nem szeretem az élnék gyümölcs ízt. viszont ott az ára az nagy pozitívum. Meg persze az hogy van benne egész gyümölcs is(de lehet hogy pont emiatt volt nekem egy kicsit túl élénk gyümölcs íze)
aza tuti, a hp, bár nemrég jártam az osönben(auchan) :) és vettem egy aranyüst párlatot, barackosat, otthon összekevertem baracklével + sárgabarackot tettem bele, húúh nagyon ütõs volt, barátnõmmel iszogattunk, szoktunk mindig igy kevergetni koktélokat csak házilag, szóval 5* a aranyüstnek
apám is ájentéesz felügyelete alatt fõzte ki a pálinkát, de nem is lett rossz, sõt, vadító, szerencsére azért nem vakító:D
hát lehet, de a legolcsóbbakról meg tudjuk, hogy azok nem pálinkák! :D
hát nem értek hozzá bevallom, lehet túl naiv vagyok, de amikor a 70 éves parasztbácsi jött át a szomszédból és hozta a kis "háziját" , nem hiszem hogy nagy biztonsági elõkészületek elõzték meg a fõzést!(max 1-2 feles) :D:D
Azért van különbség a 2 "hobbi" között. Amíg a kertészkedéshez kell egy ásó, gereblye stb, addig pálinkafõzéshez kellenek lepárlók, hordók stb, amik robbanhatnak, kigyulladhatnak... Kertészkedésben max ha elrontasz valamit akkor kidöglenek a petúniáid. Pálinkafõzésnél meg eltûnik a konyha fele:D Ráadásul ha meg is úsztad rumli nélkül még akkor is lehet mérgezõ az a cucc. Szóval egy gyárban ahol megfelelõ biztonsági intézkedések mellet fõzik a pálinkát ott nem kell félni esetleges toxikus anyagoktól. (legalábbis nem ekkora mértékben:D). Szóval egy minõségi pálinkát a nyugodtabb szívvel iszok meg mégha drágább is volt mint egy kétes eredetû házit. Ráadásul nem is mindig a legdrágább pálinkák a legfinomabbak, úgyhogy azért annyira nem is kell megroggyanni az anyagiak alatt.
pálinka fõzés egy hobbi - persze most nem azokra gondolok akik ebbõl élnek - de a nagy átlag csak otthon fõz magának (pl. van aki kertészkedik van aki páleszt fõz) :D
Erre látod így konkrétan nem is gondoltam... hogy ez már egy külön szakma. így meg már pláne az a véleményem hogy jobb ezt a szakikra bízni. Ráadásul mire ezt az ember mind megtanulja, meg beszerzi hozzá a szükséges felszerelést az azért nem kis idõ hogy a pénzrõl ne is beszéljünk.
Azt hiszem helyben vagyunk, jönnek a költõi kérdések. Én azt gondolom, hogy lehetne otthon jót fõzni, és talán relatíve olcsón is, ha kissé elmélyednénk a cefrézés, az erjesztés elméletében, a lepárlástechnika rejtelmeiben, mert ezek nélkül nem fog menni! Kell a jó technika, a jó technológia, és akkor nyugodtan lehet próbálkozni! Ebben az esetben nem lesz robbanás, nem lesz metanol, nem lesz hidrogén-cianid, etilkarbamát, nem lesznek toxikus alkotók! Ennyi, és nem több, de nem is kevesebb, mert ne feledjük, egy SZAKMÁRÓL beszélünk!
