"A múlt század közepi állapotokkal összehasonlítva elmondhatjuk, termésátlagaink 2-3-szorosára nõttek, ám az ehhez 16-szor annyi energiára van szükségünk, azaz a gazdálkodás energiamérlege romlott, termelékenysége az ötödére, nyolcadára esett vissza. És ez csupán az érem egyik oldala. Ma 44-szer annyi vegyszert használunk, mint a mezõgazdálkodás iparosítása elõtt, s e folyamat eredményeként a rákos megbetegedések a vidék férfi lakosságának körében megötszörözõdtek. És még mindig nem értünk a sor végére. A megtermelt növények nagy része takarmány, tehát azért cseréltük le a legelõket szántókra, hogy sokkal nagyobb energia befektetéssel etethessük fel a szántóföldi növényeket azokkal az állatokkal, akik egyébként a legelõkön sokkal természetközelibb — ha tetszik: bio — módszerekkel is tenyészthetõk lettek volna. És mindeközben a megtermelt növények nyomelem- és sikértartalma rohamosan csökken. Egyes szántóföldi növényekben pl. 70-80%-kal kevesebb nyomelem található. S ha mindez nem volna elég, az Európai Unió egy elemzése arra figyelmeztet, hogy térségünkben a termõföld már nem tekinthetõ megújuló természeti erõforrásnak, mert keletkezési ütemétõl 15-17-szer gyorsabban pusztul."
Köszönöm a figyelmeztetést, egyelõre én se találtam máshol utalást rá, egy kommentben említik a szkeptikus.blog.hu-n, ott úgy, hogy ilyen állítás nem hangzott el sosem, reagálva valakire, aki szintén ezt a tanulmányt említi. Fasza
Dr. Márai Gézának tulajdonítják ezt a tanulmányt, de nem találtam elérhetõséget, pedig ez lenne a legegyszerûbb módja kideríteni mi az igazság.
A fanyalgók figyelmébe: Azért itt van egy olyan része is a dolognak, hogy 1%-os a vízfelhasználása a talajos rendszerekhez képest. Mai világban egyre kevesebb tiszta víz található... ráadásul nem mindegy, hogy mondjuk egy folyóból öntözünk el 100 liter szennyezett vizet, mindenféle vegyszerekkel, hormonokkal tele, ami szépen beépül a növénybe utána pedig belénk.
Ehelyett 1 liter tisztított vízzel, jól összeállított tápanyaggal, adott fény frekvenciájával 3x gyorsabban meg tudja termelni az adott növénymennyiséget.
Persze sokaknak ez nem jelent semmit, meg hogy üvegházi szart nem esznek... Na persze, eleve aki nagyáruházban vásárol olcsó zöldséget, nagy eséllyel növesztõszeres mindenféle növényi hormonnal feltáplált gyorstenyésztett zöldséget eszik otthon. Ez tuti.
Pont most hallottam egy mûsorban, bevizsgálták az import uborkákat, és nagyrészükben olyan mérgek vannak, amiket már RÉG betiltottak... Ennyi...
Az köztudomású, hogy a mai élelmiszereknek alacsonyabb a tápértéke, nem csak az MLM-esek szerint. Amúgy ez szerintem annak lesz jó aki elmegy valamilyen expedícióra és az utánpótlás nem vagy túl költségesen megoldható, pl. a sarkvidéken, egyéb ritkán lakott nehezen megközelíthetõ helyeken, más naprendszerbéli bolygókon és holdakon.
"Élelmiszerek tápérték csökkenése 1966-1990 között" Ezt több oldalon (leginkább MLM-rendszerben forgalmazott táplálék-kiegészítõk, online nõi magazinok oldalán található meg) megtalálható iromány, mind a Gödöllõi Agrártudományi Egyetemre hivatkozik, de egyik sem adja meg hogy ki, hogyan, mikor, mivel, milyen módon végezte a mérést, vagy hogy hol olvashatóak az eredeti vizsgálati eredmények. Szóval nem éppen releváns.
