Azért nyitottam a topikot, hogy egy kicsit hozzájáruljak az egészséges életmódhoz. Nem mondom azt, hogy éjjel nappal kukacot egyetek, de nem árt tudni, hogy mogyoró ízû kukac is létezik. Itt összeszeretném gyûjteni azokat az információkat amik hozzásegítenek ahhoz, hogy az országon belül fellelhetõ "ehetõ kütyüket" kipróbálhassuk.
Köztudott, hogy nagyon sok gyûrûsféreg rengeteg fehérjét birtokol.
attol még, hogy valami ehetõ , nem biztos, hogy azt meg is kell enni...
természetesen erre gondoltam én is. azért megjegyzendõ, hogy pl. egy igazán durva currytõl - amit egy indiai simán megeszik, egy magyar még csak-csak - egy angol, vagy egy belga sírva fakadna az elsõ falat után, vagy ha meg is enné, utána lenne gondja rendesen :)
Nem tudom mennyire számít a szúnyog és más szárnyas bogár ehetõnek,de anno mikor lementünk nyaranta focizni,jó párszor futás közben benyeltem pár bogarat.Bár volt hogy nem a szokványos módon került belém,volt hogy a szememmel rágtam meg:)
Ezen a tárhelyemen van 3 könyv is, amiben fogyasztható növényekrõl van szó, ha érdekel. (katonai túlélés, erdõk-mezõk patikája, és gyógynövényismeret).
Jah meg a Túlélés törvényei sorozatot érdemes nézni, sok ehetõ élõlényt mutatnak! Én azért azthiszem megvagyok ezek nélkül is :S :D
Dildó A hímvesszõ alakjára emlékeztetõ önkielégítési eszköz. A köznyelvben sokszor - tévesen - ezt is vibrátornak nevezik, valójában azonban a dildó nem vibrál.
kígyót már ettem( íze a pár hetes csibére hasonlít), bár az nincs hazánkban, ami van az meg védett szóval nem ajánlom hogy azt reklámozzák hogy azt ették. de meg lehet enni a siklót (ha jól tudom az nem védett) az íze az több mint érdekes, de sok fûszerrel elmegy :-) a hangya az enyhén csípõs, s ki a hangyasavra allergiás ne egye meg :-)a mezei szöcskét nyersen úgy kell enni, hogy le kell szedni az ugrólábát, mert az megakadhat a torkon, kicsi az esély de benne van, sütve vagy szárítva tökmind1. a termeszeket is meg lehet enni. íztelen vagy enyhén édeskés. a földigiliszta is igen tápláló tud lenni, a béltartalmat kinyomkodva, bõ olajban hirtelen kisütve az igazi. de ha erdõben vagy, akkor vason érdemes sütni mert nyersen gusztustalan :-( íze kicsit sós. gondolom a békát mindenki ismeri, de nagyon lényeges hogy a bõrt 100% -ban le kell fejteni róla. gyíkokat is nyúzni vagy bõrében sütni de nem megenni azt. ízét csirke s a pulyka közöttre raknám hasonlít. dongólárva fehérjebomba. enyhén sózott krém állagú, de horgászni jobban ajánlom :-) lóbogár csak a potroha ehetõ, a fej s a tor ha jól tudom méreganyagot tartalmaz. hmm ennyi jutott most eszembe, de majd még rágódok rajta :-D
Csak azért tartjuk a legtöbbet gusztustalannak, mert belénk nevelõdött. Pedig szinte biztos, hogy valamelyik bogár finomabb (legalábbis fûszerezve, megsütve) mint pl. a tökfõzelék, vagy tarhonya... :D Ha rá lennénk kényszerítve, hozzá tudnánk szokni, hogy olyanokat együnk amiket most undorítónak találunk, lássátok Bear Grylls -t! Vagy elég cska megnézni a különbözõ kultúrák étrendjét, biztos találunk olyat ami nekünk undorító! :)
Fõleg a kínaiaknál és a japánoknál divat ez a bogárevés, de ha jól tudom ez erõsen történelmi eredetû. A japók elszigetelve éltek sokáig és rá voltak kényszerítve, hogy mindent megegyenek. :D
egyszer láttam egy mûsort valamelyik tudományos csatornán...és higyjétek el,olyan kajákat csinálnak távol kelet ezekbõl az "undormányokból",hogy a nyálad kicsordulna egybõl :) köztük pl. légypete burger:leszedik a tenyésztet légypetéket a levelekrõl,egy lötyis pasztába keverik,majd megoformázzák és kisütik olajban...bele a puffancsba,és kész is a hamburger :) sõt,több féle hurkapálcikára feltûzött étel is van :) lárvák,férgek stb.,mind bepácolva,kisütve olajban...ez kint ínyencség sõt,van kint sült kigyó és rántott skorpió is : én sztem megkósoltnám õket,ha egyszer kijutnék oda :)
ebben ez a poén,hogy utálok minden rovart,bogarat,meg a gombát is :D
Én soha nem ennék ilyen számomra undormányokat maximum ilyen tengeri akármiket: Polip,Kagyló stb. bogarat semmi féleképen sem báár fogadásból maximum gilisztát XD
a rák az nagyon jó szerintem,pedig nem vagyok oda a tengeri herkentyükért.