Ez butaság hogy nem éri meg otthon fõzni... Max nem lesz olyan jó, meg nem azért fõzzük otthon mert olcsóbb.. hanem mert jobb, finomabb és mégis saját :)
A pálinka koktél pedig jól hangzik bár amit te említesz Vinkypale az sima ágyaspálinkának hangzik... Körtepálesz körtével... Nem nagy dolog, inkább valami egyéb sziruppal meg gyümölccsel, pl. valami trópusi gyümölccsel ;)
Igen ilyen házi pálinkafõzõ robbanásokról sokat lehet hallani, de sose próbálkoztam vele csak nagyapámtól halottam, hogyan is kellene ilyennek nekilátni. Na ha neki mondanám, hogy igya gyümölcslével és jéggel biztos lekeverne egyet, hogy észhez térjek. Egyébként is azt mondja, hogy nem iszik vizet, mert a mosógép is attól ment tönkre :) Pálinkát koktélban még sosem próbáltam, de nem lehet olyan rossz pl körtepálinka körtelével.
Áhh biztos hogy nem éri meg otthon pálinkát fõzni! Ha még az összes veszélytõl el is tudnánk tekinteni, akkor is ottmarad a szag és most nem a jó kis pálinka szagra gondolok hanem a cefrére... mellesleg biztos nem olcsó egy ilyen lepárló berendezést összerakni, akkor már sokkal jobb és egyszerûbb elmenni a boltba és megvenni, ott mindenki megtalálja milyet szeretne. A választék mind árban mind minõségben hatalmas! És amúgy is pálinkából az ember nyáron nem iszik meg sokat, azt is inkább megkeveri egy kis gyümölcslével meg jéggel legalábbis én mostanában így iszom a nedût. :p :D
Én egy kicsit félek az otthoni pálinkafõzéstõl. Sok helyen írták hogy azért van veszélye rendesen a dolognak. A tûztõl, a robbanáson át, egész a mérgezésig is terjedhet a hibák listája... Én szerintem inkább a bolti dolgoknál maradok, azok valamennyire biztonságosabbak (talán:D).
60 kg meggy cefrébõl kb. hány liter pálinka lesz? Egyébként idén mennyiért lehet eladni egy liter meggy, szilva illetve körte pálinkát? A cefrében tulajdonképpen csak a tiszta gyümölcs van, semmi adalék(cukor...stb)
Sziasztok,kérnélek benneteket ha vki tudja a szlovéniában pálinkafõzõt készítõ ember elérhetõségét, küldjétek el légyszíves, köszönöm üdv tamás szép napot
Tisztelt Szakértõk! Elõször is gratulálok az oldalhoz! Rendkivûl sok hasznos tanáccsal láttak el engem. Nemrég kezdett el foglalkoztatni engem a pálinkafõzés. Két kérdésem lenne:
1. Retarder egy a pálinkafõzéshez elengedhetetlen listát tett közkincsé. Honnan és mennyiért tudom beszerezni ezeket a berendezéseket és eszközöket?
2.Nagyanyám régen kiváló szeszes italokat, likõröket, és pálinkákat készített. Sajnos ezek a receptek elkallódtak. Egy pár titkos receptet esetleg betudnának küldeni?
Remélem az új törvény kicsit felpörgeti majd a pálinka-különlegességek piacát, és lenyomja egy kicsit az árakat is. Bár asszem eladni nem lesz szabad a házi fõzést.
Na, most hogy nyugodt lelkiismerettel fõzhetünk otthon, ideje keresni egy egy-két literes fõzõkészüléket. :D
Tégy retarder javaslata szerint, palack, korrekt módon lezárva, fénytõl védetten. Így biztosan szép emlék lesz, amikor az unokák elõveszik!
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Édesapám a közelmúltban hunyt el,és az utolsó fõzet pálinkájából szeretnék eltenni az unokáinak. Miben érdemes? Üvegben? Mivel zárjam le? Kis méretû fahordót hol lehet venni? Fény érheti, vagy inkább sötét helyen legyen? Elõre is köszönöm.
igaz, hogy az új kormány engedi majd mindenkinek a házi pálinkafõzéast?
