A fruktózos részben azért nálad is van egy kis zavar.Valóban van köze az alkohol és a fruktóz lebontásának egymáshoz, mert mindkettõben szerepet játszik az alkohol dehidrogenáz, csak míg etanolból acetaldehid lesz addig a fruktózból, glicerinaldehiden keresztül glicerin lesz.Az egyik 2 a másik 3 szénatomos.A fruktózból glicerinaldehid 3 foszfáton keresztül bekerül a glikolízisbe, szóval az enzimnéven kívül semmi köze nincsen az alkoholhoz a lebontásának...
Amióta létezik az ipar minimális mértékben, azóta van környezetszennyezés. Az elsõ vastárgyak még rozsdaállóak voltak, ezért is maradt fent jópár, míg a késõbbi korokban a Föld légkörébe annyi kén, és hasonló dolgok kerültek, hogy ugyan azzal az eljárással már nem tudtak olyan tiszta vasat csinálni, és a korrózió is megjelent.
akkor jól benyaltad te is, az ipari felmelegedésnek semmi köze a globális felmelegedéséhez. Az üvegházgázok nagy részét a természet bocsájtja ki, legjelentõsebb a co2, ami bomlási folyamatok, és az óceán felmelegedésének terméke, ehhez képest az emberi termelés hangyaf*sz. A telek enyhülnek, mert a Nap egy aktívabb ciklusba ért, gyakoribb a napkitörés. A középkor elsõ szakaszában/közepén enyhébb telek voltak, mint most. A ciklus ismétlõdik. Ember okozta globális felmelegedés = politika.
Persze, mivel két különbözõ dologról van szó nem bomlik le teljesen ugyanúgy, de a citrát körig mindkettõ nagy mennyiségben jut el (ellentétben a glükózzal), majd ugyanúgy mindkettõbõl szabad zsírsavak keletkeznek. Csak ugye az egyiket mérsékelten szabad csak fogyasztani, a másikat ott szórják ahol tudják.
Jó, de én alapból is a mennyiségrõl beszéltem, a hasonlat csak erõs tûlzás volt mivel végeredményben mindkettõ ugyanot köt ki, kivéve ha kimerült a máj glikogénkészlete.
Földtörténeti idõszakkal mérve azért elég gyorsnak tûnik ez a felmelegedési folyamat.Az utóbbi 10 év alatt látványosan enyhültek a telek,úgy tudtam hogy a jégkorszak végi felmelegedés is egy sokkal hosszabb folyamat eredménye voltmint pl 10-20 év,bár a neten olyat is olvasni hogy nagyon gyorsan-pár év alatt mentek végbe óriási változások.Bárhogy is van én sajnálom hogy mostanában a tél kimarad-szerettem a havat-gyerekkoromban szinte minden évben hullott belõle elég sok és 1-2 hétig meg is maradt,de itthon már csak emlék marad úgy tûnik):
Pont, amikor a második világháború után hirtelen beindult az ipari fejlõdés, egyre nagyobb mennyiségû káros anyagot bocsátottunk ki, akkor kb. 20 éven át mégis fokozatosan csökkent az átlaghõmérséklet. Ennél jobb cáfolat nem kell az üvegházas felmelegedésre... A havat én is szeretem, de ki tudja meddig melegszünk még, ez eléggé kiszámíthatatlan... ezer évvel ezelõtt pl. néhány fokkal még nagyobb volt az átlaghõmérséklet... szóval lesz ez még rosszabb is
A bevitt mennyiségnek mindkettõ nagy százaléka a májban bomlik, mindkettõnél rengeteg citrát keletkezik, megnövekedett zsírsavszintézis (magas lipidtartalom a májban/véráramban), több szabad zsírsav (izominzulinrezisztencia) és mindkettõ aktiválja a JNK1-et ami deaktiválja az IRS1-et (májinzulinrezisztencia).