Na, most hogy nyugodt lelkiismerettel fõzhetünk otthon, ideje keresni egy egy-két literes fõzõkészüléket. :D
Remélem az új törvény kicsit felpörgeti majd a pálinka-különlegességek piacát, és lenyomja egy kicsit az árakat is. Bár asszem eladni nem lesz szabad a házi fõzést.
Tisztelt Szakértõk! Elõször is gratulálok az oldalhoz! Rendkivûl sok hasznos tanáccsal láttak el engem. Nemrég kezdett el foglalkoztatni engem a pálinkafõzés. Két kérdésem lenne:
1. Retarder egy a pálinkafõzéshez elengedhetetlen listát tett közkincsé. Honnan és mennyiért tudom beszerezni ezeket a berendezéseket és eszközöket?
2.Nagyanyám régen kiváló szeszes italokat, likõröket, és pálinkákat készített. Sajnos ezek a receptek elkallódtak. Egy pár titkos receptet esetleg betudnának küldeni?
Válaszukat elõre is köszönöm! További szép napot!
Sziasztok,kérnélek benneteket ha vki tudja a szlovéniában pálinkafõzõt készítõ ember elérhetõségét, küldjétek el légyszíves, köszönöm üdv tamás szép napot
60 kg meggy cefrébõl kb. hány liter pálinka lesz? Egyébként idén mennyiért lehet eladni egy liter meggy, szilva illetve körte pálinkát? A cefrében tulajdonképpen csak a tiszta gyümölcs van, semmi adalék(cukor...stb)
Én egy kicsit félek az otthoni pálinkafõzéstõl. Sok helyen írták hogy azért van veszélye rendesen a dolognak. A tûztõl, a robbanáson át, egész a mérgezésig is terjedhet a hibák listája... Én szerintem inkább a bolti dolgoknál maradok, azok valamennyire biztonságosabbak (talán:D).
Áhh biztos hogy nem éri meg otthon pálinkát fõzni! Ha még az összes veszélytõl el is tudnánk tekinteni, akkor is ottmarad a szag és most nem a jó kis pálinka szagra gondolok hanem a cefrére... mellesleg biztos nem olcsó egy ilyen lepárló berendezést összerakni, akkor már sokkal jobb és egyszerûbb elmenni a boltba és megvenni, ott mindenki megtalálja milyet szeretne. A választék mind árban mind minõségben hatalmas! És amúgy is pálinkából az ember nyáron nem iszik meg sokat, azt is inkább megkeveri egy kis gyümölcslével meg jéggel legalábbis én mostanában így iszom a nedût. :p :D
Igen ilyen házi pálinkafõzõ robbanásokról sokat lehet hallani, de sose próbálkoztam vele csak nagyapámtól halottam, hogyan is kellene ilyennek nekilátni. Na ha neki mondanám, hogy igya gyümölcslével és jéggel biztos lekeverne egyet, hogy észhez térjek. Egyébként is azt mondja, hogy nem iszik vizet, mert a mosógép is attól ment tönkre :) Pálinkát koktélban még sosem próbáltam, de nem lehet olyan rossz pl körtepálinka körtelével.
Ez butaság hogy nem éri meg otthon fõzni... Max nem lesz olyan jó, meg nem azért fõzzük otthon mert olcsóbb.. hanem mert jobb, finomabb és mégis saját :)
A pálinka koktél pedig jól hangzik bár amit te említesz Vinkypale az sima ágyaspálinkának hangzik... Körtepálesz körtével... Nem nagy dolog, inkább valami egyéb sziruppal meg gyümölccsel, pl. valami trópusi gyümölccsel ;)
Azt hiszem helyben vagyunk, jönnek a költõi kérdések. Én azt gondolom, hogy lehetne otthon jót fõzni, és talán relatíve olcsón is, ha kissé elmélyednénk a cefrézés, az erjesztés elméletében, a lepárlástechnika rejtelmeiben, mert ezek nélkül nem fog menni! Kell a jó technika, a jó technológia, és akkor nyugodtan lehet próbálkozni! Ebben az esetben nem lesz robbanás, nem lesz metanol, nem lesz hidrogén-cianid, etilkarbamát, nem lesznek toxikus alkotók! Ennyi, és nem több, de nem is kevesebb, mert ne feledjük, egy SZAKMÁRÓL beszélünk!
