Célom, hogy segítséget kérjek, egy kevésbé a köztudatban élõ hungaricum megismertetéséhez, aminek története egészen 400 évig vezethetõ vissza, mely terméket jellemzõen kelet-magyarországon készítették:
„A perecsütõ központok piacterülete gyakran pontos földrajzi határokkal illeszkedett egymáshoz. Jelentõsebb pereckészítõ központok századunkban Debrecen, Erdõhorváti (Hegyalja), Somodi (v. Abaúj-Torna), Kapuvár (vert perec, rábaközi perec). A Székelyföldön híres a csíki perec. A debreceni perecsütõk már a 17. sz.-ban társaságba tömörültek, a 18. sz.-ban a perecesek a béles- és kalácssütõkkel társulva alkottak céhszerû testületet. – Irod. Bakó Ferenc: Az erdõhorváti perec-sütõ asszonyok (Ethn., 1952).”
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon
A termék mai változatában a www.solteszperec.hu oldalon található meg.