4 fokon nem fagy a víz.Ha így lenne akkor a tavak alulról felfelé befagynának és minden ott meghonosodott életforma kipurcanna.A víz rendelkezik egy speciális tulajdonsággal amivel a legtöbb folyékony halmazállapotú anyag nem.0-tól 4 fokig a hõmérséklet növekedésével arányosan nõ a sûrûsége is.Sõt ami még ennél is elképesztõbb hogy 4 fokon a legnagyobb a víz sûrûsége.
Általában a magasabb hõmérséklet hatására a legtöbb folyadék sûrûsége csökken.Ez azért van így mert a folyadékban található molekulák/vegyületek termikus sebessége megnõ.Ennek köszönhetõen a molekulák illetve az apróbb alkotó elemek is többször fognak ütközni egymással, következés kép az anyag térfogata is megnõ de a tömege nem változik.Ergo csökken a sûrûsége...
A molekuláris hõelmélet:
A sûrûbb folyadék fajlagosan nehezebbnek számít ezért úszik például a víz tetején az olaj csepp (a víz nagyobb sûrûségû az olaj csepp sûrûségénél,ezért képes az olaj a víz felszínén maradni).A víz viszont speciális kémiai tulajdonságai miatt sérti meg ezt a szimmetriát de csak a 0-4 fokos hõmérsékleti tartományon belül.Ha a víz is úgy viselkedne mint a többi folyadék akkor a 0 fokos víz sûrûbb lenne mint a 4 fokos ezért az alacsonyabb hõmérsékletû folyadék a tó legaljára süllyedne és ott befagyna.
A jég köztudottan jó hõszigetelõ ami általában megvédi az állóvizeket a mélyebb befagyásoktól. De mi a helyzet ha alulról fölfelé fagyna be?
Nos esetben semmilyen védelmet nem nyújtana, és mivel a nagyobb hõmérsékletû vízrétegek a felszínén helyezkednének el gyorsan elveszítenék a hõenergiájukat és rövid idõn belül az egész tó befagyna.