Galeria
Néhány kép arról, hogyan és mivel készitik lengyel barátaink a jó házi vodkát hétvégeken...
http://bimber.ovh.org/galeria.html
Többnyire frakcionáló és reflux oszlopok láthatóak. ( a frakcionálonak az oldalán van a leibig kondenzátor , a reflux-nak a tetejében van a hütô-spiral )
Mindkettôvel 91 - 94 % tisztaságu szeszt lehet fôzni egyetlen fôzéssel.
R.
Hát igen, itt kezdõdnek a szakmai bajok, és ez azért szomorú, mert a fõzés egy legális szeszfõzdében történt. Az, hogy a pálinka beopalizált, az a szakszerûtlen elõ-utópárlat elvétel miatt fordult elõ, tehát a "mester" nem csak a szívét-lelkét tette a pálinkába, hanem az indokoltnál több kozmaolajat is. Ilyenkor házasítani lehet - ha van mivel -, vagy pedig 0 C fok alá kell hûteni az inkriminált tételt, majd a hideg hatására kicsapódott komaolajat le kell szûrni. A zöldes-kékes színreakciót - valóban - a belsõ rézfelületekrõl kioldott rézvegyületek okozzák, így valóban magas lehet a réztartalom, melynek a mennyisége lehet káros, de ez csak analitikai vizsgálattal állapítható meg. Szóval, itt meg vélhetõen némi hiányosság mutatkozik a lepárlórendszer szerkezeti kialakításában - sok, és indokolatlan a rézfelület aránya -, vagy nem elég körültekintõen lett leválasztva a rézeleje. Ez pedig technológiai hiba! Mindent összevetve, ez azért túl sok hiba egy pálinkafõzési folyamatban, ezért a "mestert" talán egy "emlékeztetõ" tanfolyamra lehetne irányítani, vagy keresni kellene egy másik fõzdét!
Idén fõzettük ki a pálinkánkat.Egy szeszfõzdében csinálták, de egy kicsit zavaros(tejes) volt kifõzetés után.Hagytuk egy kicsit levegõzni meg pihenni majd gézen átszûrtük.Az utolsó 1 decit kitöltöttem egy fél literes üvegbe mert az már megint elég zavarossá vált.Pár nap múlva láttam hogy kb 1 centinyi zöldes valami rakódott le az üveg alján. Mi arra tippeltünk hogy a réz lerakódását marta le a pálinka és ez került bele a mi fõzetünkbe. Végül is tiszta lett a leszûrt mennyiség, de azért érdekelne hogy nem lehet-e ártalmas az egészségre.Mert az a zöld cucc nem vmi bizalomgerjesztõ.
Sziasztok! Minõségi házipálinka kapható, gondos eljárással készítve a házi szeszfõzdénkben!
A következõ ízváltozatban lehet kapni kisebb-nagyobb mennyiségben: - sima törköly - epres - mézes - mézes-epres
Az epres, ill. mézes-epres kezd fogyóban lenni, ezért elõfordulhat, hogy egy idõ után már nem lehet kapni a következõ eperszezonig.
Csak igényes, mérsékelten alkoholt fogyasztó embereknek!
Az elérhetõségért, megvásárlási helyszínrõl e-mailben kérem érdeklõdni: [email protected] Köszönöm.
deanjaime, Megkaptad a képeket ?
