Gyerekkoromban nagyon nem szerettem a kávét, de még a kávés sütit, vagy a kapucíner csokit sem. Aztán, mikor "felnõttem" és dolgozni kezdtem, a koránkelés, a fél óra reggeli semmittevés/beszélgetés a kollégákkal oda juttatott, hogy 6-7 kockacukorral már elkortyolgattam én is a reggeli kávémat. Mára ez megváltozott. A cukor kevesebb lett, és megválogatom, hogy hol és milyen kávét iszom. Megvannak a kedvencek, kialakult az ízlésem, mondhatni finnyás lettem.
Ti hogy álltok a kávézással? Van kedvenc márka, esetleg jó 100Ft-os automatás kávé? Milyen gépen fõzitek otthon? Kotyogóson, vagy valami olasz csodaeszpresszóval?
sose szerettem kis koromban inkább energia italt ittam most meg spuri kell
kolesz: reggel + délután instant szutyok 2 kiskanál cukorral otthon: délután forrázott darált kávé 2 kiskanál cukorral és otthoni tejszínnel munka: ami van, de leginkább 3 az egyben.
nem szeretem
Reggel egy tripla eszpresszo, delutan egy tripla, ha valakivel talalkozok, akkor egy dupla, de napi 10-nel meghuztam a hatart. Bialetti kotyogost hasznalok, asvanyvizbol csinalom, a kavefozot olasz szokas szerint csak forro vizzel mosom, nem kenem ossze vegyszerrel, utana tisztara torlom, hogy ne vizkovesedjen. Cukrot nem teszek bele, mert a kavet az ize miatt szeretem, ha lagyabbra vagyok, akkor felgozolok tejet.
Haverom a tolunk 5percre levo Starbucksban dolgozik, barati aron kapom az orolt kavet, igy egyelore onnan, fokent Bold Arabica-t. Most pont citromfuves etipot iszok, picit furcsa, de nem rossz.
sajnos valamilyen oknál fogva engem sose dob fel, kb. 5 perccel az elfogyasztás után ugyanolyan hullafáradt vagyok..
csinált már valaki otthon dohánykávét? Nekem a Frei-ben kapható dohánykávé pillanatnyilag a "kávéházi" kedvenc, de még nem jutottam el odáig, hogy megkérdezzem tõlük, hogyan csinálják:) Itthon már kísérleteztem, amit a sógorom szivarjai bántak, de bár ihatóra sikerült 1-2, nem olyan, mint az ottani (még csak nem is hasonlít) Próbáltam már úgy is, hogy a dohánylevélen+kávén menjen át a víz, meg úgy is, hogy a kávétejszínbe áztattam be a dohánylevelet. Még ez utóbbi volt a legjobb, de még nem az igazi.
Izé, a nikotin ilyen formában nem kib...tul mérgezõ?
átfõzve nem raktam bele túl sokat, és beáztatva is csak minimális idõ, szóval nem hiszem, hogy annyira mérgezõ lenne:) Próbáld ki, ha egyszer Frei kávézó környékén jársz, azt hiszem Nicaraguai dohánykávé a neve
bár a legszarabbat is megiszom, ha nincs más... :|
Sok kérdésed van! :)
Naponta két-három alkalommal kávézom (két cukorral fogyasztom), de inkább csak tejeskávénak hívnám a mennyiség miatt. Nincs kedvencem, az automatából vásárolható levet kerülöm. Itthon egy darabig kotyogót használtam, de kényelmi okok miatt ma már a szekrényben pihen.
Egyébként, nem kellene innom, mert feltolja a vérnyomásom, de szeretem. :)
---amúgy pótkávé,katángkóró gyökerébõl és akácfa magja megpörkölve,õszel meg pörkölt bükkfamagból csinálom.
ha kávézom cégnél: Jakobs 3in1 abból is az a narancssárga zacskós instant itthon: általában Segafredo 2cukorral és tejes-en iszom azaz tejes kávé én nem vagyok nagy kávés nem függ ettõl a reggelem vagy kívánom vagy nem de bármi más fajtát is megiszom
Itthon Lavazza Crema e Gusto, vagy Davidoff Grande Cuvée kávé van, e kettõbõl is leginkább az elõbbit preferálom. Csak tisztán, feketén fogyasztom a kávét, szeretem érezni teljes egészében az aromáját, az ízét. Idehaza egy Delonghi kávéfõzõ gépen fõzzük a mindennapi nedût... :) Mindig a Sparból vesszük egyébként de láttam már más üzletekben is mind a két féle kávét...
A teszthez meg annyit, hogy az olasz lakotarsam szuleinek van egy 2000 EUR-os Jura kavefozoje otthon, ami ketszer lett hasznalva, aztan visszakerult a Bialetti nekik is:)
Ha valaki, akkor az olaszok tudjak, hogy a kavet mikent es mivel kell kesziteni:)
hát sajnos általában 3 in 1 :\ abból is jackobs. reggel nincs rá idõ (4:20-as kelés mellett :S), délután meg nincs rá erõ,hogy fõzzek egy rendes kávét. ha fater fõz kávét akkor szoktam inni fõzött kávét,ami van itthon,tchibo,douwe egberts.szívem szerint vennék komoly karos kávéfõzõt és szemes kávét vennék,hogy frissen õrölve fõzzem le a kávét.
gyomorsav túltengést szokott nálatok okozni a kávé?
