Nem hiszem el , hogy nincs a környéketekben egy nagyapó korú ember . Õk szeretnek beszélni és ha megkérdezitek tõlük akkor biztos válaszolnak , hogy csinálták annak idején .
Egy edénybe beleteszed a megerjedt cefrét (pl.kukta ) A szelep helyére megy a rézcsõ amit utána végigvezetsz egy vizes kádon vagy a hol akarod , csak lehûljön rendesen . A kicsurgó lé elejét kiöntöd (aki issza a pálinkát az hallotta már a rézeleje kifejezést ).
Felénk addig szokták fõzni , míg az alkohol foka le nem esik 10 fok alá .
Itt elzárod a kuktát kiüríted , ha van még cefre akkor elõröl az egész . Ha a cefre elfogyott akkor vissza szokták önteni a lefõzött levet az edénybe "tisztázás " címen . Ilyenkor már tényleg csak óvatos lángon melegíted az edényt , hogy a kicsurgó pálinka inkább épp egy folyamatos csöpögésre emlékeztessen mint folyásra . (különben zavaros lesz )
De én ezt csak "hallottam " nem csinálunk ilyet .
Egyébként alföldi gyerek vagyok ha ez befolyásoló tényezõ lenne . (lehet Szabolcsban másként csinálják )