Erre látod így konkrétan nem is gondoltam... hogy ez már egy külön szakma. így meg már pláne az a véleményem hogy jobb ezt a szakikra bízni. Ráadásul mire ezt az ember mind megtanulja, meg beszerzi hozzá a szükséges felszerelést az azért nem kis idõ hogy a pénzrõl ne is beszéljünk.
pálinka fõzés egy hobbi - persze most nem azokra gondolok akik ebbõl élnek - de a nagy átlag csak otthon fõz magának (pl. van aki kertészkedik van aki páleszt fõz) :D
Azért van különbség a 2 "hobbi" között. Amíg a kertészkedéshez kell egy ásó, gereblye stb, addig pálinkafõzéshez kellenek lepárlók, hordók stb, amik robbanhatnak, kigyulladhatnak... Kertészkedésben max ha elrontasz valamit akkor kidöglenek a petúniáid. Pálinkafõzésnél meg eltûnik a konyha fele:D Ráadásul ha meg is úsztad rumli nélkül még akkor is lehet mérgezõ az a cucc. Szóval egy gyárban ahol megfelelõ biztonsági intézkedések mellet fõzik a pálinkát ott nem kell félni esetleges toxikus anyagoktól. (legalábbis nem ekkora mértékben:D). Szóval egy minõségi pálinkát a nyugodtabb szívvel iszok meg mégha drágább is volt mint egy kétes eredetû házit. Ráadásul nem is mindig a legdrágább pálinkák a legfinomabbak, úgyhogy azért annyira nem is kell megroggyanni az anyagiak alatt.
hát lehet, de a legolcsóbbakról meg tudjuk, hogy azok nem pálinkák! :D
hát nem értek hozzá bevallom, lehet túl naiv vagyok, de amikor a 70 éves parasztbácsi jött át a szomszédból és hozta a kis "háziját" , nem hiszem hogy nagy biztonsági elõkészületek elõzték meg a fõzést!(max 1-2 feles) :D:D
apám is ájentéesz felügyelete alatt fõzte ki a pálinkát, de nem is lett rossz, sõt, vadító, szerencsére azért nem vakító:D
aza tuti, a hp, bár nemrég jártam az osönben(auchan) :) és vettem egy aranyüst párlatot, barackosat, otthon összekevertem baracklével + sárgabarackot tettem bele, húúh nagyon ütõs volt, barátnõmmel iszogattunk, szoktunk mindig igy kevergetni koktélokat csak házilag, szóval 5* a aranyüstnek
Hát azért vannak jó pálinkák, nemcsak az aranyüst... Például a Rézangyal, vagy a Vilmos. Én szeretem fogyasztani mind a házit mind pedig a boltikat és volt szerencsém az aranyüsthöz is. A rézangyal mondható a legfinomabbnak de az olyan szinten drága hogy(sajnos) nem engedhetem meg magamnak. Az aranyüst egy kicsit nekem "túl zamatos" volt mert én annyira nem szeretem az élnék gyümölcs ízt. viszont ott az ára az nagy pozitívum. Meg persze az hogy van benne egész gyümölcs is(de lehet hogy pont emiatt volt nekem egy kicsit túl élénk gyümölcs íze)
én is szívesen megkóstolok új ízeket, még nem hallottam az aranyüstrõl, de majd utánnajárok. olcsó vagy mire írtad h pozitívum? mihez képest pozitívum?:) most nézegetem az oldalukat, csábítónak tûnnek amúgy :P
alapvetõen én is szeretem a koktélokat, ahogy itt lejjebb is írták már néhányan, de még életemben nem kóstoltam olyat, hogy pálinkából készüljön valamilyen koktél.mondjuk ha egy buliban ezt jól meg lehet keverni és a csajszi akinek viszem, nem tudja hogy pálinka van benne, akkor kellemes hatása lehet rá..szóval szerintem ki fogom próbálni.kár, hogy nem lehet valamilyen házibulit csinálni, ahol csak nekünk kevernék az ilyen koktélokat..