Az instant kave mar okozott, de az sem mindegyik.
En ezt viszem magammal, mert a hiedelmekkel ellentetben a Starbucks kave jo, ha espressot iszol. A vizes kave a szar:D
Kávéfan vagyok én is, szakközép után az elsõ munkahelyemen szoktam rá. Itthon képes vagyok szinte egész nap kávézni, kevés kávé 1 cukor és sok tej, így iszom. Különlegességeket nem próbáltam még, a kedvenc a Tschibo Family.
Agip kúton ha járok ott Segafredo-t mindig iszok, mert az finom.
és +fav
Sok kávé sok cukor sok tej
reggel F1 elõtt egy Senseos kávépárnás kis tejjel befigyelt de nem sok hasznát érzem :/
Koleszban,reggeli után a büfében instant szar No cukor...
Ha egy mód van rá: Sir Morrick a beszerzési hely. Helyben, frissen pörkölt kávék a világ legjobb kávétermõ vidékeirõl. Nem olcsók. Háromféle pörköléssel: bécsi / francia / olasz. A daráláshoz meg kell mondani, milyen gépen fõzöd, ahhoz darálják. Szabadon választott kombinációkat is összeállíthatsz, de érdemes megfogadni a tanácsukat.
Fekete Lavazza 100% Arabica
egyszer még az egyetemen ittam valami bitangerõs kávét, nem tudom, hogy mifélefajta volt, de nagyon finom volt és úgy ütött, hogy azt a mai napig nem felejtem el :D
Ami nem 15 BAR-os géppel készül, az nekem nem kávé :) És bár kávé nélkül reggel hulla vagyok, ha nincs más, akkor inkább nem is iszom kávét. Sajnálatos módon a nagyvilágon még jobb szállodákban is egyre inkább terjed a Nescafé-vírus, csomó helyen nem lehet már kávét inni...
Egyetlen üdítõ kivétel Törökország, szerencsére ott sok helyen lehet igazi jó török kávét kapni, az még egy nagy találmány :)
Reggel, csendben, tûzforrón, teljes nagy bögrével, éppen egy korty tejjel, három-négy kocka barna cukorral.
Szigorúan frissen (aki kávét melegít, bármilyen aljasságra képes!), elõtte a tejet tûzforróra, de még éppen nem pillésre melegítve és abba beöntve a kávét.
Igaz, asztalnál iszom, de egy ilyen tálalás sem lenne rossz:
a cukrot nem ertem, mert megoli a kave zamatat, de a tobbivel egyetertek...
Kotyogósban kevés vízzel, jó ütõs kávét készítek. 3 decis bögrébe cukor, NAGYON kevés fahéj, pici 3in1 por, esetleg még más neszkávé (minimális). A forró kávét ráönteni, kavargani, majd a jéghideg tejet lassan önteni rá, és közben szétkavarni. Szerintem isteni finom, fel is ébredsz tõle, és nem tejeskávé...vagy ha már tejeskávé, akkor nagyon durva tejeskávé :]
Esetleg még 10 kiló tejszínhab :D Nyaamhhm pics, kár hogy nincs itthon :(
Na lol, és rám mondják, hogy koffeinvérû a napi 3-4 (1dl kotyogós/presso) miatt :D
Mondjuk ma durva nap van, 1 órát aludtam éjjel, és most iszom a harmadikat épp, plusz befigyelt már egy energiaital is, azt még alig múlt dél.
Sajnos van amúgy amikor ha napokig nem alszom ki magam normálisan, a harmadik úgy szétüt, hogy elalszom.
Viszont ha nem iszom reggel teljesen mûködésképtelen vagyok. Egyszer egy szintén koffein-üzemû haverommal úgy hozta a sors, hogy kora reggel találkoztunk valamilyen ügyben. Hirtelen jött a dolog, egyikünk sem ivott kávét. Idejött a Mercijével, kiesett a vezetõülésrõl, átmászott valahogy az anyósra, és a kezembe nyomta a kulcsot, hogy irány valami kávézó de sürgõsen, mert idáig szinte csukott szemmel vezetett XD Ilyesztõ látvány lehettünk, az biztos, két kómás hülyegyerek egy másfél tonnás fekete tankban :D
Az egy jó dolog, csak azt kevesen tudják, hogy gyógyszerként 8mg az átlagos napi adagja, amitól ugyanúgy érzed magad, mint ahogy elsõ pár alkalommal akármekkora adagtól, csak hogy nem fogsz rászokni, nem fogsz lefogyni, nem fognak kirohadni a fogaid, ja és az a 8mg mindig 8mg lesz, nem kell majd egyre több, hogy érezd.