(mûtrágyázás úgy tudom II. VH után kezdett elterjedni)
Egyébként attól hogy nemesítik, keresztezik a növényeket, a magbankokban meglehetnek a régebbi termésbõl származóak is, illetve vannak még mindig vadon termõ növények, rengeteg erdei gyümölcs is pl. Ezekbõl is lehet következtetéseket levonni.
Nincs is jobb, mint a halízû rántotta... Azt a tápoldatot vajh milyen költségvetéssel lehet elõállítani? Vannak azért még izgalmas kérdések, mielõtt túllihegnénk a dolgot. Részemrõl a balkonláda rulez.
"... ermõföld helyett egy tápanyagokban gazdag oldatban üldögélnek."
És akkor mit eszünk meg??? Honnan szerzi a saláta a tápanyagokat, a vitaminokat? Csak a zöld leveleket esszük meg, ami a vízbõl tudott táplálkozni! Gratulálok, ilyen hülyeségekre költenek pénzt. Termeljetek a kertben, vagy ha a panelablakba kiraktok egy cserépbe salátát még az is jobb és egészségesebb ennél. Hasonló dolog már mûködik egy ideje, üvegházban termelnek salátát és a vízbe vannak rakva, ott is csak a víz táplálja, amibõl aztán elkészül a vízízû "saláta".
Ezt a technologiat anno a nasa talalta ki. Egyebkent azert salata, mert a nasa is ezzel kiserletezett anno, es ez rendesen no sulytalansagban is. A japanok is azert vettek at, mert nagyon draga mindent importalni, a foldjeiken meg meg nem terem meg semmi eleg nagy mennyisegben.
Egyebkent nemreg adtak egy rovidfilmet az egyik ismeretterjeszto csatornan, ahol pont ezt csinalta egy onkentes szervezet valahol az egyik amerikai getto kozepen egy emeletes raktarban. Ok meg a termeszteses napfenyt vezettek be tukrok segitsegevel, de az egy nagyon low tech megoldas volt, mert penzuk nem volt ra. Volt benne egy jo mondat, ami a talan az amerikai elhizasra is magyarazatot ad: "A legkozelebbi bolt ahol elelmiszert lehet venni legalabb 3-5 kilometerre van. Gyalogosan csak gyorsettermeket lehet elerni, ezert van aki mindig gyorsetelt eszik." Ezert van, hogy foleg a szegenyek vannak elhizva, mert auto nelkul nem tudnak rendes elelmiszert venni, legfeljebb napi 10 kilometer gyaloglassal. Igy van aki ugy no fel, hogy soha nem lat nyers zoldseget vagy gyumolcsot.
A zoldsegek izerol pedig egy dolgot mondanek: Ha a tapoldat osszetetele jo, akkor a zoldseg ize is jo lesz, csak sajnos jelenleg meg nem eleg pontosan allitjak ossze ezeket az oldatokat. (viszont igy lehet 1-5 osztalyu termeket kesziteni, annak fuggvenyeben, hogy mennyire helyes a tapoldat kemiai osszetetele)
lehetne esetleg bioetanol alapanyagokat is termeszteni ilyenekben és pl az egészet lerakni az oceanok melyere automata aratogepekkel ellatva es akkor meg a taj is szep maradna :) Persze amennyi biotanol kellene, ahhoz annyi kontenert kene az ocean melyere vinni, hogy a vilag tengereinek vizszintje legalabb 10 metert emelkedne, ha nem tobbet :D
Egyébként ez a módszer nem hülyeség... akár lehetne kisebb konténertelepeket is létesíteni és az lehetne a regionális élelmiszertermelõ központ... a csirkék is hasonlókban nõnek. + ugye megspórolnánk a szállítás költségét... máris kevesebb bioetanol kellene :D
Szerintem megoldható, mondjuk lehet tényleg nem célszerû, ahogy valószínûleg átalakítás nélkül nem célszerû ez több zöldség/gyümölcsnél sem. Pl cseresznyét nem nagyon fognak ezzel a módszerrel termeszteni, habár szerintem megoldható az is csk nagyobb fiókok kellenek a konténerbe, meg sûrûbb oldat :P ...