mi néha szoktunk pálinkát "higítani" gyümölcslevekkel, ha túl erõsnek bizonyul, végülis az is koktél nem?
dehogynem lehet :) múlt héten mutatta tesóm a www.aranyust.hu oldalt, azt mondja nyerni is lehet vele, hogy mit meg hogy azt ne kérdezzétek, nem vagyok annyira érdekelt az ügyben, fõleg, hogy a pálinkákhoz sem nagyon értek, de mivel a tesóm hiszek neki :) a koktélnak is van valami definíciója, a vendéglátós ismerõsöm azt mondta, hogy az ilyen long islandek nem is azok, de aztán lehet, hogy ez pont az. a lényeg, hogy itt is vannak tévedések.
nem tudom, pálinkából koktélt?! ilyet még soha az ééletben nem hallottam, bár ez biztos csak az én hibám vagy mûveletlenségem végterméke :D egyszer volt egy haver, aki bekeverte a házipáleszt 100%os narancslével. Odahozta: Szevassz haver! "Itt van a legjobb koktél, amit ma kevertem! Kóstold meg!" Csak ennyit mondott, én persze belekóstoltam, de abban a pillanatban prüszköltem is ki, mert annál rosszabb keverést még soha nem ittam :D Ízlések és pofonok....
Alapesetben ugye a pálinkát csak tisztán issza az ember, ezért nem hallhattál róla, én is nagyon megdöbbentem mikor elõször hallottam, de mikor megkóstoltam akkor nagyon pozitív volt elsõ ízlelésre. Általában, ha pálinkás koktélt iszol, akkor figyelni kell arra, hogy az amivel kevered ne nagyon térjen el ízvilágban a pálinkától. Tehát egy barackpálinkát célszerû baracklével bekeverni, a pálinkát alig fogod érezni, viszont az alattomos hatás nem marad el:)
jajah :D én málnával csináltam ugyanezt :D fütyülõs málnás málnaszörppel feltuningolva, de jó sûrûn, pálinkát egyáltalán nem lehetett érezni, a hatást annál inkább... :D:D aranyüstrõl meg nem hallottam :S de az oldal mutatós! :)
Én a multkor akartam csinálni, de csak szilvapálinka volt otthon, szilvalé meg ugye kevéssé, úgyhogy meggylével öntöttem fel mert az találtam, és nagyon-nagyon finom lett, a pálinka durva ízét teljesen elnyomja a fini gyümis ízt meg egy kicsit lehet érezni megbújva. Jó kis koktél lett belõle végül, pedig nagyon randomnak indult :)
Sziasztok, Megörököltem egy savállóból és rézbõl készült, kb. 80-100 literes komplett fõzõt. Nagysága a gáztûzhely méretéhez lett anno kialakítva. Érdekel valakit? Mennyi lehet az értéke? :-)
Üdv! Engem érdekelne ha mondana egy árat!([email protected]) Üdv. Attila.
DTB! Engem érdekelne a fõzõd, ha tudsz dobj egy e-mailt: [email protected]
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni,hogy egy 80-100 litreres üstre fedõt mibõl lehetne házilag készíteni?Használtam már erre a célra pár dolgot, de jó lenne ötleteket kapni!Üdv Smokey!
sziasztok, érdekel pálinkafõzõ kb. 70L üsttel. érdekel használt, vagy ha valaki tud elérhetõséget aki gyártana. THX
ha valaki tud, érdekel újonnan gyártott is. aki otthon van a témában segítsen please.
