A baktérium az egészséges emberek körülbelül 30-50 százalékának bõrén és nyálkahártyáin is megtalálható, valamint a felszíni sérüléseken. Minden élelmiszerben elõfordulhat, amellyel a baktériumhordozók érintkeztek. Ha elszaporodik (5 fok feletti hõmérsékleten képes erre), mérgezõ anyagokat, toxinokat termel. Bár a fõzés elpusztítja a baktériumot, a toxinokat nem, ezért az egyetlen védekezés a baktériumok szaporodásának megakadályozása, vagyis az ételkészítés és tárolás során biztosított maximális higiénia.
A fertõzés tünetei:
Erõs hányás, émelygés, idõnként hasmenés és gyomorgörcsök. A beteg általában nem lázas. A tünetek általában 1-8 órával a fertõzött étel fogyasztása után jelentkeznek és 1-2 napig tartanak. Legyengült szervezetû emberek és kisgyerekek számára nagyon súlyos kimenetelû lehet.