Minden megoldható...
A lényegen nem sokat változtat. Stratégiai megfontolásból is célszerû minden országnak kiépíteni saját élelem ellátási forrását, még ha nem is fedi le az összes igényt, még jól jöhet egyszer. Ahol a szabadban nem képesek termeszteni ott kénytelenek mesterséges környezetben mezõgarázdálkodni.
A poén az hogy a kedves kis japók már évek óta alkalmazzák ezt a technológiát a lepukkant raktárakban, csak talán nem ennyire sûrûn telepítve. A napfényt pedig be is lehet vezetni a konténerekbe, és akkor már csak az éjszakai világítást kell megoldani.
Amúgy én is inkább vennék/termesztenék ilyet/így mint a teszkós és tsai féle gyorsérlelésû éretlen vacakot vegyem meg.
Szenzációs áttörés, amennyiben a vitamin és egyéb fontos anyag-tartalma ezeknek a növényeknek kellõ mennyiségû! Nem lehetetlen, ha a megfelelõ tápot és a megfelelõ frekvenciájú fényt kapják, de megkérdeztem az imént ettõl a Josh Hottenstein-tõl, remélem válaszol.
Nekünk annyira nem fontos ez a rendszer, de kevésbé nagyarányú termõfölddel bíró országoknak, lásd: Közel-Kelet, sivatagos országos, nekik és többet ér az aranynál.
Termeltél már pincében napfénynél valamilyen növényt?
Ezek a megoldások azért jók, mert egy lakótelep pincesorában is termelhetõ, nem függ az idõjárástól stb.
Hát inkább eszek meg egy saját magam által konténerben termesztett zöldséget, mint a kártevõk által félig amúgyis tönkrement termést, vagypedig agyonvegyszerezettet...a másik meg a kétséges importból származó, megintcsak brutális mennyiségû rákkeltõ vegyszernek kitett forrás.
Szvsz a környezetet lehet imitálni, és hosszabbtávon lehet jobban járnánk, ha mindenkinek lenne egy ilyen konténer a pincében. Nekünk a kertesházban nagyon bejött a paradicsom, hagyma, borsó, krumpli és saláta termesztés... csakhát a kártevõk nagy pusztítást végeznek mindig.
Egyrészt ez a módszer így nem alkalmas gyapottermelésre, amiért az Aral-tavat tápláló két folyó vizét elterelték, másrészt az Aral-tó már többször is kiszáradt félig-meddig. Szóval ez arra nem jó, hogy a félsivatagos klímájú tavakat megmentsük.
Másrészt. Hasonló klímázott, zárt növénytermesztõ rendszert már régen használnak például a Mezõgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet is rendelkezik jópár klímakamrával, és tetõüvegházzal. Nemrég láttam egy filmet, ebben bemutattak egy hidropónikus farmot, amit Izlandon építettek fel. Az is salátát termelt, de egy több hektáros üvegházban. Az energiaforrása egy gejzír volt, ami energiával, fûtéssel és vízzel látta el a farmot.
Az öntözéses részét még értem hogy tutijó, de nem tudom elhinni hogy egy bonyolult elektromos berendezés által elõállított mesterséges fény olcsóbb és jobb salátát eredményez mint az ingyen napfénnyel elõálított de szintén öntözött vagy tápoldatos saláta. Ez nekem nem jön át :) amúgy meg elég korlátozott ez a technika, próbálnák csak meg a vizet kevésbé szeretõ növényekkel, gyökérzöldségekkel, kalászosokkal, esetleg gyümölcsfákkal... Na majd ha az is megy nekik :)
"Csak a mûanyag elõállítása többe került, mint a vízspórolás, akkor ez nem jó, mint általános eset. "
Ha alacsonyabb költségû a mûködtetése akkor visszahozza elvileg a drágább kezdeti beruházást, kérdés csk, hogy mikor, és használható-e ez addig.