Sziasztok! Lenne 2 kérdésem, ha tudtok, légyszi segítsetek. 1.) Azt írtátok, hogy kuktából is lehet házilag lepárlót készíteni. De, (ha jól tudom), az itthon kapható kukták többsége alumínium, vagy rozsdaamentes acélkukta alumínium béléssel. Gondolom az alumínium az nem jó, mert feloldhatja a forró cefre, jól gondolom? 2.) Kb. mennyibe kerül Lendván egy -mondjuk- 10 literes egyszerû, de komplett pálinkafõzõ? Elõre is köszi!!
Készítek róla fotót, akit komolyan érdekel, ár megadásával dobjon egy mailt.
Nekem van eladó fõzõ. Az express.hu oldalon megtalálod képpel együtt.
"1.) Azt írtátok, hogy kuktából is lehet házilag lepárlót készíteni. De, (ha jól tudom), az itthon kapható kukták többsége alumínium, vagy rozsdaamentes acélkukta alumínium béléssel. " Van teljesen rozsdamentes acélból készült kukta.
"Gondolom az alumínium az nem jó, mert feloldhatja a forró cefre, jól gondolom?" Ha az edényen levõ oxidréteg megsérül, és savas környezetben az alumínium kioldódik (és mindenféle alumínium-vegyület keletkezik), akkor van némi esély arra, hogy gondot okoz az alumínium.
sziasztok. egy kis segítség az érdeklõdöknek, az egyik ismerõsöm belekezdett a pálinkafõzõ berendezések forgalmazásába. jövõ héttõl meglesznek az elsõ példányok is. 25 L, 80 L és 100 lityis.. XD nah akit érdekel hívja a +36 30 758 0671 es számot. aztán postoljatok kóstolót is :D szesztek :))
sompalinka köszi!Én meg még hittem benne hogy lenne belöle még valami! Egyébként szilvacefre ezt elfelejtettem leirni pontossan!
A kisüsti pálinkafõzés törvényi szabályozása a közeljövõben jelentõsen változik. A beharangozott új jogszabályok értelmében bizonyos feltételek mellett végre magánszemélyek (magánfõzõk) is fõzhetnek kisüsti pálinkát saját pálinkafõzõvel. Cégünk kisüsti pálinkafõzõ berendezések forgalmazását, kis és nagykereskedelmét tûzte ki célul. Az új jogszabályok és azok végrehajtási rendelkezéseinek megjelenéséig, melyek 2010. IX.27-én várhatók, a pálinkafõzõ berendezésekkel kapcsolatos információkkal, a termékek bemutatásával állunk leendõ ügyfeleink rendelkezésére. Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklõdését, részletesebb információért kérjük jelentkezzen a [email protected] ímélcímen!
Sziasztok, kaptam egy halom szilvát-ringlót és elkezdetem gyûjteni, de vannak kérdéseim: 1, kell e cefrébe cukor, ha igen mennyi? 2, ki kell e magozni a szilvát-ringlót, milyen hatása van, ha benne marad? érezni e ízbeli különbséget? 3, kell e forgatni-keverni a cefrét erjedés közben? 4, 200 liter cefrébõl kb. mennyi pálnka lesz? 5, gond-e, ha több kisebb edényben erjed, érik a cefre? 6, 50 litert pálinkát szabad fõzetni, vagy 50 liter cefrét. 7, fejér megyében vállal-e valaki fõzést, ill. mennyiért? 8, kb mikor lehet fõzetni? mikor "jó" a cefre?
kösz mindenkinek
Szia Brueni! Kérdéseidre a válaszom: 1. A cefrébe soha ne tegyél cukrot, ha beleteszel abból már nem lesz pálinka. 2. Mindig érdemes kimagozni a gyümölcsöt, így jobb ízû lesz a pálinka (nem lesz kesernyés) 3. forgatni kell a cefrét 4. 200 l cefrébõl kb 15-18 l pálinka jön le, persze ez függ a gyümölcs minõségétõl, cefre minõségétõl illetve, hogy van e benne cukor (lásd az elsõ pontot). 5. nem gond ,de jobb ha 200 l egy edényben érleled. 6. 50 liter pálinkát lehet fõzni. üdv.
köszi. de a cukor mit befolyásol? ízt? mennyiséget? erõsséget? mikor tudom, hogy "kész" a cefre és lehet vinni fõzetni?