Ja igen, az egy más dolog, hogy amcsiban ilyen formában legális, sõt alanyi jogon jár az egyetemistáknak, legalábbis ahol egy haverom tanul. Nem kamu, mutatta a dobozt, rá van nyomtatva az õ és az orvosa neve is.
Ettõl függetlenül ilyen formában ahogy itt nyomják ocsmány dolog, tönkreteszi az embert, meg életveszélyes is lehet. Nem saját tapasztalat amúgy szerencsére, egy ismerõsömnek sikerült pár éve rámennie külföldi tartózkodása során, amikor is napi 10+ óra tanulás mellett 8 órában dolgoznia kellett, hogy legyen mibõl élnie, és nem bírta ébren máshogy. Leállt róla, mikor hazajött, de egy jó ideig úgy viselkedett, mint aki élet és halál között van. Ezen még túltette magát, viszont azt nem úszta meg, hogy egyesek visszaéltek a bizalmával, és szûkebb körön belül szétkürtölték, tönkretéve sok régi barátságát, becsületét aláásva.
Egyszóval nem csak az egészségre káros ilyen formában, hanem társadalmilag is rendkívül.
Gondolom ezt az elsõ hsz-emre akartad válaszolni, nem a másodikra, mert abban már alpha-methylphenethylamine-ról fejtettem ki a véleményemet, a #2, #3 hsz-ekre válaszolva.
Amúgy elolvasom mindjárt, csak még meg kell várnom, hogy hasson a mai 5. amit 2 perce ittam :)
Na, akkor 1-2 érdekes történet amit hallottam mostanában:
-Egy Hollandiában sok idõt eltöltött ismerõsöm mesélte, hogy ott úgy szokás inni, mint a vizet. Napi 20 még simán átlagosnak számít, igaz õk hígabbra fõzik, de a koffeintartalma kb ugyanaz, mert egy adag náluk 2dl.
-Pár éve mesélte valaki, hogy németországban voltak kirándulni. Ott is a hígabb verzió az elterjedtebb, volt náluk termoszban fél liter kotyogós. Az idegenvezetõ kért tõlük, és lehúzta az egészet, mert a hígabb verzióra számított. A mentõ vitte el XD Részemrõl hihetõnek tartom a dolgot, bizonyos körülmények között egy fajta ideiglenes, és veszélytelen, de kellemetlen tünetekkel járó szívritmuszavart tud elõidézni. Egyszer velem is elõfordult már, 2 nap ébrenlét után megittam fél liter presso-t úgy, hogy nem ettem elõtte vagy fél napig. Egy órán keresztül olyan 160-as pulzusom, és mellé kb 80/40-es vérnyomásom lehetett, nem volt kellemes. Aztán elmúlt, és mintha mi sem történt volna.
Ettõl eltekintve ha normálisan kialszom magam, és többször étkezem napközben, akkor néha simán befigyel a 8-10 különösebb probléma nélkül. De mondom az átlag inkább a 3-4.
1 évig ittam simán feketén a kávét, de azt csak bedobtam reggel muszájból. Mostmár inkább megcsinálom normálisan, és kiélvezem.
#70: Na ja, nem hülyeség, rászokhatnák én is, hülye fejjel örökké éhgyomorra iszom, sokszor többet is, szokott néha érdekes dolgokat csinálni az emésztõrendszeremmel.
#72: Errõl a cukor vs édesítõszer témáról megvan a véleményem, de hagyjuk inkább, mert összeesküvéselméleteket feszeget :)
Ismerem mindkettõrõl az érveket, ellenérveket. Ki mi mellett dönt. Tiszteletben tartom a véleményed,ha te a cukor mellett vagy. Gondolom,akkor megegyeztünk abban, hogy a témát nem nyitjuk meg. :)
sry, az egyszeruseg kedveert mar mindent bogrebol iszunk (mug), teahoz hasznaljuk a cseszet (cup), annak ellenere, hogy tudom, coffee cup is letezik, de kevesbe ferne 3 espresso:)
Tény. Én bögrébõl iszok teát is meg kávét is. Nem aprózom el az ilyet. Egyébiránt van egy 5dl-es korsóm, meg egy 5dl-es bögrém is...szóval ha szomjas vagyok...nem kell szarakodni a csészékkel,normál bögrékkel...ez az igazi. :D
Az édesítõszer még rosszabb mint a cukor mert aszpartám van benne.Több országban jóideig be is volt tiltva a használata mert erõsen rákkeltõ. Nálunk itthon már évek óta számûzve lett a cukor is. Ha lehet inkább mézzel vagy juharsziruppal édesíts mindent.
Lenne egy problémám: általában sárga Tchibo-t szoktunk itthon inni. Viszont most vettünk egy Segafredo Intermezzo-t, és nem ízlik az aromája, pedig ittam már Pesten ilyen kávét, és ízlett. Talán nem kotyogóssal kéne lefõzni?
az aszpartámról is mindenki mondja, hogy fúúú milyen rákkeltõ, mégis szinte mindenben az van