"megj. A saját célra történõ házi pálinkafõzés (? literig) nem tilos!"
Sajnos ez nem így van (nem mintha el szeretném venni a kedvét bárkinek is e cselekedettõl).
50 liter/év/fõ (ez kb. 400 liter cefre) pálinkát kedvezményes adómértékkel (1180 forint/liter) bérfõzethetsz (tehát nem te hanem a pálinkafõzde) le. 50 liter/év/fõ felett az adómérték 2360 forint literenként.
Ha magad fõzöd (és nem fizettél jövedéki adót - ráadásul nagyban ûzöd és árulgatod sunyiban), és neadjisten elkapnak (szerencsére a "kis halakkal" nem foglalkoznak annyira) húszezer forinttól kétszázezer forintig terjedõ bírságot szabhatnak ki.
Még egyszer mondom: sajnos. Normálisabb lenne egy olyan szabályozás, mely magánhasználatra bizonyos határig; vagy még kedvezõbb adómértékkel engedné a pálinkafõzést. Ha már kereskedelmi forgalomba megy, akkor meg mehet a keményebb szabályozás.
Más: ugyebár barack esetén a cefrében ne hagyjuk benne a magot (ciánt tartalmaz, ami mérgezõ); másrészt a cefrébõl kifözhetõ a metanol nevû rémség (meg egyebek) is, ami "jobb esetben" vakságot, rosszabb esetben halált okoz! Szóval gusztustalan, de a cefrebarackot ki kell magozni. A hõmérõ a fõzéskor meg remek segítség (metanol forráspontja: 64,7 °C; etil alkohol forráspontja: 78.4 °C).