Ezt találtam a neten: http://www.palinkafozo.net/index.php?cont=termek&page=super30
Ez az aromatornyos lepárló lehet?
A saját fogyasztásra szánt pálinkafõzésnél, amennyiben a termelõ nem adja el a gyümölcspárlatot: 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a fõzést nem kell sehol elõre bejelenteni; továbbá a pálinka elõállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.
2010.IX.27-ig legálisan nem lehet pálinkafõzõt venni.. addig is bõvebb információkat a kazánokról a következõ számon kaphattok:
+36 30 758 0671
Jelenleg 80 és 100 literes rézüstök érkeznek, majd lesz 25 literes HOBBY fõzõ és igény szerint nagyobbakat is lehet rendelni. Üdv.
Szlovéniából importált pálinkafõzõket forgalmazunk, a törvény hatájba lépését követõen.Addig is szívesen állok rendelkezésére, ha információt szeretne a berendezésekrõl illetve árakkal is tudok szolgálni. Telefonszámom: 06 20 468 0498 Hamarosan a woboldalunkon is fenn lesznek a készülékek. A www.vasbolt.hu és a www.savallotartaly.hu oldalakon további információkkal szolgálok úszófedeles bortartályokkal kapcsolatban is. Üdv.Prenker
Üdvözlök Mindenkit! Házilag pálinkát szeretnénk fõzni saját részre, de egyelõre még nincs hozzá fõzõ edényünk. Akinek van fõlös eladó fõzõje és árban is megfelel szívesen megvennénk. Üdvözlettel: Éva 06 20 966 66 93
imádom, aki tud adni egy kádnyit ingyen, szívesen belefulladok
sziasztok van egy 40literes ,meg egy60 literes duplafalú pálinkafözõ berendezésem. Eladó, rezböl készült az egész berendezés érdeklödni lehet [email protected].
Minõségi pálinkafõzõket forgalmazunk. A kicsitõl egészen a 100 literesig.
www.kisust-aruhaz.hu
Pálinkafõzõ berendezések és kiegészítõik mellett hasznos leírásokat is találtok a pálinkafõzésrõl itt:
www.hazaipalinka.hu
Sziasztok szilva cefrét szeretnék venni van is egy lehetõségem mire kell oda figyelni.PL: cefre foka, állaga, szaga nem szeretnék rosszat venni.Cefere fokolót tudok szerezni.
Szia, elsõsorban a szagát figyeld, kesernyés alkohol szagának kell lennie. Ha savanyú, ecet szerû szagot érzel, az nem jó. Ha túl sokáig tárolták, akkor bomló fehérje szagát is lehet érezni rajta. Nehéz így leírni a szagokat, de a bomló fehérje szaga elég undorító, meg lehet érezni. Kérdezd meg, mikor forrt le a cefre. Minél fiatalabb, annál jobb. Nézd meg, hogy nem látsz-e penészgombákat, vagy gyümölcs magokat, ne adj' isten faleveleket, ágakat. Ha igen, ne vedd meg. Az is árulkodó jel lehet, ha nincs elég leve a cefrének. Nézd meg, hol tárolják a cefrét, kellõ tisztaság van-e, a hordó jól le van-e zárva. Ha pl. a napon hagyták a hordókat, akkor már fordulhastz is vissza. Az sem jó, ha a hordó csak félig van. A cefrét teli edényben kell tárolni. Remélem, tudtam kicsit segíteni.
Milyen fõzõben lehet fõzni holnaptól a párlatot?Mert valamikor a fater csinált egy duplafalú 1 hl-es fõzõt,vagy kizárólag csak boltban vásárolt fõzõvel lehet?Mert valahol olvastam ,hogy otthoni fõzõkészítésre kell engedélyt kérni.
