Így kell házilag abszintot fõzni... :P Az otthon próbálkozóknak néhány tipp:
- Alkoholos oldatoknál nyílt lángot használni TILOS - ld a képen: elektromos fõzõlap+vízfürdõ (a vizet pótolni kell!)
- A jó szellõzés kötelezõ!
- Hõmérõvel ellenõrízhetõ a lepárlás folyamata: mivel a kisebb hõmérsékleten desztilláló illékonyabb komponensek távoznak elõbb, ezért érdemes lehet a lefolyt desztillátum mennyiségének függvényében ábrázolni a hõmérsékletet. Amikor állandósul, akkor érdmes szedõedényt váltani, azaz külön szedni a párlatot. Amikor elkezd emelkedni a hõmérséklet, szintúgy érdemes az utópárlatot megintcsak külön gyüjteni.
- Érdemes megfigyelni, h a hõmérõ higanyzsákja egyvonalban és igen közel helyezkedik el a páracsõ kilépõ keresztmetszetével: ekkor a távozó gõzök és a már lecsapódott visszacsurgó folyadék egyensúlyi hõmérsékletét méri - a lombikon belül elég nagy eltérések vannak a hõmérsékletben.
- A jobb szigetelés érdekében némi alufólia jól jöhet a lombik nyakára.
- Kis mennyiséget lehet lepárolni szûrés nélkül (ez recepttõl is függ, hogy mit hogyan kell elkészíteni!) mert úgy kevesebb pepecseléssel jár a dolog, de ha nem átlátszó a berendezés ettõl illik kissé óvakodni. Senkinek nem jön jól egy üst, aminek a páracsöve eldugul - ekkor a nyomás tól gyorsan emelkedik az üstben és elõbb utóbb eldurran valahol és jön a 80C-os lé kifelé. Az ember reakcióideje kb. 0.3 mp, ami sok esetben nem elég... :P A vízfürdõ ebben is elõnyösebb.
- ... na, a többi majd késõbb
Ha valakit érdekel kicsit alaposabban a dolog, szívesen írok pár hozzászólást az erjedésrõl, hogyan illik gyümölcsleveket erjeszteni.