1. Ellenõrizd, hogy a pipád nem szelel-e valahol. Tedd a tenyeredet a dohánytartó tetejére, és szívd meg a pipát. Ha érzed a vákuumot, akkor jól csináltad. A kényes pontok: 1. a pipa teste és a tartály találkozási pontja. 2. a dohánytölcsér csatlakozása. 3. a szívócsõ csatlakozása. 4. a füstkieresztõ szelep. Hogyha az elsõ kettõ ponton valahol szelel a pipa, ellenõrizd a tömítéseket. Ezeket le lehet cserélni akár szigetelõszalagra, vagy gyógyszertárban kapható leukoplastra. Amennyiben a szívócsõnél ereszt, próbáld enyhe csavarással beljebbtolni, de itt is lehet alkalmazni az elõzõ, ragasztószalagos megoldást. Némelyik pipán van egy szelep, amiben a csapágygolyó meg tud rozsdásodni. Ezt pár forintból kerékpárboltban kapható golyóval javítani lehet.
2. Töltsed fel a víztartályt annyira, hogy a benyúló csövet a víz ellepje, de elegendõ ûr maradjon a füstnek. Ez általában a tartály három-négy ötöde, de minden pipánál más és más. A víz helyett szoktak alkoholt (whiskey, vodka) is tenni a pipába, sõt, van aki tejjel csinálja. Alkohollal a várt hatás egyértelmû, ha autóval vagy, inkább ne próbáld ki! Tejjel joghurt szerû ízt kapsz, de vigyázz vele, képes habosodni, ilyenkor fel tud jönni a szívócsõben.
3. Mindezek után egy adag dohányra lesz szükséged. Ez általában 8-10 grammot jelent, tehát helyezz egy adag nargiledohányt a tartóba. A dohányt ajánlott légmentes befõttes üvegben tárolni, így több, mint egy évig is eláll kiszáradás nélkül. Ne legyen púposra rakva és ne tömd meg túl erõsen! Kissé nyomkodjad bele, a tölcsér peremétõl egy-másfél millimétert hagyj szabadon. Ezután egy kb. 20x20 centis alufólia kockát tégy a tölcsér tetejére, és az oldalait alaposan nyomkodd a tölcsér oldalához. Törekedj a légmentességre, ne legyenek olyan egyenletlenségek, ahol be tud áramolni a levegõ. Fogpiszkálóval tegyél 30-35 apró lyukat a fólia tetejére. Itt fog a forró levegõ beáramolni a dohányon keresztül a pipába. Van, aki szokott még 3 apró fóliagömböt tenni a szén alá, így biztos nem érintkezik a dohány és a szén egymáshoz. Nem az a cél, hogy összeérjenek, mert akkor elkezd a dohány szenesedni, keserû lesz a füst. Ilyenkor jó a szelep, csak belefújsz a csõbe, és kimegy a kellemetlen, kaparó füst. A lényeg, hogy a forró levegõ kihozza az aromákat.
4. Most a szénre lesz szükséged, legjobb ha erre a célra használatos öngyulladó szenet használsz. Ez a csillagszóróhoz hasonló módon könnyen meggyullad, de ha nincs, jobb minoségû faszén is megteszi. Keress egy biztonságos helyet, - lehetõleg ne a perzsaszõnyeg felett :-) - és gyújtsd meg, izzítsd fel. Tedd óvatosan a fólia tetejére, ügyelj arra, hogy a dohány és szén között legyen legalább egy mm rés.
5. Mindezt érdemes egy hõtartó sapkával letakarni. Ez visszatartja a meleget, tovább mûködik a rendszer. Ezen kívül hogyha szabadban pipázol, a szél sem fújja az öledbe az egészet. Ez a probléma megoldható egy nagyobb alufólia-darabbal is, a képen látható módon hengert formázva belõle a dohánytölcsér köré.
6. A harmadik-negyedik szívásra érezni fogod a füst kellemes gyümölcsös aromáját. Néhány használat után a vizet érdemes kicserélni, az alkotórészeket és a tartályt megtisztítani a lerakódott szennyezõdésektõl. Fontos, hogy vegyszereket semmiképpen ne használj, ugyanis átveheti a pipa az ízét.