Max 100 liter térfogatú fõzõben lehet fõzni. Nekem van néhány, a kritériumnak megfelelõ. A nagyobb az három fázisról megy, 15 liter térfogatúnak felel meg, vízhûtéses, saválló acélból van, óránként kb. 10 liter pálinkát tud lefõzni, két felöntéssel, míg a kisebb az 230V-ról megy, és óránként 5 liter tud lefõzni, két felöntéssel. Mindkettõ gyári készítmény.
Nézd, ami fontos, ha kierjedt cefrét kívánsz vásárolni, a cefre alkoholfoka, hiszen ez adja a végeredményt. Amint megtörtént az illatellenõrzés, nincs ecet, nincs penész, nincs vajsavas erjedésre utaló avas vajra emlékeztetõ illat, záptojásra emlékeztetõ illat az élesztõsejtek bomlásából adódóan, nincs tejsavas erjedés eredményeként savanyú káposztára jellemzõ illat, viszont van kellemes gyümölcsre jellemzõ, savanykás illat, és ha friss a cefre, vagy szakszerûen tárolták, érzékelhetõ a csípõs széndioxid jelenléte. Ha ez így nagyjából rendben, akkor egy Malligand készülékkel, vagy labor-desztillálóval alkoholtartalmat kellene mérni, és amennyiben 5-7 tf% értéket kapunk, akkor a cefre megvásárolható, így a várható középpárlat kihozatal cca. 7-10 liter 50%-os pálinka, 100 kg. cefrébõl! Sok sikert!
szaboa: a gyártás és a forgalmazás is engedélyköteles. A területileg illetékes VPOP-nál kell engedélyeztetni a házilag készített fõzõt is. Azt nem tudom, hogy visszamenõleg bírságolnak-e, ha kiderül, hogy 27-e elõtt is volt a birtokodban lepárló, úgyhogy légy azért óvatos.
Vörösréz pálinkafõzõk és tartozékok (fajélesztõ, pektináz, élesztõtáp, mérõeszközök...) széles választékban, korrekt áron, három év garanciával, magyar nyelvû használati utasítással. Mindezt webshopunkban: www.palinkaust.hu.
szaboa: ha kérdezik majd azt mondod hogy kölcsönkértél egy lepárlót ami szabványos stb. ezen ne rágódj
Reklámozzák itt páran a boltjukat hát megnéztem, omg valami félelmetes árak vannak egy réz alátétért elkérni 40.000 forintot elég durva :-S
atomkrumpli: gondolom, a kritika (többek között) nekünk szólt. Igazad van, de megoldottuk a problémát, most már emberi áron tudunk adni "réz alátét"-et is
Szabad a pálinkafõzés! Önnek van berendezése? 25, 80 és 100 literes rézüsttel és kézi keverõvel felszerelt pálinkafõzõk eladóak. Jelenleg 80 és 100 literes van raktáron. www.ujpalinkafozok.hu vagy jelentkezzen a 06 30 758 0671-es telefonon. Fuvart vállalunk Magyarország egész területén, megbeszélés szerint.
nem akarok pálinkafõzõt vásárolni, de akinek van "kedve" Fejérben kifõzni 200 liter tiszta ringló-cefrét, az jelentkezzen.
"megkancafülézzük"jeligére :-)
emberek ! örökölt , szinte új 80 literes 3mm-es vörösrézbõl , hûtõvel együtt, 70... irányáron sürgõsen eladó.! 06-20-2644241
Szlovéniából importált pálinkafõzõket forgalmazunk.A jövõ héten érkeznek 100l,80l, és 60 literes berendezések. További információk ill képek a fõzõkrõl a www.vasbolt.hu , illetve a www.savallotartaly.hu oldalon tekinthetõk meg. Továbbá saválló bortartályokat és saválló pálinkahordókat is forgalmazunk. Üdv. PrenkerPálinkafõzõ berendezések és borászati eszközök
Sziasztok! Az elsõ lefõzésnél meddig is érdemes fõzni, hogy oda ne kozmáljon?