a kaviárt már kóstoltam,de persze nem direkt,hanem beetett haverom,hogy ez már ledarált mák...hát nem az volt :D kiköpdöstem az egészet,nagyon keserû íze volt :) a tengeri herkenyûkért nem rajongok :) de kósoltam már rántott békacombot és rákollót is :) általában mindent megeszek,amíg ki nem derül róla,hogy mi is volt az :D xD van távolkeleten egy nagyon drága,nagyon veszélyes kaja,gömbhalból készül,aminek mittomén melyik szerve(talán mája) mérget termel,méghozzá olyat,ami egy embert simán megöl...(csak mestervizsgás szakácsok készíthetik el,akik értenek a készítéshez) nos egyesek képesek rengeteget fizetni azért,hogy megkósolják a halat...ami esetleg kínhalálhoz vezet 2 órán belül,de õk tudják :D meg hallottam olyat is,hogy valaki megfulladt egy polip kartól,leakarta nyelni,és hát bizony a tapadókorongjai letapadtak a pali torkában..és megfulladt...tehát necces ételek :D
Hi Magyarországon minden hüllõ és kétéltû védett, szóval azokat inkább felejtsük el... Bár békacombot ettõl függetlenül lehet enni, mert amik vendéglõben meg hasonló helyeken kapsz azok általában mesterséges tavakban tenyésztett békákból vannak. (Pontosabban nem a békát, hanem a halakat, a béka csak "mellékes") Tényleg jó íze van. Én szeretem a tengeri herkentyûket, bár pl. a kagylóért nem vagyok annyira oda. Úgy vagyok vele, hogy egyszer mindent érdemes megkóstolni (már ami ehetõ), miért legyünk rabjai a saját elõítéleteinknek? :)
Fugunak hívják, és az mérget meg tetrodotoxinnak, az állatokban élõ szimbióta baktériumok termelik. Persze rohadtul drága és kifejezetten a nagyon gazdag hülyéknek van fenntartva :)
régebben így volt. mára már nem igaz, hogy minden hüllõ és kétáltû védett sajnos. :-( védett s fokozottan védett növények s állatok: itt találhatod meg
de igazad van ami ehetõ egyszer meg kell kostolni :-)
Amúgy amik extrább dolgok és én ettem: - Polip és tintahal, jól elkészítve nagyon finom, bár kicsit rágós - Rák, ez igazi ínyencfalat, csak sajnos nagyon drága - Kagyló Attól függ milyen kagyló a sima kékkagyló ami a legtöbb helyen kapható szvsz nem egy nagy élmény - Cápa jól elkészítve finom, amúgy ízetlen - Krokodil ez nagyon finom volt, kicsit szárnyasra emlékeztet az íze - Strucc teljesen olyan volt mint a bélszín - Szöcske és sáska is nagyon jó, akár nyersen is fogyasztható
azt a halat a szakács mindig megkóstolja. amúgy hagy egy kis mérget, pont annyit, hogy kicsit elzsibbadjon, bizseregjen az ember szája na, nem onnan tudom, hogy ettem már ilyet, csak hallottam/láttam/olvastam (nem emlékszem melyik) valahol
Leruccansz Horváto.-ba és már ehetsz is egy szimpla étteremben. Kaviár meg vehetõ a boltban is, nem megfizethetetlen áron. Egyébként te csak úgy üresen etted, h keserûnek érezted?
mondom,egyik haveromnál voltam,és mondta,hogy "kell darált mák" mivel szeretem a mákos kajákat gondoltam miért is ne :) bekaptam,és egybõl köptem ki,mire ez a hülye meg röhögött,hogy átbasztalak,mert ez kaviár.. sztem kurva szar íze van úgy magában:)
Én eddig pirítóson (vagy pirítás nélküli kenyérszeleten) margarinra kenve és egy kis citromlét rátéve ettem. Sztem jó ízé van úgy. A keserû dolgokat én sem szeretem...
Irtózom az ilyen élõlényektõl, szerintem félelmetesek. :) Kisebb koromban szerettem velük szórakozni, nagy lótetveket mindig kiöntöttem vízzel a lyukukból, meg volt egy nagy fûzfánk, ami minden évben tele volt szarvasbogarakkal, és a barátaimmal mindig kerestük a legnagyobb példányokat, és harcoltattuk õket egymással. :) Haverom mindig megfogta õket kézzel, de én csak bottal terelgettem õket.
Egy éve reggel ébredés után arra lettem figyelmes, hogy valami nagy zöld állat figyel engem az asztalomról. Aztán belegondoltam, hogy mi lett volna, ha nem az asztalomra telepedik rá, hanem mondjuk az ágyamban találom meg. Elég félelmetes lett volna. Aztán amit tettem szegénnyel, azt nem írom le, mert kicsit szégyellem magam miatta. Nem mertem rácsalogatni egy papírlapra sem, mert féltem, hogy elkezd repülni, és rámszáll. :/
Kisszemû kaviárt egyrészt szeretem, másrészt néha idegesít. Akkor jön ki az íze, ha kiputtyannak a kaviárszemek, viszont nem lehet úgy összerágni, hogy az összes kiputtyanjon, így aztán egy kiskanál kaviárral percekig el tudok lenni. :D
A legrosszabb esetben is csak megcsiklandoz :D De én se szeretnék arra kelni, hogy ott van az ágyamban, vagy rajtam mászkál valamilyen bogár. Mert tudom, hogy nagyon megijednék, mivel elõször csak azt látnám, hogy van valami rajtam, aminek nem kéne, és az lehet olyan is, ami bántani is tud. :|
De nem azért, mert nem tanulna a hibájából, tehát okos. Egyszerûen nem fél a csípéstõl, nem is sír az miatt. Az a vicces, hogy ráadásul lány, 3 éves :D