"A hazánkban sok vihart kavart trópusi gyümölcsrõl igen sok vita folyik. Vannak, akik szélhámosságnak találják használatát, mások esküsznek rá. Lássuk, mit is tartalmaz és mitõl olyan közkedvelt más országokban.
A trópusi országokban élõ fa termését már 2000 éve is használták számos betegség gyógyítására. Afrikában elsõsorban hashajtó, általános salaktalanítószerként tartják számon, Indiában fõleg vitalizáló-, vágyfokozó szerként alkalmazzák, Ausztráliában az asztma, allergia, megfázások legfõbb gyógyíjra, Közép-Amerikában pedig gyulladások, fejfájás, reuma és daganatos betegségek kezelésére ajánlják.
A nyugati országok figyelme csak a 90-es évek elején fordult felé, miután több meghökkentõ gyógyulási esetet tapasztaltak a gyümölcs fogyasztását követõen. A kutatások során eddig több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványt és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhetõ immunerõsítõ és sejtregeneráló hatása.
Milyen hatása van a gyümölcsnek?
Fõ hatóanyagainak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a tonizáló és salaktalanítást segítõ másodlagos hatóanyagok - scopoletin, alizarin, damnacantal - is erõsen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez. Az elvégzett vizsgálatok szerint a noni
támogatja a normális sejtmûködést és regenerációt: ez fõleg az aminosavak, vitaminok és ásványok hatása
fokozza az immunrendszer mûködését - ma talán errõl tudnak a legtöbbet a kutatók:
- a poliszacharidok és aminocukrok elõsegítik a gamma-interferon, az interleukinek, a T-limfociták és a makrofágok termelõdését, ezáltal pedig a kórokozók felismerését és eltávolítását
- a flavonoidok erõs szabadgyökfogók
- a skopoletin fokozza a nitrogén-monoxid termelését, mely gátolja az betolakodók szaporodását
- ám a vitaminok, nyomelemek és enzimek is hozzájárulnak az összhatáshoz
csökkenti a daganatos sejtek szaporodását: a damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elõsegíti a hibás sejtek mielõbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is. Ez persze nem jelenti, hogy önmagában képes lenne a meglevõ daganatok elpusztítására, de hatékonyan hozzájárulhat az állapot javításához.
gyulladáscsökkentõ: ebben fõleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladás tüneteinek kialakulásáért felelõs prosztaglandinok termelését, és védenek a szabad gyökök ellen,
mérsékeli a fájdalmat: alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát-receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandintermelést,
aktiválja a sejtek anyagcseréjét: itt fõleg az enzimek, aminosavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványok hatása érvényesül, de a proxeronin nevû alkaloida is részt vesz benne, mely megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását,
csíraölõ: gátolja a baktériumok és vírusok elszaporodását,
mérsékeli az allergiás tüneteket: magas flavonoidtartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödémaképzõdést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás),
támogatja a keringést, csökkenti a vérnyomást: a skopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok csökkentik az érfalak áteresztõképességét, vagyis az ödémahajlamot, és a telítetlen zsírsavakkal, a vitaminokkal és nyomelemekkel együtt védenek az érelmeszesedés ellen,
javítja a teljesítõképességet és a hangulatot: a xeronin elõsegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötõdését, s ezzel kiegyensúlyozottabb alvásoz és nagyobb lelki harmóniához vezet,
serkenti az emésztést: az antrakinonok hatására.
Mikor érdemes kipróbálni?
Leghatásosabb a friss gyümölcs lenne, ám akik nem valamelyik trópusi országban élnek, kénytelenek beérni a belõle készült termékkel. Sok vita folyik az egyes készítmények hatékonyságáról. Többen az oldat mellett kardoskodnak, mások pedig a fagyasztva szárított por és a belõle készült kapszula stabilitását hangsúlyozzák. Igen nehéz megítélni, kinek is van igaza, hiszen felhasználóként hiteles méréseket nem tudunk végezni. Be kell még kalkulálni a gyógyszerlobbi hitelrontó hadjáratait is. Ami biztos, a nonit fogyasztók sokkal energikusabbak, aktívabbak, ellenállóbbak, a betegségekbõl pedig hamarabb felgyógyulnak. A szakirodalom és a kutatások alapján a következõ esetekben jöhet szóba a noni gyümölcsként, italként vagy kapszulaként történõ használata:
erõsítés, roborálás, vitalitásfokozás
kimerültség, lehangoltság, alvászavarok
visszatérõ fertõzések, gyulladások (pl. légúti, kismedencei, ízületi, bõr)
immunrendszeri problémák (allergiás folyamatok, egyes autoimmun betegségek)
magas vérnyomás, érelmeszesedés
egyes anyagcsere-betegségek, pl. diabétesz
daganatos betegségek kiegészítõ kezelése: a klinikai kezelések mellékhatásainak enyhítésére, az erõnlét javítására, a szervezet saját védekezõerõinek aktiválására.
A noni természetesen nem csodaszer. Nem szabad azt remélni tõle, hogy minden egyéb kezelés nélkül minden bajra jó és még a rák is hamar meggyógyul tõle. Az enzimek és a benne található vitaminok, alkaloidok valóban hatékonyan támogatják sejtjeinket és immunrendszerünket, de felelõtlenség lenne azt állítani, hogy minden bajra gyógyírt jelenthetnek. Ezért, ha valaki betegségének kezelésére szeretné használni, okvetlen konzultáljon róla orvosával, egészségmegõrzésre azonban bárki kipróbálhatja!