retarder
deanjaime, Ontario, 20 éve. Kb. 40 percre Toronto-tol északra. Majd megprobálok egy-két képet találni, hogyan kéne kinézni a szerkezetnek. Ha teljesen uj vagy ehhez a hobbyhoz akkor kétszeresen ajánlom, hogy olvasgassad a www.homedistiller.org oldalait, amig az alapokkal tiszta képet kapsz. Amugy is idô kell hozzá amig a darabokat összeszeded és összeállitod. Sok sikert retarder
retarder az en egesz palinka tudomagyom abbol al hogy szeretek palinkat inni. en meg senkit nem lattam fozni. par hettel ezelott gondoltam mijen jo lenne ha en csinalnak egy kicsit magamnak. az iteni rendes liquer uzlet nem arulja csak a ny magyar uzletbe van nagy penzer. en nyc tol eszakra vagyok kb 35 percre. es egy kerti hazban elek. az en e-mail em [email protected] koszi tomi
deanjaime, Szivesen. Örülök, hogy segithettem. Ha nyáron fôzöd ki az egész évre valot az nagy munka lesz. Kertes házban élsz vagy emeleten ? Itt egy gyors lista amire szükséged lesz a kukta mellett: - hömérô - rézcsô 10 -12' 3/8" - vödör ( a condenser-nek) - carboy 23L (6 gal) kotyogoval(airlock) - thumper - szesz fokoló Tanács: 1) Mielôtt a spirált hajlitadád, töltsd fel a csövet sóval, dugd be a két végét, igy nem fog belapulni a hajlitáskor. 2) A kuktát és a hütôt ugy helyezd el egymás mellett , hogy a lepárlócsô a kukta felé lejtsen. ( ahogy sompalinka mondta korábban ) Nekem ilyenkor van pálinka szezon, mert Chile-ben most van gyümölcs szezon. Ugyanis az itteni boltokban olcsobb a chilei import télen mint a hehyi gyümölcs nyáron.....Igaz, én csak 1/2 - 1 kg barackot használok 5-6 L pálinkához. Sok sikert, retarder
retarder koszi szepen a segitseget, engem csak a palinka fozes erdekel minden mast itt arulnak a liquer uzletbe. mi kaptunk kb 40 cm koruli hot es 3 napig nem volt villany. talan a jovo heten megprobalok venni egy kuktat. jelen pillanatban barack vasarlas nagyon draga, itt ezt csak nyaron tudom venni. koszi tomi
deanjaime, Ajánlom,hogy a www.homedistiller.org és a www.homedistiller.org/forum/ olvasásával kezdjed.( ha tegezhetlek )Ez a legnagyobb website itt mindenre válaszra találsz. Garantáltan amatôrbôl profivá válsz rôvid idö alatt.Megtalálod hol lehet jô felszerelést venni diszkrécioval ( $ 200-700 )vagy hogy kell elkésziteni, pontos rajzokkal, több száz fényképpel etc. A diszkrécio fontos mivel mivel ez illegális , néhány USA államban akár börtön is jár érte ! Ha csak pálinkát akarsz fözni akkor egy üstre( potstill ) van csak szükséged, ha tisztább és finomabb szeszt akarsz akkor frakcionálô vagy reflux lepárlora van szükséged ( vodka, gin, likörök stb.) Az üst készitése egyszerü egy kukta kell hozzá ( a Fresco pressure cooker egy jô márka ) meg rézcsö és fittings amit a HomeDepot -ban $ 20 alatt megvehetsz. Ha kiástad magad a hó alól....:-) Ha nagyobbat akarsz, akkor egy aluminum beerkeg -re van szükséged. Majd ha érdekel elmondom én hogyan csinálom a barack pálinkát , elkerülve a cefrézés piszkosabb részét. Sok sikert, retarder PS: Ezt a helyet www.homedistiller.org ajánlom a többi forum tag figyelmébe is. Rengeteg informácio, több száz kép, rajzok, receptek stb.Még angol tudás nélkül is rengeteget lehet tanulni.
Jó estét -itt este van -deanjaime! Nincs más ötletem, mint azt elõzõleg írtam. Mellesleg úgy gondolom, hogy miután az USA-ban nagy hagyománya van a whisky a konyak fõzésnek, ebbõl az következik, hogy ott is létezik lepárló-készülék gyártó cég. Az ottani rendszer funkcionálisan ugyanaz, mint amit Európában használunk.
