amúgy anno (2006 körül) pont az inzulin A és B láncát készítettem el egy molekulaszerkesztõ programmal, úgy, hogy felrajtoltam a progiba az 51 aminosavat és ábrázoltam 3D-ben.
A kép még fent van a galériámban:
A Chemsketch nevû programot használtam, ami rajzolgatni jó, többre nem nagyon (:
A természetben nem ilyen az inzulin molekula alakja (3Ds szerkezete), de ezt még a komolyabb programok sem tudják még kiszámolni, hogy hogy is "csavarodik" fel. Ezt hívják "folding"-nak.
Egy fehérje funkcióját meghatározzák az aminosavak ÉS a 3D-s szerkezet, ezért nagyon fontos ezt felderíteni, és ezért lenne nagyon kényelmes, ha csak bepötyögnénk az as. (aminosav) sorrendet és kibökné a 3D szerkezetet. Talán ez lesz a fehérje mérnökség aranykora. Kutattam "egy ideig" ilyen témában, megvolt számítógépen egy fehérjének a 3Ds szerkezete (X-Ray crystallography révén meghatározott) és mi modelleztük a szubsztrát molekuláját, ami nagyjából 3 hatszög volt, mégis csupán a szubsztrát energia minimumának megtalálása míg a fehérjéhez volt kapcsolódva, napokig eltartott.