Ha a cikk a huszadik századról szólna akkor ez igaz is lehetne de itt egy 5000 évvel ezelõtti tehénrõl van szó ami még akkoriban nem volt szénné tenyésztve és ezért nem is adott extrém mennyiségû tejet hanem csak a mai tehenek tejhozamának a töredékét.
Ha egy ember és a családja éhezik akkor nem azzal fognak kísérletezni hogy az eleve legyengült szervezetük vajon hogy fog reagálni arra a tejre amitõl a mai napig(!) az emberek egy része még mindig hasmenést kap, hanem a bevált módszerhez nyúlnak, levágják az egyik tehenet és kihúzzák azzal tavaszig. (Mivel a szarvasmarhát eredetileg is eleve a húsáért háziasítottuk.)
Pedig teljesen egyértelmû. Tejet minden nap ad a tehén, vagy kecske amíg csak képes vagy füvet adni neki. Te viszont nem ehetsz füvet. A rekord egyébként egy amerikai holsten-fríz tehén éves tejtermelése 27473 kg tej. A tehén 1988-ban született. http://hu.wikipedia.org/wiki/Holstein-fr%C3%ADz
Ezt az elméletet soha nem értettem, éhezésnél tejet inni? Ha valaki éhezik akkor az nem a tejjel fog bohóckodni hanem megeszi a tehenet/lovat/akármit.
hús > tej
A csontritkulás oka ma már nem a kalcium hiány, hanem a D vitamin hiánya. Az pedig a napfény hiánya miatt van leginkább. A tej fogyasztás a növekedõ szervezetnek azért fontos, mert fedezi a fokozottabb kálcium igényt. Az idõs szervezet pedig nem tudja hasznosítani a kálciumot, ha nincs D vitamin, ezért (is) lesz csontritkulás.
Es, szerinted a csontritkulas okozza a tejfogyasztast, a tejfogyasztas a csontritkulast, vagy valami 3. dolog (hideg, halfogyasztas, sotetseg, etc) okozza mindkettot?
valaki vegye már a fáradtságot, és nézze meg az egy fõre jutó tejfogyasztást és a csontritkulás esélyét a skandináv országokban. Elárulom, hogy mindkettõben vezetnek, Svédországgal és Finnországgal az élen.
Minél "primitívebb" az ember annál nehezebben tudja a tejet megemészteni. A cigányok nagy része nem is tudja.
„azok az állatok amik kizárólag csak ember segítségével juthat ritkán tehén tejhez, miért bírja megemészteni? Alkalma nem volt ehhez kiválasztódni! ”
Valószínûsítem, hogy a háziasítás során tenyésztették ki nekik ezt a képességet.
Embersajt?
fent marado 33%? :D
"ma a felnõttek egyharmada képes meginni a tejet gyomorproblémák kialakulása nélkül, ez a laktóz tolerancia"
Azért a fent maradó minimum 33% elég sok ám! Köszönjük, hogy végre valaki elismeri, hogy az emberek nem alkalmasak a tej emésztésére. pont.
Tej =?= élet, erõ, egészség Hát nagyon nem! Tej = elsavasodott szervezet, gyenge csontok, emésztési problémák, ...
azok az állatok amik kizárólag csak ember segítségével juthat ritkán tehén tejhez, miért bírja megemészteni? Alkalma nem volt ehhez kiválasztódni!
a tehéntej emésztésére szinte senki sem képes. manapság a csecsemõk többsége intoleranciával születik, ráadásul már az anyatejre is. ez is egyfajta evolúció...
A gond az hogy ahol éhínség van ott elõbb eszik meg a tejelõ állatot minthogy ez a kérdés szóba kerülhetne...
Ezen (és hasonló kérdéseken) már én is töprengtem sokat, de nem sok eredménnyel. Gondoljunk bele: hogyan fedezhették fel pl. a bort? A füstölt húsokat? A joghurtot vagy a sajtot? Magam elé képzelem, ahogyan (mondjuk 8ezer évvel ezelõtt) az elpusztított faluba visszatért az elmenekült lakosság. Akinek elõzõleg sikerült elfutnia az erdõbe, nádasba, stb. Mit találtak a romok között? Megerjedt gyümölcsöt. Üszkös romok között füstölt húst. Megalvadt tejet.
A sajt-elmélet, amit a cikk említ szerintem azért sántít, mert sajtot TEJBÕL csinálnak. Méghozzá tejet termelõ állat tejébõl. Ahhoz tehát, hogy a sajtkészítés technikája kialakuljon, felfedezõdjön, elõbb tejtermelõ állattartásnak kellett lennie. Fejési technikának. Mivel régen a felfedezések a véletlenen alapultak, az újdonságok létrehozásához hosszú idõ és véletlen kellett.
Ajjajj! Már megint evolúció téma.
Az sg. ilyen cikkeihez való hozzászólások számára lassan fogadásokat lehet majd kötni az unibeten, vagy a b-win-en.