ööö Tudom, de az a baj, hogy házilag nem tudom hogy kell kreálni lepárolót. :S De vagyunk mi ilyen szakemberek, hogy házilag még lepárolót is készítünk hozzá.
"megj. A saját célra történõ házi pálinkafõzés (? literig) nem tilos!" Sajnos ez nem így van (nem mintha el szeretném venni a kedvét bárkinek is e cselekedettõl). 50 liter/év/fõ (ez kb. 400 liter cefre) pálinkát kedvezményes adómértékkel (1180 forint/liter) bérfõzethetsz (tehát nem te hanem a pálinkafõzde) le. 50 liter/év/fõ felett az adómérték 2360 forint literenként. Ha magad fõzöd (és nem fizettél jövedéki adót - ráadásul nagyban ûzöd és árulgatod sunyiban), és neadjisten elkapnak (szerencsére a "kis halakkal" nem foglalkoznak annyira) húszezer forinttól kétszázezer forintig terjedõ bírságot szabhatnak ki.
Még egyszer mondom: sajnos. Normálisabb lenne egy olyan szabályozás, mely magánhasználatra bizonyos határig; vagy még kedvezõbb adómértékkel engedné a pálinkafõzést. Ha már kereskedelmi forgalomba megy, akkor meg mehet a keményebb szabályozás.
Más: ugyebár barack esetén a cefrében ne hagyjuk benne a magot (ciánt tartalmaz, ami mérgezõ); másrészt a cefrébõl kifözhetõ a metanol nevû rémség (meg egyebek) is, ami "jobb esetben" vakságot, rosszabb esetben halált okoz! Szóval gusztustalan, de a cefrebarackot ki kell magozni. A hõmérõ a fõzéskor meg remek segítség (metanol forráspontja: 64,7 °C; etil alkohol forráspontja: 78.4 °C).
nagyfaternak van a hátsó kertjében 1 kis bungalója, ott gyártja mindig a pálinkát..:)
úgy olvastam hogy pánik a tõzsdén lehet kéne szemüveg
Engem a különlegességek érdekelnek, egyebet a boltban is lehet kapni. Pl. tökpálinka, v. répapálinka, v. banánpálinka, stb. -ilyesmibenm partner vagyok
megj. A saját célra történõ házi pálinkafõzés (? literig) nem tilos!
az én mottóm: amibõl lekvárt lehet csinálni abból pálinkát is lehet fõzni... csipázom a pálesz
Most a pálinka fõzésrõl eszembe jutott egy vicc: Fõiskolás megy haza. Anyja köszön neki, majd mondja: -Fiam, levágtam két tyúkot, mit fõzzek belõle? -Pálinkát!
Amugy meg mindegy neki meddig erjed?? Vagy ez nem olyan mint a bor? :S
Hát, nem tudom :) Mondjuk még eléggé az erjedési stádiumban van,legalább is mi ugy csináltuk hogy többet raktunk el, de nem egy idõben hanem 1-2 hetes fázisokba, de ezek külön-külön üvegekben vannak.
Mivel ugye kísérletezünk vele, ezért eléggé gyér max 2-3 liternyi van belõle így, mivel egyzerû kis szekrénybe tároljuk. :)
#7: Nem akarjuk szeszfõzdébe vinni, mert ezzel a kicsi mennyiséggel kiröhögnek :D Végülis teljesen magáncélra lesz, nem adunk el belõle. Meg a 2 litert sem fogja megaladni, mert ez még olyan elsõ számû házi pálinka készítési kísérletként van jelen nálunk. Huh, látom nagyon sok pálesz lesz belõle, ha az egésznek a 10%-kból lesz valami :D Olyan toroköbléítõnek jó lesz. Meg fõleg, ha Backgamer tanácsára kiöntjük az elsõ decit. Szerintem akkor csak metil alkohol miatt lenne érdekes. :P
tényleg õsz elején-közepén szokás (okt végén, nov elején szoktunk mi, de ez attól is függ, hogyan kapunk idõpontot - mert ez fél napos buli ekkora mennyiségnél). a szilva õsszel ha beérett, esetleg van egy kis barack is, az erjedés ekkorra szépen lezajlik és mehet a fõzés.
nem elhanyagolható a mennyiség: mennyi cefrétek van? ha csak magáncélra fõzettek, akkor érdemes megfontolni egy kis barkácsolást, de ha el is adtok belõle, akkor lehet egy szeszfõzde jobb választás. akkor viszont meg kell érdeklõdni, mekkora üstben fogják fõzni (mert ha nincs annyi cefréd, akkor szinte biztosan nem fût alá a te kedvedért) és azt kell megérdeklõdni, mennyiért fõznek 1 litert. ebbõl könnyen ki tudod számolni, adott áron hány litert kell eladnod, hogy te is nullára jöjj ki a buliból és legyen páleszod is és a cefréd is fel lett használva.
a házi fõzés jó móka, de sokszor költségesebb, mint a "hivatalos", sõt, ha jól tudom, 2 literes (!) üsttérfogat felett az ilyen tevékenység erõsen az illegális kategóriába tartozik.
a hivatalos fõzés után kapsz származást igazoló papírt is, ennek birtokában könnyebb eladni a nedüt! én mindenképp szeszfõzdébe vinném és egy részét eladnám.
a termelési százalék kb. 10%, nekünk a 450 liter cefrénkbõl rendszerint 40-50 liter pálesz csurog le, ami 50%V/V-os.