szia somplalinka en new -york ban elek en itt semifele fozo eszkozoket nem talaltam. koszi tomi
A jó felszerelés alapvetõ, mely ma már Európában több országban is -Németország, Svájc- megvásárolható, komplex formában. Ez azt jelenti, hogy komplex formában megvehetõ, otthon csak rá kell telepíteni a mûködtetéshez szükséges infrastruktúrákra (víz, elektromos energia,stb.). Nyilván most egy otthoni, kis teljesítményû (50-80 literes üst)készülékrõl lenne szó, ez az ideális. Persze itthon is vannak jó színvonalú gyártók. Ha komolyan érdekel, tudok elérhetõségeket adni e-mail-ben.
sziasztok nekem egy kis segitseg kene,en mar 44 eve kulfoldon elek, de a barack palinkat nagyon szeretem. meg szeretnem tanulni hogy kell kesziteni, es milyen felszereles szukseghez egy kis hazi fozeshez. koszi tomi
Nem tippként említem, de szakmailag a páracsõnek minden esetben az üst irányába kell lejtenie! Ez lepárlástechnikai feltétel, mert részben a páracsõ egy egyszerû légdeflegmátor, ahol az alkoholban koncentráltabb gõzök továbbhaladnak a hûtõ irányába, ugyanakkor a vízben dúsabb párlatrészek a környezeti levegõ hatásra lecsapódnak, majd visszajutnak az üstbe. Ebbõl adódik, hogy a hûtõ irányába jutó gõzök minden esetben töményebbek alkoholban, egyébiránt meg ez is a cél. Tehát lejtsünk egyet, de jó irányba!
Néhány liter pálinka miatt ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása! A jelenlegi rendszer miatt, igen nagy mennyiségü gyümölcs megy tönkre! Lendván (Szlovénia) láttam egy kb. 10 literes üsttel és hûtõvel egybeépített pálinkafõzõt! Nem ismerem a jogi szabályozást, egy ilyen szerkezet igencsak hasznos lehet! Egyébként a százalékos összetétel helyett célszerûbb a gõz hõmérsékletét mérni! 80 fok körül kezdõdik a csurgás! Kb. 100 ml kiöntése után 76%-os a lé! 94 fok közelében már csak 40 %-os a lé. Célszerû is itt befejezni, mert a büdösebb alkotórészek is megjelennek, amiket egy tisztító lepárlással lehet eltávolítani!
Sziasztok! Nyáron összegyûjtöttem kb. 70 liter körtecefrét. A kis mennyiség miatt nem vállalják a nagy fõzõk. Tudnátok segíteni találni valakit, aki vállalná a kifõzését, vagy összeállhatnánk vele, ha neki is körtéje van? Elõre is köszönöm! Stevar
Erre én is kiváncsi lennék. Régóta fõzõk, de még sosem lett ilyen a pálinkám, de már hallottam róla.
meg tudná mondani valaki, hogy mi az oka, ha a lefinomított pálinka is cefre szagú egy kicsit? Az íze jó, de az illata nem. Hol rontottam el?