"A víz nem tûnik el a Földrõl, "csak" szennyezõdik."
Ezt gyakorlatilag tekinthetjük igaznak, ha nem is teljesen az, de mond az Aral tó környékén élõknek: Aral tó.
Ott lehet, hogy örültek volna ilyeneknek, ha segítettek volna a gazdáknak megvenni. Ugyanígy több ország van ahol nem nagyon van lehetõség mezõgazdasági tevékenységre és egyszer lehet szükségük lesz rá. És akkor nem Dél-Amerikából kell hozatni.
Szerintem a tescos is lehetne jobb, csk jobban megéri nekik spórolni, meg tartósabbá tenni, minthogy ízletesebbé tegyék.
Hát ez kurvajó. Ha elterjedne akkor nem pocsékolnánk az édesvizet öntözésre, nem kellene a permetszerek származékait fogyasztanunk, és mivel a konténereket egymás fölé is rakhatjuk, sokkal kevesebb termõföldre lenne szükség a növénytermesztéshez. A felszabaduló termõterületet pedig bevethetjük kukoricával és lesz elég bio-etanol a benzin kiváltásához :D
Igaz, a fenti a lehetõ legoptimistább forgatókönyv :/
NEm oldószeres, hanem tápoldatos. De értitek ti mit akartam. :D
A lidlis saláta és a teszkós paradicsom pontosan ilyen oldószeres izé. Tudod, miben termesztik? Tápoldattal átitatott üveggyapotban. Soha nem látott termõföldet és természetes klímát.
Egy elõnye van, télen is friss. De még a nyárinál is szarabb. :D
mi mindent kitalálnak : mûcsöcsök , mûizmok , mûszáj , mûhaj , most meg jönnek a génmanipulált mûgyümölcsök , jó ez nekünk ???
hát a lidlis salátánál és teszkós paradicsomnál biztos finomabb...
Ez max a világûrben az asztronautáknak vagy a mélytengeri kutatóknak és a tengeralattjárók legénységének lehet jó. SZVSZ a tápoldatos-melegházas-egészévbentermõs termények kimerítik az íztelen, bûztelen vacak fogalmát.
A kutatók meg csodálkoznak, hogy a mai növények tápanyag, vitamin stb. tartalma tizede a 200évvel ezelõttinek...
Majd 100év kutatás után rájönnek vajon miért...
Ebben a módszerben semmilyen újdonság nincs.
Nekem is itt nõ a füvecske,lámpa alatt.xD
Én inkább a tartalmát tekintem fontosnak. Az elvileg jobb ennél, mint a szabadban termesztettnek. Csak kár, hogy relatíve drága a rendszer kiépítése, remélem van annyira gazdaságos a mûködése, hogy azért megéri majd beruházni rá.
cikk: "A kapott saláta a beszámolók szerint ízletes és több tucsoni étterem is vásárlójuk."
Talán lehet párhuzamot vonni a többi cucc és a saláta között. Annyira biztos nem lehet rossz akkor.
A növenyeknél nem csak a színe meg a mérete számít, hanem az íze is, arra is kiváncsi lennék. Hiába gyönyörûszép a holland paprika, egy felfújt lédús izének számít a magyarhoz képest. Vagy a paradicsom, ma már azt is leszedik zölden, és vmi gázt ráeresztenek, hogy gyorsabban bepirosodjon. Egyszerûen kell a napsütés ahhoz, hogy finom édes legyen.
Ahogy Fábri is mondta...ezekben az országokban bármihez nyúlnak...vidámság lesz belõle. :DDD
Ûrhajósoknak viszont jó lesz ez a cucc..meg pl ahol az éghajlat nem olyan, hogy nõhessen saláta, vagy ilyesmi.
"Ugyanakkor, mivel a rendszer adottságainál fogva tökéletes lehet a marihuána termesztésre is, valószínûleg kemény küzdelemre számíthatnak a gyártás beindítása elõtt."
hehe, na igen, csak nehogy ez is a tenoristák kezére jusson :D konténerparadicsomot aarok! :D