Nem olvastam az általad említett korábbi eszközrõl, és ez a mostani hír sem tér ki túlzottan a technikai részletekre, de szerintem semmi gond a hírértékkel.
Elõször is a "jó e már a bor" kicsit más, mint felismerni egy adott borfaját. Az elõbbihez kb annyi kell, hogy megmérjék a cukortartalmat, mert más nem nagyon változik a borban az érlelés folyamán. A borászok tudják, hogy mekkora volt a cukortartalom amikor eltették a bort, és hogy mennyinek kéne lenni az adott borfajtánál érés után. Ennyi.
Másrészt meg nem derül ki a fenti hírbõl, hogy milyen elven mûködik. Kémiai szenzorok, vagy valam más. De még ha csak ugyanarra lenne képes, mint az általad említett eszköz, de más mûködési elven, annak is lenne hírértéke. Hiszen más környezetben, más anyagoknál vagy akár némileg eltérõ felhasználási területen esetleg ez az eszköz sokkal hatékonyabb lehet.
"Egy spanyol-német kutatócsoport olyan berendezést fejlesztett ki, amely képes ízük és más jellemzõik alapján azonosítani és rendszerezni a különbözõ borokat."
Nem az ízük alapján azonosítja hanem a különbözõ oldott anyagok koncentrációja alapján. Ízt kizárólag az emberek (meg az állatok) éreznek, mivel az íz alatt valójában az ízÉLMÉNY-t értjük.
Nem, élesben használták valamelyik francia borászatban. (Már nem emlékszem pontosan melyikben, mert sok-sok éve volt)
gondolom azok terv, vagy igen kezdeti fázisban voltak.. ja majd lézer pisztollyal rohangálnak Tokajban.. aha.
Mi ez már megint? Ez hír volt kb úgy 10 éve, de nem most... Sõt, olyant is olvastam (évekkel ezelõtt), hogy lézerfénnyel vizsgálják a régi palackozott borokat, és így felbontás nélkül meg tudják "kóstolni", elég jó-e már. Hol itt a hírérték...? (Biztos van, csak én nem vettem észre)