tyatya, 1) A második lepárlást 4 felé kell felosztani: - rézeleje 5% (ki kell önteni) (vörösbor,piros törköly 7%!) - elöpárlat(feje) 13% (NEM szemét !) - föpárlat (szive) 57% (nyers szesz) - utopárlat (farka) 25% (NEM szemét !) Ezek a számok a lecsurgott anyagra vonatkoznak, nem a felöntöttre. A profik (szeszgyárak) ezt ujra felhasznják.( 13+25=38% teméket 25-35% alkohol tartalommal luxus kidobni.)A szagukon kivül nincs semmi bajuk. A fejet és farkot összeöntik és ujra párolják( itt már nincs rézeleje,de a 13% és 25% megint félre teszik). Kettös haszonnal jár : több termék és nincs kellemetlen szag. A százalékokkal szabadon lehet játszani(ez a szeszgyárakban gyártási titok)és mivel ebben a két részben(feje ,farka) vannak az iz és illat anyagok többnyire,ez adja meg a végtermék karakterét.( a szeszgyárak nem mennek a boltba aromát venni).Tehát aki nem bánja ha egy kicsit kaparós a pálinka az fejét vágja el hamarabb, aki több gyümölcs aromát szeretne benne az a farkát egy kicsit késöbb kezdi elkülöniteni.Mint legtöbbször a gyakorlat teszi a mestert. Egy kis kitartással, munkaerkölcssel csodákat lehet elérni ezen a területen.....:) Én egyébbként 4 féle szeszt fôzôk : rum, pálinka, konyak és vodka (igaz, eredeti alapanyagokból és eredeti füszerekkel, de idáig senki sem tudta a különbséget megmondani. Még annyit irányadónak: a porfik és jobb amatôrök 55-58% alá nem mennek a nyers szesszel(az 57%-nak 55-58% az álagos alkohol tartalma) ezt higitják le vizzel 40 vagy 50%-ra). Vannak kivételek, pl. a rumnál egészen 40%-ig le lehet menni. 2) A höméröt a lepárlócsô legmagasabb pontjára kell tenni. Az üstön is hasznos de a kicsapódás a lepárlóban történik. Sok sikert retarder
Köszönöm a tanácsot bejött!
nincs veszve semmi...õnts hozzá vizek kb annyit hogy újra olyan híg legyen mint az alszesz volt ek kb 30 fokos.és fõzd le harmadszorra is.én nem vagyok profi és a technikám sem az de mûködik.ami a lényeg hogy tudd megálapíttani hogy meddig elõpárlat a párlat mert az szemét.a középpárlat a pálinka az utópárlat is szemét ill van aki azzal állítja be a kívánt alkohol fokot pl 52 fokosra.én ezt nem javaslom ,inkább fõzd addig amíg pl ha egy evõkanálba csepegtesz mondjuk valamennyit és amíg az hiánytalanul elég ,...tehát nem marad az égés végén semmi a kanálba.. .addig szoktam fõzni igy szoktam kapni kb 80 fokos szeszt és ezt hígittom.amennyire akarom.az elõpárlatról írtam már korábban de mégegyszer.tehát az úgynevezett rézeleje után jön le az elõpárlat ami technokol szagú.azt addig kell ereszteni amig már nem lessz szaga.utána szerintem mégegyszer annyit ki kell engedni hogy tuti legyen és ürüljön a rendszerból a metil és hasonlók.és ami utána lejön abból lessz a pálesz,de ne várd hogy pálesz szag legyen mertr nem lessz mivel a 80 fok körüli szesz az nem olyan szagu mint amit üvegbõl töltessz magadnak inni.még egy két fontos dolog semmilyen gumit ne használj tömítés gyanánt csak az élelmiszeipari 60 as szilikont mivel azt nem oldja a tömény szesz.
Sziasztok! Én még teljesen új vagyok a fórumban is és a fõzésben is. Azt szeretném kérdezni: 1)Mitõl lett technokol szagú a pálinkám és lehet-e rajta javítani? 2)Azt írják több helyen,hogy 78C-n indul meg a szesz, ott az igazi az ízvilág. Ha 92C-ig nem melegítem a cefrémet meg sem indul Ez mitõl lehet? Remélem a sok hozzáértõ közül valaki RÉSZLETES tanácsot tud adni. Elõre is köszönöm.
