A segítségeteket szeretném kérni a következõ feladatban, és mivel új vagyok ebben a témakörben legyetek szívesek nem megszólni a számotokra valószínûleg egyszerû feladat megoldásában.
Szóval íme a feladat:
Az élelmiszerek vizsgálatában, például a borászatban is alkalmaznak kémiai eljárásokat. A borban lévõ savak (elsõsorban borkõsav) együttes mennyiségét lúggal, NaOH-oldattal való titrálással határozzák meg. A titrálható savtartalmat g/ borkõsav értékben adják meg. Szénsavmentesítés után, brómtimolkék indikátor mellett , mol/dm3 anyagmennyiség-koncentrációjú NaOH mérõoldattal dolgoznak.
Írd fel a borkõsav és a mérõoldat reakciójának egyenletét!
Ez egy versenyfeladat lenne,és ugye a tananyagban még nem vettünk efféle számításokat, én is csak utánakeresgéltem az ilyenfajtáknak nem nagyon értem, hogy hogy is mûködik ez a folyamat. Elsõsorban arra lennék kíváncsi,hogy milyen gondolatmenet útján jönnek létre a borkõsav és a nátrium-hidroxid végtermékei.