Igen én tudok és szivesen segítek bárkinek ha esetleg kellene..... Duplafalu, hõmérõvel ellátva,tüzszekrénnyel(alátüzeléshez)vagy gázégõvel,120 literes,savállóból,a szivárvány és a hütõ eredeti vöröss réz. 300 mm-es beõntõ sapka, 100 mm-es leeresztõ csappal vagy csak sima sapkával... szóval bármilyet elkészítünk diszkréció és persze pénz kell csak hozzá!!! De bármilyen más méretben is el tudjuk készíteni ha kell. Fõzési tanácsokal is tudok szolgálni (tiz év tapasztalata, rézelejée és kozmaolaja a hátam mögött.....) [email protected]
a rézeleje önmagában nem lényeg,mivel az amúgy is kiöntésre kerül az elõpárlattal együtt,hogy honnan tudod megálapíttani egyszerü.ill sok tapasztalat kell hozzá ,ami a lényeg hogy az elõpárlat jellegzetes anno tecnokol ragasztó szagú.viszont nehéz eldönteni hogy mikortól lehet középpárlatnak nevezni vmit.mivel a lefolyó 80 fokos szesznek egész más az illata,nyersen mint az 52 fokos érett pálinkának én azt mondom hogy ha már nem érzed techokolosnak akkor minimum még egyszer annyit önts ki mint ami addig lefolyt.pl.én pl 25 liter kb 30 fokos alszeszt párlok egyszerre" sajnos nincs több" én 1 litert nyomtam szemétbe az elejébõl.ez relatív sok de inkább kevesebb pálinka mint sok de szar.egyébként kérdezz nyugodtan ha tudok segítek
Sokat olvasgattam a pálinkafõzésrõl több oldalon és sokan írják, hogy a rézelejét /metil-alkoholt tartalmaz/ ki kell önteni, és én hogyan fogom tudni megállapítani, hogy meddig jön rézeleje?
Törköly fõzéssel kapcsolatban tud-e valaki infót adni? Kell-e hígítani?
Na, vegre egy ertelmes topik...
Csak turelmmel, mert a kitarto munka meghozza gyumolcset es mint tudjuk abbol palinkat lehet fozni.
Kisüsti módszerrel készítetted a pálinkát?, réz kazánban?
Én úgy csinálom. elõször ugye a cefrét kifõzöd vodkára, majd a vodkát pálinkára. Ehhez a pálinkához kell néha hozzáadni a még éppen folyó ugymond. desztilált vizet, de ha az még túl erõs, akkor van, hogy én sima hideg csapvizet szoktam, ez nem probléma és tiszta pálinkát kapok. Olyan átlátszó, mintha víz lenne.
Persze megpróbálhatod leszûrni, hátha tisztul. van, aki csak zsebkendõvel szûri, de van, aki vesz az áruázakban kapható presszó kávé gépekbe való kávé zacc szûrõt, ami papírból van. Ha ezen átcsöpögteted a pálinkát, akkor tuti tiszta lesz.
Ebben az évben készítettem elõször pálinkát. Kótajban van a családnak 37 db meggyfája. 400 l cefrébõl kaptam 26 l pálinkát, ami nagyon finom lett, még így frissen is. 50%-os 20 C fokon. Én szerettem volna beállítani 42%-ra, ki is számítottam a keverési arányt. Vettem desztillált vizet a patikában, és azzal hígítottam. Számomra sokkal élvezhetõbb lett! Pontosan ilyet szerettem volna. Fokolóval le ellenõriztem és pont annyi lett amennyit kiszámítottam. A gondom a következõ: Elrontottam a keverést, mégpedig azzal, hogy a deszt. víz és a pálinka nem volt azonos hõmérsékletû, és a vízbe öntöttem a pálinkát. Ekkor egy kissé fehér homályos lett. Most ez egy 5 literes üvegben van. Mit csináljak, hogy nem legyen olyan zavaros, lehet-e ezen korrigálni? Mi az otthoni keverés/hígítás helyes menete, metodikája,azaz hogyan kapok víztiszta oldatot?
Bocsi, hogy csak most járok erre ismét. Azért kérdeztem, mert tavaly egy közeli hozzátartozómat egy (eddig) ismeretlen gyökér felnyomta vpop-nál pálinkafõzésért. Volt házkutatás, találtak 80liternél több párlatot, a fõzõt meg még pár dolgot lefoglalták és megbüntették hatszámjegyû összegre. Nem tudom miért volt jó ez a feljelentõnek, talán egy pár pillanatra ismét az "elmúlt" rendszerben érezhette magát...